Zobacz pełną wersję : [Kuga 2013-2020] Jaki akumulator wybrać
Witam,
U znajomej w Kudze siedzi akumulator BV6N-10655-BB.
Czy ktoś z Was wie jaki to typ akumulatora: żelowy (chyba nie), AGM, czy "WET"?
Zadzwoniłem do dwóch serwisów i w obu mi nie odpowiedzieli. :(
W internecie znalazłem tylko tyle, że taki istnieje i jest stosowany w Kugach, ale nie znalazłem jaki to typ. Niestety ładowarka wymaga podania typu. Wyczytałem także, że mokre i AGM ładuje się do innego napięcia, więc bym wolał zrobić to ładowanie porządnie.
Syntehol 02-12-2013, 20:08 Nie wiem czy to się Tobie przyda ale znalazłem taką informację:
Kuga 1,6 l EcoBoost, FWD 150 KM Skrzynia manualna
Akumulator:
Non Stop/Start: 12V / 52 & 80Ah AV2T-10655-BA & DA
Stop/Start: 12V / 60 & 75Ah BV6N-10655-AA & BB
Alternator:
14V / 120A & 150A BV6N-10300-AA & BB
Jeśli jego Finis to 1693470 to jest typu EFB (enhanced flooded), do podstawowych start-stop.
Załaczam linka do opisu akumulatorów Forda.
Akumulatory Ford (http://www.fordczesci.com.pl/cs/BlobServer?blobtable=MungoBlobs&blobcol=urldata&blobheadervalue1=attachment%3Bfilename%3D%22Ford_M otorcraft_Batteries_2013_POL_LOW.pdf%22&blobheadervalue2=abinary%3Bcharset%3DUTF-8&blobheadername1=Content-Disposition&blobheadername2=MDT-Type&blobheader=application%2Fpdf&blobwhere=1214460571753&blobkey=id)
Syntehol, tez to znalazłem, ale nie mówi nic o typie akumulatora.
Finis 1744945
W tym dokumencie szukać po FINIS? Jak szukam po FINIS, to w sumie dowiedziałem się, że to srebrowo-wapniowy, ale czy to może być AGM?
Srebrowo wapniowe masz od strony 16 do 20.
AGM/EFB od około połowy strony 20 do 24.
Od strony 25 masz akumulatory Motorcraft calcium plus.
Opis typu jest na czarnym tle, ale fakt nie rzuca się w oczy :)
1744945 jest silver calcium, nie AGM, czyli do aut bez ASS.
A apropo ładowania, to najlepiej używać tych z kontrolą ładowania, natomiast nie wolno ładować akumulatorów do ASS z recznym nastawianiem prądu ładowania.
masz doktora z nowoczesnych AKU? ;)
Heh, nie :) Po prostu umiem odszukać potrzebne informacje.
Marcin-Prezes 05-12-2013, 22:47 milo ze juz sprawe akumulatora mamy rozpracowaną przez Kolegę:)
Srebrowo wapniowe masz od strony 16 do 20.
(...)
Opis typu jest na czarnym tle, ale fakt nie rzuca się w oczy :)
1744945 jest silver calcium, nie AGM, czyli do aut bez ASS.
(...)
A apropo ładowania, to najlepiej używać tych z kontrolą ładowania, natomiast nie wolno ładować akumulatorów do ASS z recznym nastawianiem prądu ładowania.
No fakt. Czyli to nie jest AGM.
FINIS 1744945 wstawia jednak FORD do aut ASS, co pokrywa się z tym co z Kolegą Syntehol znaleźliśmy, czyli:
Kuga 1,6 l EcoBoost, FWD 150 KM Skrzynia manualna
Akumulator:
Non Stop/Start: 12V / 52 & 80Ah AV2T-10655-BA & DA
Stop/Start: 12V / 60 & 75Ah BV6N-10655-AA & BB
Ten BV6N-10655-BB u znajomej ma własnie FINIS 1744945 i jest w 1,6, FWD 150KM ASS.
Ładowarkę kupiłem YATO YT-8300, mam nadzieję, że będzie OK.
http://www.toya24.pl/media/download.php?f=6590_yt-8300_01_instr.pdf
Przy okazji, czy przy tych ładowarkach trzeba odłączać klemy od akumulatora? W salonie powiedzieli mi, że nie trzeba... (wiem, że nie zaszkodzi, ale w Kudze II to proste nie jest).
FINIS 1744945 wstawia jednak FORD do aut ASS, co pokrywa się z tym co z Kolegą Syntehol znaleźliśmy, czyli:
Ten BV6N-10655-BB u znajomej ma własnie FINIS 1744945 i jest w 1,6, FWD 150KM ASS.
Serio? :shock: Myślałem, że bez ASS. Przecież Kuga i C-max wyjeżdżają z tej samej fabryki. A ja w 1,6EB/150KM ASS mam akumulator typu "EFB" Finis 1693470 (BV6N-10655-AA), czyli specjalny do ASS.
Mało tego wymienili mi go na identyczny na koniec gwarancji :D, bo wykazywał po godzinie obciążenia tylko 50% swojej pojemności. A koszt w ASO to drobne 1200PLN po rabatach. Dodam, że ASS używam bardzo rzadko.
Mój stary doładowywali w ASO, ale raczej nie odłączali klem, bo wszystkie ustawienia były niezresetowane. Co ciekawe pamięć stacji w radiu nie ginie, ale ustawienia equalizera już tak ;)
Serio? :shock: Myślałem, że bez ASS. Przecież Kuga i C-max wyjeżdżają z tej samej fabryki. A ja w 1,6EB/150KM ASS mam akumulator typu "EFB" Finis 1693470 (BV6N-10655-AA), czyli specjalny do ASS.
Mało tego wymienili mi go na identyczny na koniec gwarancji :D, bo wykazywał po godzinie obciążenia tylko 50% swojej pojemności. A koszt w ASO to drobne 1200PLN po rabatach. Dodam, że ASS używam bardzo rzadko.
Mój stary doładowywali w ASO, ale raczej nie odłączali klem, bo wszystkie ustawienia były niezresetowane. Co ciekawe pamięć stacji w radiu nie ginie, ale ustawienia equalizera już tak ;)
A gdzie takie rabaty dają ?, taki akumulator aktualnie w ASO kosztuje 732 zł w detalu - bajki opowiadasz
Przezałem tylko co usłyszałem w serwisie, przeciez sam ceny nie sprawdzałem, bo nie mam jak i nie płaciłem za niego.
Na Brzezińskiej.
A jaki akumulator jest w Kudze 1 2.0 Tdci 136KM 4x4 - zna ktoś typ i cenę?
jeżeli jest bez start/stop to normalny akumulator 80Ah
Jest z systemem Start/Stop więc będę wdzięczny za podanie typu i ceny. Nie wiedziałem, że są Kugi bez systemu Start/Stop.
A jaki akumulator jest w Kudze 1 2.0 Tdci 136KM 4x4 - zna ktoś typ i cenę?
...Nie wiedziałem, że są Kugi bez systemu Start/Stop.
A ja nie wiedzialem ze sa Kugi w diesel'u z systemem start/stop
Zmęczenie materiału, dużo pracy - mało snu ... chyba dlatego ten Start/Stop skojarzył mi się z przyciskiem "Power" ... Ale gafa is gafa :).
kolendziak1 27-12-2021, 21:14 Aktualnie mam oryginalny fordowski aku 80ah 700A (zapewne 6 lub 7 lat) i po dwóch nocach przy -8 zdechł, wiec czas na nowy. Czytałem już na forum, że to raczej kwestia "poglądu" czy wziąć fordowski czy innej marki. Pytanie czy może pasować np. 72Ah 740A ? - będzie lepszy czy gorszy?
Mam wersję 4x4 163KM - ma ktoś może zakres dopuszczalnych parametrów przez producenta ?
Oryginalny Accu to zawsze te same wymiary, parametry i +/- w odpowiednich miejscach.
Kiedyś szukałem akumulatora do Fusiona i okazało się, że oryginalny z ASO był najtańszy i dostępny od od ręki.
Poniżej link do oryginalnego Accu przez e-sklep Forda.
http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Akumulator-80Ah-700A-FORD-Silver-Calcium-1917574/3687
Cena nie jest na tyle wysoka, żeby szukać alternatyw lub mniejszych pojemności, tym bardziej, że poprzedni wytrzymał ~6 lat...
kolendziak1 28-12-2021, 17:40 Byłem w ASO. Wziąłem kolejny fordowski, bo powiedzieli mi, że to już jest najmocniejszy do tego modelu. Wymiana gratis w 20min (zdejmowali obudowę filtru powietrza).
krzysztofSJZ 29-12-2021, 15:29 http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Akumu...m-1917574/3687
Cena nie jest na tyle wysoka, żeby szukać alternatyw lub mniejszych pojemności, tym bardziej, że poprzedni wytrzymał ~6 lat...
cos mi się wydaje że dla kolegi z Ełku trochę za daleko pod ten adres z linku, piszą ze odbiór tylko osobisty
od siebie dodam że osobiście wziąłem rozwód z boschem i wartą cena wysoka a jakość podobna do tych niby marketowych
Padł mi akumulator w kugusi. Nadeszła chwila wymiany. W autku jest jeszcze oryginalny Forda akumulator EFB 60 A/590 A. Nowy to koszt około 940 zł. Czy muszę założyć taki sam fordowski, czy inny o takich lub podobnych parametrach? Myślałem o varcie w załączniku, która jest tańsza i ma większy prąd rozruchu. Może koledzy coś doradzicie. Bo cena oryginału rzuca na kolana .
krzysztofSJZ 17-02-2024, 15:58 Forda akumulator EFB 60 A/590 A. Nowy to koszt około 940
masz benzynę? jakoś mała pojemność tego ori w mojej według książki 74Ah i 750, i tak wszystkie katalogi podają, a ta cena skąd chyba z kosmosu, ja z Varty wyleczyłem się na dobre padł mi nawet roku nie wytrzymał, koledzy tu polecają Bannera lub coś w tym stylu ja kupiłem to co polecił elektryk fakt że sprzedaje tej marki aku już z 15 lat jakiś Five Star, ze 520 zł oczywiście EFB 75Ah, 750A, aku zrobiony pomiar przed sprzedażą prosto z hurtowni miało 780A, coś mi się wydaje że na dzień dzisiejszy w Fordzie dostaniesz też takie coś jak w sklepie , nie chcę mówić ale ja miałem pecha nie dość że nowy padł jak pluto to jeszcze posiałem gdzieś gwarancję
idę o zakład że w serwisie nie mają nic lepszego niż w małych sklepach
Bump: aha w normalnych sklepach taki aku jak twój bez żadnych upustów kupisz lekko za 6 stówek
Mam 1.5 ecoboosta i taki tam był akumulator, wygląda, że od nowości. A co do ceny , to taka jest w sklepie internetowym forda, i wcale nie niższa na znanym portalu internetowym.
krzysztofSJZ 18-02-2024, 07:14 nie wiem jak ty szukasz
https://allegro.pl/oferta/akumulator-varta-blue-dynamic-efb-65ah-650a-d54-12254833557
https://allegro.pl/oferta/akumulator-65ah-650a-yuasa-efb-start-stop-ybx7100-12488887389
Bump: taki jest w wyszukiwarce Varty dla Kugi 1,5 EB 150km ale 75Ah też jest to chyba w zależności od wyposażenia a wedle tej wyszukiwarki dla mojej 120km jest tylko 75Ah i taki był ori
https://www.varta-automotive.pl/pl-pl/battery-finder
Mam 1.5 ecoboosta i taki tam był akumulator......
Też taki mam oryginalny: EFB 60 A/590 A - Kuga 1.5 EB, 150 KM, 2019 r
Również potwierdzam w mojej taki sam był oryginalny i padł w zeszłym roku w lipcu. Wymieniłem na większy Varta 75 Ah 730A Blue EFB Dynamic E46, oczywiście BMS zresetowany i zmieniony w konfiguracji akumulator.
Również potwierdzam w mojej taki sam był oryginalny i padł w zeszłym roku w lipcu. Wymieniłem na większy Varta 75 Ah 730A Blue EFB Dynamic E46, oczywiście BMS zresetowany i zmieniony w konfiguracji akumulator.To akumulator się programuje ? Jak, gdzie, co? Czy to za pomocą forscana można zrobić i trzeba? Zmieniłem akumulator na 65 Ah, i wszystko jest ok. Nic nie zmieniałem w oprogramowaniu.
Jeśli akumulator wymieniony na taki sam (lub prawie taki sam), to trzeba tylko zrobić reset BMS. Forscan powinien to umożliwić w procedurach serwisowych.
bombel2585 11-12-2024, 12:03 Witam.
Właśnie stałem się właścicielem Kugi mk2.silnik 1.5 (150km). Niestety akumulator nie trzyma najlepiej...dwa dni doładowywania i akumulator naładowany do 12,8v ale po odłączeniu prostownika po kilku minutach miernik pokazuje wartość 12,2 a po nocy spada do 12,02. W serwisie Forda ceny oryginału to jakiś żart....?! W sklepie w mojej okolicy akumulator o potrzebnych parametrach jest o 1,5cm wyższy (190mm) i teraz moje pytanie czy taki akumulator podejdzie? z tego jak przemierzłem miarką jest to trochę wątpliwa sprawa....Proszę o odpowiedź osoby które wymieniały u siebie akumulator czy zakładaliście wyższy czy ściągaliście na zamówienie? Resetowaliście akumulator sposobem jak na internecie czy komputerem?
..W sklepie w mojej okolicy akumulator o potrzebnych parametrach jest o 1,5cm wyższy (190mm)...
Przecież bez żadnego problemu dostępne są aku o wysokości 175mm. Po co więc kombinować jak "koń pod górę"???
Jak sklep handluje aku - to niech sprowadzi taki jak trzeba!
radii007 11-12-2024, 15:18 Witam,
Akumulator przy naprawie był wyciągnięty na około 5 godzin. Mam akumulator jenox 78AH EFB 760A wymiar 315 x 175 x 175, nowy ma około miesiąca. Który akumulator mam wybrać z poniższej listy w BdyCM ?
Dokładnie ten, który jest zaznaczony na zdjęciu 0B.
radii007 11-12-2024, 18:19 Dziękuję za pomoc. Można wiedzieć co oznaczają te symbole T7 IF ?
T7-wielkość akumulatora >pojemność>prąd rozruchowy
IF-akumulator EFB
|
|