Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Montaż kołpaków

mlbn
02-12-2013, 21:29
Witam,
Zakupiłem u komplet kołpaków takich jak te http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Kolpak-16-FORD-komplet-4-szt./3703 . W życiu nie sądziłem, że wyłożę się na takiej banalnej czynności jak ich montaż. Z racji tego, że są nowe i nie chcę ich uszkodzić, postanowiłem zapytać na forum - może ktoś z Was już takie montował u siebie.
Do rzeczy (mam nadzieję, że zrozumiecie :) ):
- Chcąc je założyć przykładając do felgi wycięcie na wentyl właśnie przy wentylu, wycięcia na śruby w środkowej części kołpaka są przesunięte względem samych śrub.
- Natomiast zaczynając montaż od środkowej części kołpaka, dopasowując wycięcia do śrub, wentyl co prawda jest zasłonięty, ale kołpak wchodzi. Niestety delikatnie odstaje na tyle, że przy delikatnym odchyleniu palcem odskakuje od felgi.

Co robię źle? :(

Z góry dzięki za pomoc. Jeżeli umieściłem posta w nieodpowiednim dziale bardzo proszę o przeniesienie.

jvc
02-12-2013, 21:41
Z każdym kołpakiem tak jest? Może jakiś bubel się trafił.
Kołpaki zakładamy zawsze zaczynając tam gdzie jest wentyl.
Od wewnątrz na markowych kołpakach jest narysowane gdzie powinien być wentyl.
Może drut z wycięciem na wentyl się przesunął?
A felgi są oryginalne? Czasami zdarza się że środek felgi za bardzo wystaje i nie każdy kołpak da się założyć

leszek.tpp
02-12-2013, 21:50
Witam,
Mam podobne kołpaki do zimówek, zakładam je w następujący sposób:
1. wkładam zewnętrzną cześć kołpaka z wycięciem na wentyl,
2. następnie po obwodzie raz z jednej strony wentyla raz z drugiej wciskam dekiel w felgę, ostatni wystający fragment dekla po przeciwnej stronie wentyla wciskam na końcu, najlepiej wciskać dekiel "na dwa razy" tzn. wciskać go do połowy głębokości felgi na całym obwodzie a potem wcisnąć do końca.
3. ostatnią czynnością jest wciśniecie środkowej części dekla na śruby mocujące koło.
Jeśli masz oryginalne felgi i kołpaki, oraz rozmiar jednych i drugich jest taki sam to musi wszystko pasować. Kołpaki fordowskie są dosyć elastyczne, więc jest małe prawdopodobieństwo ich uszkodzenia, ja swoje dekle wciskam pięścią (oczywiście z wyczuciem !) i do tej pory bez uszkodzeń.
Pozdrawiam.

mlbn
02-12-2013, 21:58
Dzięki za szybkie odpowiedzi.
Dokładnie taki sam problem mam z każdym kołpakiem, ale to co piszecie o felgach to może być to - felgi mam nowe, ale nie sądzę, żeby były to oryginalne fordowskie. Kompletnie na to nie zwracałem uwagi, a jak widać ma to znaczenie.

leszek.tpp, czy w środkowej części śruby u Ciebie wchodzą centralnie w wycięcia, czy też te niby-łopatki wchodzą pod śruby?

leszek.tpp
02-12-2013, 22:15
W środkowej części dekla (oczywiście od wewnątrz) jest wystający pięciokąt (w przybliżeniu), który wciska się na śruby mocujące koło.

mlbn
02-12-2013, 22:47
U mnie od wewnątrz wygląda to tak (udało mi się namierzyć jakieś zdjęcie - mam nadzieję, że coś widać): http://kolpak.com.pl/photos/25/76/82/kolpaki-ford-16-oryginalne-2576824791_6_orginal.jpg

SrebnaStrzała
03-12-2013, 00:46
Na pewno masz proste felgi stalowe ?

pankrakus
03-12-2013, 06:45
Witam

Przepraszam za lekkie zejście z tematu

Większość kołpaków Forda jest z miękkiego plastiku => wyginają się, a nie łamią

Odradzam poniższy model kołpaków Forda - są wykonane ze sztywnego, kruchego plastiku => łatwo się łamią / uszkadzają, czy to przy zakładaniu czy to przy zdejmowaniu

http://abcford.pl/environment/cache/images/0_0_productGfx_0b374a92d264454aad6eb3c9f4f49670.jp g

pozdrawiam
pankrakus

P.S. Fotka zapożyczone ze strony sklepu "abcfocus"

jacekn8
03-12-2013, 11:54
- Chcąc je założyć przykładając do felgi wycięcie na wentyl właśnie przy wentylu, wycięcia na śruby w środkowej części kołpaka są przesunięte względem samych śrub.

Miałem taki sam problem tyle że w MK3. Zgubiłem jeden kołpak, więc kupiłem na allegro taki sam jedną sztuke. Przy montażu się zdziwiłem, bo zaczynając zakładanie od wentyla zauważyłem że szpilki dostawiają do kołnierza dokładnie pomiędzy otworami na szpilki w kołpaku...
Resztę kołpaków miałem identyczne i dziura na wentyl grała z dziurami na szpilki. Ten był jakby do innej felgi.
Długo się nie zastanawiając wziąłem kombinerki i usunąłem kołnierz :P

mondeo70235
03-12-2013, 15:55
mam kołpaki takie jak w pierwszym linku i niemiałem problemu przy założeniu,wygląda spoko

Mariusz
03-12-2013, 16:06
... to co piszecie o felgach to może być to - felgi mam nowe, ale nie sądzę, żeby były to oryginalne fordowskie ...

Ewidentnie na to wskazuje problem. Otwór w feldze pod wentyl jest w innym miejscu względem śrub/nakrętek mocujących koło do piasty. Przyjrzyj się jak sprawa wygląda na felgach letnich, tzn. otwory na śruby względem otworu pod wentyl. Zakładam, że letnie felgi masz oryginalne Forda. Sprawdź jeszcze, czy te zimowe felerne felgi mają logo Forda, czy też jakiekolwiek inne.