Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] ogrzewanie tyłu kabiny
Marcin30 07-12-2013, 15:29 witam
mam troche smieszne pytanie.
czy ogrzewanie tyłu kabiny w s-maxie to uruchamia sie w jakis specjalny sposob?
bo kiedy z przodu ze wszystkich nawiewow leci juz cieple powietrze ( kratki, na szybe i na nogi), to z tylu nadmuch na nogi z pod przednich siedzen i nawiewy ze slupkow daja wciaz zimne powietrze.
cos mam nie tak czy nie umiem uruchomic?
pozdr. Marcin
Tomciooo 07-12-2013, 16:15 Mam to samo w mondeo mk4. Też się zastanawiam o co chodzi?
W mk4 leci ciepło jak się pozamyka wszystkie klapki od nawiewów z przodu.
U mnie tak jest, ale tylko na tych bocznych nawiewach w słupkach i tylko do momentu, zanim nie nagrzeją się nieco kanały doprowadzające tam powietrze. Nie trwa to jednak długo, więc myślę, że to naturalne. Chyba, że u Ciebie jest to jakieś mega uciążliwe, to może jakaś nieszczelność po drodze, albo coś nie halo z rozdzielaczem powietrza, nie wiem.
Marcin30 07-12-2013, 17:17 a co na wyswietlaczu od sterowania klimatyzacja i ogrzewaniem oznacza taka ikonka w ksztalcie samochodu i w nim trzy rzedy siedzen, nie swieci sie ale pod katem widac, ze takowa jest.
Ty masz taki panel klimy w S-Maxie?
Wg mojej wiedzy fabrycznie nigdy nie było to dostępne w S-Maxie, a tylko i wyłącznie w Galaxy
Marcin30 07-12-2013, 18:39 jadac od lewej sa: temp lewej strony, sila nadmuchu, ludzik ze strzalkami kierunku nawiewu, temp prawej strony. nad ludzikiem jest wlasnie ten symbol samochodu z rzedami siedzen i miejsce na trzy cyfry.
Jarek G. 07-12-2013, 19:42 U mnie ten symbol to klima trzystrefowa. Tylko ja mam Galaxy.
dikileiden 07-12-2013, 19:54 klima trójstrefowa może być w s-maxie z 7 siedzeniami
Slartibartfast 07-12-2013, 19:55 a co na wyswietlaczu od sterowania klimatyzacja i ogrzewaniem oznacza taka ikonka w ksztalcie samochodu i w nim trzy rzedy siedzen, nie swieci sie ale pod katem widac, ze takowa jest.
Panel i wyświetlacz jest identyczny z Galakiem, ale w eŚku nie ma trzeciej strefy
klima trójstrefowa może być w s-maxie z 7 siedzeniami
Sorki, ale bzdura.
S-Max nie ma kanałów powietrznych poprowadzonych na sam tył, przez które mogłoby te powietrze byc tam doprowadzone i bez względu czy jest to wersja 5 czy 7 miejsc, to klimatyzacja/wentylacja jest taka sama.
Jak dla mnie jedynym wytłumaczeniem tego, że Marcin30 ma taki panel sterowania jest to, że orginalny się zepsuł (albo mial mocno powycierane przyciski - niestety to częsty problem w naszych autach) i poprzedni własciciel (albo sprzedajacy te auto handlarz) wymienił ten panel na pierwszy lepszy który znalazł ...
U mnie tez widac na panelu klimy 3 rzad siedzen jak sie patrzy pod kątem ale to tylko unifikacja wyswietlacza :)
co do ogrzewania na tyl to w esiu moim zdaniem jest to jedna z niewielu wad - dziala bardzo slabo.
szmelcmax 08-12-2013, 14:28 bo kiedy z przodu ze wszystkich nawiewow leci juz cieple powietrze ( kratki, na szybe i na nogi), to z tylu nadmuch na nogi z pod przednich siedzen i nawiewy ze slupkow daja wciaz zimne powietrze.
cos mam nie tak czy nie umiem uruchomic?I jedno i drugie. Jest coś nie tak, bo Ford żle zaprojektował nawiew na tył i tam nigdy nie będzie dobrego ogrzewania. A nie umiesz tego poprawić, bo jeszcze pewnie nie eksperymentowałeś z zamykaniem poszczególnych nawiewów. Ogólnie system jest mało wydajny i aby uzyskać ciepło na tyle, najlepiej zamknąć wszystkie wyloty na desce. Ale pokombinuj różne opcje i jakaś optymalna się znajdzie. Na cuda jednak nie ma co liczyć. Kanały w słupkach są tak długie, że leci słabo i nigdy mocno ciepłe. Tak już mi chodził po głowie pomysł aby to przerobić i albo całkiem zamknąć te kanały przy samym rozprowadzeniu, (wtedy lepiej by leciało pod fotelami), albo domontować jakieś wyloty między siedzeniami bo to sprawdzone i najlepsze rozwiązanie. Jakoś jednak nie mogę się do tego zebrać.
krycha007 08-12-2013, 14:40 U mnie w 2 rzędzie w słupkach nigdy nie miałem ciepłego powietrza, szybko się wychładza zanim dotrze tak daleko, nawet webasto nie pomaga :)
Mam 7 siedzeń i w s-maxach klima jest 2 strefowa na bank.
Gregonio 08-12-2013, 20:43 U mnie też bez szału z temperaturą z nawiewów z tyłu, ale drugi i trzeci rząd nigdy mi nie narzekał, że im zimno ;-). Wręcz przeciwnie. Mam ustawione 21 st. AUTO i czasami muszę z tyłu uchylić na 15 sekund okno, bo mi drugi rząd narzeka, że gorąco... :-)
Marcin30 08-12-2013, 21:19 ale ja nie twierdze, ze z tylu jest zimno, wrecz przeciwnie, chodzilo mi tylko o fakt i ciekawostke, ze leci zimne przez tylne nawiewy, ale zimno nie jest. po prostu tylne nawiewy sa zamkniete w zimie i juz. w lecie otwieram bo klima daje i na tyl.
co do wymienionego panelu sterowania klima to jest na 100% oryginalny i nie byl wymieniany. moze faktycznie jest to unifikacja paneli z s-maxa i galaxy.
mam jeszcze pytanie czy ten wyswietlacz powinien dzialac jakos, czy tylko wtedy gdy mamy klime dwustrefowa przod tyl, bo to ze jest dwustrefowa lewo prawo to chyba norma.
U mnie tez widac na panelu klimy 3 rzad siedzen jak sie patrzy pod kątem ale to tylko unifikacja wyswietlacza :)
...
Chwila chwila, żebyśmy dobrze sie zrozumieli - chodzi o sam panel wyświetlacza lcd, czy o przyciski na panelu sterowania???
Bo ja pisałem o przyciskach i tak zinterpretowałem pytanie, ale najwyraźniej poprostu źle je zrozumiałem ... :oops:
Marcin30 09-12-2013, 13:09 chodzi o wyswietlacz
Poczytałem trochę , i posprawdzałem temperaturę we wszystkich nawiewach (pożyczonym od znajomego miernikiem tęperatry z sondą do sprawdzania ) .
1 - Żeby uzyskać ciepły MAX. +40 st.C nawiew na 2-gi rząd w słupkach
USTAW na panelu klimatyzacji ;
- temp. i nawiew na ; HI (max)
- AC/ON
- wciśnij tylko kier. nawiewu na wprost (strzałka )
- wcześniej pozamykaj wszystkie nawiewy z przodu
Wydajność nawiewu nie zdmuchnie pasażerów 2-giego rzędu ale na pewno można to wyrażnie odczuć na twarzy siedząc na fotelu przy tylnych drzwiach .
( oczywiście należy ustawić w tym nawiewie (słupku) skrzydełka na siedzącego i otworzyć wylot powietrza .:p
2 - Nawiew MAX na nogi na nogi w 2-gim rzędzie to praktycznie to samo tylko na panelu klimatyzacji przestawiamy na kierunek nawiewu na nogi .
( Dla większej wydajności nadmuchu należy również zamknąć nawiewy na słupkach j,w .) .:p
3 - Nawiew z przedniego panela można uzyskać MAX +55 st.C ustawiając parametry podobnie tylko na przedni nawiew .
Całą operację wykonywałem przed garażem na ( temp. powietrza +8 st C.
Silnik zimny świeżo uruchomiony pracował tylko przy robieniu tych pomiarów na postoju ok . 15 min ( temp. na wskażniku licznika minimalnie ruszyła może 10% ) .
Być może przy rozgrzanym silniku na MAXA w trasie będzie można osiągnąć wyższe parametry , w moim samochodzie jest ( dod. nagrzewnica elektryczna ) tak napisano w wyposażeniu - dane z VIN.
http://allegro.pl/grzalka-dogrzewacz-nagrzewnicy-ford-s-max-s-max-07-i3765077102.html
I jak u wszystkich klimatronik dwustrefowy na 1 i 2 rząd siedzeń , w panelu wyświetlacza klimy co prawda przebija lekko 3 ci rząd ale to nie jest wyrażnie nigdy podświetlone więc na pewno nie jest zainstalowane .
Myślę że dla niedowiarków jest jednak nagrzewnica dodatkowa na tył :pomysl:
ponieważ jak obejrzy się w rozpiskę bezpieczników to sa zabezpieczenia .
przykład z allegro .http://allegro.pl/s-max-galaxy-mk3-nagrzewnica-tyl-tylna-6g9118d283-i3812095667.html
|
|