Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Wyłączenie automatycznych wycieraczek
marcinbb 09-12-2013, 10:48 Macie jakiś pomysł jak odłączyć automatycznie włączające się przednie wycieraczki?
Wsiadam rano do samochodu szyby w śniegu i szronie stacyjka i wycieraczki 1 raz próbują zdrapać to co leży na przedniej szybie kosztem "piórek".
Dalej włączam opcję "MAX" aby jak najszybciej roztopić te pozostałości po nocy i skrobie pozostałe szyby. Niestety przednia szyba odmarza najszybciej tam gdzie wieje na nią ciepłe powietrze jak dojdzie do czujki na lusterku dalej zaczyna zamiatać przednią szybę drapiąc nadal nierozmarznięte boki.
Wycieraczki wajchą o jeden w dół i będą wyłączone. U mnie jest tak - 0 - tak jakby przerywana - tu jest automat - potem ciągła wolna i ciągła szybka.
Słaby pomysł wyłączać sobie coś co jest przydatne i pomocne!
Raczej trzeba samemu pamiętać aby rano przy zapalaniu samochodu w takich warunkach jak piszesz przełączyć wycieraczki z AUTO na OFF...
Jak już bardzo chcesz się pozbyć automatycznych wycieraczek (które są przedmiotem pożądania wszystkich, którzy nie mają...) to ELMconfigiem na 2 stronie CCC w prawej kolumnie, czwarty od góry parametr zmieniasz z "Rain sensor" na "Without rain sensor".
Jeszcze raz podkreślam, że moim zdaniem to słaby pomysł...
marcinbb
mogę Ci wyłączyć czujnik deszczu ELMConfigiem, wtedy w pierwszym do góry położeniu dźwigni wycieraczek, nie będzie pracy sterowanej czujnikiem deszczu, lecz wycieraczki będą pracowały w trybie z interwałem regulowanym pokrętłem na dźwigni
ps.
obstawiam, że na wiosną będziesz chciał spowrotem aktywować czujnik deszczu
marcinbb 09-12-2013, 11:06 Nie chce ich wyłączać na stałe ;) Jednak tylko w czasie odmarzania, przedniej szyby i letnich wizyt na myjni bezdotykowej ( najczęściej kluczyki zostają w stacyjce w pozycji "1". I machają co tylko Karcher dosięgnie przedniej szyby.
Tym samym dzięki za wskazanie opcji Off w wycieraczkach sam bym się tego nie doszukał.
....i letnich wizyt na myjni bezdotykowej ( najczęściej kluczyki zostają w stacyjce w pozycji "1".
Z tego co wiem, to regulaminy myjni wskazują aby wyłączać stacyjkę. Może się mylę, ale nigdy nie pomyślałbym aby zostawiać kluczyki w stacyjce gdy nie ma mnie w samochodzie. A tym bardziej w poz. "1".:wink:
Dla mnie automatyczne wycieraczki działają bardzo dobrze. Tylko należy pamiętać aby po zakończonej jeździe wyłączać je do poz. "0".
marcinbb 09-12-2013, 11:53 We Włoszech samochód zawsze i wszędzie stał z otwartymi szybami często z laptopem na zagłówku, GPS`em na szybie. Zainteresował się raz sąsiad... chwilę przed burzą abym pozamykał okna bo mi tapicerka zamoknie (miasteczko około 10000 mieszkańców ).
W Polsce wychodzi na dokładnie to samo - złodziej nie tknie takiego samochodu bo się boi szczególnie w Warszawie.
Tylko jedna uwaga od czasu kiedy ukradli mi zabezpieczony samochód pod blokiem mam znieczulice i zawsze wykupione AC.
SrebnaStrzała 09-12-2013, 11:58 opcja off to opuszczenie dźwigni do pozycji 0 -_-
U mnie alarm by nie pozwolił na otwarte szyby:P
Odnośnie myjni to często jak podjeżdżam przemyć tylko światła to zostawiam auto włączone.
marcinbb 09-12-2013, 12:08 U mnie alarmu niestety w fabryce nie zamontowali, a sam wiesz co możesz zastać w samochodzie zostawiając go w pełnym słońcu choćby na godzinkę szczególnie w pd. klimatach.
Nie chce ich wyłączać na stałe Jednak tylko w czasie odmarzania, przedniej szyby i letnich wizyt na myjni bezdotykowej ( najczęściej kluczyki zostają w stacyjce w pozycji "1". I machają co tylko Karcher dosięgnie przedniej szyby.
Tym samym dzięki za wskazanie opcji Off w wycieraczkach sam bym się tego nie doszukał.
No ale jak to miałoby wyglądać, skąd auto wie że że jesteś w myjni a nie na trasie, albo akurat walczysz z lodem na szybie ?
Bardziej martwiłbym się o tylną wycieraczkę, o ile z przednią szybę oczyścimy to tylną nie zawsze ( nie ma na myśli kopy śniegu) a ta się włącza wraz z przednia i wstecznym jak to to wyłączyć? Da się ?
Dokładnie tak samo - jak przednią masz na OFF i tylną na OFF to tylna nie załączy się automatycznie po wrzuceniu wstecznego.
W konfiguracji samochodu nie ma parametru automatycznej wycieraczki wstecznej. Konstruktorzy założyli, że użytkownik (jak zdał na prawo jazdy...) jest elementarnie "ogarnięty" i umie sobie ustawić w pozycji OFF zbyteczne wyposażenie... Do tego przepisy mówią wyraźnie, iż należy jeździć z czystymi szybami a nie samochodem przypominającym na drodze zaspę śnieżną...
true. podoba mi sie odpowiedz tediego.
w ogole jak mozna nie wiedziec o pozycji off wycieraczek?
SrebnaStrzała 10-12-2013, 07:07 Też mnie to dziwi. To tak jakby nie wiedzieć jak wyłączyć migacz -_-
FM18tdci 10-12-2013, 08:45 Eee tam, zapewne kolega był przekonany, że pozycja "auto" jest pozycją "off", a wcześniej nie miał okazji/potrzeby używać a w instrukcji nie przeczytał. Nie kopać leżącego :P
marcinbb 10-12-2013, 12:05 Owszem instrukcji nie przeczytał bo ogólnie wiadomo że jeśli wszystko zawiedzie, przeczytaj instrukcję. Forum rozwiało moje wątpliwości i instrukcja nie była potrzebna ;)
Lukaszko 10-12-2013, 14:32 Niestety prawda jest taka że praktycznie nikt nie czyta instrukcji, a to błąd. Ludzie kupują nowe TV, auta, sprzęt AGD i nie potrafią z nich poprawnie korzystać albo używają ułamka ich możliwości.
Ja mimo że mam sporą wiedzę jeżeli chodzi o sprzęt RTV, elektroniczny i komputerowy zawsze zaczynam swoją przygodę z nowymi zabawkami chociaż od przejrzenia instrukcji.
Polecam to wszystkim:)
kopydleusz 10-12-2013, 14:57 Forum rozwiało moje wątpliwości i instrukcja nie była potrzebna
To jest piękny przykład błędnego założenia - po co mam myśleć, skoro inni mogą zrobić to za mnie.
... dalszy komentarz byłby obraźliwy, więc uznam go za zbędny
Dobrze, ze powstal watek wycieraczek, bo od dawna nurtuje mnie pewna sprawa i mam takie pytanko :one:
Majac ustawione swiatla w pozycji "AUTO" i wycieraczki rowniez na "AUTO" to czy w momencie opadow deszczu i dania impulsu od sensora deszczu do kompa wlaczaja sie tez automatycznie wraz z wycieraczkami swiatla mijania?
Czy je to ze soba powiazane ?
eee to by było bez sensu. To są dwie różne sprawy.
mondeo70235 10-12-2013, 22:53 przełącznik do dołu i wyłączone,tak jak koledzy piszą instrukcja
Dobrze...Majac ustawione swiatla w pozycji "AUTO" i wycieraczki rowniez na "AUTO" to czy w momencie opadow deszczu i dania impulsu od sensora deszczu do kompa wlaczaja sie tez automatycznie wraz z wycieraczkami swiatla mijania?
Czy je to ze soba powiazane ?
Tak. Jeśli jest czujnik deszczu/zmierzchu i wycieraczki oraz światła są w trybie AUTO, to po niecałej pół minucie pracy wycieraczek na normalnej prędkości (czyli jak już "konkretnie" pada) włączają się automatycznie światła mijania wraz całym oświetleniem (tzn. w trybie "nocnym").
Jest na to przepis Unijny, że tak musi być - przy intensywnych opadach ograniczających widzialność mają się załączyć światła mijania jeśli to możliwe automatycznie albo muszą być uruchomione przez kierowcę.
Jeden zresztą z lepszych pomysłów "samo-automatyzacji" samochodowej...
no rzeczywiście to ma sens i z pewnością poprawia bezpieczeństwo.
ale czy na pewno swiatla mijania sie wlacza tylko z powodu pracujacych wycieraczek? czy moze dlatego ze wraz z deszczem sie sciemnilo.
trzeba by wykonac test dlugo polewajac szybe woda.
ale czy na pewno swiatla mijania sie wlacza tylko z powodu pracujacych wycieraczek? czy moze dlatego ze wraz z deszczem sie sciemnilo.
trzeba by wykonac test dlugo polewajac szybe woda.
Włączają się od deszczu nie od ściemnienia.
marcinbb 11-12-2013, 09:29 To jest piękny przykład błędnego założenia - po co mam myśleć, skoro inni mogą zrobić to za mnie.
... dalszy komentarz byłby obraźliwy, więc uznam go za zbędny
Zgodnie z Twoim tokiem myślenia całe forum powinno zostać zamknięte ponieważ 99% wiadomości zamieszczonych tutaj można znaleźć w instrukcji, ASO lub podrzędnym warsztacie samochodowym.
Włączają się od deszczu nie od ściemnienia.
Oj, oj...chyba się Panowie zagalopowaliście we wnioskach.
IMHO systemy te są niezależne i wydaje mi się, że przy lusterku są dwa czujniki nie jeden. :diabelek:
Natomiast prawdą oczywistą jest przecież, że zazwyczaj opadom deszczu towarzyszy mniejsze lub większe zachmurzenie, które powoduje, że światła się włączają.
Najlepiej przetestować tę tezę np latem, za dnia myjąc auto...
A do kolegi tedi_k, który pisze "że to regulacja unijna" mam pytanie czy może podać konkretny zapis, dokument, który takie rozwiązanie wymusza? :P
Zgodnie z Twoim tokiem myślenia całe forum powinno zostać zamknięte ponieważ 99% wiadomości zamieszczonych tutaj można znaleźć w instrukcji, ASO lub podrzędnym warsztacie samochodowym.
no bez przesady...w tym konkretnym przypadku nie masz racji, bo podnoszona kwestia należy do najprostszych, najbardziej podstawowych obowiązków posiadacza auta. RTFM - rulez ;-D
RTFM
Aż musiałem wujka google zapytać co to znaczy :p
Aż musiałem wujka google zapytać co to znaczy :p
To podziel się z innymi tą wiedzą :one:
IMHO systemy te są niezależne i wydaje mi się, że przy lusterku są dwa czujniki nie jeden.
Natomiast prawdą oczywistą jest przecież, że zazwyczaj opadom deszczu towarzyszy mniejsze lub większe zachmurzenie, które powoduje, że światła się włączają.
Najlepiej przetestować tę tezę np latem, za dnia myjąc auto..
masz rację, systemu są niezależne, ale czujnik jest jeden tylko wysyła dwa informacje do BCMa
kopydleusz 11-12-2013, 14:47 To podziel się z innymi tą wiedzą
Read The Fucking Manual - święta zasada. Tak radzę odpowiadać na oczywiste pytania, które są opisane w instrukcji
Nadinterpretacja. Moja opinia dotyczy kwestii z instrukcji. Pytania, na które nie ma odpowiedzi w manualu są jak najbardziej wskazane. Wtedy nie zadajemy tych samych pytań każdemu ASO/mechanikowi.
kopydleusz - popieram!!!
Przecież używanie wycieraczek to E L E M E N T A R Z i obecność czujnika deszczu nie jest żadnym wytłumaczeniem moim zdaniem
Tak. Jeśli jest czujnik deszczu/zmierzchu i wycieraczki oraz światła są w trybie AUTO, to po niecałej pół minucie pracy wycieraczek na normalnej prędkości (czyli jak już "konkretnie" pada) włączają się automatycznie światła mijania wraz całym oświetleniem
... to dobrze mi sie "wydawalo" :D
No tego to nie wiem, ale mialem tak chyba juz ze 3 razy .
Zaczelo padac, wycieraczki przetarly szybe i tu nagle na CONVERSIE kontrolka swiatel mijania
Oczywiscie wycieraczki i swiatla ustawione na "AUTO"
masz rację, systemu są niezależne, ale czujnik jest jeden tylko wysyła dwa informacje do BCMa
W sensie fizycznym są to dwa odrębne czujniki pracujące w oparciu o inne parametry mierzone. Obsługiwane są przez wspólny sterownik i komunikują się z BCM po szynie LIN. Włączanie świateł mijania w związku z intensyfikacją opadów robione jest oczywiście przez BCM a nie sam czujnik.
Oj, oj...chyba się Panowie zagalopowaliście we wnioskach.
IMHO systemy te są niezależne i wydaje mi się, że przy lusterku są dwa czujniki nie jeden. :diabelek:
Niedowiarkom, że automatyczna wycieraczka załącza automatyczne światła mijania w trybie "nocnym" zalecam bardzo prosty eksperyment - wystarczy w słoneczny dzień polać sobie prze pół minuty zraszaczem (dość intensywnym) po przedniej szybie i zobaczyć co się stanie.
Zdecydowanie bardziej pouczające niż dyskusja typu "mnie się wydaje, że to nie może być ze sobą związane"...
Jedna ważna uwaga - funkcja załączania świateł przez czujnik deszczu została dodana coś około 2005/2006 roku - wczesne GEMy FF2 tego na pewno nie miały i teraz nie pamiętam, czy nie zostało to dodane dopiero w GEMach FF2 poliftowych... Dla MND4 nie powinno to mieć znaczenia, bo powstało później.
Poszukanie regulacji unijnej w tej sprawie odkładam na później, jako sprawę trochę luźno związaną ze stanem faktycznym pracy wycieraczek...
Niedowiarkom, że automatyczna wycieraczka załącza automatyczne światła mijania w tryb "nocnym" zalecam bardzo prosty eksperyment
Gdyby co niektórzy patrzyli dalej niż czubek własnego nosa(albo dalej niż maska w fordzie :P ) to by zauważyli to już dawno nawet w innych autach np. opel,bmw. Mój znajomy ma bmw i tam od razu zapalają się światła jak zaczyna lekko mżyć oczywiście w trybie auto ;), nie musi być nawałnica, ciemno itp.
SrebnaStrzała 12-12-2013, 08:45 a) automatyczna wycieraczka włącza światła w przypadku występowania opadów deszczu na tyle intensywnych aby czujnik stwierdził że powinny zostać włączone światłą
Przy słabych opadach się nie włączą!
b) Czujnik zmierzchu włącza światła przy spadku lumenów docierających do czujnika.
Przy słabych opadach się nie włączą!
Nie będę się sprzeczał co do tego ale wydaje mi się że co producent to inna czułość, ustawienia itp ;)
oczywiście, ale wielokrotnie doswiadczyłem, że jeżdząc po mieście, podczas typowej mżawki, automat raczej nie włączy wycieraczek.
... podczas typowej mżawki, automat raczej nie włączy wycieraczek.
Nie chodzi o włączenie wycieraczek, tylko o to czy automat wycieraczek prześle info do włączenia świateł. Oczywistą sprawą jest, że jeżeli opady nie są intensywne i automatyczne wycieraczki nie włączą się a dzień jest słoneczny to światła także się nie załączą.
Tu zachodzi wątpliwość czy podczas słonecznego dnia i opadów deszczu światła się włączą czy nie?
Nieźle zagmatwałem, co?:p:lol:
...Tu zachodzi wątpliwość czy podczas słonecznego dnia i opadów deszczu światła się włączą czy nie?
...
Pomijam milczeniem dyskusję o tym czy w słoneczny dzień mogą być opady tak intensywne, aby wycieraczka przeszła w tryb pracy ciągłej... Albo są chmury deszczowe albo jest słoneczko! Przeważnie...
BTW - wątpliwości nie ma: po kilkunastu - dwudziestu kilku sekundach od przejścia wycieraczek w stan pracy ciągłej w trybie AUTO, zapalają się światła mijania (jeśli także są w trybie AUTO) niezależnie od warunków oświetlenia.
Albo są chmury deszczowe albo jest słoneczko! Przeważnie...
...a czasami nie ma chmur, swieci slonko i leje ... - jak z cebra :D
i wtedy mamy piekna tecze na niebie ;)
Pomijam milczeniem dyskusję o tym czy w słoneczny dzień mogą być opady tak intensywne, aby wycieraczka przeszła w tryb pracy ciągłej... Albo są chmury deszczowe albo jest słoneczko! Przeważnie...
Naprawdę doceniam Twoją fachowość dotyczącą naszych autek, ale odnośnie zjawisk pogodowych to raczej nie. :wink:
BTW - wątpliwości nie ma: po kilkunastu - dwudziestu kilku sekundach od przejścia wycieraczek w stan pracy ciągłej w trybie AUTO, zapalają się światła mijania (jeśli także są w trybie AUTO) niezależnie od warunków oświetlenia....
Właśnie o taką odpowiedź na moje pytanie mi chodziło.
Czyli podczas słonecznego dnia w trakcie burzy wycieraczki włączają się, przechodzą w tryb ciągły i po dwudziestu kilku sekundach zapalają się automatycznie światła.;)
Sygnał inicjujący pochodzi z czujnika deszczu a nie zmierzchu, tak?
Naprawdę doceniam Twoją fachowość dotyczącą naszych autek, ale odnośnie zjawisk pogodowych to raczej nie. :wink:
...
Sygnał inicjujący pochodzi z czujnika deszczu a nie zmierzchu, tak?
Słowa "przeważnie..." Kolega nie dostrzegł...:wink:
A na pytanie odpowiedź brzmi "tak"
Odgrzebię trochę temat wycieraczek. Zauważyłem, że czasami po odpaleniu silnika tylna wycieraczka wykona jeden cykl. Mam czujnik deszczu, przełącznik wycieraczek w pozycji 0, a pomimo to czasem się to zdarza. Wiecie co może być tego przyczyną i jak to ewentualnie wyłączyć?
Nie dzieje się to wtedy gdy masz włączony wsteczny bieg przy odpalaniu?
Hmm... jakoś nie przyuważyłem... ale możliwe... tylko po co takie "udogodnienie"?
W instrukcji pisze coś o tym, że przy uruchomionych wycieraczkach przednich włączając wsteczny bieg uruchamia się raz tylna wycieraczka.
Tylko z tego co piszesz wycieraczki masz na "0". Musiał byś wypróbować czy to dzieje się również przy odpalaniu na "luzie".
Lukaszko 03-01-2014, 21:32 Też tak mam. Zdarza się to rzadko nie widzę reguły. Na pewno wycieraczki są na zero i bieg wsteczny. I od czasu do czasu przy opalaniu zadziała tylną wycieraczka.
Wysłane z mojego C5303 przy użyciu Tapatalka
Być może przy włączonym wstecznym biegu, przy uruchamianiu silnika następuje jakiś spadek napięcia lub coś w tym rodzaju i wycieraczka się uruchamia.
zbyszek2222 03-01-2014, 22:24 Mnie też załancza się po uruchomieniu tylna wycieraczka ,ale nie zawsze.
jak parkiowales tylem i w miedzyczasie np. spadl deszcz, komputer dba abys nie porysowal karoserii i dobrze widzial do tylu i przeciera Ci szybe
Wysłane z mojego ORION7o przy użyciu Tapatalka
zbyszek2222 03-01-2014, 23:08 Problem w tym, iż robi to wbrew mojej woli ,znienacka,a na dodatek na sucho bez płynu.
Toż to bez mała chuligaństwo !
nie zostawiaj auta na wstecznym ;)
Wysłane z mojego ORION7o przy użyciu Tapatalka
|