Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2000-2007] Krzywa felga = drgania?

jakubzawarty
12-12-2013, 19:30
Witam. Czy jest możliwa taka sytuacja, że felgi są krzywe i da się je wyważyć ale mimo tego dalej będą powodować drgania?
A tak poza tym jak idzie sprawdzić czy felga jest "krzywa"

Juzek
13-12-2013, 10:44
pojęcie "da się je wyważyć" jest względne :) zależy od podejścia wulkanizatora.

Mam dwa komplety alu - 18" na lato, 16" na zimę. Fele letnie na bank są krzywe, bo mam małe bicie przenoszące się na budę - nie robiłem tego przed zimą, dopiero przed marcem je wyprostuję. Fele zimowe są proste i nie mam bicia.

Oba komplety były wyważane przed założeniem i wg wulkanizatora były ok.

cieniu
13-12-2013, 10:46
Idzie sprawdzić. Chociażby na wulkanizacji jest urządzenie do wyważenia, na które wkłada się felgę. (taki bolec) Wystarczy zakręcić kołem i widać wtedy czy rusza się do góry i na dół. Jeżeli tak to pogięte.

Ja w moim mk2 miałem tak, że od starego zawieszenia zjechało mi letnie opony z przodu od wewnątrz i przy 140 km/h aż trzęsła się cała buda i była właśnie drgania.

Po sprawdzeniu przednich felg okazało się, że są krzywe. Po zakręceniu felgą podnosiła się i opuszczała na dół:shock: Przerzuciłem fele z tyłu na przód (są lepsze, ale nie idealne), wymieniłem opony na zimowe i wszystko ok.

Podejrzewam, że zjechane opony od wenwątrz też były w jakimś stopniu przyczyną. Nie mam przy sobie kabla od telefonu, bo bym wrzucił zdjęcia z telefonu. Postaram się to zrobić wieczorkiem.

Juzek
13-12-2013, 10:46

Podnieś dane koło i obracaj je na pieście patrząc od przodu/tyłu auta. Inny sposób mi nie przychodzi do głowy.

FUTRIX
15-12-2013, 03:16
Podnieś dane koło i obracaj je na pieście patrząc od przodu/tyłu auta. Inny sposób mi nie przychodzi do głowy.

wystarczy położyc obok jakiś martwy przedmiot np. cegłę na pionowo

w odległości 1 cm od felgi

kręcisz kołem i patrzysz jak zmienia się odległośc w zależności od położenia koła :D

mówcie mi Einstein :

jvc
15-12-2013, 10:01
Czy jest możliwa taka sytuacja, że felgi są krzywe i da się je wyważyć ale mimo tego dalej będą powodować drgania?
Jak najbardziej, wyważyć można niemal każdą felgę, no chyba że została uderzona np. bokiem w krawężnik...

Najpewniej na wulkanizacji.

steell
15-12-2013, 13:30
Czasami felga może być prosta a opona może mieć bicie. Trzeba sprawdzić najlepiej na wyważarce, ale nie wywarzać tylko zakręcić i sprawdzić z punktem odniesienia. Gumiarzom często się nie chce i od razu wyważają a koło dalej bije.

jvc
15-12-2013, 13:35
Jak powie że coś jest nie tak to przecież sprawdzą.
Trudno żeby każde koło puszczali i sprawdzali czy coś mu dolega, tym bardziej że większość wyważarek żeby ruszyła musi mieć zamkniętą osłonę.

radek9103
15-12-2013, 15:22
Samo wyważanie pozostawia dużo do życzenia. Jedź do jakiegoś warsztatu z wyważarką laserową i będziesz mieć pewność. Wiem bo sam tak miałem.

jakubzawarty
15-12-2013, 17:29
Problem ,polega na tym, że koła zostały wyważone na wyważarce ale gość, który mi to robił mówił, że jedna felga jest "krzywa" Faktycznie chodziła troszkę góra-dół ale dało się ją wyważyć. Tak się zastanawiam czy mimo tego może to powodować drgania które u mnie występują.

jvc
15-12-2013, 17:30
Może

Juzek
15-12-2013, 20:58
może

jendrekmak
16-12-2013, 00:39
Czy jest możliwa taka sytuacja, że felgi są krzywe i da się je wyważyć ale mimo tego dalej będą powodować drgania?TAK, da się wyważyć.

A tak poza tym jak idzie sprawdzić czy felga jest "krzywa" wyjdzie na wyważarce (optycznie)

większość wyważarek żeby ruszyła musi mieć zamkniętą osłonęw dobrych wyważarkach można to ominąć programowo albo po prostu zdjąć osłonę i zostawić ramię w pozycji opuszczonej

radek9103
16-12-2013, 16:35
Poprostu zamiast tej która jest krzywa załóż dojazdówkę i się przejedz.

cieniu
16-12-2013, 22:34
Pewnie, że może. Tak jak już pisałem parę postów wcześniej. Krzywe felgi przełożyłem na tył. Tylne były prostsze i przestało bić. Kłaniają się nasze drogi:027: