Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Radio nie wyłącza się całkowicie - cały czas pobiera prąd!

Soso8
19-12-2013, 20:53
Witam. Kupiłem miesiąc temu Forda mondeo mk4 2007 rok z Belgii. To autko ma włożoną stacje multimedialną (link niżej). Problem cały tkwi w tym, że po zgaszeniu i zamknięciu samochodu radio nadal pracuje. Co prawda monitor zostaje wygaszony jednak słychać dalej szum z radia (pracuje jakiś wentylator czy coś takiego). Powoduje to ciągłe rozładowywanie akumulatora i kłopoty z odpaleniem samochodu gdy postoi parę dni. Byłem u elektryków u siebie w rejonie lecz nikt nic na to nie mógł poradzić pewne jest tylko to, że radio pobiera około 3V energii gdy nie pracuje gdy jest zamknięty samochód. Ewidentny problem z wygaszeniem radia. I tu mam pytanie do was co najlepiej zrobić z takim przypadkiem? Myślałem o podłączeniu radia 'na krótko' czyli dodanie przełącznika który poprowadzę do radia do kabli od zasilania aby odcinał dojście prądu kiedy go wyłączę i na odwrót. Co o tym myślicie? Czekam na jakieś rady bo jest to dość uciążliwy problem.

Stacja multimedialna z którą mam problem:
http://s397176019.domenaklienta.pl/VM8980a.jpg

Bartek_P
19-12-2013, 21:04
Po pierwsze 3 Waty jeśli już
Po drugie, 3 Waty to żadne obciążenie
Po trzecie, w kostce za radiem jest przewód ACC, tzw. plus po stacyjce. Podłącza zasilanie radia do tego przewodu i problem powinien zniknąć
Po czwarte zmień elektryka

Zacznij od tego żeby odłączyć radio na stałe i zobacz czy po kilko dniach problem ustąpi, a wydaje mi się że nie.
Radio wygląda na chińską produkcję, więc może być z nim różnie.

Z drugiej strony, jeśli mało jeździsz i auto więcej stoi niż jeździ to raczej zainwestował bym w prostownik niż szukał przyczyn rozładowywania akumulatora

Soso8
19-12-2013, 21:12
Po trzecie, w kostce za radiem jest przewód ACC, tzw. plus po stacyjce. Podłącza zasilanie radia do tego przewodu i problem powinien zniknąć

Tylko jak to zrobić? I jaki kolor tego przewodu jest?

tedi_k
19-12-2013, 21:13
...Po trzecie, w kostce za radiem jest przewód ACC, tzw. plus po stacyjce. ...

Niestety kolega nie zajrzał do kostki przed napisaniem postu...
Ford w quadlocku już od dłuższego czasu nie stosuje zasilania ACC, a w MND4/S-max nie stosuje tez przewodu ILL+.
Jest tylko zasilanie po baterii (stałe).
Informację o włączeniu zapłonu (a w rodzinie mondeo także o włączeniu świateł) fabryczne radio dostaje w komunikacie na szynie CAN.
Z tego powodu są problemy (pewnie świadomie wywołane przez Forda) w montażu takich różnych wynalazków jak ten w wątku.

Są dekodery magistrali CAN "dodające" brakujące napięcie ACC i co tam jeszcze potrzebne (np. sygnał włączenia biegu wstecznego albo hamulca ręcznego). Albo się zastosuje taki dekoder albo trzeba "rzeźbić" instalację radia... Jak by co to, mam na zbyciu taki dekoder typu Pioneer (czyli dodatkowo konwertujący sygnały sterowania z kierownicy na standard Pioneer).

Bartek_P
19-12-2013, 21:23
Fakt, nie pomyślałem o tym.
Plusa po stacyjce można dorobić, nie jest to nic mega skomplikowanego, ale myślę że konwerter CAN to bardziej profesjonalne rozwiązanie.
Tak czyy tak, jeśli mało jeździsz , a auto ma dłuższe postoje to nie ma nic nadzwyczajnego w tym, że aku siada

Soso8
19-12-2013, 21:45
i co mam z tym konwerterem zrobić? wytłumaczcie mi jakiś sposób mogący pomóc i usunąć tą usterkę

tedi_k
19-12-2013, 22:51
Trzeba znaleźć dobrego fachowca car-audio, który będzie rozumiał co tu napisaliśmy. I potrafi to doprowadzić do porządku.

dekoder
22-12-2013, 11:31
Soso8,jak wyłączasz zapłon,to stacja też ci się wyłącza,czy musisz ją wyłączyć przyciskiem
Druga sprawa jest taka,że nie powinna ona pobierać prądu po jej wyłączeniu
Ja mam podobną stację,podłączoną do stałego plusa,bo wkurzało mnie włączanie zapłonu,aby posłuchać radia na postoju (mam ford power)
i gdy ją wyłączę nie pobiera prądu
Na początku miałem podłączone pod + postacyjkowy,który wziąłem z kostki pod schowkiem pasażera,
ale jak napisałem,nie zdało to egzaminu w moim mniemaniu
Nie wiem dlaczego u ciebie pracuje wentylator,skoro stacja nie pracuje

Soso8
22-12-2013, 17:13
Soso8,jak wyłączasz zapłon,to stacja też ci się wyłącza,czy musisz ją wyłączyć przyciskiem
Druga sprawa jest taka,że nie powinna ona pobierać prądu po jej wyłączeniu
Ja mam podobną stację,podłączoną do stałego plusa,bo wkurzało mnie włączanie zapłonu,aby posłuchać radia na postoju (mam ford power)
i gdy ją wyłączę nie pobiera prądu
Na początku miałem podłączone pod + postacyjkowy,który wziąłem z kostki pod schowkiem pasażera,
ale jak napisałem,nie zdało to egzaminu w moim mniemaniu
Nie wiem dlaczego u ciebie pracuje wentylator,skoro stacja nie pracuje

też mam przycisk ford power i też gdy chce posłuchać radia musze mieć włączony zapłon. I tu właśnie jest problem, że nie powinno pobierać a pobiera. Ekran sie wygasza a radio dalej chodzi w środku. Chce zrobić zasilanie na 'krotko' i dodać przełącznik gdzies w schodku lecz nie wiem pod który kabel mam go podpiąć aby dało efekt taki jak chce.

dekoder
22-12-2013, 20:32
Podłącz pod zapalniczkę
Plus takiego rozwiązania jest taki,że w przypadku gdy zapomnisz wyłączyć radio,
po ok 30-40min. wyłączy się samo,bo po tym czasie odłączane jest zasilanie od zapalniczek
U mnie działa to bez żadnych przełączników,ale jak u ciebie jest inaczej i żre ci akumulator na postoju,
to taki wyłącznik jest jakimś rozwiązaniem,które można zrobić samemu,chociaż przyznam że będzie to dość kłopotliwe
Jeśli nie słuchasz często radia na postoju,to możesz podłączyć stację do +12V po stacyjce
http://fordclub.kei.pl/vbulletin2/showpost.php?p=1705998&postcount=6
Wtedy nie musisz stosować żadnych wyłączników mechanicznych,bo po wyłączeniu zapłonu zostanie odcięte zasilanie od stacji
i nie będzie ci zżerać akumulatora.
Tu minusem jest to,że bez włączonego zapłonu radia nie posłuchasz