Zobacz pełną wersję : [Focus 1998-2004] Podgrzewana szyba (kable na rogach) zamiast na środku co z tym ?

krklata
27-12-2013, 18:30
Witajcie. W samochodzie mam podgrzewanie przedniej szyby. Okazuje się że poprzedni wlasciciel wymienił ją na inną. Stara była z jedną wtyczką po środku szyby u dołu a nowa ma po 2 kable na rogach u dołu szyby. Czy ktoś wie co z takim fantem zrobić. Jak podłączyć taką szybę żeby działała? Wtyczka od szyby jest po środku komory silnika przy podszybiu.
Z góry dzięki za pomoc

charlie1986
27-12-2013, 20:29
przeciągnij je na środek a jak za krótki to dolutuj i załóż wtyczke i podepnij

krklata
28-12-2013, 09:00
przeciągnij je na środek a jak za krótki to dolutuj i załóż wtyczke i podepnij

W tym problem że tak zrobiłem i nic z tego. Wtyczka ma 2 piny. W oby dwóch jest prąd ok. 30V. Przewody mają kolor zielony i zielony z czerw. paskiem. Szyba znowu ma obcięte końcówki ale kable mają kolor czarny i zielony z czerwonym paskiem. Sprawdzałem po podłączeniu czy przekaźnik i bezpieczniki są sprawne, okazuje się że tak a szyba nie działa. Obieg prądu w szybie jest wiec przerwy w 'drucikach' nie ma

charlie1986
28-12-2013, 09:24
masz focusa po lifcie a szyba pochodzi z focusa przed liftem stad różnica w instalacji, pogadaj z kolegą moons on jest kumaty z elektryki w focusie, może coś pomoże

moons
28-12-2013, 10:02
W oby dwóch jest prąd ok. 30V.

Wywal natychmiast ten miernik czy czym tam mierzyłeś. W instalacji auta masz góra jakieś 14V.
Auto masz po lifcie a szybę przedliftową, choć akurat szyby z jednym podłączeniem na środku zaczęli montować gdzieś od początku 2001 ale nie o tym temat. Zawsze na dole szyby masz dwa kabelki i na nich jest +12V, czy to na środku czy po bokach. Tobie nie pozostaje nic innego jak przedłużyć instalację tę wychodzącą ze środka na boki. Tak żeby szyby już nie zaczepiać. Masa od szyby jest pod lampką w środku. Taka sama taśma jak na dole przykręcona obok anteny. Jeśli wszystkie połączenia O.K. to wypadało by sprawdzić czy jest jakiś opór w szybie, bo mogą być przerwane ścieżki i szyba do wymiany.
Pozdrawiam

Danek2312
30-12-2013, 07:29
Nie do końca z tą masą, ja mam przed liftem, szyba mi nie działała, szukałem wkoło anteny i po całym dachu i nic nie znalazłem. Okazało się że masa też jest z dwóch stron szyby około 20cm od górnego rogu szyby pod uszczelką.
Musieli wycinać szybę, przylutować kabelki i z powrotem wkleić. Po tej operacji działa jak ta lala :D

krklata
30-12-2013, 12:51
Szyba już działa. Taśmy nie ma tak jak kolega Danek2312 pisał. Miałem przerwane kabelki od masy. Miernik także uszkodzony. Dziękuje kolego 'moons'