Zobacz pełną wersję : [C-MAX 2010-2015] Położenie smoka w misce olejowej ?
stonka1987 29-12-2013, 11:56 Witam wszystkich . Chcialbym zapytac was o o polozenie smoka w misce olejowej w ford focus c-max rocznik 2004 1,6 silnik . Moze streszcze szybko sytuacje . Ojciec udezyl w piach tak ze miska sie wgniotla ,bylismy u mechanika swierdzil ze tragedii nie ma ze az tak mocno nie jest wgniecone ale i tak trzeba wymienic tylko po prostu nie na gwalt chyba ze wgniolo sie po stronie smoka i wspominal cos ze jak zaciagnie powietrze moze byc nie ciekawie ale on nie wiedzial po ktorej stronie znajduje sie smok ... Koszt miski to od 500 do 700zl tak nam powiedziano ojciec nie ma zbytnio kasy wiec chcialbym sie was poradzic i jednoczesnie zapytac o polozenie tego smoka . Pozdrawiam i wybaczcie za pisownie , jesli macie jakies pytania to odp . Zycze milej niedzieli :)
Jak ta część miski olejowej jest z blachy stalowej, to wystarczy zdjąć i wyprostować, nie potrzeba kupować nowej miski.
luki6262 29-12-2013, 12:53 http://ford.sklep.pl/product-pol-17288-miska-olejowa-1-4-i-1-6-TDCI.html
Cena miski 113 zł, jak chcesz oryginał to za bodajże 250 zł. Wymiana miski wraz z czyszczeniem smoka +pasta uszczelniająca to max 100 zł. Nie wiem co to za magika mechanika masz :)
Ja bym kazał zdjąć miske , wyprostować, wyczyścić smoka, i założyć ponownie. Tylko bym dokupił nową może uszczelke i koszt 150 maks 200zł
W tych wersjach nie ma uszczelki, tylko masa silikonowa uszczelnia miskę.
Ale najprościej ściągnąć miskę i zobaczyć jak to wygląda - koszty minimalne.
Mariusz
stonka1987 29-12-2013, 16:28 Dziekuje wam za rady ojciec w przyszly weekend bedzie ja odkrecal i sprawdzal . A Powiecie mi z ktorej strony jest ten smok ?
Jaka jest dla ciebie różnica, z której strony jest smok. Jest on w głębokiej części miski olejowej, niecały centymetr od dna miski, napewno go zauważycz .
Dziekuje wam za rady ojciec w przyszly weekend bedzie ja odkrecal i sprawdzal . A Powiecie mi z ktorej strony jest ten smok ?
Stojąc przodem do samochodu to smok znajduje się po lewej stronie przymocowany na trzech srubach
A ja nie chce zaśmiecać forum i spytam tu.
Czy ktoś wie gdzie się znajduje i jak fachowo się nazywa felerne sitko w przewodach olejowych w silnikach 1.6 Tdci. Ponoć jest to jedną z pierwszych wad tych silników i ich niszczenia.
Czesiek_ze 30-12-2013, 21:22 Sitk jest na śrubie rurki doprowadzajęcej olej do turbiny (pod turbiną) paskudne dojście, powodzenia. :wink:
luki6262 30-12-2013, 21:43 Śrubka nazywa się śrubką banjo. Na hasło "banjo" w serwisie wiedzą o co chodzi :)
Dzieki za odpowiedzi, zrobie to przy następnej wymianie oleju, a chcę to zrobić i czyszczenie smoka, gdyż ostatnio miałem do czynienia z mazdą 5 2.0 MZR-CD przebieg 130tys i dałem na wymiane oleju i czyszczenie smoka, a mechanik e po co czyścić smoka a ja że chcę. Odbieram auto a gość dobrze żę kazałeś jeszcze nie widziałem tak zatkanego smoka, jeszcze 40-50tys i można by zatrzeć silnik tak mocno przytkany.
luki6262 31-12-2013, 13:19 To zależy co ile olej wymieniasz. Jak co 10-15 kkm robisz serwis olejowy, to sitko nie powinno się przytkać. Do tego sitka jest paskudne dojście, to jest roboty na jakieś 4-5 godzin. W serwisie kup sobie śrubkę z sitkiem modyfikowanym. Kiedy ja kupowałem to mieli takie i takie. Najlepsze jest to, że mają pomylone numery katalogowe.
Ta na górze to starego typu, ta na dole modyfikowana.
|