grzesio77
27-12-2006, 14:00
od jakiegoś czasu nie mam wolnych obrotów na zimnym silniku. Wymieniłem już regulator wolnych obrotów oraz sondę lambda bo miała urwany jeden z przewodów i myślałem że to jest jeden z tych od grzałki co może mieć wpływ na pracę zimnego silnika.
Silnik jak osiągnie temperaturkę to jakoś te obroty trzyma chociaż jest coś takiego jakby falowanie no ale trzyma w granicy 800 obr.
Co to może być?, jak temu zaradzić?
Druga sprawa:
Wymieniłem również świece i w sklepie doradzono mi żeby założyć motorcrafta typ AYFS 22 F1 Czy to dobry wybór?
Proszę o pomoc
Świece są dobre, platynowe.
tomiscorpio
28-12-2006, 00:06
Kupowales nowy silnik krokowy??
Masz gaz??
Mozesz jeszcze odlaczyc aku i zaprogramowac kompa od nowa.
grzesio77
28-12-2006, 09:44
z wolnymi obrotami juz wszystko w porządku. Podjechałem dzisiaj rano do gazownika i okazało sie że przepustnica była zbyt bardzo podkręcona i mi ją wyregulował - mam nadzieję że będzie OK.
Natomiast jeżeli chodzi o świece to boje się że przy kolejnej ich wymianie nie uszkodzi się gwint w głowicy, bo w przeciwieństwie od tych które mam wkręcone mają znacznie dłuższy gwint (żeby się nie zapiekł) i nie mają uszczelki - ponoć uszczelniają się na stożku. No i czy nie będzie zbyt długa żeby jej przypadkiem tłok nie wypchnął. Sprzedawca w sklepie powiedzial ż e to jest zamiennik tych 22PP.
Czy ktoś zakładał już takie świece do scorpio? proszę o doradę
grzesio77, jeżeli to są swiece do tego silnika to bez obawy je wsadzaj i będzie OK.
[ Dodano: 2006-12-28, 12:48 ]
okazało sie że przepustnica była zbyt bardzo podkręcona i mi ją wyregulował znaczy się masz narzeźbione z jałowymi bo przepustnica podciągana sztucznie była.
grzesio77
28-12-2006, 16:04
Widocznie było grzebane ale narazie wszystko ok tylko jeszcze na zimnym silniku coś nie wchodzi na wolne - muszę go troszkę pogazować i jakoś się rozkręca a silniczek krokowy wymieniłem na nowy i nie wiem co może być przyczyną takiego objawu. chyba jak tak dalej się będzie działo będę musiał podjechać do jakiegoś mechaniora
ale na beni tak samo sie zachowuje jak na gazie?? czy tylko te objawy masz na gazie
grzesio77
29-12-2006, 08:12
Tak samo się zachowuje na benzynie i na gazie. Jak go zimnego odpalam to muszę dodać mu gazu i trzymać go na obrotach jakieś 5 minut aż lekko złapie temperaturkę i potem wszystko jest OK.
Sprawdź czujnik temp cieczy ECT ( ten od kompa) i czujnik temp. powietrza zasysanego, a także kabelki tych czujników.
grzesio77
30-12-2006, 10:58
Właśnie wymieniałem całą wiązkę od wtrysków i istnieje możliwość że mogłem pomylić choć bardzo niewielka. Będę musiał jednak sprawdzić tą ewentualność. Dzięki.
[ Dodano: 2007-01-02, 15:01 ]
wygląda na to, że wszystko z kabelkami jest OK a co do czujników to nie wiem jakie powinny mieć parametry. jeśli ktoś je zna to proszę o podanie. Dzięki