Zobacz pełną wersję : brak wolnych obrotów na zimnym silniku 2.0 DOHC 16V 95r

grzesio77
27-12-2006, 14:00
od jakiegoś czasu nie mam wolnych obrotów na zimnym silniku. Wymieniłem już regulator wolnych obrotów oraz sondę lambda bo miała urwany jeden z przewodów i myślałem że to jest jeden z tych od grzałki co może mieć wpływ na pracę zimnego silnika.
Silnik jak osiągnie temperaturkę to jakoś te obroty trzyma chociaż jest coś takiego jakby falowanie no ale trzyma w granicy 800 obr.
Co to może być?, jak temu zaradzić?

Druga sprawa:
Wymieniłem również świece i w sklepie doradzono mi żeby założyć motorcrafta typ AYFS 22 F1 Czy to dobry wybór?
Proszę o pomoc

Jarcio
27-12-2006, 21:29
Świece są dobre, platynowe.

tomiscorpio
28-12-2006, 00:06
Kupowales nowy silnik krokowy??
Masz gaz??

Mozesz jeszcze odlaczyc aku i zaprogramowac kompa od nowa.

grzesio77
28-12-2006, 09:44
z wolnymi obrotami juz wszystko w porządku. Podjechałem dzisiaj rano do gazownika i okazało sie że przepustnica była zbyt bardzo podkręcona i mi ją wyregulował - mam nadzieję że będzie OK.
Natomiast jeżeli chodzi o świece to boje się że przy kolejnej ich wymianie nie uszkodzi się gwint w głowicy, bo w przeciwieństwie od tych które mam wkręcone mają znacznie dłuższy gwint (żeby się nie zapiekł) i nie mają uszczelki - ponoć uszczelniają się na stożku. No i czy nie będzie zbyt długa żeby jej przypadkiem tłok nie wypchnął. Sprzedawca w sklepie powiedzial ż e to jest zamiennik tych 22PP.
Czy ktoś zakładał już takie świece do scorpio? proszę o doradę

Struna
28-12-2006, 11:47
grzesio77, jeżeli to są swiece do tego silnika to bez obawy je wsadzaj i będzie OK.

[ Dodano: 2006-12-28, 12:48 ]
okazało sie że przepustnica była zbyt bardzo podkręcona i mi ją wyregulował znaczy się masz narzeźbione z jałowymi bo przepustnica podciągana sztucznie była.

grzesio77
28-12-2006, 16:04
Widocznie było grzebane ale narazie wszystko ok tylko jeszcze na zimnym silniku coś nie wchodzi na wolne - muszę go troszkę pogazować i jakoś się rozkręca a silniczek krokowy wymieniłem na nowy i nie wiem co może być przyczyną takiego objawu. chyba jak tak dalej się będzie działo będę musiał podjechać do jakiegoś mechaniora

zztop2
28-12-2006, 18:08
ale na beni tak samo sie zachowuje jak na gazie?? czy tylko te objawy masz na gazie

grzesio77
29-12-2006, 08:12
Tak samo się zachowuje na benzynie i na gazie. Jak go zimnego odpalam to muszę dodać mu gazu i trzymać go na obrotach jakieś 5 minut aż lekko złapie temperaturkę i potem wszystko jest OK.

1Bodzio
29-12-2006, 20:06
Sprawdź czujnik temp cieczy ECT ( ten od kompa) i czujnik temp. powietrza zasysanego, a także kabelki tych czujników.

grzesio77
30-12-2006, 10:58
Właśnie wymieniałem całą wiązkę od wtrysków i istnieje możliwość że mogłem pomylić choć bardzo niewielka. Będę musiał jednak sprawdzić tą ewentualność. Dzięki.

[ Dodano: 2007-01-02, 15:01 ]
wygląda na to, że wszystko z kabelkami jest OK a co do czujników to nie wiem jakie powinny mieć parametry. jeśli ktoś je zna to proszę o podanie. Dzięki