Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Jasność ekranu Converse+
Od niedawna jestem posiadaczem MND4 i po ostatnich podróżach zastanawiam się, czy jest jakakolwiek możliwość przyciemnienia ekranu pomiędzy zegarami. Pokrętło regulacji jasności ściemnia go oczywiście, jednak nadal daje po oczach niemiłosiernie, podczas nocnych przelotów.
Podejrzewam, że bez grzebania w elektronice się nie obędzie, ale może jednak jest jakiś patent jak to cholerstwo ściemnić nieco bardziej. Nie uśmiecha mi się bowiem zasłanianie wyświetlacza czarnym 'czymś'...
Czy znacie może jakieś patenty?
Ja znam.
Jak masz światła skandynawskie to po prostu na nich zostawiasz w nocy i zegary się nie święcą w ogóle :p
Czyli na pozycji "0" wszystkie światła się świecą na zewnątrz a convers nie.
Nie mam skandynawskich ;)
Ale to swoją drogą ciekawe, że nie ma w ogóle podświetlenia Conversa, bo wtedy nie widać niczego na tym wyświetlaczu... Nawet jak mam całkiem wyłączone światła to podświetlenie działa :)
Sprawdzę dokładnie za godzinę jak się ściemni, coś tam może się świeci,ale na pewno nie zegary od obrotomierza i prędkosciomierza
No zegary nie mają podświetlenia jak pokrętło świateł jest na "0" (albo na "A" jak jest jasno). Ale wyświetlacz miedzy zegarami daje wtedy po oczach na maksa, bez żadnego ściemnienia :D Nie do końca o to mi chodzi ;)
u mnie na minimum jest nawet znosnie. chociaz moglo by byc ciut ciemniej.
bardziej mnie meczy to ze jak sie wlacza swiatla o godz np 17 (auto) to na wyswietlaczu nic nie widze i musze recznie rozjasniac (a potem w nocy znowu przyciemniac). Czy tak trudno bylo zrobic automatyczna regulacje jasnosci? w glupih telefonach to jest od dawna a w takim aucie nie ma.
Czy tak trudno bylo zrobic automatyczna regulacje jasnosci? w glupih telefonach to jest od dawna a w takim aucie nie ma.
Nie ma ??? U mnie jest :)
Jak jezdze na dziennych to swieci tylko CONVERS, a w momencie wlaczenia sie swiatel mijania wlacza sie reszta podswietlenia, a wyswietlacz CONVERS automatycznie przygasa :) Czyli moim zdaniem wszystko OK.
Inzynierowie FORDa po prostu nie dostosowali oswietlenia do durnych przepisow obowiazujacych w Polsce :D
koledze chyba nie o to chodzilo - ja tez mam koniecznosc regulacji w dzien ale kiedy juz czujnik wlacza swiatla to musze miec jasniej ustawione pokretlo - jak jade w nocy to przyciemniam mocniej pokretlem ...
darkens, nie czaje o jakich przepisach polskich mowisz. A juz w ogole czemu o durnych. Akurat auto musi byc dostosowane do przepisow inaczej by nie moglo byc zarejestrowane.
Co do mojej uwagi, czader dobrze zrozumial.
No przecież jak się przyciemni na maxa to wcale nie jara po oczach. Nigdy o tym nie pomyślałem ,co więcej zwykle mam ustawienie na max i jakoś zbytnio to nie przeszkadza.
Jak ktoś wcześniej jeździł starszej generacji samochodem gdzie były podświetlone same zegary to teraz może mu to przeszkadzać bo wyświetlacz jest duży, kwestia przyzwyczajenia.
Wyłączyć zapewne w nocy nie da się w żadnym samochodzie, dla bezpieczeństwa coś powinno być widać.
Jak będę miał zegary na wierzchu to sprawdzę czy można się do nich jakoś dobrać i czy w ogóle da się znaleźć zasilanie podświetlenia. Może wtedy coś uda mi się zdziałać.
No przecież jak się przyciemni na maxa to wcale nie jara po oczach. Nigdy o tym nie pomyślałem ,co więcej zwykle mam ustawienie na max i jakoś zbytnio to nie przeszkadza.
Jak ktoś wcześniej jeździł starszej generacji samochodem gdzie były podświetlone same zegary to teraz może mu to przeszkadzać bo wyświetlacz jest duży, kwestia przyzwyczajenia.
Wyłączyć zapewne w nocy nie da się w żadnym samochodzie, dla bezpieczeństwa coś powinno być widać.
da sie. Np Saaby maja (mialy) taki ficzer ze gaslo wszystko oprocz predkosciomierza i ten tez swiecil w b. ograniczonym zakresie.
Natomiast nie wierze ze dla ciebie komfortowo sie jezdzi z displayem na full jasnosc w nocy po autostradzie. w ciemnosciach lcd wali po oczach jak zarowa. a to przeciez nie o to chodzi. Na min jest juz w miare OK. ale jeszcze troche by mozna bylo ciemniej.
I nie chodzi o to ze wyswietlacz duzy tylko ile emituje swiatla w stosunku do otoczenia i czy to przeszkadza. Nie ma to z przyzwyczajeniem nic wspolnego
Natomiast nie wierze ze dla ciebie komfortowo sie jezdzi z displayem na full jasnosc w nocy po autostradzie
Ja w nocy nie jeżdżę...:p
A na poważnie jeżdżę ,ale mało,pewnie jazda kilka godzin w nocy może trochę męczyć.
Może trzeba rozkręcić ten potencjometr i coś pokombinować ?
Właśnie taki bajer z wygaszeniem całej tej choinki, poza wyświetlaniem ostrzeżeń, byłby bardzo wskazany. Albo przynajmniej czarne tło zamiast tych niebieskości czy sraczkowatości. Zdaje się, że poliftówki mają takie właśnie tło i to już by może mi wystarczyło. Ech gdyby tak w sofcie dało się to jakoś podmienić... :)
U mnie się ściemnia pokrętłem prawie do zera ... jest podświetlenie ale bardzo delikatne.
Pozostają tylko dwie bardzo dające po oczach lampki od świateł postojowych i drogowych ;)
Zmieńcie sobie motyw na convers+ to będzie ciemniej.
Misialek21 03-01-2014, 18:35 Ja mam motyw niebieski, w sobote wyjezdzam o 17 (obecnie ciemno) i jezdze do 6 rano i mam potencjometr ustawiony na połowe mocy podswietlania i nie meczy oczu... na minimum nie widac prawie podswietlania radia i klimy a na max to meczy strasznie...
darkens, nie czaje o jakich przepisach polskich mowisz. A juz w ogole czemu o durnych.
Chodzilo mi o obowiazek jazdy na swiatlach przez 24h - dla mnie wlasnie durny przepis :D
Na mysli mialem to,
ze po odpaleniu podswietlenie CONVERS'a jest ustawione do warunkow oswietlenia w dzien.Zeby cos bylo widzialne swieci mocno :) czyli jezeli w tym momencie ruszylbys w droge wszystko byloby dobrze (czyli w normalnych krajach Europy bedzie OK )
W Polsce jednak trzeba wlaczyc swiatla mijania co powoduje automatyczne sciemnienie sie do warunkow jazdy nocnej (swiatla mijania sluza do jazdy w nocy, a nie w dzien), zeby oswietlenie CONVERS'a nie dawalo po oczach.
Chcac wszystko miec czytelne zwiekszamy moc oswietlenia, co pozniej jak robi sie ciemno zaczyna przeszkadzac i razic po oczach :( - i trzeba zmniejszyc potencjometrem sile oswietlenia.
Dobrze, ze dali taka mozliwosc, bo np. w u nas w firmowej Renowce nie ma takiej mozliwosci i w momencie wlaczenia swiatel wszystko tak przygasa, ze jadac w sloneczny dzien majac ciemne okulary nic nie widac na wyswietlaczu :D
Akurat uwazam ze obowiazek swiecenia 24h jest bardzo dobrym wynalazkiem. I nie jest to przepis obowiazujacy tylko w PL.
Co z tego ze a Austrii na przyklad nie trzeba, jak potem jezdza tam kierowcy, ktorzy nie wlacza swiatel nawet po zmroku czy w innych trudnych warunkach, bo im sie wydaje ze widza.
Poza tym auto jadace od strony ostrego slonca bez swiatel jest niewidoczne.
Ale tego rodzaju dyskusje juz sie toczyly wielokrotnie. IMO jak ktos nie widzi zalet swiecenia 24h to znaczy ze za malo jezdzi i/lub ma zbyt malo doswiadczenia. Bo zalety sa obiektywne i trudno je podwazyc.
Natomiast ja mam DRLe i w dzien LCD mi swieci mocno. Problemem jest jesien zima, kiedy to swiatla mijania sie wlaczaja wczesnie, kiedy jest jeszcze zbyt jasno aby bylo cos widac na sciemnionym LCD.
Akurat uwazam ze obowiazek swiecenia 24h jest bardzo dobrym wynalazkiem
i dlatego jezdzisz na DRL'ach :D
jak ktos nie widzi zalet swiecenia 24h to znaczy ze za malo jezdzi i/lub ma zbyt malo doswiadczenia
czyli mozna wywnioskowac, ze kierowcy w Polsce bardzo duzo jezdza i posiadaja ogromne doswiadczenie w kierowaniu pojazdami, tylko dlaczego Polska jest w czolowce Panstw Europy gdzie powoduje sie najwiecej wypadkow mimo ze musimy jezdzic na swiatlach mijania w dzien ?
Czyli to nie swiatla sa wyznacznikiem bezpieczenstwa na drogach.
nikt nie napisal ze swiaa sa wyznacznikiem bezpieczenstwa. Po prostu zwiekszaja widocznosc auta ktore swieci. Tyle ze sluza wspoluczestnikom ruchu a nie kierowcy danego pojazdu.
I tu pewnie jest pies pogrzebany. Swiecisz nie dla siebie ale dla innych.
Niepodwazalnym faktem jest, ze auto z wlaczonymi swiatlami jest lepiej widoczne. Wyjdz z takiego zalozenia a bedzie ci latwiej.
Btw, uwagi o DRLach nie zrozumialem.
tomaszek5pl 05-01-2014, 12:23 fajnie by było gdyby jakiś cudowny informatyk stworzył by nowy motyw w Converse+ np. tło czarne szare i literki białe tak jak w innych autach :pomysl:
Wlasciwie literki szare (biale za mocno daja po oczach).
W sumie tez mnie dziwi czemu sa tylko 2 kolorystyczne profile.
Trzeba jednak pamietac ze ekran jest podswietlany, wiec i czarny by w ciemnosci swiecil.
Dlatego pierwsze co bym zrobil to jasnosc podswietlania zalezna od jasnosci otoczenia.
nikt nie napisal ze swiaa sa wyznacznikiem bezpieczenstwa.
chyba tak, bo wprowadzenie przepisu mialo zwiekszyc biezpieczenstwo na drogach, jednak statystyki wcale tego nie potwierdzaja :(
uwagi o DRLach nie zrozumialem.
Jestes zwolennikiem jazdy na swiatlach mijania, ale jezdzisz sam na dziennych
auto z wlaczonymi swiatlami jest lepiej widoczne
wcale nie twierdze ze jest inaczej, ale po miescie uzywanie swiatel mijania w dzien jest zbyteczne i nic mnie nie przekona, ze wprodadzenie takiego obowiazku bylo dobrym posunieciem w kierunku bezpieczenstwa i troski o nas wszystkich.
Fotoradary tez montuja, zeby bylo bezpieczniej? Czy zeby latac dziure buzdzetowa :D
Dobra, ale nie ma sensu tego dalej tutaj ciagnac, bo i tak niczego nie rozwiaze.
Wprowadzono przepis i trzeba sie do niego stosowac :(
fajnie by było gdyby jakiś cudowny informatyk stworzył by nowy motyw w Converse+
pewnie nawiazali z kolorostyka do logo FORDa i dlatego jest tlo niebieskie -nie jest tak zle, bo druga opcja to totalna porazka :D
Mi podobaloby sie ciemno czerwone (bordowe), bo fajnie wygladaloby z reszta podswietlenia :)
Po zaznaczeniu w USTAWIENIACH opcji "EKRAN POMOCNICZY" przy odpalaniu nie zaswieca mi sie ikonka swiec zarowych.
chyba tak, bo wprowadzenie przepisu mialo zwiekszyc biezpieczenstwo na drogach, jednak statystyki wcale tego nie potwierdzaja :(
Statystyki maja to do siebie ze mozna je interpretowac w rozny sposob. A nan sie sklada tak wiele czynnikow, ze trudno oczekiwac aby wprowadzenie tylko swiecenia swiatlami wyraznie na staty wplynelo.
Mnie jako kierowcy to odpowiada, bo duzo szybciej zauwazam auto swiecace (dotyczy takze miasta, kiedy sie rozgladasz na skrzyzowaniu lewo/prawo, czy patrzysz to lusterka).
Najgorzej jest jak ludziom sie pozwoli decydowac kiedy maja swiecic a kiedy nie. Wtedy czesc aut swieci a czesc nie. I ta druga czesc jest przez to gorzej zauwazalna (rano, wieczorem, jak sie zachmurzy etc) Dlatego tak dobry jest obowiazek 24h.
BTW ja swiecilem nawet jak przepisu nie bylo.
Jestes zwolennikiem jazdy na swiatlach mijania, ale jezdzisz sam na dziennych
Nigdzie nie napisalem ze jestem zwolennikiem swiatel mijania. Jestem za swieceniem 24h. DRLe spelniaja w dzien swoja funkcje (o ile nie sa to jakies chinole czy inne samorobki)
pewnie nawiazali z kolorostyka do logo FORDa i dlatego jest tlo niebieskie -nie jest tak zle, bo druga opcja to totalna porazka :D
Mi podobaloby sie ciemno czerwone (bordowe), bo fajnie wygladaloby z reszta podswietlenia :)
Dokladnie. Mogly by byc tez w roznych stylizacjach (klasyczny, sportowy etc) A przeciez technicznie to nie powinien to byc zaden problem.
Po zaznaczeniu w USTAWIENIACH opcji "EKRAN POMOCNICZY" przy odpalaniu nie zaswieca mi sie ikonka swiec zarowych.
Ekran pomocniczy to jest to co wlacza dodatkowa animacje przy starcie systemu z dostepnym helpem czy cos takiego?
Ja nawet nie wiem czy mam ikonke swiec zarowych. Dopiero jak zrobilo sie zimniej, to czasami po wcisnieciu przycisku Power pojawia mi sie komunikat "preheating engine" i za chwile sam startuje.
Ekran pomocniczy to jest to co wlacza dodatkowa animacje przy starcie systemu z dostepnym helpem
animacja sie pokazuje, ale ikonki swiec zarowych nie ma, tylko sniezynka zmieniajaca kolor w zaleznosci od temperatury.
Bump: biorac pod uwage sredni wiek pojazdow poruszajacych sie po naszych drogach, to nie bedziemy szybko widziec wiekszosci aut z oryginalnymi swiatlami do jazdy dziennej :D
Przypominam tylko, że jak się wejdzie do auta, zamknie drzwi i je zarygluje, to po odpaleniu zapłonu zegary (i Converse+) się nie podświetlają. Niestety nie podświetla się nawet prędkościomierz :(
Przydaloby sie rozzwiazanie z aut premium, podswietlanie tylko predkoisciomierza
Wysłane z mojego ORION7o przy użyciu Tapatalka
Przypominam tylko, że jak się wejdzie do auta, zamknie drzwi i je zarygluje, to po odpaleniu zapłonu zegary (i Converse+) się nie podświetlają
a tego nie wiedzialem.
Irytuje mnie zawsze, ze po wylaczeniu zaplonu i zamknieciu drzwi podswietlenie CONVERS'a swieci przez 15 minut :(
a tego nie wiedzialem.
Irytuje mnie zawsze, ze po wylaczeniu zaplonu i zamknieciu drzwi podswietlenie CONVERS'a swieci przez 15 minut :(
Jak to? U mnie po zaryglowaniu znika od razu.
Gdy otwieram samochód (Key Free) tylnymi drzwiami lub pasażera to nie podświetla się ani converse ani navi - dopiero otwarcie drzwi kierowcy powoduje pojawienie się loga Ford.
Jak to? U mnie po zaryglowaniu znika od razu
po zaryglowaniu u mnie tez znika,
ale nie zawsze musze ryglowac i wtedy swieci sie przez 15 minut - nie potrzebnie :(
Zdecydowanie mogloby sie swiecic max jakies 3 minutki ;)
Rafał A.(antek) 14-01-2018, 20:32 odkopię temat.
Mam podobny problem, ale nie co inaczej co autor wątku.
Podświetlanie można ściemnić pokrętłem, wtedy C+ też się przyciemnia. Pomijając że mógłby świecić ciemniej, to niestety wraz z przyciemnieniem C+ przyciemnia się też podświetlenie przycisków i konsoli centralnej, a to mi przeszkadza.
Jest jakiś sposób regulacji jasności samego wyświetlacza tak jak radia?
peteypee 15-01-2018, 08:45 generalnie nie ma innego sposobu. jedyne co w pewnym stopniu rozwiązuje sprawę to fotorezystor zamontowany na potencjometrze i umieszczony w odpowiednim miejscu sam przyciemni jak jest ciemno. Poszukaj na elektrodzie tam gostek takie coś robił do astry a ja to robiłem u siebie i tez działa. Jedynie jeśli dałoby się potencjometr z większym zakresem to byłaby szansa na ciemniejsze podswietlenie ale całości
Rafał A.(antek) 15-01-2018, 12:40 no a ja bym chciał tylko convers regulować. moze sobie na zasilaniu podswietlania c+ regulacje zalorzyć
orion512 15-01-2018, 13:13 Jasnością podświetlenia deski steruje Converse+. Kiedyś zgłębiałem ten temat szerzej.
Można by pewnie jakąś łatkę napisać aby wysyłał zawsze maksymalną wartość.
W ten sposób regulowała by się jasność podświetlenia LCD a deska świeciła by pełną parą.
Pytanie tylko czy naprawdę byłby to aż tak wartościowy mod.
peteypee 15-01-2018, 16:34 W sumie jak na ciemnym tle z modowanego softu nie wali po pyszczku to raczej sens nikły. Bo żeby wgrać łatkę i tak wgrywasz moda przecież.
orion512 15-01-2018, 16:42 No właśnie też tak myślę :)
peteypee 15-01-2018, 21:13 Calosc podswietlenia zeby sciemnic bardziej trzebaby dobrac potencjometr zamiast ori i wymienic. Koszt zabawny a pewnie daloby sie do niemal zera wygasic.
Tak poza tematem...mozesz zmienić cale grafiki np te pod samochodem, ikonami menu i te bloki przesuwające się ? I "ramki" wybranego menu? Te pomarańczowe? ( czy to już nie jest grafika tylko "kod")
orion512 16-01-2018, 01:13 Zmienić można wszystko. Kwestia tylko czasu :)
peteypee 16-01-2018, 11:16 Zmienić można wszystko. Kwestia tylko czasu :)
W "wolnej" chwili moze coś fajnego zmajstruje. Jak się spodoba ludziskom to się pewnie i czas znajdzie:)
...a piniądz to rzecz nabyta:) ja ostatnio polubiłem handel wymienny:)
Rafał A.(antek) 19-01-2018, 01:35 Ale mnie chodzi żeby conwers był ciemny a rozjaśnić resztę deski
orion512 19-01-2018, 09:54 Pozwól, że zacytuje sam siebie
Można by pewnie jakąś łatkę napisać aby wysyłał zawsze maksymalną wartość.
W ten sposób regulowała by się jasność podświetlenia LCD a deska świeciła by pełną parą.
Po takiej modyfikacji pokrętło skręcasz na minimum i masz ciemny converse oraz jasną deskę.
peteypee 19-01-2018, 10:54 Trochę nie rozumiem takiej potrzeby bo sens omawialismy:) Wydaje mi się że jak ściemnisz C+ to podświetlenie deski będzie dalej bić po oczach. przynajmniej jak próbowałem to soniak dawał jednakpo oczach na dłuższą metę. Może mniej ale jednak
Marino166 19-01-2018, 13:50 Z ciemnym tłem jest gitara, nic nie razi. Tylko jest problem z kontrolkami świateł pozycyjnych i długich. Tutaj potrafi dawać po oczkach[emoji41]
Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka
Rafał A.(antek) 19-01-2018, 14:59 No ale ja nie pisałem że chce mieć na maxa podswietlenie deski :) tylko raczej osobno regulowane.
U mnie przeszkadza mi np ze diody submarine tez sie sciemniaja i na max ciemno, właściwie niewiele daja, ale juz na połowie jest ok, ale to C+ znow za jasny,
Właściwie C+ mógł by pracowac w 2 trybach - dzień/noc a regulacja działać na reszte i bylo by ok.
peteypee 19-01-2018, 19:34 Kontrolki od świateł fakt tez dają już nie mowie o długich bo ta to niczym supernova:)
Zeby osobno regulować pewnie ciężko chociaż... Trzebaby rozdzielić sygnał który idzie do deski i założyć drugi potencjometr i będą dwie regulacje do woli.
Co do trybu noc/ dzień to gdzieś się z tym spotkałem na forum ale pewnie Orion512 bedzie wiedział bo wydaje mi się ze on cos o tym wspominał przy automatycznych światłach. Dobrze mi się wydaje? Zmienial się chyba kolor motywu?
Jak chcesz mieć automatyczne ściemnianie to fotorezystor zakładasz i działa jak czujnik zmierzchu i rozjaśnia albo sciemnia.
Rafał A.(antek) 20-01-2018, 00:58 chce rozjaśnić podświetlenie konsoli nie rozjaśniajac conversa
Jak chcesz mieć automatyczne ściemnianie to fotorezystor zakładasz i działa jak czujnik zmierzchu i rozjaśnia albo sciemnia.
Jestem totalnym laikiem, ale jako że zainteresowałeś, muszę dopytać - gdzie ów fotorezystor należałoby zamontować?
peteypee 23-07-2018, 22:24 W pokretle od regulacji jasności. Z tym ze działa na cala deskę i c+. Sprawa dość prosta ale mając jakiekolwiek pojęcie o elektronice. Możesz się wzorowac na tym KLIK (https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3148722.html) zasada taka sama. Możesz kupić najtańszy włącznik świateł z regulacja i na nim spróbować jeśli boisz się ze cos sknocisz albo zrobić fotki płytki i wrzucić na elektrodzie. Dużo sympatycznych ludzi i na pewno ktoś pomoże i poprowadzi krok po kroku.
|