Zobacz pełną wersję : [Galaxy 1994-2000] Problem z webasto Galaxy /Sharan 98 TDI
Witam
W moim samochodzie jest dodatkowy sterownik umozliwiający włączenie ogrzewania lub ustawienia na trzy czasy. Problem polega na tym , że po załączeniu włącza się nadmuch na przednią szybę i na chwilę załącza się piecyk , ale po chwili gasnie (nadmuch dalej dział). Podczas jazdy poniżej 5 st. piecyk działa normalnie (słychać go).
Prosze o wskazówki.
:fcp25
Pierwsze co mi przychodzi do głowy to sprawdz, czy działa pompka płynu. Ja mam jedynie dogrzewacz więc nie wiem, gdzie ona siedzi ale znaleść ją po rurach z płynem z nie powinno być problemu. W benzyniakach siedzi gdzies koło cewki zapłonowej :fcp9 .
Podejrzewam, ze może nie pompować płynu, dogrzewacz bardzo szybko zagrzeje płyn wenątrz urzadzenia i wyłącza się z przegrzania. Podczas pracy silnika pompa wodna wymusza obieg płynu i przegrzanie nie wystepuje.
Nie wiem jaki masz model piecyka, niektóre wyższe modele :fcp2 miały chyba pomkę paliwa w środku i chyba nawet pompkę płynu ale tego nie jestem pewien. Spróbuj na zimnym silniku odpalić ustrojstwo i złap się za rury z płynem wychodzące z piecyka. Bedziesz czuł, czy ciepły płyn jest gdzieś przepompowywany czy jedenie nagrzewa się sam piecyk. Jak sam piecyk się grzeje to szukasz pompy, jeśli pompuje płyn, to trochę gorzej bo ja bym szukał sterownika na podmianę bo w nim upatrywałbym problemu...
To tylko jednak dywagacje, nie mialem tego problemu i nie znam rozwiazania. Ja jednak ta drogą bym szukał usterki.
BOODZIO2 29-12-2006, 07:57 witam
kolega ma racje mozliwym powodem jest przegrzanie .bo generalnie sterownik pilnuje calego procesu pracy niektore wersje piecy maja pompe wody w sobie inne zabudowana na sobie a dodatkowo jeszcze spotyka sie dodatkowe pompy w komorze silnika ,
zaczol bym od spr pompy wody ,jesli jest to urzedzenie a diagnoza pomoze podlaczenie pod komp (wystarczy w serwisie webasto),
spr rowniez droznosc przewodow dolotowego oraz wydechu jesl piec nie byl nigdy serwisowany (co 2 lata wystarczy)mozna pokusic sie o spr palnika ,jesli metody ogolnie dostepne nie pomoga pozostanie poszukac sterownika pod zamiane celem sprawdzenia .
pozdro
Witam
Dziekuje za zainteresowanie sie moim problemem. Dzisiaj rozebrlem sterownik i zrobiłem pomiary - napięcie na pompkę wychodzi, tylko nie wiem gdzie ona moze byc.Prosze o dalsze wskazowki.
Pompka jest pod autem na wysokosci oparcia przedniego fotela pasażera
CZY ONA JEST NA WĘZU , CZY RAZEM Z PIECYKIEM ?JAK ONA WYGLĄDA - WCZORAJ ZAGLĄDAŁEM TAM I NIC MI SIĘ W OCZY NIE RZUCIŁO, A PRZEWODY OD STEROWNIKA WCHODZĄ JAKBY DO ŚRODKA SAMOCHODU.
[ Komentarz dodany przez: karex: 2006-12-31, 00:28 ]
Nie używamy non stop włączonego Caps Locka. Szczegóły w regulaminie forum.
Przewody od sterowania wchodza do środka auta a do pompki ida pod siedzeniem przednim pasażera czyli po drugiej stronie auta niż jest dogrzewacz
Witam ponownie. Pod samochodem znajduje sie owszem pompka , ale paliwoa a nie wodna, a wodną znalazłem i była przy silniku i faktycznie padnięta. Okazała sie jakaś nieszczelość i zalało całą elektronikę w środku- teraz musze szukać . Może ktoś ma takie "ustrojstwo" -(może być używane) za nieduże pieniądze.
Pozdrawiam.
A możesz zrobić zdjecie tej pompki?
Jestem też ciekaw jak ona jest tam podłączona wiec jesli by nie było problemu to zrób zdjecia przewodów i ich wpiecia w cały układ wodny
Marok - ale Cię wpuścili w maliny z pompką paliwową :fcp4
Co do wodnej, to zapytaj u gościa z Allegro - ja kupowalem paliwową - wodne tez ma na 100%. http://allegro.pl/show_user.php?uid=5020982
marwyk, się wcześniej odkupił za te maliny i podał tez namiary na gościa od używek http://www.brzezie-czesci.mojagielda.pl :fcp2 Poczytaj, co masz mówić http://forum.fordclubpolska.org/viewtop ... c&start=40 (http://forum.fordclubpolska.org/viewtopic.php?t=22679&postdays=0&postorder=asc&start=40)
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku! :fcp29
No widze że ktoś konkretnie skorzystał z namiarów na gościa i w czwartek wykupił wiekszość pompek paliwa (ktoś wziął do warsztatu tak przynajmniej powiedział), tak że na dzień dzisiejszy z tego co mówi znajomy została tylko 1 sztuka.
Ale już po Nowym Roku pod koniec tygodnia bedzie następna partia tak wiec nie ma sie o co martwić
Ok.
Faktycznie pomka wodna była padnięta, kupiłem na allegro inną i już wszystko działa. Dziekuję wszystkim za pomoc.
Pozdrawiam :fcp2
frompoland 10-01-2007, 16:43 marok, nie zapomnij kliknac pomógł :)
|