Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] Wymiana żarówki H7
Witam,
Od momentu zakupu miałem w swoim fordzie oryginalne żarówki H7 (tak przypuszczam). Świeciły rewelacyjnie. Tak naprawdę nie duża była różnica gdy włączyłem długie. Droga oświetlona po bokach, długi zasięg. Po kilku miesiącach przepaliła mi się 1 żarówka. Potem kolejna i kupiłem w hipermarkecie chińskie non-namy za jedyne 7 pln komplet. Jak się okazało żarówki praktycznie nie dawały światła. Było to na zasadzie dwóch punktów oddalonych o 5-10m od samochodu. Postanowiłem zainwestować w coś konkretniejszego. Kupiłem Osram Night Breaker Unlimited. Włożyłem i powiem szczerze nie powalają. Różnica jak najbardziej jest, ale szału, którego się spodziewałem brak. Żarówki dają szersze światło, dłuższe, ale na pewno nie 40m jak to opisuje producent. Czy możecie podpowiedzieć czy jest szansa, że źle wkładam żarówki ? Może muszę coś jeszcze wyregulować sam lub w serwisie ? Żarówki (Osram) są raczej oryginalne. Wszędzie napis Made in Germany + hologram. Czy jest szansa, że trafiły mi się jakiś słaby komplet ?
Pozdrawiam
Żarówki źle wsadzić raczej się nie da. Może odbłyśnik poruszony, ale raczej on nie będzie miał takiego wpływu, a może przestawiłeś wysokość wiązki światła? regulacja pod pokrętem świateł
Podniosłem wiązkę światła pokrętłem maksymalnie do góry. Trochę to zmieniło, ale dużej różnicy nie widzę.
Od momentu zakupu miałem w swoim fordzie oryginalne żarówki H7 (tak przypuszczam).
Od 2009 roku? :027:
Kup sobie normalne Tungsramy takie pewnie tam były, kosztują jak budżetowe a świecą jak premium. Te wszystkie Osramy, Philipsy i inne wynalazki różnicy nie robią większej oprócz ceny.
@rafalg Posiadam auto od 2012r. Czytałem sporo opinii o tych Osramach, oglądałem filmy na youtoubie. Wyglądają na ładnie świecące jednak w praktyce wygląda to inaczej (przynajmniej u mnie). Czy tego typu żarówki będą dobre czy lepiej kupić coś najzwyklejszego ? Bez jakiegokolwiek ultra, mega, hiper itp. +90, +110, +220.
http://allegro.pl/zarowki-tungsram-h7-12v-55w-megalight-ultra-120-i3804514006.html
Kup te,sa ok. Polecam.
http://allegro.pl/tungsram-h7-sportlight-50-bluish-komplet-2szt-i3849903053.html
A co myślicie o oryginałach Forda ? Ciężko je dostać, ale pewnie w serwisie powinni mieć.:027:
A co myślicie o oryginałach Forda ? Ciężko je dostać, ale pewnie w serwisie powinni mieć.:027:
I w każdym jednym sklepie forda z częściami, np.
http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Komplet-zarowek-z-H7-Osram/2767
Ja korzystam z zamienników i jest różnie. Raz mi się trafiło że po dwóch tygodniach padły dwie, raz za razem, a na trzeciej jeździmy już ponad rok. Co prawda dużo nie robimy rocznie km więc i nie ma się kiedy zmarnować :)
Dobrą opinię swojego czasu miały żarówki w sieci Carrefour - jeśli szukasz czegoś taniego, bądź Tesco - w marce TopDrive. Nie polecam Bottariego. W poprzednim fordzie używaliśmy Intertec'a - myślę że chińszczyzna, ale się sprawdzały.
B@rtłomiej 06-01-2014, 21:43 Za tydzień w LiDlU będą przyzwoite żaróweczki w dwóch rodzajach. Jedne z normalną barwą,ale przedłużoną żywotnością,a te drugie z "blue efektem".
Ten pierwszy rodzaj zamontowałem na wiosnę zeszłego roku u mojego Taty w foczce mk1 i świecą do dziś. Ja sam używałem blue efekt w swoim Opelku i też byłem zadowolony, choć przy mokrej nawierzchni wolę normalną barwę. Teraz mam zamontowane jakiś "unitec" z CastoRamy :) Świecą w miarę przyzwoicie.
Jak tylko się pojawią to biorę komplecik H7 i H1. Cena to chyba 24 zł.
Jak pisali poprzednicy nie warto wyrzucać forsy na wynalazki typu + 100000% :027: Przerabiałem takie żarówki w Oplu i ich żywotność w stosunku do ceny nie jest wymierna :)
mojmistrz 06-01-2014, 21:59 Potwierdzam komentarze, o wrzuceniu tungsram-ów. Kupiłem komplet za 32zł i jest widoczna różnica. Wcześniej śmigałem na biedronkowych i też dawały radę. Najgorsze jakie miałem, to motocraft po 7zł komplet. Tragedia po prostu, może 2m oświetlone na mijania, i max 10 w drogowych. Nigdy więcej.
Tak naprawdę cena ma dla mnie drugorzędne znaczenie. Liczy się jakość. W tej chwili wydałem 70pln + przesyłka na Osramy NBU i powiem szczerze, że jestem mocno zawiedziony. Oglądam youtoube'a gdzie są porównania zwykłych żarówek i NBU i te drugie świecą o niebo lepiej aniżeli moje. Nie ma w ogóle porównania. Czy jest szansa, że dostałem podróby ? Co może być nie tak ? Nie wiem czy jest sens, żebym wydawał kolejne pieniądze na nowe żarówki skoro efekt może być ten sam.
Podniosłem wiązkę światła pokrętłem maksymalnie do góry. Trochę to zmieniło, ale dużej różnicy nie widzę.
Kompletnie nie tędy droga, przy dobrze ustawionych światłach ma być zawsze na zero bez większego obciążenia.
Jak sam nie wiesz jak to zrobić to na każdej OSKP (najlepiej podjedź jak się zacznie robić ciemno czyli po 16 to od razu zobaczysz efekt)za dychę wyregulują i wtedy możesz oceniać jak to świeci. Osramy to bardzo dobre żarówki, wątpię żeby one same były przyczyną.
a ja kupowałem tungsramy na stacji zaprzyjaźnionej i zawsze było ok :619:
przemsky 07-01-2014, 17:58 Siedziałem ponad 4 lata w branży oświetleniowej i nie polecam Osram night breaker czy night breaker plus lub unlimited jak dla mnie jest to największe nieporozumienie. Nie jest możliwe że trafiłeś na słaby egzemplarz, można trafić na krócej świecącą sztukę.
Polecam kompromis czyli Osram silverstar (SVS) przede wszystkim żarówki dają dobrą barwę światła i przede wszystkim zasięg żarówek jest conajmniej dobraa. Prędzej spodziewałbym się że może potrzebne jest ponowne ustawienie lamp tzn odbłyśnika (na SKP) ale nie dam głowy
Siedziałem ponad 4 lata w branży oświetleniowej i nie polecam Osram night breaker czy night breaker plus lub unlimited jak dla mnie jest to największe nieporozumienie. Nie jest możliwe że trafiłeś na słaby egzemplarz, można trafić na krócej świecącą sztukę.
Polecam kompromis czyli Osram silverstar (SVS) przede wszystkim żarówki dają dobrą barwę światła i przede wszystkim zasięg żarówek jest conajmniej dobraa. Prędzej spodziewałbym się że może potrzebne jest ponowne ustawienie lamp tzn odbłyśnika (na SKP) ale nie dam głowy
Na początek chciałem powiedzieć wszystkim dzień dobry i włączyć się do rozmowy :) Testowałem już kilka żarówek w Foce i tak naprawdę najlepiej wypadał Night Breaker Plus (zdecydowanie lepszy od Silverstara, świeci mocniej i dalej), jednak jest problem z żywotnością (maks. 5 miesięcy u mnie). Ostatnio kolega z zaprzyjaźnionej hurtowni namówił mnie na Tungsrama 120% i jestem miło zaskoczony. Żarówki jeżdżą już od maja a jakość, barwa i zasięg na pewno nie gorsza niż w Osramie. Cena z tego co pamiętam również przyzwoita - 45-46zł jakoś tak. Do tego mam zamontowane W5W ledowe (Bosma LED Power), co prawda trochę drogie, ale na prawdę wszystko wygląda elegancko. :)
Hej, kupiłem kiedyś żarówki firmy OST. W sumie ładnie świeciły szkoda że tylko miesiąc :(
Hej, kupiłem kiedyś żarówki firmy OST. W sumie ładnie świeciły szkoda że tylko miesiąc :(
Co to za firma? Generalnie z żarówkami nawet tymi najdroższymi jest tak, że jak jest plus "30%", "50%", "efekt xenon" itp. to jest to minus żywotność. Niestety jeszcze nikt nie wymyślił złotego środka, żeby było i ładnie i na długo.
Ja po tych H7, ktore mialem na pierwszy montaz i padly mniej wiecej po 4 latach (Philips, wlasnie znalazlem 1 w pudle na elektrosmieci), kupilem Bosch Plus50, obecnie na alledrogo do kupienia po 25zl za szt., swieca juz rowno rok bez problemu i na bank nie gorzej niz jak wyjechalem z salonu na Philipsach.
Nigdy nie probowalem i nie bede probowal marketowych noname 'swiecacych-prawie-jak-xenon' po to zeby zaoszczedzic 5zl na szt. i wymieniac je raz na kwartal, a z drugiej strony bylem w miare swiadom ze kupilem samochod bez xenonow, dlatego nie kupuje wynalazkow nawet renomowanych firm ktore probuja je udawac (czyli wszystkich Night Breakerow, Blue Visionow i innych)
Mialem tez kiedys Osramy i Tungsramy w innych samochodach, i ze wszystkich 3 wymienionych marek jestem zadowolony. W sumie 4, bo Philipsom ktore wytrzymaly 4 lata tez nie mozna nic zarzucic :)
To wszystko oczywiscie moja subiektywna opinia, nie kazdemu musi sie podobac :>
Ja po tych H7, ktore mialem na pierwszy montaz i padly mniej wiecej po 4 latach (Philips, wlasnie znalazlem 1 w pudle na elektrosmieci), kupilem Bosch Plus50, obecnie na alledrogo do kupienia po 25zl za szt., swieca juz rowno rok bez problemu i na bank nie gorzej niz jak wyjechalem z salonu na Philipsach.
Nigdy nie probowalem i nie bede probowal marketowych noname 'swiecacych-prawie-jak-xenon' po to zeby zaoszczedzic 5zl na szt. i wymieniac je raz na kwartal, a z drugiej strony bylem w miare swiadom ze kupilem samochod bez xenonow, dlatego nie kupuje wynalazkow nawet renomowanych firm ktore probuja je udawac (czyli wszystkich Night Breakerow, Blue Visionow i innych)
Mialem tez kiedys Osramy i Tungsramy w innych samochodach, i ze wszystkich 3 wymienionych marek jestem zadowolony. W sumie 4, bo Philipsom ktore wytrzymaly 4 lata tez nie mozna nic zarzucic :)
To wszystko oczywiscie moja subiektywna opinia, nie kazdemu musi sie podobac :>Co do Blue Vision to mam podobne zdanie, akurat nie lubię jak mi coś na niebiesko świeci :) Natomiast myślę, że w przypadku żarówek takich jak Night Breaker czy dających np. +50% światła wchodzi w grę nie tylko efekt wizualny, ale po prostu bezpieczeństwo. Takie żarówki świecą zdecydowanie lepiej, niż przytoczone przez Ciebie zwykłe żarówki. Jeśli po zmroku dzięki lepszym żarówkom możemy 5 metrów wcześniej zobaczyć np. pieszego na pasach to dla mnie warto zainwestować więcej. Dlatego kupuje żarówki za 50 czy 60zł za kpl, a nie zwykłe po 10zł/szt.
arielzet 14-01-2014, 12:39 Polecam Tungsramy. Wczoraj wymieniałem i jestem zadowolony z dobrego stosunku jakości do ceny.
==============
Wysłane z iPhone'a
jonybravo 15-01-2014, 10:19 Witam miałem właśnie OSRAM H7 NIGHT BREAKER PLUS i muszę przyznać ładnie świecą lecz żywotność to jakieś nie porozumienie żarówki kosztowały mnie ok. 80 zł nie pamiętam dokładnie oczywiscie też made in germany świeciły dosłowonie 5 miesięcy i przejechałem ok. 6 tyś na nich także szkoda kasy na nie, wczesniej używałem PHILIPSA max. 8 miesiecy dłuzej wytrzymują i owiele tańsze....ciekaw jestem czy te TUNGSRAM H7 są dobre nigdy o nich nie słyszałem....
mick1973 15-01-2014, 12:06 Osobiście polecam link żarówki WURTHa komplet za 30pln, dwa lata spokoju i jeszcze działają a w fieście tyle że H4 mam od 4 lat. Pozdrawiam.:wink:
KasmarCK 15-01-2014, 12:59 Witam
A ja polecam sprawdzone od lat żarówki NARVA (ja użytkuje STANDARD). Fajnie pakowane w kartoniki, tak jak kiedyś w PRL... :wink: Świecą mocno i są mega wytrzymałe.
Dzięki bardzo wszystkim za pomoc i podpowiedzi. Sprawa się rozwiązała. Już wyjaśniam w czym była rzecz. Podjechałem wczoraj do stacji kontroli pojazdów. Przedstawiłem temat panu z obsługi, wjechałem samochodem i ustawiłem się na wprost drzwi. Od razu dostałem krótką i rzeczową odpowiedź: żarówki są źle zamontowane. Okazało się, że zbyt płytko je włożyłem i stąd problem. Pan serwisant powiedział, żeby zawsze najpierw wkładać żarówkę a potem dopiero uchwyt (spinkę). Ja oczywiście robiłem na odwrót. Żarówki świecą elegancko. Nie miałem za bardzo możliwości testów, ale przejechałem kawałek i widzę dużą różnicę. Zobaczymy teraz jak będzie z żywotnością. Pozdrawiam !
ManagerNexT 11-08-2014, 09:38 Witam, spaliła mi się żarówka OSRAM model 64210 Original Line więc chyba standardowa.
Chciałbym zakupić coś lepszego by lepiej świeciła ( jaśniej )
Mam na myśli m.in. żarówki H7
1. OSRAM NIGHTBREAKER UNLIMITED PLUS +110% - ~78zł za 2 sztuki.
2. TUNGSRAM H7 MEGALIGHT ULTRA +120% ~ 43zł za 2 sztuki
3. PHILIPS H7 BLUE VISION ULTRA ~ 68zł
4. PHILIPS H7 X-TREME VISION +100%
Co o nich sądzicie? Czy możecie coś jeszcze polecić do 50-70zł za 2 sztuki?
Mój numer jeden to Tungsram , moim zdaniem najlepszy stosunek jakość/cena/trwałość.
Co do H1 to mam takie pytanie czy będą się gryzły z tymi powyższymi ? ( czy będzie różnica w barwie ) "Długie" mam firmy model 64150 OSRAM ALLSEASON .
Jeśli będzie to jaką kupić by się nie gryzło?
Chciałbym by świeciło bardziej na biało coś ala Xenon ale bez przesady .
Wiem że trzeba wyczyścić klosze a dokładniej odbłyski bo się wypalają, nie mam dużego przebiegu więc nie jest z tym tak źle.
Odnośnie postojówki spaliła mi się jedna, jaki model tam jest? Jaki by pasował do powyższej konfiguracji?
Nie mam dziennych świateł więc jeżdżę na mijania.
Dzięki , pozdrawiam
Miałem TUNGSRAM +50 H7 wytrzymywały ok 1-2 mc. Teraz mam zwykłe BOSCH i już ponad 2 lata świecą i to całkiem nieźle
Harisonl 11-08-2014, 14:03 ja mam takie OSRAM NIGHTBREAKER UNLIMITED PLUS +110% - ~78zł za 2 sztuki. Od pół roku i są spoko
ManagerNexT 11-08-2014, 19:53 Zamówiłem TUNGSRAM H7 MEGALIGHT ULTRA +120%
Wyczytałem że mają dobry stosunek jakość wydajność, oby były lepsze niż te 50% .
Wrzucę jakieś fotki jak kogoś interesuje jak świecą .
Z trwałością na pewno nie będą lepsze za to lepsze będzie światło. Tungsram robi bardzo dobre żarówki za dobrą cenę. Nawet zwykły megalight daje bardzo fajny rozkład światła. Wiadomo im większy +..% tym żarówka jaśniejsza i daje więcej światła ale odbija się to na trwałości żarówki.
ManagerNexT 12-08-2014, 06:24 Zobaczymy co to będzie, jak wytrzymają mi rok lub około 10tyś km to będę bardzo zadowolony. Czytałem że niektórym 15tyś wytrzymały.
ManagerNexT 12-08-2014, 20:07 I Tungsy zamontowane, powiem wam że rewelacja , biało i jest te 100-120% więcej światła, muszę jeszcze odbłyski przeczyścić bo mi się taka tęcza parowa zrobiła, tylko nie wiem jak to dobrze zrobić . Może jakieś wskazówki?
Jutro dodam zdjęcia zwykłych Osramów za 20zł i za 40zł Tungsów. Watro
Muszę kupić postojówki bo jednej nie mam ( spalona ) a druga świeci teraz zbyt żółto i raz że mi się to nie podoba a dwa psuje to cały efekt. Jaą postojówkę polecacie ? Chodzi mi o barwę białą taką jak świecą Tungsy 120% , LEDowe nie będą za mocno białe? Mam na myśli SMD po kilka zł..
ManagerNexT 03-09-2014, 21:52 Witam,
Tak jak mówiłem kupiłem LED SMD miało być najbardziej białe światło ze wszystkich a jest niebieskie.. dobrze że to tylko kilka zł.
Zakupiłem W5W Philips Blue Vision Ultra . barwa 3400k Żarówka niebieska, ale światło białe.
Tak wygląda, zrobiłem kilka zdjęć W5W same i z H7 <<< klik >>> (https://www.youtube.com/watch?v=uIHV_I80muw)
Jedyny minus to to że mam jedną lampę wymienianą , ma ona z 2x większy przebieg niż w mojej foce + pewnie bez przerwy stał na słońcu i cała lampa jest zżółknięta, nie ma blasku. Widać to na zdjęciach.
Taki efekt chciałem uzyskać, nie jakieś Ksenony, po prostu białe światło.
Tungsy H7 52zł 2 sztuki W5W 2 sztuki 16zł ceny z wysyłkami.
Polecam i pozdrawiam .
Cześć
używałem wszytkie. Jakość, cena- polecam nr 2. Załozyłem drucik oporowy (jest o tym wątek) tak ze w ciągniu dnia zarówki świeca na 70% mocy.
1. OSRAM NIGHTBREAKER UNLIMITED PLUS +110% - ~78zł za 2 sztuki.
2. TUNGSRAM H7 MEGALIGHT ULTRA +120% ~ 43zł za 2 sztuki
3. PHILIPS H7 BLUE VISION ULTRA ~ 68zł
4. PHILIPS H7 X-TREME VISION +100%
ManagerNexT 04-09-2014, 10:13 A jak z wytrzymałością? Chodzi mi o TUNGSRAM H7 MEGALIGHT ULTRA +120% .
PS. podesłałbyś linka jak zmniejszyć moc? Dzięki.
|
|