Zobacz pełną wersję : Regeneracja zacisków hamulcowych mondeo mk3

robi22
08-01-2014, 21:35
Witam. Potrzebuję dobrej firmy do zregenerowania zacisków hamulcowych w moim fordziku MONDEO MK3 2001r. w świętokrzyskim najlepiej okolice skarżyska lub kielce , hamulce są ok. ale ręczny zaginął jakiś czas temu a niedługo przegląd. Pozdrawiam .

Mitaro
13-01-2014, 22:14
Linki na pewno dobre? Sprawdzałeś czy dźwignia od ręcznego na zacisku, po zaciągnięciu ręcznego porusza się? A po odpuszczeniu, ta sprężyna na tym ramieniu jest wstanie cofnąć to ramie? Albo przyznaj się ze wkręcałeś tłoczki na zaciągniętej lince i chrupnęła śruba ręcznego w zacisku :)

robi22
14-01-2014, 20:09
Linki sprawne, dźwignia którą naciągają linki zaciąga się lecz sprężyna ją nie wraca rozbierałem te elementy czyściłem i smarowałem sam chodziło to jakieś 3 tygodnie albo i nie a później gdy zaciągnę i puszczę ręczny to dźwignia zostaje w miejscu jak by się zapiekała czy jakoś tak i dlatego chciałem to zrobić gdzieś profesjonalnie widziałem kilka firm na allegro które się tym zajmują ale pytam się cz nie ma kogoś bliżej domu

Mitaro
14-01-2014, 23:09
Dziwna sprawa, ja w scorpio zdjąłem to ramie, wyciągnąłem tą uszczelkę, wyczyściłem i rozruszałem tą dźwignie. Wysmarowałem to smarem silikonowym (ten smar może mieć styczność z płynem hamulcowym i nic się nie dzieje, na ten smar składa się tłoczki zacisku). Dwa lata już tam nic nie robię i mam ręczny bardzo dobry. Chyba że ten ząb, który wchodzi na tą śrubę pod tłoczkiem jest już mocno wytarty i ledwo co ją popycha. Ale aby to sprawdzić trzeba rozebrać cały zacisk. Chociaż, skoro wcześniej to rozruszałeś i było dobrze, to możliwe że znowu to zardzewiało. Może spróbuj jeszcze raz to uruchomić.

Każdy narzeka na ten ręczny w fordzie i klnie na tych inżynierów. Ale z tego co zauważyłem, to jeśli przed każdą zimą bądź jakimś drobnym już niedomaganiem tego mechanizmu, skontrolujesz sprawę, rozruszasz i zakonserwujesz, to to działa bez zastrzeżeń. Niestety ale o ten ręczny trzeba zadbać i tyle.

adam.harry
15-01-2014, 03:52
nie warto tego regenerowac bo pomoze tylko na jakis czas , wiem bo sam juz przez to przechodzilem az w koncu wymienilem zaciski na te po 09.2004 do tego wymienilem dzwignie na ta z reczna regulacja i mam problem z glowy i reczny az milo :) wiec jak masz inwestowac to zacznij od zaciskow napawde warto.

robi22
15-01-2014, 16:46
Dzięki za info o regenerowanych nie lubię kilka razy podchodzić do tego samego wolę zrobić raz trochę drożej ale dobrze i mieć z głowy .