Zobacz pełną wersję : [C-MAX 2007-2010] Jakie opony letnie polecacie?
Aaronik25 27-01-2014, 09:52 Ponieważ nie miałem możliwości odświeżenia tematu sprzed roku o oponach letnich to wybaczcie ale założę nowy.
Co polecicie na felgę 17 ?
Potrzebuję czegoś w rozmiarze 205/50/R17.
Gdzieś ktoś chyba w temacie o s-maxie wspominał, iż Nokian Line są OK.
Czy to prawda?
a skoro zima w pełni, czas pomyśleć o letnich, bo stare się do niczego już nie nadają.
Mam obecnie nowy komplet Nokian WR A3 zimówek 205/55/R16 i są naprawdę super.
A do którego nie mogłeś dopisac :?:
Aaronik25 27-01-2014, 12:27 A do którego nie mogłeś dopisac :?:
tutaj:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=90692&highlight=c-max+opony+letnie
wyrzucalo bodajże, iz to byłaby odp. po 193 dniach od ostatniej i stad nie moze byc temat "odkopany".
Sadziłem, że takie tematy są sezonowe i stad nie ma sensu zakladać nowego... ale się nie dało.
Z racji tego, że jestem członkiem forów komputerowych i tam akurat nie lubi się archeologii, pomyślałem, iż podobnie jest tutaj.
A widzisz na dole takie okienko z wykrzyknikiem? :)
I napisane jest:
Ostatni post w tym temacie został napisany ponad 193 dni temu. Z tego względu może być on juz nieaktualny.
Jeżeli mimo wszystko chcesz napisać nową odpowiedź w tym temacie, to zaznacz pole poniżej.
Wiem, że temat jest już dość stary, ale mimo to chcę napisać nową odpowiedź.
Aaronik25 a tamten temat jest o MK1 a ty masz MK2. :027:
Continental ContiSport świetnie trzyma się drogi i jest dość wytrzymała.
Aaronik25 28-01-2014, 14:26 A widzisz na dole takie okienko z wykrzyknikiem? :)
I napisane jest:
Ostatni post w tym temacie został napisany ponad 193 dni temu. Z tego względu może być on juz nieaktualny.
Jeżeli mimo wszystko chcesz napisać nową odpowiedź w tym temacie, to zaznacz pole poniżej.
Wiem, że temat jest już dość stary, ale mimo to chcę napisać nową odpowiedź.
:D cicho...widocznie okulary mi zaparowały :D
Aaronik25 a tamten temat jest o MK1 a ty masz MK2. :027:
a one sie czymś różnią w sumie :D ?
fakt, deska swiatła, nieco 1.8 benzyna...ale podwozie jest inne?
Sie moze wczytam w temat.
nawet jak 17 nie montowali, to stykna mi opinie o 16.:)
Continental ContiSport świetnie trzyma się drogi i jest dość wytrzymała.
To zależy o której wersji mówisz bo w gamie jest wiele już następców podanego modelu z różnymi cyferkami na końcu nazwy.
piotrekone12 04-02-2014, 20:57 Continental ContiSport świetnie trzyma się drogi i jest dość wytrzymała.
Również polecam - Sportcontact2
A co sądzicie o oponach Ovation VI-388 205/55R16 94/W. Cena rewelacyjna a i opinie niezłe.
http://www.opony-auto.pl/opony/OVATION/VI_DASH_388-205-55r16-94-W-XL
piotrekone12 07-02-2014, 23:09 Jakoś nie chce wierzyć w takie wynalazki. No ale to już moja osobista opinia. Z zakupem opon to tak jak z zakupem auta. Kupujemy na co nas stać
Podepnę się pod temat, co prawda ze starszym c-maxem, ale nie będę śmiecić.
Co powiecie o tych oponkach? Właśnie sprawdziłam kapciuszki letnie i .... muszę kupić nowe w tym sezonie. Stanęło na Goodyear Efficentgrip Performance 205/55/R16 91 V
Do tej pory jeździłam również na Goodyerach, ale na starszym modelu Excellence. Jednak nie narzekam.
Wyszukałam oponki w Krakowie - więc lecę na Kryspinów na zmianę kapci ;)
Aaronik25 15-04-2014, 08:47 Ja ostatecznie zarzuciłem Barum Bravuris 3HM 205/50 R17 93 V.
Dlaczego? Większa nośność niż wymagana, indeks prędkości zupełnie wystarczający, szerokie rowki odprowadzające wodę, ładnie prezentuje się opona na feldze, rant ochronny na felgę.
Nie przejechałem na nich zbyt wiele - może jakiś 1000km - i powiem, że na razie jestem bardzo pozytywnie zadowolony. Cena tych opon jest naprawdę zachęcająca. Jeśli nie kłamię wyprodukowano je w Niemczech, a sam Barum to chyba Continental. Więc wcale się nie zdziwię, jeśli te oponki to jakaś oponka z uprzedniego katalogu/pakietu Continentala.
Opona jest nieco głośniejsza niż moje zimowe Nokiany WR-3, ale w żaden sposób nie jest to uciążliwe. Autko bardzo dobrze się prowadzi, bardzo fajnie trzyma w zakrętach, z tym że ja ostatnio jeżdżę dość przepisowo (żona w ciąży).
Są OK, możesz brać :)
:* dzięki :D to lubię, krótko, zwięźle i na temat :D
Konkretna kobieta to i konkretna odpowiedź :p
straszak1976 15-04-2014, 19:00 Ja w tym roku kupiłem Dunlopy ... Sport Blueresponce ... polecam. Dobre indeksy i w praktyce faktycznie nie ma sie czego czepiać. Może nie są najtrańsze ale jak sie z dzieciakami jezdzi to wiadomo.
Dunlopy to spoko najwyższa półeczka, do tego w moim rankingu obok są Michałki i Conti oraz Nokiany, reszta to już dużo niżej... Będziesz zadowolony z Dunlopek są ciche.
...Święty... 17-04-2014, 10:07 Rzeczywiście są ciche, w ruchu miejskim może nie ma aż takiej różnicy ale w trasie przy 160km/h różnica jest kolosalna, wcześniej miałem ContiPremium2 i były dużo głośniejsze.
Czesiek_ze 17-04-2014, 19:33 Koledzy w tych postach policzyłem wymieniacie 8 firm oponiarskich i 12 rodzajów opon, i jak wybrać -osiołkowi w żłobie dano. :p
Ja kupiłem właśnie Kleber Dynaxer HP3. Śmigają takie pod moim Peugeotem 206 i do maxia też takowe zakupiłem. Przyzwoite i nie drogie. Komplet 205/55R16 za 950zł. Świeże 0814
straszak1976 18-04-2014, 14:45 Ja wszedłem na portal oponiarski, włączyłem filtrowanie najwięcej kupionych, wybrałem 3 w swoim przedziale cenowym... Poczytałem opinie, sprawdziłem indeksy i wyróżnienia, zobaczyłem na foto czy ładne i.... Kupiłem. :-)
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
Ja mogę polecić Continental Conti Sport Contact 5 tyle że, posiadam rozmiar 225/45 r17.
Zalety:
- dobre prowadzenie na dobrej drodze
- trakcja
- hamowanie
wady:
- mocno ściągają w koleinach
- głośne
Ogólnie jestem zadowolony kupiłem je w zeszłym sezonie.
Jak polatam na swoich goodyearach to też Wam powiem czy ok ;)
wysłane gołębiem z Latającego Holendra ;)
mariopan 20-04-2014, 21:44 Polecam Dunlop Sport Max TT. Tylko, że je wycofali i wprowadzili Dunlop Sport Maxx RT.
Cztery sezony użytkowania Dunlop Sport Max TT 205/55 ZR16 Y:
Zalety:
- wolno się ścierają a lubię poszaleć po zakrętach,
- szersze od innych opon 205 po założeniu na felgę wyglądają jak 215,
- twarde ale za to dobrze czuć drogę,
- świetna przyczepność zarówno na suchej jak i mokrej nawierzchni,
- najlepsza opona w rozmiarze 205/55 16"
- ciche przy dużych prędkościach,
- cena,
Wady:
- nie stwierdziłem poza ściąganiem na koleinach
Co sezon to temat na nowo poruszany :)
no ale świat idzie do przodu i ... :) , tez się pochwalę
vredestein ultrac cento
- bardzo dobrze się auto prowadzi
- ciche
Mariusz
Kupiłe Hankook ventus prime 2 205/55/16 V i jestem zadowolony. Sa bardzo ciche?. Polecam! są dosc tanie?
Ja kupiłem właśnie Kleber Dynaxer HP3. Śmigają takie pod moim Peugeotem 206 i do maxia też takowe zakupiłem. Przyzwoite i nie drogie. Komplet 205/55R16 za 950zł. Świeże 0814
Wolałbym raczej Vredestein lub Hankook. Dobrze, że są świeżutkie. A jak porównasz ceny w porównywarce to cena ok bo można je dostać za nieco mniej niż 900 stówek ale trzeba patrzeć kto ile liczy za dowózkę :)
fordfocuscmax 23-04-2014, 09:31 Przy wymianie kół letnich na zimowe dostałem info, że dwie z nich nadają się do wywalenia. Czy faktycznie opłaca się kupić dwie nowe i mieć dwie stare? Czy tylko opcja zakupu czterech jest logiczna?
Przy wymianie kół letnich na zimowe dostałem info, że dwie z nich nadają się do wywalenia. Czy faktycznie opłaca się kupić dwie nowe i mieć dwie stare? Czy tylko opcja zakupu czterech jest logiczna?
Uważam że jak najbardziej logiczna. Wolę dmuchać na zimne a mieć stabilną jazdę. Ja na jednej mam bąbla...a wszystkie 4 są lekko starte, coś kucnęła zbieżność. Więc nie ma bata - 4 nowe...już za niedługo ;) znaczy się w sobotę :D
Przy wymianie kół letnich na zimowe dostałem info, że dwie z nich nadają się do wywalenia. Czy faktycznie opłaca się kupić dwie nowe i mieć dwie stare? Czy tylko opcja zakupu czterech jest logiczna?
Hejka,
To zależy jak masz zużyte opony. Jeżeli nie jest źle to można jeździć. Nie wiem czy nie ma jakiegoś przepisu ile ma się różnić bieżnik na osiach, wiem że są przepisy dotyczące tej samej osi. Co do zasad to stare opony dajemy na przód a nowe na tył!
luki6262 12-10-2014, 10:45 Witam.
Z racji tego, iż zbliża się zima to postanowiłem poszukać jakiś ... letnich oponek.
Mam nadzieję, że trafię na jakieś wyprzedaże opon z 2013/2014.
Każdy, jak kupował nową oponkę, to pewnie zwrócił uwagę na indeksy oszczędności paliwa, itp. Moje pytanie brzmi- czy mają one jakieś odzwierciedlenie w rzeczywistości. Głownie chodzi mi o poziom hałasu i oszczędność paliwa.
Moje pytanie brzmi- czy mają one jakieś odzwierciedlenie w rzeczywistości.
Mają ,ale bardzo niewielkie, no chyba że jedna opona ma A a druga G wtedy jakieś 0,4-0,5 l/100km może być różnicy.
Karwos00 12-10-2014, 11:01 Ja mam Michelin energy saver - co prawda to hybryda i może coś to zmniejsza spalanie o jakieś 0.5l na milion kilometrów :) Ale raczej to chwyty marketingowe.
André Fivehundred 12-10-2014, 12:16 Witam.
Głownie chodzi mi o poziom hałasu
W klekocie raczej nie usłyszysz różnicy :)
luki6262 12-10-2014, 14:05 W klekocie raczej nie usłyszysz różnicy :)
3 db różnicy to hałas prawie 2 razy większy słyszany przez człowieka :)Ale możesz mieć rację- jakiejś ogromnej różnicy nie usłyszę.
Na 99 % zdecydowałem się na TOYO Proxes CF2:)
Ja polecam Continental Premium Contact 5 mam ja i brat w Toyocie i są dość miekkie , ciche i dobre na wode.
mick1973 13-10-2014, 13:48 Każdy swoje chwali ja np te http://www.dunlop.eu/dunlop_plpl/tires/passenger/sp-sport-maxx-rt/
i mam gdzieś te E z przodu na etykiecie ,opona ma trzymać a ta jest jak przyssawka . Jak wsiadłem do auta kumpla na bodajże blulesponse to może zaoszczędza on litr na 1000 km ale przyczepności to na tych kółkach nie doświadczysz. Kontrolka ESP wita was na każdym zakręcie . Opony ekologiczne są dla na prawdę spokojnie jeżdżących .
No Michałki dobre, ale Dunlopki sportowe to są też miodzio. Ten model jest bardzo popularny szczególnie na zachodzie a u nas mnie gdyż oczywiście co dobre t kosztuje a polak jest oszczędny... żartuję polaka lekko co stać. Choć ostatnio widziałem jakieś Audi nowsze na Dębicach to się pośmiałem, bo jeszcze miał ładne skórkowe jasne wnętrze co się nie często zdarza. Cóż i tak czasem bywa,
internet.jerzy 01-04-2015, 08:44 Muszę zakupić opony letnie.
Znalazłem takie Zeetex ZT1000 205/65 R15 94 H i jakie jest wasze zdanei o nich czy warte są zakupu
luki6262 01-04-2015, 15:34 Jak 15 cali to 195/65, jak 16 cali to 205/55.
Co do firmy zeetex czy innych jakościowo-podobnych- cena jest kusząca ale to jest tylko jedna ich zaleta, reszta to wady. Jeżeli planujesz długo jeździć to polecam kupić coś bardziej renomowanego.
Tak patrzę i widzę, że te opony nie są jakieś bardzo tanie. Proponuję trochę dołożyć i kupić coś europejskiego bądź japońskiego.
mmaurycy 07-08-2015, 13:31 Aaronik25;2195245]Ja ostatecznie zarzuciłem Barum Bravuris 3HM 205/50 R17 93 V......cat
NIE POLECAM co więcej stanowczo Wam ODRADZAM Barum Bravuris miałem w Mondeo Bravuris2 205/55/15 przy suchym owszem trzymały na zakrętach ok ale po deszczu gorzej niż stare łysawe Micheliny to po pierwsze.
Po drugie jak sam zauważyłeś głośniejsze niż zimówki!!!
Po trzecie w moim mondeo 2,5V6 zużywały się w strasznym tempie.
Po czwarte obyś nie musiał ich reklamować!!!
Moja opona wybuliła po czterech miesiącach użytkowania dokładnie 3 miesiące w jednym roku i miesiąc w drugim. Goście z serwisu opon sprawdzili że felga alu cała opona w środku nie świeciła co świadczy że nie wpadłem w dziurę itd. ale od razu powiedzieli że NIE MA SZANS NA REKLAMACJĘ BARUM jeszcze nie mieli przypadku uznania reklamacji. Wysłali oponę do gościa od reklamacji (jeden w Polsce). Oczywiście reklamacja odrzucona! Dzwonię do gościa a on mi że na pewno wpadłem w dziurę pytam na jakiej podstawie tak twierdzi skoro ja wiem że nie i eksperci od opon też nie stwierdzili charakterystycznych uszkodzeń ani felgi alu ani samej opony a on mi że co prawda nie widać ale on wie z doświadczenia!!! Powiedziałem mu że ja wiem że on jest kobietą z doświadczenia i na tej zasadzie niech mi udowodni że nie jest. Zamilkł kretyn potem się tłumaczył i nic.
Goście z serwisu opon sprawdzili że felga alu cała opona w środku nie świeciła co świadczy że nie wpadłem w dziurę itd.
Nie świeciła ? Jakieś totalne bzdury opowiadasz kolego. Jakie świecenie opony od wjechania w dziurę???
Na każdej oponie można poznać czy było wjechanie w dziurę czy nie, po obejrzeniu jej od środka. Jeśli jest załamanie i w dodatku pęknięcie od środka w tym miejscu to ewidentnie zaliczona została dziura.
Widziałem już setki takich opon, a to że że barum ma bardzo słabą konstrukcję z boku to już jest inna sprawa.
Mikkonen 07-08-2015, 14:56 Założyłem sobie miesiąc temu kontrowersyjne Zeetex ZT1000 205/55/R16. Opinie miały różne. Jestem najbardziej wyczulony na hałas opon i szczerze trochę się ich bałem. Jednak sprawują się doskonale, są BARDZO ciche, co do przyczepności... z zakrętu żadnego jeszcze nie wypadłem :D Sprawdzone również na autostradzie - nie mam się do czego przyczepić. Za zaoszczędzone pieniądze w stosunku do innych "markowych" opon mam na dwa serwisy olejowe z filtrami...
mmaurycy 08-08-2015, 21:35 [QUOTE=jvc;2438624]Nie świeciła ? Jakieś totalne bzdury opowiadasz kolego. Jakie świecenie opony od wjechania w dziurę???... cat
Widać kolego że jednak nie znasz się na tym tak jak Ci się wydaje
opona pęka od środka tylko kiedy jest bardzo silne uderzenie wtedy sprawa jest oczywista i nie podlega dyskusji. W przypadku uderzenia z mniejszą siłą (a tych jest najwięcej w reklamacjach) następuje odkształcenie opony do wnętrza w wyniku którego naciąga się guma wewnątrz i to zjawisko pozostawia po sobie tzw. świecenie lub błyszczenie na tej podstawie eksperci od reklamacji nie uznają jej. Jaśniej się tego wyjaśnić nie da.
pozdrawiam
Ja polecam na dętkach i pompowane helem
Założyłem przed urlopem Hankooki Kinergy i jestem zadowolony. Są ciche i maja dobre parametry hamowania (wg. katalogu). Pewnie nie są mistrzostwem świata w tym temacie ale nie narzekam.
Ja mam SportMaxx RT, takie jak niby zaleca ford 17". Niby najcichsze opony (65-67dB), ale jakoś tak nie odczuwam tego. Za to trzymają się naprawdę nieźle.
Sportmaxxy są o niebo cichsze niż np Pirelki
Tapnięte z Szajsunga MkIV
hankook ventus prime 2-sa tanie i ciche!
Jak bierzesz pod uwagę opony marek premium to wymień felgi na 16 - same plusy - parę stów w kieszeni na oponach (nawet 100zł na sztuce) i ciut większy komfort jazdy. Olej wynalazki eco.
Witam, jakie Opony polecacie do C-MAX?
z półki średniej = Kleber czy Hankook 205 55 R16
Mam Kleber HP3 w rozmiarze 195/65/15 w Nissanie Primera, i gdyby nie to, że kupiłem pół darmo, to bym sobie ostro pluł w brodę. Strasznie głośne! Jak do tej pory ciche i bardzo dobrze trzymające były Dunlopy i Continentale
Mam zamiar kupić takie same.
Warto je kupić?
Warto, ale nowe. A nowe mają bieżnik 8mm - raczej niemożliwe, żeby te z 2013 r. miały tylko 1 mm mniej.
Jakie ciśnienie powinno być w Oponie dojazdowej(zapasowej)?
Ford C-MAX 1,6B lift
Faktycznie ma być 4,2(bar) ?
Jakie ciśnienie powinno być w Oponie dojazdowej(zapasowej)?
Ford C-MAX 1,6B lift
Masz napisane na nalepce na ramie drzwi kierowcy.
sokrates-79 30-03-2016, 19:02 Kto kupuje używane opony? Kup Dębice ale nowe.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Jeśli chodzi o Opony letnie 205/55R16 to jakie zalecacie ciśnienie w Oponach letnich (przód-tył)?
nie sugerując się tą nalepką w ramie drzwi kierowcy
Ps. w książce serwisowej jest tak:
Do 160km/h
przód 2.1(bar)
tył 2,3(bar)
albo
przód 2,3
tył 2,3
Panowie muszę niebawem zakupić nowe oponki w rozmiarze 205/55 r16 i mam do wydania mniej więcej 1000zl. Waham się pomiędzy Dunlop Bluresponse, Goodyear Efficencygrip performance i Dunlopem Sportmaxx RT. Wszystkie powyższe są do kupienia w bardzo zbliżonej cenie 250-270 zł, więc tego czynnika nie biorę pod uwagę. Dwie pierwsze pod względem parametrów etykiety wypadają tak samo, Sportmaxx RT ustępuje im tylko w kategorii oszczędności paliwa. Miał ktoś do czynienia w praktyce z wszystkimi powyższymi modelami na tym samym aucie? Prawdę powiedziawszy nie mogę się zdecydować na konkretny model, bo multum opinii, które można przecztac na necie nie raz sobie zaprzecza... Goodyear podobno szybko znika, Bluresponse ma miękkie ścianki boczne i potrafi "pływać" na boki przy wykonaniu bardziej gwałtownego manewru, a Sportmaxx wykazuje podwyższone spalanie.
W roku średnio przejeżdżam ok. 15-20 tyś. km, z czego 3/4 w cyklu miejskim/mieszanym. Może coś innego sensownego polecicie w tym zakresie cenowym? Fajnie jakby oponki miały rant ochronny czego brakuje w ww. wymienionych.
Pozdrawiam
Ja również mam podobny dylemat , ale chyba wybiorę właśnie Sportmaxx RT , choćby dlatego ,że są ciche. Podwyższone spalanie jeśli wystąpi to na pewno w znikomych ilościach .
Jesli jeżdzisz 70% miasto i okolice to czy tak ważna jest sztywność opony, bo to raczej poprawia stabilnosc na autostradach moim zdaniem. A do miast wolał bym ciut miekkie opony by lepiej wybierało dziury, koleiny krawężniki. Goodyear miałem 215/50/17 i jezdziło mi sie stabilnie i miękko , zrobiłem 5tys/km i nie zauważyłem by ubyło bierznika.
krzys1968 01-04-2016, 12:13 Do 160km/h
przód 2.1(bar)
tył 2,3(bar)
To jest cisnienie bez obciazenia z obciazeniem 2,4 przod 2,8 tyl osobiscie tak pompuje
z obciazeniem 2,4 przod 2,8 tyl osobiscie tak pompuje
Przeważnie jeżdżę sam - raz na jakiś czas + 1.osoba:wink:
to jak najlepiej napompować koła? 205/55R16
krzys1968 01-04-2016, 12:57 Panowie muszę niebawem zakupić nowe oponki w rozmiarze 205/55 r16 Sportmaxx RT ustępuje im tylko w kategorii oszczędności paliwa. Miał ktoś
Wypowiedz kolegi http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=199699
Bump: ale chyba wybiorę właśnie Sportmaxx RT , choćby dlatego ,że są ciche.
na temat opony http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=199699
popara8321 01-04-2016, 17:32 Ja kupilem miesiac temu te: http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6077577075 indeks halasu bardzo dobry i spalania, w rzeczywistosci, super, przejechalem na nich juz 1500km, halas...niesamowicie ciche i na dessczu super trzymaja sie drogi...polecam
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
Jesli jeżdzisz 70% miasto i okolice to czy tak ważna jest sztywność opony, bo to raczej poprawia stabilnosc na autostradach moim zdaniem. A do miast wolał bym ciut miekkie opony by lepiej wybierało dziury, koleiny krawężniki.
tak, masz jak najbardziej rację, ale w moim rejonie miasto (Jelenia Góra) i okolice, to też w dużej mierze zakręty, a tam wolałbym uniknąć ew. "bujania bocznego" na ściankach... To tak odnośnie Twojej wypowiedzi i jednej z opinii, która przytoczyłem wcześniej.
Panowie prawda jest taka, że ilu kierowców, tyle opinii. Przy czym zdecydowana większość z nas zachwala posiadane przez siebie opony, czy byłyby to Micheliny, Dunlopy, Goodyeary, Nokiany, Fuldy, czy inne Zeetexy. Część z nas polega na swoim nosie, doswiadczeniu swoim i innych, ale na wybór również ma wpływ siła marketingu firm oponiarskich... i pewnie jeszcze kilka innych spraw. Miks powyższego pozwala nam ostatecznie zdecydowac co konkretnie kupimy i założymy na koła. U mnie "miks" wskazał na Dunlopa Bluresponse 205/56 r16, którego na jednym ze sklepów oponiarskich można obecnie kupić po ok 243zl/szt. (darmowa wysyłka).
U mnie "miks" wskazał na Dunlopa Bluresponse 205/56 r16,
I to też dobry wybór.
r.worobiew 04-04-2016, 20:33 Sam mam Dunlopa BR od 2 lat i polecam.
A ja polecam... Chinole :)
Warto zerkac na testy w DE, nie wszystkie sa zle. Mialem 17", teraz zasuwam na 18" 225/40 (z szerokoscia 8" i ET 35 - pieknie sie to zgrywa z linia nadmuchanych nadkoli w c-maxie) - i nie narzekam na chinska podrabiana mysl techniczna ;)
W zeszłym roku kupiłem Uniroyal RainSport 3 - bardzo ciche, super przyczepne, niedrogie, podobno eco :) ... jedyna wada to podobno to, że się szybko ścierają (U mnie po roku jeżdżenia zużycie naprawdę minimalne). Rozmiar fabryczny, koszt ok 230pln/szt.
No a jakie masz i jakie polecasz ????
A czy ktoś by polecił Dębice Frigo HP na zime ???
cudaczek17 12-04-2016, 17:19 No a jakie masz i jakie polecasz ????
A czy ktoś by polecił Dębice Frigo HP na zime ???
Ja mam 2 sezony i nie narzekam na frygi,ale nie było jak narazie prawdziwej zimy z 3 lata.
Nie wiem jak w reszcie Polski, ale u mnie hitem ostatniej zimy z tego co zaobserwowałem wśród rodziny/znajomych/znajomych znajomych były Vikingi Snowtech II - komplet 195/65 r15 można czasem nawet po 500-600zl wyhaczyc;)
Sam na razie śmigałem na Semperitach, jeszcze po Niemcu, ale na nowy sezon zimowy kupię chyba właśnie Vikingi (grupa Continental?)
Sam na razie śmigałem na Semperitach, jeszcze po Niemcu, ale na nowy sezon zimowy kupię chyba właśnie Vikingi (grupa Continental?)
Tak, tak samo jak semperit.
king1000 14-04-2016, 11:03 Panowie polecicie coś w cenie 800PLN plus minus 50PLN. Patrzyłem na Uniroyal RainSportExpert, ale dopatrzyłem się tam oznaczenia XL - podobno się zakłada jeżeli pojazd ma homologacje na takowe, a w osobówkach znacznie zmniejsza się komfort jazdy?
Poszukaj Uniroyal RainSportExpert ale bez xl .
http://www.oponeo.pl/wybierz-opony/s=1/letnie/t=1/osobowe/p=1/uniroyal/r=1/205-55-r16
Co sądzicie o tych ?
http://www.oponeo.pl/dane-opony/fulda-ecocontrol-hp-205-55-r16-91-h#109742765
Ja słyszałem opinie że są ok ciche i miękkie do spokojnej i umiarkowanej jazdy do agresywniejszej nie.
grunt, żeby wybierane opony były markowe i to niekoniecznie z najwyższej półki typu Michelin, czy Prielli. Fuldy, Klebery jak najbardziej;) Fuldy nie miałem, ale z zaczytanych opinii, to podobno dość szybko znika - choć, to wiadomo czysto subiektywne.
Ale wracając do meritum, to przy budżecie w okolicach 800-900zł, to właśnie Fulde, albo Uniroyala bym brał.
Zauważyłem, że sportcontrol w rozmiarze 205/55R16 wycofali z oferty, a tu okazuje się, że ecocontrol w tym rozmiarze ma niemal identyczny bieżnik. Sportcontrole są świetne (do mojego stylu jazdy- kupiłbym ponownie. Zużycie roczne (15 000 km, wyłączając zimówki grudzień-marzec) to u mnie 1 mm.
Wcześniej, w poprzednim aucie (-200 kg), miałem bf goodrich g-grip i "znikała" identycznie.
Mój brat do C-maxa wsadził AE 50 od Yokohamy i jest zadowolony. Jeździłem też na nich i jeździ się dobrze, fajnie trzymają się drogi. Ja muszę cos do swojego Fusiona jeszcze wykminić:D
koledzy muszę kupić opony 205/50/17 i mam na to 1000 zł. co proponujecie myślałem nad fortuna3000
To jest dziadostwo. Taka opona zadowoli jedynie kierowców bez jakichkolwiek preferencji, no i niedoświadczonych.
http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Fortuna/F3000.htm (porównaj z innymi)
dodam jeszcze że przebieg roczny nie przekracza 12 tys. sory
A wiesz ile to jest 12000 tysięcy? Dokładnie 12 milionów. :-)
Tak czy srak, nic to nie zmienia w kwestii wyboru opon.
koledzy muszę kupić opony 205/50/17 i mam na to 1000 zł. co proponujecie myślałem nad fortuna3000
Taka kwota może być za mała nie kupuj chińszczyzny bo przyjdzie mokro i braknie na blacharza. Nawet już wole budżetowe jakieś Nexen, Dębica. Falken
Taka kwota może być za mała nie kupuj chińszczyzny bo przyjdzie mokro i braknie na blacharza. Nawet już wole budżetowe jakieś Nexen, Dębica. Falken
Nie kazda chinszczyzna jest do bani.
Polecam sprawdzic przed powielaniem zaslyszanych opini.
I nie, nie jestem niedzielnym kierowca - umiem odroznic dobra opone od szajsu ;)
http://www.opomarket.pl/p5321,opona-205-55r16-uniroyal-rain-sport-3-91v.html a co powicie o tych warto czy nie
http://www.opomarket.pl/p5321,opona-205-55r16-uniroyal-rain-sport-3-91v.html a co powicie o tych warto czy nie
No ale tu dajesz 16 a szukasz 17 .
A czy ktoś tu użytkował opony zimowe Semperit Speed-Grip 2 mam takie do kupienia w bdb stanie za 500zł i sie zastanawiam.
A czy ktoś tu użytkował opony zimowe Semperit Speed-Grip 2 mam takie do kupienia w bdb stanie za 500zł i sie zastanawiam.
c-matix przejechałem na nich ok. 8 tyś km i naprawdę nie mogę im nic zarzucic, a zaznaczam, że nie jeździłem na świeżynkach ;) Kopny, zmrożony, czy mokry śnieg, błoto pośniegowe, deszcz, czy suche jezdnie nie są im straszne. Dwa razy udało mi się wpaść w poślizg, ale tylko na lodzie - co raczej nie jest niczym zaskakującym. Ponadto opona nie jest przesadnie głośna i dość dobrze tłumi nierówności. Mogłaby być odrobinę sztywniejsza bocznie - choć nie ma z tym tragedii. Generalnie całkiem dobre opony, warte polecenia, ale tylko w przypadku dobrej/okazyjnej ceny.
Zaznaczę, że zimówki mam na stalowkach R15 w rozmiarze 195/65.
Tylko, czy używki za 500zl warto kupować? Jakbym był na Twoim miejscu, to bym poczekał do lata i poszukał okazji wyprzedażowych - polowalbym choćby na wspomniane wcześniej Vikingi Snowtech II
500zł za opony z konca 2014 bieznika po 6,5mm.
Ja mam speed grip bez dwójki w nazwie. Jedną mam uwagę do nich: są niemożebnie głośne.
w jakiej cenie są takie felgi dodam że to jest 17
mozesz kupic 17 za 600 i za 1500 to wszystko zależne od stanu i tego co tobie sie podoba. Ja bym takie kupi w dobrej cenie.
być może będę je sprzedawał ale nie wiem za ile w jakiej cenie chodzą dodam że stan dobry nie są porysowane bo chce wymienić na 16
A jaka szerokość i et bo zbyt szerokich to ja tez nie chcę bo kierownice ciągną takie.
z tego co pamiętam to 7,5 '' et 48 albo 47 dokładnie nie pamiętam
No dla mnie za szeroka felga.
Ma ktoś doświadczenie z:
FULDA SPORTCONTROL
KLEBER DYNAXER HP3
NOKIAN ZLINE
UNIROYAL RAINSPORT 3
Ułożone cenowo dla felgi 225/40 R18
Ma ktoś doświadczenie z:
KLEBER DYNAXER HP3
Ułożone cenowo dla felgi 225/40 R18
Moim zdaniem ten kleber się dla tego rozmiaru nie nadaje, bo to bieżnik dla opony 14-15". Bardzo zaokrąglone krawędzie. I nie ma rantu ochronnego. Miałem takie na fokusie gdy go kupiłem. Sprzedałem je.
Sportcontrole mam obecnie w rozmiarze 16" - dla mnie optymalny wybór.
własnie najbardziej nad sportcontrolami myślę, dla mnie 80% to miasto i ew trasa 2 razy w roku (ale ten drugi raz to zimówki), zastanawiam się czy warto w średniej półce dopłacać do np: rainsportów (czytałem, że sieją kamieniami na boki z tego bieżnika a nie mam i nie chce mieć chlapaczy)
Peter_21 27-04-2016, 10:11 Witam
Proszę, nie bijcie ;) ale zapytam się o bieżniki..Czy ktoś ma doświadczenia z bieznikami firmy Profil? Mam alusy 17 cali i komplet biezników 205/50/17 mozna kupic na alledrogo za 500zł..Czy warto zastanowić się nad bieżnikami czy kupić używane oponki? Tanie nówki to przewaznie chinczyki a za nowe sredniej klasy trzeba wybulić dobrze ponad tysiąc złotych...
za nowe sredniej klasy trzeba wybulić dobrze ponad tysiąc złotych...
Kupuje się auto i felgi w takim rozmiarze, żeby cię było na normalne opony stać. Inaczej to dziadowanie.
Peter_21 27-04-2016, 14:18 Kupuje się auto i felgi w takim rozmiarze, żeby cię było na normalne opony stać. Inaczej to dziadowanie.
Co do auta to kupiłem takie jakie mi jest potrzebne dla 5 osobowej rodziny, idąc tym tokiem rozumowania to najtaniej byłoby kupic fieste na stalowych 13 i byłoby najtaniej. Druga sprawa to kupiłem c-maxa na takich orginalnych aluminiowych 17 a zeby odczuć róznice w cenie musiałbym chyba zalozyć 14-15 co przy takim samochodzie troche mija się z celem..Mniejsza o to chodzi mi o opinie ludzi którzy uzywaja opon bieznikowanych, poniewaz sam mam mieszane odczucia zarówno do opon bieżnikowanych, używanych jak i najtanszych chinczyków. Pewnie gdybym spał na kasie to kupuje komplecik opon za 2 tys i po problemie ale niestety jest jak jest...
Co do auta to kupiłem takie jakie mi jest potrzebne dla 5 osobowej rodziny[...[
Więc nie woź ich na byle czym, bo opony przecież są ważniejsze niż ilość miejsca w kabinie.
Witam
Proszę, nie bijcie ;) ale zapytam się o bieżniki..Czy ktoś ma doświadczenia z bieznikami firmy Profil? Mam alusy 17 cali i komplet biezników 205/50/17 mozna kupic na alledrogo za 500zł..Czy warto zastanowić się nad bieżnikami czy kupić używane oponki? Tanie nówki to przewaznie chinczyki a za nowe sredniej klasy trzeba wybulić dobrze ponad tysiąc złotych...
Jeżeli chodzi o nalewki to zapraszam do mnie, mam aktualnie nalewki ze śliwek, pigwy, i wiśni, ale nigdy nie decyduj się na nalewki - opony. Tak serio to nie ma większego badziewia jak bieżniki.Nie dość że są kłopoty z wyważeniem to czy pomyślałeś ile taka opona może mieć lat niż ją zedrzesz. ok 12 albo wiele więcej , ja tydzień temu zostawiłem 9 letnie opony i może trafią jako bieżniki ,super nie?
krzys1968 27-04-2016, 16:48 Jeżeli chodzi o nalewki to zapraszam do mnie, mam aktualnie nalewki ze śliwek, pigwy, i wiśni
To jak bede w gliwicach to sie pisze na skosztowanie i zabranie ze soba
To jak bede w gliwicach to sie pisze na skosztowanie i zabranie ze soba
tylko że po moich to dopiero jest jazda , no i potem też ciężko z wyważeniem :diabel2:
juri2069 27-04-2016, 16:55 Miałem kiedyś bieżniki w zimie na przodzie. Ogólnie to tak wciągały śnieg , że asfalt jeszcze rwały. :) Po lesie można było jeździć. Aczkolwiek przy szybszych prędkościach troche bujało autem.
Jeżeli chodzi o letnie to bieżniki podobno są śliskie na mokrym , a i zdażają się wadliwie zalane o wiele częściej niż na zwykłych oponach. Na lato jednak lepiej nowe , chyba że budżet nie pozwoli to używane ale od pewniaka :)
krzys1968 27-04-2016, 16:58 tylko że po moich to dopiero jest jazda , no i potem też ciężko z wyważeniem :diabel2:
to musza byc bardzo mocne , ale ja to tylko dla zdrowia:one:
Poszukaj np. na OPONEO tam coś znajdziesz w dobrej cenie, na pewno lepsze niż bieżniki.
Ja kupiłem nowe Fuldy Sportcontrol 235/45/17.
I przyznam, że po przejechaniu dopiero ok 300 km bede z nich raczej zadowolony. Zobaczymy co dalej.
Ciche, na suchym trzymaja dobrze, rant ochronny mają większy jak poprzednie moje Goodyeary exellence. Wysokość bieżnika jak mierzyłem, to maja 8.9 mm.
Peter_21 27-04-2016, 22:45 W takim razie jakie nowe opony w klasie ekonomicznej polecacie?
Takie ujdą:
http://www.oponeo.pl/dane-opony/nexen-n-blue-eco-205-50-r17-93-v-xl#106229517
Na przykład, nowe skody w najtańszych wersjach na takich teraz sprzedają.
Chociaż za 150 zł więcej na komplecie są zdecydowanie lepsze sportcontrole... Za 1000 zł nowych przyzwoitych siedemnastek nie będzie, ale za 1200 owszem.
Peter_21 09-05-2016, 09:42 Czy zakładał ktoś do c-maxa i felgi 17x7cali opony w rozmiarze 205/55 lub 215/55 ? Chodzi mi o wysokość opony, bo rozmiar 205/50 jaki obecnie posiadam jest chyba max wysokość jaka mozna upakować do tego fordziaka...
215/55 i 205/55 nie polecam testowałem już te kombinacje . troszke dziwnie autkiem sie jedzie i jakby myszkuje.Oraz obie średnice wychodzą ponad dopuszczalną 3% tolerancji.
Wybrałem 215/50/17 i jezdzi się ok.
Po za tym w dziale sprzedam dałem swoje felgi i opony do sprzedania bo chyba pojde w inny rozmiar ale wiekszy
Peter_21 10-05-2016, 09:08 215/55 i 205/55 nie polecam testowałem już te kombinacje . troszke dziwnie autkiem sie jedzie i jakby myszkuje.Oraz obie średnice wychodzą ponad dopuszczalną 3% tolerancji.
Wybrałem 215/50/17 i jezdzi się ok.
Po za tym w dziale sprzedam dałem swoje felgi i opony do sprzedania bo chyba pojde w inny rozmiar ale wiekszy
A rozmiar 215/45 też obleci? W jakies 5mm mniej niz 205/50...
Tak ale profil 45 juz jest twardszy.
Ja mam założone do auta letnie koreańskie Nexeny i nie mogę o nich złego słowa powiedziec.
Peter_21 11-05-2016, 07:43 A miał ktoś stycznośc z oponami marki Diplomat ( podobno brand Goodyeara ), cena koło 900zł za komplet lub Viking ( tym razem to Continental ) w podobnej cenie...Znajomy gumiarz mi takie polecał w dobrej cenie
A miał ktoś stycznośc z oponami marki Diplomat
Dyplomatycznie odpowiem że bym ni e kupił . Vikingi już prędzej.
Od miesiąca jeżdżę na fuldach. Na razie super
Peter_21 12-05-2016, 14:45 A jeżdził ktoś na Dębicy Presto ?
Grzegorz MX 13-05-2016, 15:59 Kolega nie napisał jaki ma budżet:
Letnie:
jeśli premium to Goodyear Efficent Grip - cichutkie ale miękkie, albo Bridgestony Turanza (twarde głośne ale dobrze trzymają).
Jeśli średnia to Semperit albo Fulda albo Nokian (głośny)
tego się trzymam od lat
cudaczek17 13-05-2016, 17:00 Kolega nie napisał jaki ma budżet:
Letnie:
jeśli premium to Goodyear Efficent Grip - cichutkie ale miękkie, albo Bridgestony Turanza (twarde głośne ale dobrze trzymają).
Jeśli średnia to Semperit albo Fulda albo Nokian (głośny)
tego się trzymam od lat
Wszystko zależy od budżetu jakim dysponujemy i jakie mamy preferencje i oczekiwania od opon.Ja już 2 sezon jeżdżę Dunlopami Bluresponse i jestem zadowolony, są ciche i dobrze trzymają się drogi. Za komplet zapłaciłem 980 zł.:razz:
A miał ktoś stycznośc z oponami marki Diplomat ( podobno brand Goodyeara ), cena koło 900zł za komplet lub Viking ( tym razem to Continental ) w podobnej cenie...Znajomy gumiarz mi takie polecał w dobrej cenie
Ja mam Vikingi na zimę. Letnich bym nie kupil z vika. Wez Fuldy. Obecnie mam rainsporty i poki co sa ok.
Peter_21 16-05-2016, 10:30 Budżet to max 1000zł, poważnie zastanawiam się nad Diplomatami ( sa to tak naprawde opony Dębica Presto UHP/Sava Intensa, te same bieżniki, parametry ), produkwane są w fabrykach Goodyeara, gwarancja 5 lat. Dzwoniłem do firmy z Rzeszowa ( duży sprzedawca opon ) który zamawiam te opony pod swoją marką Diplomat w Goodyear. Opony produkowane są ( w zależnosci od rozmiatu i typu ) w Polsce ( Dębica ), Słowacja lub Francja, wiec nie jest to chińszczyzna. Rozmiar jaki mi pasuje czyli 17 205/50 produkuja tylko we Francji wiec myśle ze nie powinno być żle..A że nie bede mial na oponce napisu Goodyear jakoś za parę stów przezyję..
Budżet to max 1000zł, poważnie zastanawiam się nad Diplomatami ( sa to tak naprawde opony Dębica Presto UHP/Sava Intensa, te same bieżniki, parametry ), produkwane są w fabrykach Goodyeara, gwarancja 5 lat. Dzwoniłem do firmy z Rzeszowa ( duży sprzedawca opon ) który zamawiam te opony pod swoją marką Diplomat w Goodyear. Opony produkowane są ( w zależnosci od rozmiatu i typu ) w Polsce ( Dębica ), Słowacja lub Francja, wiec nie jest to chińszczyzna. Rozmiar jaki mi pasuje czyli 17 205/50 produkuja tylko we Francji wiec myśle ze nie powinno być żle..A że nie bede mial na oponce napisu Goodyear jakoś za parę stów przezyję..
kupuj fuldy, albo dębice presto, są ciche, cena poniżej 1000zł
Peter_21 16-05-2016, 13:05 kupuj fuldy, albo dębice presto, są ciche, cena poniżej 1000zł
Z tego co udało mi sie wyszukac to Presto min 1280zł a Fulda 1530 komplet ( oponki w rozmiarze 205/50 )...
Z tego co udało mi sie wyszukac to Presto min 1280zł a Fulda 1530 komplet ( oponki w rozmiarze 205/50 )...
ja kupiłem miesiąc temu fuldy 205\55\16 w cenie 220zł.szt,i to rozmiar oryginalny. faktycznie w tym co piszesz 205\50 jest mniejszy wybór,ale dlaczego chcesz akurat takie?
Bo kilka postów wyżej kolega pisał, że szuka siedemnastek. Tez w rozmiarze "oryginalnym".:-)
Peter_21 17-05-2016, 09:46 ja kupiłem miesiąc temu fuldy 205\55\16 w cenie 220zł.szt,i to rozmiar oryginalny. faktycznie w tym co piszesz 205\50 jest mniejszy wybór,ale dlaczego chcesz akurat takie?
Jak pisze kolega weuek chodzi mi opony 17 cali.. Wybralem rozmiar 205/50 bo na takich teraz jeżdzę i wydaje mi się ze jest najbardziej optymalny wybór do 17 ( 215/45 tez byłoby dobre troche szersza guma wysokość prawie identyczna ). Co do opon Fulda sa bardzo dobre ( SportControl ma bieznik bardzo zblizony do Debicy Presto/ Sawa Intensa, parametry sa prawie identyczne ) i być moze pochodza nawet z jednej lini produkcyjnej ( grupa Goodyear to brandy takie jak Dębica, Diplomat, Dunlop, Fulda, Goodyear, Kelly, Sava, Voyager ). Tak czy inaczej zamowiłem komplet Diplomatów 17 205/50 za 864zł z dostawą. Zastanawiałem się nad innymi opcjami ale przewazyły argumenty ze jest to opona nowa, nie jest to chinczyk, mam 5 lat gwarancji. Własnosci jezdne na pewno nie bede gorsze od nowych opon średniej czy nawet wyzszej pólki ( nie jezdze wyczynowo, 90KM to formuła 1 nie jest ;)...
Silnik 1.8 TDCI z systemem Common Raill pojawiły się w 2001 roku. W zależności od modelu posiadał moc 100KM,115KM. Jednostka 4 cylindrowa z wtryskiem bezpośrednim realizowanym za pomocą systemu Common Rail występowała w modelach Focus ,C-Max. Początkowo był on realizowany przy pomocy układu wtrysków Delphi. Były one stosunkowo trwałe, a naprawa nie pociągała wysokich kosztów. W roku 2004 wprowadzono tzw. piezo wtryskiwacze Siemens. Ich bezsprzeczną zaletą jest precyzyjne dawkowanie paliwa wprost proporcjonalnie do obciążenia silnika, oraz mała usterkowość. Po stronie minusów należy zapisać wysoki koszt nowego elementu oraz trudną regenerację. Silnik współpracuje z turbosprężarką o zmiennej geometrii łopatek.
Czy to oby miał być tekst do tego wątku...
Peter_21 01-06-2016, 12:37 Może komuś pomoze moja opinia..założyłem wcześniej opisywane przeze mnie oponki Diplomat 205/50 R17(koncern Goodyear ) i po przejechaniu okolo 1 tys km mogę powiedzieć ze jestem z nich bardzo zadowolony, sa ciche, super trzymaja na mokrej powierzchni ( na suchej kazda opona da sobie radę ) . Cena 940zł za komplet z przełożeniem starych opon; koła wywazyły się bez problemów, oponki made in france i maja bieżnik taki jak I wersja Dębica Presto. Tak wiec jak ktoś nie chce kupować chińszczyzny a nie ma funduszy na oponki firmowane przez potentatów na rynku opon mysle że te oponki są bardzo dobrą alternatywa...
Jesli jeżdzisz 70% miasto i okolice to czy tak ważna jest sztywność opony, bo to raczej poprawia stabilnosc na autostradach moim zdaniem. A do miast wolał bym ciut miekkie opony by lepiej wybierało dziury, koleiny krawężniki. .
Odświeżę temat:
Jakie opony letnie polecacie 205/55R16
Opona ma być cicha ,nieszumiąca i dobrze trzymać się drogi
zastanawiam się nad oponami ze średniej półki
Hankook lub UNIROYAL
tylko jakie?
endrius33 28-03-2017, 05:54 ja jeździłem na Dunlopach BluResponse i spisywały się rewelacyjnie.. a do tego dość ciche.
Nataptane z soniaka
WaldekKieliszkowski 20-03-2020, 20:32 Witam,
Posiadam C-Max a z 2008 roku.
Chcę kupić opony 205/55 r16 na lato. Czyli w oryginalnym rozmiarze.
Myślę o dwóch.
Uniroyal RainSport 5 lub Barum 91V Bravuris 5HM.
Co o tym myślicie?
Może polecacie coś innego. Chodzi o cenę do 200pln za sztukę.
Uniroyal RainSport 5 kupiłem już drugi komplet z tej firmy pierwszy jest tzn będzie jak przełożę koła w Lanosie mam 14' Rainexpert 3 i jestem mega zadowolony, a dziś będę wrzucał 205/55/16 do maxa. fajnie opony odprowadzają wodę ogólnie typowo pod deszczową pogodę są zaj..te co do ścieralności to słyszałem że mocno się ścierają ja w lanosie tego nie zauważyłem zobaczę jak w max będą się sprawować myślę ze podobnie, nie są to opony do ścigania ale nie są to byle jakie opony ja polecam z Barum nie miałem styczności więc się nie wypowiem.
WaldekKieliszkowski 21-03-2020, 07:08 Ponoć w tych RainSport poprawili ścieralność tzn wydłużyli żywotność opony.
Piotrek Wielos 21-03-2020, 07:21 Ponoć w tych RainSport poprawili ścieralność tzn wydłużyli żywotność opony.
Tak się chwała ze niby poprawili to względem 3jek a jak będzie będę mógł wam powiedzieć we wrześniu, 3ki po jednym sezonie na przedniej osi były do wyrzucenia ale przyczepność cudowna w każdych warunkach a szczególnie przy naprawdę dużych opadach nie było doczuwalne ze jest mokro, o ile w 5tkach tego nie popsuli a wytrzymają dłużej to będzie bardzo dobra opona
Piotrek Wielos warto dać 100 zł więcej na komplecie i mieć spokój niżeli wkurzać się że opona chuczy czy coś podobnego , teraz będę szukała do maxa zimówek Hankok lub coś podobnego nic z klasy eco.
Piotrek Wielos 21-03-2020, 21:04 Piotrek Wielos warto dać 100 zł więcej na komplecie i mieć spokój niżeli wkurzać się że opona chuczy czy coś podobnego , teraz będę szukała do maxa zimówek Hankok lub coś podobnego nic z klasy eco.
Ja w poprzednim aucie przeszedłem na klasę premium ale tylko 16" opona tu na 18" to już za duża kasa z racji innych wydatków dlatego też tylko klasa średnia, ale zobaczymy jak się spisze nowy rainsport
WaldekKieliszkowski 23-03-2020, 16:52 Czyli co polecacie w alternatywie?
https://allegro.pl/oferta/2x-polskie-opony-kabat-12-4-28-pr8-ursus-28x12-4-8948556164?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_opony_pla_opony_i_felgi&ev_adgr=Opony_i_Felgi&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_opony_|1539850462|g|c&ev_adgr=|64242341692|292516681192|&utm_term=aud-408152566550:pla-551354022900||-|-20851|&utm_content=|pla|mc:141785966-p:8948556164|&gclid=CjwKCAjwvOHzBRBoEiwA48i6AqX1q32rIIvCEy6n8MO4 DVDj31Gi7by4Yfs1Sk_bqdY0Q4Xbk8wCKBoCVk0QAvD_BwE
:D
luckyboy 23-03-2020, 17:05 https://allegro.pl/oferta/2x-polskie-opony-kabat-12-4-28-pr8-ursus-28x12-4-8948556164?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_opony_pla_opony_i_felgi&ev_adgr=Opony_i_Felgi&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_opony_|1539850462|g|c&ev_adgr=|64242341692|292516681192|&utm_term=aud-408152566550:pla-551354022900||-|-20851|&utm_content=|pla|mc:141785966-p:8948556164|&gclid=CjwKCAjwvOHzBRBoEiwA48i6AqX1q32rIIvCEy6n8MO4 DVDj31Gi7by4Yfs1Sk_bqdY0Q4Xbk8wCKBoCVk0QAvD_BwE
:DAle Cię poniosło na ciągniku [emoji1787]
hankoook ventus prime 3 k125 mam w 3 autach dla mnie petarda.
super na mokrym, na suchym też, ciche, świetne śćianki boczne, opona nie wykłada się jak kanapa, a komfort wybierania mają taki że żadnej takiej opony nie miałem.
Dla mnie rewelka.
Kwiatek6178 01-04-2020, 19:25 Nowe
Cześć,
Stałem się posiadaczem C-max'a z 2010, sprowadzony z Francji, jest na felgach aluminiowych z oponami zimowymi 205/55 R17 Michelin Alpin5 (mają 4 lata).
Chciałbym się poradzić, które rozwiązanie na teraz sugerujecie: zakup opon letnich 205/50 R17 (zalecany rozmiar opcjonalny dla tego modelu), czy zakup opon całorocznych? A może inny rozmiar?
Dodam, że auto będzie eksploatowane w mieście + sporadyczne wypady na wypoczynek w kraju, rocznie max. 15 tys. km.
z góry dzięki za pomoc
@up
Poleciłbym Ci micheline crossclimate. Tak, letnia z homologacja zimowa, ale ma naprawdę dobre parametry. Miałem pierwsza gen na Alhambrze przez 3 lata i było naprawdę ok. Teraz do maxa jak Kupowałem to skusilem się na promocję Kleber Quadraxer 2. (grupa michelin). Wziąłem, bo były trzecie w rankingach, tuż za właśnie michelin oraz continental a różnica w cenie była spora
Aktualnie jakość i właściwości wielosezonow są na tyle dobre, że śmiało mogą konkurować z już dobrymi sezonowymi. Do miasta i niedużych prędkości nie widze już sensu kupowania sezonowych opon. Chyba, że latacie swoimi maxami ponad te dajmy na to 140k km.
Ja na Kleberach Kielce warszawa robie średnio co miesiąc z prędkościami do 160 kmh w różnych warunkach (śnieg, deszcz, upał) i nie mam najmniejszych uwag do kleberow. A michelin są w każdym aspekcie lepsze od nich i mają wysoka trwałość.
Poza tym z doświadczenia wiem, że najwięcej przypadków dzwońca z winy utraty przyczepności jest w okresie właśnie zmiany opon. Albo zaskoczy nas przymrozek gdy mamy letnie albo będąc na zimowych przygrzeje słońce.
W najbliższej rodzinie mam zakład naprawy el plastikowych w samochodach, także podstawę do wyciągnięcia wniosków jakąś tam mam.
Dzieki za odpowiedź, a czy jakieś letnie opony w granicach max 300 PLN mógłbyś polecić? Waham się, bo to jednak spora różnica w cenie w stosunku do w/w Michelin, niemniej sprawdzę jeszcze stan bieżnika w zimówkach, ewentualnie zostawiłbym je jeszcze na sezon.
Niestety, od kilku lat jeżdżę tylko na wielosezonie, także sezonu nie polecę.
luckyboy 28-05-2020, 09:10 Do 300zl masz sam budżet w rozmiarze 205/55/17. Kupiłbym całoroczne Goodyear Vector 4season G2 a obecne zimowe sprzedał jeżeli jeszcze jakoś wyglądają.
szymitsu 11-06-2020, 18:54 Od roku 205/55/16 Dunlop Bluresponse.
Jednak mógłbym wybrać z mniejszym profilem , ale to przy następnym zakupie.
cudaczek17 11-06-2020, 22:37 Od roku 205/55/16 Dunlop Bluresponse.
Jednak mógłbym wybrać z mniejszym profilem , ale to przy następnym zakupie.
Ja mam takie same dunlopki i nie narzekam. Odpowiedni stosunek jakości do ceny.Myślę że nie ma co przepłacać, no chyba że ktoś lubi się chwalić :lol:
sierzantd 18-06-2020, 09:15 Za tą kwotę może już Barumy Braveris 5 dostać.
Ja obecnie zmieniłem koła na 17' i założyłem 235x45.
Zupelnie inaczej wygląda i jedzie
|
|