Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Zapala się ikonka akumulatora i niedługo potem aku zdycha.
dexter74 28-01-2014, 18:02 iedawno zapaliła się w czasie jazdy kontrolka akumulatora. Dojechałem do domu, na drugi dzień nie odpaliłem. "Zwaliłem" winę na mrozy, wiek aku i małe przebiegi.
Naładowałem aku i było OK.
Dziś znów zapaliła się kontrolka i 15 minut po zgaszeniu silnika już nie odpaliłem...
Pomogli dobrzy ludzie i odpaliłem na kable. Od razu (bo i tak aku ma 6 lat więc i tak przyszedł jego czas) pojechałem po nowy. Po drodze gasło co chwilę radio, zapaliły się kontrolki abs i esp a wycieraczki ledwo zgarniały.
Aku wymieniłem, 5 minut później... znów ta kontrolka. Czyli zapewne nie akumulator. Jak nie on to co? Alternator? Co sprawdzić?
Za poradą i innego forum zmierzyłem woltomierzem:
Zgaszony silnik - 12,08V
Odpalony silnik - napięcie rośnie ;-) aż zapala się kontrolka aku i wtedy mam 11,64V.
Jakie prognozy?
Dużo może być pomysłów.
Alternator, regulator nap., brak masy, zwarcie.
Słyszałem, że w starszych modelach kruszą się przewody pod maską, ale chyba nikt się na to specjalnie nie skarżył.
Na szybko: połącz silnik z masą i sprawdź napięcie.
Generalnie napięcie poniżej 12,4 na aku to już "prawie" rozładowany.
M...
Teście zegarów możesz sobie sprawdzić niektóre błędy "dtc" jak i napięcie "bat". Po odpaleniu napięcie wzrasta do 14,4V i powinna zgasnąć kontrolka ładowania jeśli nie to brak ładowania.
dexter74 28-01-2014, 18:35 Słyszałem, że w starszych modelach kruszą się przewody pod maską
Czy rocznik 2008 to "starszy" model?
Na szybko: połącz silnik z masą i sprawdź napięcie.
Tzn co mam połączyć z czym?
Alternator do naprawy lub wymiany. Nie ładuje.
gregor75 28-01-2014, 19:40 Napisał Mediana Zobacz post
Słyszałem, że w starszych modelach kruszą się przewody pod maską
Czy rocznik 2008 to "starszy" model?
ten rocznik też już dosięga ten problem
kolego Dexter74 a sprawdzałeś elastyczne sprzęgło alternatora?
dexter74 28-01-2014, 21:30 Nie, a jak to zrobić?
Rafał A.(antek) 28-01-2014, 22:47 najpierw sprawdz ladowanie
Nie, a jak to zrobić?
możesz poruszać tym sprzęgiełkiem w prawo i w lewo jak można w dwie strony to napewno guma w tej obudowie jest ukręcona i trzeba wymienic samą gume albo całe sprzęgiełko ,tez tak miałem raz alternator ładował jak guma się zawiesiła (zaklinowała) a jak znowu puściła to swieciła kontrolka ładowania i aku zdychał http://r.twenga.pl/g3.php?pg=VDsxNzY5NjM3NTY5OTE2NjU3NjI7NDgyNDc4NDto dHRwOi8vd3d3LmZvcmQtZXNrbGVwLnBsL3BsL3AvU3ByemVnbG 8tYWx0ZXJuYXRvcmEtZWxhc3R5Y3puZS1zcHJ6ZWdpZWxrby0x LjgtVERDaS0xNDc3NDQxLUZPUkQvMzUwO2RjNzA0ODcwNGI2ZG RmZTZhNWJiYzI0MmU0NmNjYzJk&dac=4 albo sama guma http://www.ford.ewor.pl/towar/6038/sprzeglo-alternatora-guma-ford-mondeo-mk-iv-silnik-18tdci-luk.html
FM18tdci 29-01-2014, 12:15 U mnie był taki objaw i było to wspomniane wyżej sprzęgło alternatora
(poglądowo)
http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Sprzeglo-alternatora-elastyczne-sprzegielko-1.8-TDCi-1477441-FORD/350
Wykruszyła się ta gumowa część.
dexter74 30-01-2014, 12:55 możesz poruszać tym sprzęgiełkiem w prawo i w lewo jak można w dwie strony to napewno guma w tej obudowie jest ukręcona i trzeba wymienic samą gume albo całe sprzęgiełko ,tez tak miałem raz alternator ładował jak guma się zawiesiła (zaklinowała) a jak znowu puściła to swieciła kontrolka ładowania i aku zdychał http://r.twenga.pl/g3.php?pg=VDsxNzY5NjM3NTY5OTE2NjU3NjI7NDgyNDc4NDto dHRwOi8vd3d3LmZvcmQtZXNrbGVwLnBsL3BsL3AvU3ByemVnbG 8tYWx0ZXJuYXRvcmEtZWxhc3R5Y3puZS1zcHJ6ZWdpZWxrby0x LjgtVERDaS0xNDc3NDQxLUZPUkQvMzUwO2RjNzA0ODcwNGI2ZG RmZTZhNWJiYzI0MmU0NmNjYzJk&dac=4 albo sama guma http://www.ford.ewor.pl/towar/6038/sprzeglo-alternatora-guma-ford-mondeo-mk-iv-silnik-18tdci-luk.html
Wygrał Pan korkociąg, uszczelkę do lodówki i spinacze biurowe, to właśnie była ta guma.
Dzięki, wymieniona, ładuje OK.
Wygrał Pan korkociąg, uszczelkę do lodówki i spinacze biurowe, to właśnie była ta guma.
Dzięki, wymieniona, ładuje OK.
Cieszy mnie to że mogłem pomóc,a wygraną proszę przysłać pocztą :)
tomcio43 03-03-2014, 17:47 Witam
U mnie w Mondeo MK4 po odpaleniu kontrolka ładowania gaśnie, lecz po około 1 minucie zapala się. Sprawdzałem ładowanie na wyłączonym silniku aku ma 12,5V
po odpaleniu 13,5 , dodam , że po włączeniu wszystkich odbiorników prądu napięcie nie spada.
Nie wiem czy w moim przypadku może być to również to sprzęgiełko alternatora.
Pozdrawiam.
kolego tomcio43 w twoim mondeo nie masz elastycznego sprzęgła alternatora ,a ładowanie powinno być 14.4 ja sprawdziłbym regulator ładowania który znajduje się w alternatorze .
tomcio43 06-03-2014, 13:46 Dzięki kolego , właśnie doszedłem do tego że nie mam tego sprzęgiełka, juz poczytałem o tym, lecz jeden elektryk podsunął mi że może być tam przetarty jakiś kabelek. Ale sprawdzę Twoją sugestię.
Tomcio43 na pewno chodzi tobie o kabelek który jest połączeniem alternatora z komputerem też może być to , ja też miałem ten kabelek uszkodzony ale nie przetarty ale jakby zbutwiały i się rozsypał w wiąśće z innymi kabelkami gdzieś 20 cm od alternatora
tomcio43 08-03-2014, 09:40 Dziękuję kolego za pomoc, mój znajomy elektryk właśnie też tak typuje więc myślę, że jedno z dwóch to nie taki problem znaleźć. Jak będzie naprawione to napiszę.
Rafał A.(antek) 17-03-2014, 09:14 albo spalony mostek w alternatorze
|
|