Zobacz pełną wersję : [Grand C-MAX 2010-2015] Komunikat bateria kluczyka rozładowana co z tym ?
Witam,
Na wyświetlaczu pomiędzy zegarami pojawiła się informacja o rozładowanej baterii kluczyka. Ponieważ mam drugi kluczyk, nieużywany od nowości to zacząłem używać ten nowy. Komunikat nie zgasł. Wymieniłem baterię na nową, ale to również nic nie dało. Kluczyk jest nierozkładany. Samochód ma dwa i poł roku.
Czy mogę sam wykasować ten komunikat czy raczej tego nie robić.
Z góry dziękuję za pomoc,
p
Udało mi się w ostatni weekend wykasować ten komunikat UCDSem od mayak'a. Ale gdybym miał to powtórzyć, to nie wiem czy dałbym radę:p
Jak będziesz w Wawie, podjedź do mayaka - w razie czego "poprowadzę" telefonicznie.
Jest jakiś bug w BCMie Grand C-maxa (i chyba ogólnie FF3). Pewnie IDSem w ASO się da, ale czy na pewno - ktoś musi sprawdzić...
Zapraszam
Przy okazji może coś da się aktywowac
Dziwna sprawa z tym kluczykiem. Też miałem słaba baterie w kluczyku, wymieniłem i komunikat znikł.
jestem już z mayakiem w kontakcie, dzięki!
gooo_day 06-02-2014, 16:42 A czy nie wystarczy odłączenie klemy akumulatora na kilka minut? Komputer ma swoją baterię, czy może wyczyszczę tym błąd "rozładowanej baterii kluczyka"?
Miałem ten sam problem opisany tu (http://www.forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=187276). Dzisiaj byłem w serwisie z problemem z silnikiem i przy okazji poprosiłem o wykasowanie komunikatu o rozładowanej baterii. Oczywiście wcześniej potwierdziłem, że bateria jest wymieniona na nową ale komunikat pojawia się nadal, co trochę zdziwiło pana serwisanta. Przy odbiorze auta zostałem poinformowany, że komunikat już się nie pojawia ale nie został wykasowany tylko włożono nową baterię i to załatwiło problem.
Widać nowa bateria sklepowa, baterii z serwisu Forda nie równa :-)
Widać nowa bateria sklepowa, baterii z serwisu Forda nie równa :-)
No pewnie, nie ta półka cenowa :diabelek: Za tanią kupiłeś ;)
już ten temat był poruszany. spróbuj test zegarów lub zmianę języka na chwilkę
[C-MAX od 2010] komunikat wymien baterie w kluczyku
Pitterek 06-07-2014, 19:36 W moim C-maxie komunikat wyświetlał się stale, mimo wymiany baterii - nawet po zamknięciu auta z pilota i włączeniu alarmu (jakby się przywiesił).
Testy zegarów i zmiana języka nie pomagała.
Problem rozwiązany poprzez odłączenie akumulatora na 15 minut i ponowne podłączenie.
Mialem tez ten komunikat jakies pol roku temu .Po zalozeniu nowej bateri ( z najnizszej polki ) komunikat dalej sie wyswietlal.Pomogl trik opisany na youtube. Wsiasc do auta,zatrzasnac drzwi i z pilota zaryglowac odryglowac zaryglowac odryglowac auto.U mnie to zadzialalo.
U mnie komunikat zniknął sam. Jak kolejnego dnia wsiadłem do auta to nic się nie pojawiło.
Zapraszam
Przy okazji może coś da się aktywowac
A co na przykład można aktywować w nowym C-maxie? Tak z ciekawości.
Z ciekawości - można aktywować "szukajkę"... Było 100 razy: DDS, HLA i autozamykanie oraz zmienić ustawienia świateł (zlikwidować skandynawskie). Dołożyć łatwo można tempomat.
Szukajka mnie nie lubi, nic mi nie pokazuje po wpisaniu: aktywacja systemów. Może mam zbyt małą wyobraźnię do podania prawidłowych kluczy wyszukiwania.
Te systemy które opisałeś akurat mam włączone fabrycznie, ciekawi mnie za to czy można przełączyć Active City Stop na ten nowy Pre-Collision Assist. :razz:
W poliftach 2014 praktycznie nic nie można bo na razie nie ma czym...
Było 100 razy: DDS, HLA i autozamykanie oraz zmienić ustawienia świateł (zlikwidować skandynawskie). Dołożyć łatwo można tempomat.
Ja zastanawiam się nad tempomatem - muszę dokupić moduł sterowania, czy wymienić całą kierownicę ?
Nie trzeba żadnego modułu kupować, tylko wymienić kierownicę i kupić małą wiązkę wewnątrz kierownicy (jeśli teraz nie masz klawiszy do sterowania Bluetooth po prawej u dołu kierownicy)
tom_ameise 10-02-2019, 13:57 Witam!
W związku z komunikatem na desce rozdzielczej o konieczności wymiany baterii w posiadanym pilocie, postanowiłem ją szybko wymienić. Na skutek tego nieszczęsnego zabiegu :( (2-3 min) pilot przestał działać. Mam w posiadaniu oczywiście zapasowy kluczyk ale chciałbym tego też używać.
Czy zna ktoś sposób na zaprogramowanie takiego patrz foto?
Znalazłem gdzieś na forum taką informację, że należy umieścić pilota w kieszeni pod zaślepką przy kierownicy i przyciskiem "Power" i 8 razy bez sprzęgła wcisnąć Power w ciągu 6 sekund. Niestety nie działa ;(
Pomocy :-)
Bateria na pewno jest dobra?
Nie włożyłeś jej odwrotnie?
To dwa najczęstsze powody, które non stop pojawiają się w tematach "kluczyk nie działa".
A baterie dobrze włożyłeś? Nie odwrotnie czasem?
...
Znalazłem gdzieś na forum taką informację, że należy umieścić pilota w kieszeni pod zaślepką przy kierownicy i przyciskiem "Power" i 8 razy bez sprzęgła wcisnąć Power w ciągu 6 sekund. Niestety nie działa ;(
...
Kto takie głupoty wypisuje?! :569: Nie było tam przypadkiem jeszcze, że trzeba wyjść z auta i trzy razy splunąć prze lewe ramie?!! :shock:
BTW - możemy się założyć, że aktualny stan jest taki:
- odwrotnie założona bateria
albo
- założona bateria była bardziej wyczerpana od tej wyjętej...
W związku z wygraniem konkursu uprzejmie proszę o wysłanie nagrody pocieszenia na adres dostępny na mojej stronie internetowej!:one:
slawek-kali 10-02-2019, 17:16 tylko to co wyzej, no chyba ze uszkodziles elektronike w kluczu przy wymianie.
tom_ameise 11-02-2019, 12:34 Nowa zakupiona bateria w sklepie okazała się słabsza od tej starej, a teraz mam problem z komunikatem :)
tom_ameise 12-02-2019, 10:44 Kto takie głupoty wypisuje?! :569: Nie było tam przypadkiem jeszcze, że trzeba wyjść z auta i trzy razy splunąć prze lewe ramie?!! :shock:
BTW - możemy się założyć, że aktualny stan jest taki:
- odwrotnie założona bateria
albo
- założona bateria była bardziej wyczerpana od tej wyjętej...
W związku z wygraniem konkursu uprzejmie proszę o wysłanie nagrody pocieszenia na adres dostępny na mojej stronie internetowej!:one:
Tedi dziękuję że wygrałem konkurs cieszę się że Ty jesteś lepszy w tej dziedzinie :)
Każdy szuka gdzieś pomocy, ja szukałem na forum i dalej będę szukał bo niestety z mojej pensji nie stać mnie jeździć do ASO!
Wczoraj pojawial mi sie przez caly dzien komunikat „bateria w pilocie konczy sie” dzisiaj wymienilem na nowa (poprzednia rowniez Varta wymieniona rok temu). Po sprawdzeniu miernikiem nadal ma rowne 3V, obstawiam slaby styk lub noszenie pilota w kurtce, w przedniej kieszeni ( a troche wialo) przez co oslabilo jego dzialanie. Tak na marginesie po wymianie baterii komunikat znikl
To zmierz jeszcze napięcie nowej baterii ;) 3V dla CR2032 to jest jej koniec.
Mnie też zdarzyło się kupić nową "zużytą".
Bateria CR2032 jest bateria 3V wiec w jaki sposob jest to juz jej koniec?
Tym samym sposobem co w aku samochodowym 12V w spoczynku mierzysz 12.7V a na rozruchuto i 2V mniej.
Jeśli wierzyłeś, że bateria 3V ma zawsze tyle, to byłeś w błędzie. Napięcie maleje wraz z użytkowaniem baterii.
Nowa bateria CR2032 ma 3,2V, tak samo jak paluszek 1,5V ma 1,65V. W zależności od urządzenie próg niedziałania może być inny. Dla pilotów Forda 3V to dolna granica działania.
Teoche to naciagane zeby spadek napiecia o 0.,2V kwalifikowal baterie jako zuzyta.
Dla porownania nowa bateria 1,5V ma 1,65V jak pisal kolega ale w momencie gdy napiecie spadnie do 1Volta to jest zuzyta.
Teoche to naciagane zeby spadek napiecia o 0.,2V kwalifikowal baterie jako zuzyta. ...
Sugeruję odbyć "męską rozmowę" z tym pilotem zamiast ciągnąc dyskusję na forum.
Może po stosownym uargumentowaniu i kilkakrotnym pytaniu "czy zrozumiał niestosowność takiego zachowania", pilot wreszcie przestanie traktować 3,03V jako granicę wysyłania komunikatu o "zużytej baterii"...:568:
Prosimy o szczegółową relację z odbytej rozmowy, opis odniesionego skutku oraz listę użytych w rozmowie argumentów!:569::one:
tedi_k wyostrzył Ci się chyba dowcip na emeryturze ;)
Ja proponuję ewentualnie czekać z wymianą do oporu, aż wreszcie nie da się otworzyć lub odpalić auta bez tajemnej wiedzy jak użyć grota ;)
Jako ciekawostkę podam, ze mój pilot do bram nice na CR2032 właśnie od ponad roku informuje mnie o słabej baterii migając sobie radośnie, ale nie chce definitywnie przestać działać. I tak testuje kiedy nie otworzy bramy mając zapas w aucie ;)
Jak wyjmuje paluszki z czujek alarmu to maja 0,8V, czyli połowę wartości początkowej.
Natomiast auta nie da sie zamknąć lub otworzyć troche poniżej 3V. Odpalić się da przykłądając pilota odpowiednio.
brak sensownych argumentow w wypowiedzi. Tez lubie zartowac lecz w tej kwestii mam maly dystans
Ja tam widzę bardzo konkretny argument 3,03V jako granicę wysyłania komunikatu o "zużytej baterii"
Ale widać nie chcesz tego zrozumieć. Komputer auta jest tak zaprogramowany, że przy takiej wartość pojawia się komunikat, a trochę poniżej pilot przestaje działać.
Tak trudno zrozumieć, że każde urządzenie ma inaczej zaprogramowany próg działania baterii? A pilot auta wysyła fale radiowe, więc potrzebuje więcej niż inne urządzenia.
CHARONSKI 19-08-2019, 18:49 Wymiana bateri w obu moich pilotach nie pomogła,stare mialy 3,02V nowe 3,3V,wszystkie pomysły z podwojnym ryglowaniem drzwi,otwieraniem drzwi itp nie pomogły.Dopiero uruchomienie zapłonu(przycisk start/stop)silnika na chwile-błąd skasowało.
Wiem, że odgrzebuje trochę temat, ale przeczytałem wszystkie komentarze i nie znalazłem konkretnego rozwiązania. Zacząłem więc szukać na zagranicznych forach i jedna z osób napisała że wystarczy przy uruchomionym silniku nacisnąć jakikolwiek przycisk na pilocie. Mi to pomogło, komunikat o rozładowanej baterii od razu zniknął.
start your engine en while running press the fob. The Message should be gome.
Pozdrawiam.
Gdy komunikat nie znika po wymianie baterii, zamknąć auto będąc w środku z kluczykiem i otworzyć, u mnie pomogło
U mnie żadne z powyższych metod nie działają. Przełożyłem baterie z kluczyka zapasowego, bo tam nie było alarmu.
I na zapasowym dalej błędu nie ma, a na tym właściwym błąd jest :(
Hm... Co dalej?
Pomogłem koledze z w/w problemem sposobem z odpalonym silnikiem i naciśnięciu przycisków na pilota będąc wewnątrz.
Natomiast auta nie da sie zamknąć lub otworzyć troche poniżej 3V. Odpalić się da przykłądając pilota odpowiednio.
A jak działać kiedy niechce odpalić bo żona pojechała w inne miasto i nie ma jak wrócić. mimo dwukrotnej wymiany battarii.
Bump: Natomiast auta nie da sie zamknąć lub otworzyć troche poniżej 3V. Odpalić się da przykłądając pilota odpowiednio.
A jak działać kiedy niechce odpalić bo żona pojechała w inne miasto i nie ma jak wrócić. mimo dwukrotnej wymiany battarii.
|