Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2000-2007] Termostat jakiej firmy polecacie
Proszę o pomoc, muszę wymienić termostat z czujnikiem - MK3 2.0 benzyna 2003. Jakiej firmy kupiliście i czy działają (sprawdzają się) - szczególnie chodzi mi czy ktoś kupił i jest zadowolony z Mayle, Gates itd
wiem wiem, jak kupować to oryginał, ale ta cena ... 390 pln :shock:
ja dzis kupilem gates za 213zl... mam nadzieje ze bedzie ok
ja dzis kupilem gates za 213zl... mam nadzieje ze bedzie ok
a gdzie za tyle kupiłeś ?
A ja mam MEYLE i wszystko gra.
Kamyk_Kamil 02-12-2016, 12:01 Po roku i jednym miesiącu rozleciał mi się termostat MEYLE.... termostat poszedł na reklamację. Jakiej innej firmy termostat polecacie do mondeo mk3 2.0 benzyna ?
Oryginał, czasem można upolować w dobrej cenie. 5 lat od wymiany bez żadnych problemów.
Kamyk_Kamil 02-12-2016, 14:19 A może zamontować termostat bez czujnika ? Nowy oryginalny nie ma już czujnika ale za to ma metalowe łapki :) W końcu poszli po rozum do głowy :)
Z tego co wiem to nie jest czujnik, ale dodatkowe podgrzewanie (tak przynajmniej wynika z różnych źródeł).
Ale jak zmienili te łapki z plastikowych na metalowe to faktycznie duży plus bo najczęściej to się wyłamywało. W moim przypadku sam termostat (sprężyna) nie przymykała się i jeździłem na zimnym silniku, więc to nie był problem tych uchwytów.
Kamyk_Kamil 05-12-2016, 07:55 Hmm... Generalnie mam do wyboru chinola za ok 100 zł, następnie meyle za ok 200 zł i na końcu oryginał za 450 zł... Znów próbować meyle?
Mi tez po roku padł meyle.kupilem gatesa-syf,problemy z wiatrakiem. Kupiłem znowu meyle i chodził do sprzedaży auta. Na szczęście dwie reklamacje uwzględnione
Kamyk_Kamil 24-02-2018, 16:41 MEYLE - rok i dwa miesiące i znów padł... chyba jakaś kpina... Biorę teraz jakiś za 100 zł, byle miał gwarancję, bo widzę, że to żadna różnica...
Wymieniłem termostat z dogrzewaczem na SKV Germany ale pewnie chinski za ok.120zl.Temp.na wskaźniku utrzymuje sie tuż przed 90st.Silnik nagrzewa sie dość szybko.Ale od początku zauważyłem że jak stoje na skrzyżowaniach w ciepłe dni często włącza się wentylator na 2bieg.Temp.nigdy nie przekracza 90 a pomimo tego po pół roku padła uszczelka pod głowicą.Może taki zbieg okoliczności.W starym były ułamane plastikowe pazurki i wkład był luźny.Może lepiej przełożyć dobrą obudowę z używki zamiast kombinować z natańszymi na rynku.
Kamyk_Kamil 26-02-2018, 10:48 A może miałeś kupiony taki, który miał temperaturę otwarcia na 90 stopni ? Widzę kilka takich na allegro, a normalnie temperatura otwarcia w naszych fordach to ok. 100 C
Witam.
Koledzy nie wiem jak u was,ale u mnie w benzynie 1.8 2006r temperatura otwarcia termostatu to 90 st.Termostat wymieniałem sam,więc jestem pewny na 100%.Był bez żadnego podgrzewacza,wtyczki i taki sam założyłem oryginał bosch za 137zł.Początek otwarcia 90st,wentylator załącza się przy 98st po przegazowaniu na postoju teraz w zimie.temp. sprawdzałem w teście zegarów.
Pozdrawiam.
Termostat(chyba SKV Germany)który kupiłem ma chyba 98st.Wydawało mi się że jest identyczny z oryginałem.Moje auto jest z 2001r.Choć wielokrotnie wymianiałem termostaty i zawsze zwracałem uwagę na temp.otwarcia to być może teraz popełniłem błąd skupiając sie na wyglądzie.
tracer88 27-02-2018, 06:31 Temperatura u mnie w czasie jazdy wynosi 98stopni. Wiatrak zqlacza sie przy 104stopniach.
Termostat z grzalka oryginal Ford.
Wyslano ze szkla.
Więc może w zależności od roku produkcji i termostatu(z grzałką lub bez) są różne momenty otwarcia,a co za tym idzie-różna temperatura włączenia się wentylatora.
Czytałem gdzieś na forum o termostatach jakiejś firmy,gdzie otwierały się o 2czy 3 stopnie wyżej od oryginału i załączał się wentylator w czasie jazdy i chodził już aż do zgaszenia silnika.Nie puszczały chyba na duży obieg-przed załączeniem się wentylatora.
Pozdrawiam.
Termostat z grzałka otwiera się przy 98 a bez grzałki przy 92 lub 90 już dobrze nie pamietam.Ja modelowo powinienem mieć termostat z grzałka,założyłem wersje bez grzałki i śmiga i wszystko jest ok
lukaszair 16-12-2018, 20:03 Witam
Panowie a ja w swoim Mondeo mam taki problem,a mianowicie na początku włączając ogrzewanie i jeżdżąc po mieście samochód tracił temperaturę, kiedy wyjeżdzałem w trasę i dostawał obrotów to temperatura rosła do 90st. Oddałem auto do mechanika padło na termostat i został wymieniony na Gates z obudową(297zł) i faktycznie jeżdząc po mieście wreszcie włączając ogrzewanie samochód nie tracił temperatury do momentu wyjazdu w trasę...... Teraz sytuacja jest odwrotna jadąc z prędkością 140 wzwyż temperatura silnika mi spada oddałem ponownie do mechanika i stwierdził że to czujnik i jest jakiś błąd w komunikacji i załączał się wentylator na 2 biegu tak twierdzil. Ja myślę że jest to wina tego termostatu bo wymienił ten czujnik a problem nadal występuję.
Moj termosta SKV Germany padł po 2.5 -3 latach.Skorodował i był cały czas uchylony.Ale to pewnie wina chemii którą płukałem układ.Silnik przy 0st.nie chciał złapać temp.przez 10km.Po rozebraniu pazurki ok.Przełożyłem bebechy z oryginału ktory miał pazurki ułamane.
Uważajcie żeby nieciągnąć rdzenia bo to monolit z podgrzewaczem i wtyczka. Tylko zdjąć zew.sprężynę.Da się wyjąć rdzeń ale urywają się 2styki.o ile dobrze widziałem.
Teraz szybko się nagrzewa.i trzyma temp.prawie w połowie skali.Na allegro są teraz tanie termostaty za ok.70zł już z przesyłką.Ciekawe ile wytrzymają i czy zgodne wymiarami z oryginałem.
lukaszair trzeba było zdjąć wtyczkę i przetestować.Z tego co czytałem dogrzewacz ma spowodować większe otwarcie żeby nie przegrzać silnika np. w korkach.Ogrzewanie też zakłóca temp.ale przy dobrze rozgrzanym nie powinno mieć znaczenia.Może masz słabo odpowietrzony układ.
lukaszair 17-12-2018, 06:25 Nie wydaje mi się aby to była wina odpowietrzenia układu, wczoraj wracałem trasą do domu i zrobiłem test jechałem stałą predkością 120/130 km i przez 20 km temperatura stała 90st później przyspieszyłem i jechałem z prędkością 140 wzwyż i temperatura spadła do 1 kreski i tak przez całą drogę powrotną. Wjechałem do miasta jedne,drugie światła i złapał ponownie 90st. O co tu chodzi?????
crouch196 17-12-2018, 19:24 Witam. Mój sąsiad ma Mondka 2.0 z 2003r i jak wymieniał termostat to był z tym czujnikiem po zniżkach z Inter Carsu firmy Vernet 220zł (normalna cena detaliczna 400zł) i u mnie też miałem do wymiany termostat więc zamówiłem taki sam (mam Mondka z 2004r), a tu mechanik dzwoni, że ten oryginalny jest taki sam tyle, że bez czujnika i może będzie różnica w cenie. Pojechałem do Inter Carsu i wziąłem taki sam (Vernet) z tym, że bez czujnika i zapłaciłem 94zł ;). Ta firma zajmuje się typowo chłodnictwem i mój mechanik powiedział, że jeszcze nie miał reklamacji na ta firmę. Także uważam, że w późniejszym Mondkach poprawili ten element i nie ma tego czujnika ;)
Witam, da sie sprawdzić po numerze vin jaki ma sie termostat?? :) bo jak kupiłem to ktos juz majstrował przy termostacie, a czeka mnje raczej wymiana
krystian1410 04-06-2020, 07:26 po vinie to można sprawdzić jaki był jak auto wyszło z fabryki a nie jaki jest,prościej jest otworzyć maske i spojrzeć na niego
Witam, da sie sprawdzić po numerze vin jaki ma sie termostat?? :) bo jak kupiłem to ktos juz majstrował przy termostacie, a czeka mnje raczej wymiana
Zainwestuj i kup fordowski, a będziesz zadowolony. Nie kupuj innych zamienników.
po vinie to można sprawdzić jaki był jak auto wyszło z fabryki a nie jaki jest,prościej jest otworzyć maske i spojrzeć na niego
Wygląda na to, że słabo znasz swoje auto albo rzadko zagladasz pod maskę ponieważ termostatu od tak nie zobaczysz.
krystian1410 04-06-2020, 11:07 Wygląda na to, że słabo znasz swoje auto albo rzadko zagladasz pod maskę ponieważ termostatu od tak nie zobaczysz.
w mondeo mk3 zobacze bez problemu są tylko dwa rodzaje z wtyczką lub bez,wjem jak bygląda wtyczka i widze czy idzie do niego wiązka czy nie,rozmowa oczywiście jest o bezynie który ma termostat zespolony z obudową
w mondeo mk3 zobacze bez problemu są tylko dwa rodzaje z wtyczką lub bez,wjem jak bygląda wtyczka i widze czy idzie do niego wiązka czy nie,rozmowa oczywiście jest o bezynie który ma termostat zespolony z obudową
Ale nie sprawdzisz czy to oryginał czy zamiennik. Wtyczka czy jej brak o tym nie decydują. Poza tym musisz wyjać prawy reflektor zeby dostep byl jako taki.
krystian1410 04-06-2020, 13:55 żeby sprawdzić jaki jest rodzaj czy z wtyczką czy bez nie musi leflektora wyjmować bo tego dotyczy pytanie
draker90 13-06-2020, 07:14 Kup do MK4 2.0 bez wtyczki i wszystko będzie działać
Witam.
Mam pytanie o ten czujnik przy termostacie, jeśli go nie podłącze to będą jakieś błędy? Za co odpowiada ten czujnik?
krystian1410 12-10-2020, 11:38 po pierwsze to nie czujnik tylko grzałka,bedzie błąd,odpowiada za otwieranie termostatu przy obciążeniu
OK. Dziękuje. Czyli pozostaje kupić taki sam.
|