Zobacz pełną wersję : [Transit 2006-2014] żółta kontrolka wykrzyknik w trybiku co oznacza
Witam
Zapaliła mi się żółta kontrolka trybik i w środku wykrzyknik, na komputerze wyszło że hamulce. Czy chodzi o czujnik przy pedale hamulca czy coś innego.
skrobi90 08-02-2014, 16:15 Kontrolka zużycia klocków hamulcowych. Albo skończyły ci się klocki albo od wilgoci czujnik padł. Sprawdź czy klocki są ok bo u mnie po wymainie kontrolka dalej sie świeciła a przetarty był przewód.
Kontrolka klocków to kółko z taką jakby obejmą, u mnie jest koło zębate i w środku wykrzyknik.
wojtekjanus 08-02-2014, 19:50 To jest lampka ostrzegawcza zespołu napędowego. Najczęściej oznacza jakąś awarię silnika. Silnik może mieć ograniczoną moc - ale nie w trybie awaryjnym. Tak jest np. przy wskazaniach czujnika temperatury, że przegrzany jest silnik.
Powinieneś podjechać na tester i sczytać błędy..
Na komputerze w sumie to nic nie wykazało, lampka zapala się po wciśnięciu hamulca. Pojawił się błąd B0703, ale nic o nim nie mogę znaleźć.
wojtekjanus 09-02-2014, 09:25 Czy to nie błąd czujnika świateł stopu?
Czyli może być ten przełącznik przy pedale hamulca? Są tam dwa jeden czarny to chyba od tempomatu, drugi niebiesko biały - czy to ten jest do wymiany?
wojtekjanus 09-02-2014, 14:08 czy to ten jest do wymiany? Wpierw sprawdź czy działa światło stop i... tempomat (prawidłowo). Może być np spalona żarówka lub środkowe światło uszkodzone...
bobas_81 09-02-2014, 15:04 Witam.Podepnę się pod temat.U mnie czasem jak auto postoi tylko gdy jest wilgotno lub padał deszcz pokazuję się taka kontrolka:Po przejechaniu kilku kilometrów zawsze gaśnie ....Co może ona oznaczać ,bo ani w instrukcji ani nigdzie indziej nie mogłem znalezć info na ten temat .Pozdr i dziękuję.
wojtekjanus 09-02-2014, 16:48 Co może ona oznaczać ,bo ani w instrukcji ani nigdzie indziej nie mogłem znalezć info na ten temat . W instrukcji na str.55 jest opis.
Jest to kontrolka ostrzegawcza obecności wody w paliwie.
Powinna zapalić się na dwie sek po włączeniu stacyjki i zgasnąć. Jeżeli tak nie jest - to najlepiej byłoby spuścić trochę paliwa z filtra, odkręcając nieco czujnik. Opis jest w instrukcji także.
bobas_81 09-02-2014, 17:21 Wojtek ale na 55str jest zupełnie co innego...Ja jednak myślę ,że jest to chyba jakieś zwarcie, bo ta kontrolka podczas jazdy zaczyna migać ,gasnąć i po kilku km gaśnie zupełnie.Nigdy nie zapala się podczas jazdy tylko po dłuższym postoju np 2 dni bez odpalania.Ale jednak ,jak się okaże ,że jednak woda się pojawia to co to może oznaczać??? Jest to niebezpieczna "dolegliwość" ? Pzdr
wojtekjanus 09-02-2014, 17:58 Jest to niebezpieczna "dolegliwość" ? To jest potencjalne źródło dużych kłopotów.
Filtr - konstruowany w pionie - pełni rolę odstojnika i zabezpiecza pompę wtryskową przed przedostaniem się do niej wody. Woda w pompie to korozja i osady. Pompa ma mikronowe dokładności wykonania w sekcji wysokiego ciśnienia, nawet minimalne osady potrafią zablokować pompę. A czyści się je... mleczkiem wapiennym.
Od zawsze armatura wtryskowa diesla to była najwyższych lotów technika - wymagane i osiągane tu dokładności są zupełnie wyjątkowe. Nie spotykane nigdzie indziej. Jeżeli chodzi o dokładność spasowania części w sekcji wysokiego ciśnienia pompy - to porównując do tego najbardziej precyzyjny szwajcarski zegarek - jest on wykonany techniką... cepa.
Jeżeli poziom wody w filtrze pozwoli na dostanie się zanieczyszczonej wody do pompy (a może to być nie woda, a np. kwas siarkowy służący do odbarwiania oleju opałowego) - można zniszczyć pompę...
bobas_81 10-02-2014, 10:41 Witam .Chyba znalazłem winowajcę... Na dole filtra jest taki cycek do którego dochodzi prawdopodobnie czujnik taka czarna mała fajka.Czujnik ten (wężyk) był odczepiony jak zajrzałem do środka był mocno zaśniedziały(sprawdzałoby się to że tylko podczas wilgoci ,deszczu zachodzi włączanie się tej kontrolki) Potraktowałem go wd40 i nie wiem czy dobrze zrobiłem problem nie ustał powinienem chyba jednak odczekać jak przeschnie.Myślę ,że po wyschnięciu powinno być dobrze chyba ,że po moich zabiegach uszkodziłem ten czujnik...Pzdr
wojtekjanus 10-02-2014, 11:10 Wojtek ale na 55str jest zupełnie co innego... Ja mam dzieloną instrukcję w pdf-ie na kompie w domu - jest na 55 str, w pracy mam jednoczęściową w pdf-ie i jest na 54 str.
http://imagizer.imageshack.us/v2/1600x1200q90/163/vnyf.jpg (https://imageshack.com/i/4jvnyfj)
Widać w książkowym wydaniu jest jest jeszcze inaczej. Może dla Tourneo jest inna instrukcja?
Ja mam podobną sytuację ze sterownikiem ABS-u - zamókł wtyk wielopinowy sterownika przy pompie i ABS żył własnym życiem. Zlałem piny WD40 i z dnia na dzień jest coraz lepiej - poczekam jeszcze parę dni, może "siamo" się zreperuje...
bobas_81 10-02-2014, 11:23 No właśnie tak to już z tym jest... mimo wszystko odkręcę i upuszczę trochę paliwa może się nagromadziła woda , w sumie nie zaszkodzę a będę miał pewność Pzdr.
Problem ! Żarówki sprawdzone, bezpieczniki też, a stopu jak nie było tak nie ma. Może ktoś z Was wymieniał bezpiecznik od stopa, w którym znajduje się miejscu? Może coś przeoczyłem. W instrukcji wyczytałem, że 15A nr 65, tylko gdzie to jest?
wojtekjanus 10-02-2014, 18:38 W instrukcji stoi, że w skrzynce w przedziale pasażerskim...
Sprawdziłem wszystkie, pierwszą i drugą część, wszystko ok.
wojtekjanus 10-02-2014, 19:49 Zdejmij wtyk z czujnika pedału hamulca i zewrzyj na nim piny - sprawdzisz w ten sposób czujnik. Pamiętaj o włączeniu stacyjki.
Ra(h)fale... jedna kontrolka w tą czy w tamtą nie robi żadnej różnicy - i tak masz choinkę na desce rozdzielczej :P
a tak poważnie to też obstawiam czujnik pedału hamulca.
A czy pod kompa podpinałeś swojego "osiołka"? :)
Wyłącznik przy pedale sprawny, problem jest innego typu. Na czarnym włączniku prąd jest, natomiast na niebiesko białym - brak. Bezpiecznik 100% sprawny. Czy po drodze nie ma jakiegoś zabezpieczenia, czy coś innego?
Bump: Mar-Cinekk lampki od EGR-u i ABS raczej wpływu na światło stopu nie mają, ale uważaj jak za mną będziesz jechał, nagłe hamowanie może się źle skończyć. A wina zawsze tego z tyłu:619:
A wina zawsze tego z tyłu:619:W przypadku braku świateł stop często orzekana jest współwina :619:
wojtasino 18-02-2014, 10:20 witam.. u mnie jak zapalila sie ta kontrolka to oznaczalo problem ze swiatlami stopu.. wogole nie swiecily, problemem bylo zwarcie na lampie tylnej ( kontrolka zaswiecala sie tylko po kilkukrotnym wcisnieciu hamulca) palilo caly czas bezpiecznik od hamulca stop nr 65 (15A),
|