Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2000-2007] Dogrzewacz d5wz nie startuje jakie mogą być tego przyczyny ?
lisutychy 08-02-2014, 21:38 Witam
Mam problemik z D5WZ analog, po podłączeniu uruchamia się dmuchawa na 5sek ,1 sek przerwy i znowu 5 sek, świeca podczas tego dostaje napięcie, ale pompka paliwa nie startuje , napięcie na tej pompce wynosi znikome 10mV. I tak za każdym razem po podłączeniu. Pompka paliwa sprawna -cyka jak podaje napięcie, świeca i dmuchawa działają, czujnik płomienia ma około 1kOhma a pozostałe 2 czujniki też działają pokazują zbliżone wartości około 30 KOhm. Jakieś sugestie koledzy macie
Musisz odczytać błędy w sterowniku dogrzewacza. Najczęstszą przyczyną niedziałania jest głównie elektronika i robi jakieś cuda. Sam raczej tego nie zrobisz.
lisutychy 09-02-2014, 12:29 A czy da się Vag-iem sprawdzić błędy w tym dogrzewaczu? A jak tak to jakim programem i czy przedmuch w działającym dogrzewaczu przebiega jak u mnie 5s, przerwa 1s i znowu 5s?
Przedmuch jest tak jak w każdym dogrzewaczu długi i wynosi ponad minutę,dogrzewacz dedykowany ,czy uniwersalny ? Od tego zależy jak odczytać błędy.Twoja sytuacja wygląda jakbyś miał za mało prądu(zgnite przewody zasilajace),wystarcza go na dmuchawę ,a na świecę żarową już nie i dlatego ogrzewanie startuje od nowa.
lisutychy 11-02-2014, 19:30 Dogrzewasz jest fabryczny nr. d5wz 25 2094 przewody zasilające dolutowałem do kostki by mieć pewność dobrego styku i dalej to samo.
Dogrzewacz masz w aucie,czy na stole ?
Przewody dolutowałeś od strony pieca,czy z drugiej strony?
Diagnoza tego pieca jest bardzo prosta,interfejs VW z linią K ogarnie temat bez problemowo.
lisutychy 12-02-2014, 18:01 Kolego na stole mam ten piec, przewody dolutowałem od strony pieca. Mam taki interfejs vag z linią K, jakim programem to zdiagnozować i jak podłączyć do tego interfejsu?
Program nazywa się EDIT firmy Eberspacher,standardowa diagnoza jest na przewodzie niebiesko/białym sprawdź,czy w złączu pieca jest taki przewód.Podłączasz go bezpośrednio do lini K interfejsu,wszystko.
Jak nie będzie u Ciebie przewodu niebiesko/białego to spróbuj zdiagnozować piecyk po przewodzie biało/fioletowy.
lisutychy 14-02-2014, 23:33 A czy trzeba podłączyć jeszcze zasilanie do któryś pinów w interfejsie przy diagnozie przez k-line w programie EDiTH? bo gdy podłączam sam k-line to nie łączy z d5wz.
Tak, interfejs trzeba zasilić skoro ogrzewanie masz na stole.
lisutychy 15-02-2014, 09:14 mimo zasilenia nie łączy mi z dogrzewaczem
wyskakuje mi komunikat:
CommndID:0
PrmeterID:0
ErrorID:3
Time-out occurred
Może trzeba ustawienia pozmieniać w COM prędkość itd..
Przy instalacji programu EDIT zainstalowałeś sterowniki USB także ?
lisutychy 15-02-2014, 09:34 instalowałem usb interfejs wcześniej. Ale w programie Edith nie instalowałem usb
To zainstaluj i daj znać.Troszkę korzystam z programu EDIT i muszę powiedzieć,że niektóre interfejsy na USB po prostu nie chcą z nim działać.Zawsze sprawdzaja się interfejsy na COM.
lisutychy 15-02-2014, 11:38 niestety kolego, nie chce się połączyć, program wykrywa interfejs ale już pieca nie, ale dziękuję za pomoc.
Jescze jedna ważna sprawa,aby piec został wykryty musi zostać załączony.Nie ważne,że nie działa,ale ważne jest podanie sygnału startu dla pieca,inaczej program go nie wychwyci.
|