Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Głośne zamykanie się drzwi kierowcy
tomblack 09-02-2014, 13:57 Szukałem na forum ale nie znalazłem podobnego tematu.
Czy w waszych mk4 tez głośno zamykają się drzwi kierowcy ?
W moim tylnie drzwi zamykają się elegancko jedno głuche klapnięcie, przednie zamykają się z dziwny odgłosem jakby się odbijały od uszczelek. Drzwi nie są opadnięte, czy spotkaliście się z takim problemem ? W ASO proponują wymiane uszczelki drzwi od strony karoserii. Ja mam jestem przekonany ze to jest problem zamka.
radek9103 09-02-2014, 18:54 Najlepiej wyjmij wszystko z kieszeni drzwi, popatrz czy dobrze wszystko dokręcone.
Przeciez to Ford a nie np. Honda Accord.
Przeciez to Ford a nie np. Honda Accord.
No to prawda mam na co dzień porównanie. W moim 11 letnim accordzie drzwi zamykają się głucho w mondku bardzo metalicznie. Jedynie od strony pasażera tylne drzwi zamykają się jak w accordzie.
mk2 1.8 16v 100pb 09-02-2014, 20:20 U mnie zamykają się jak w starej syrence ale tylko od strony kierowcy podejrzewam że się coś odkleiło jakieś wyciszenie,poczekam do wiosny z tym bo teraz zimno i nie przyjemnie na grzebanie takie :)
tomblack 11-02-2014, 06:05 W aurisie z tego samego rocznika wszystkie drzwi zamykając się elegancko, miałem wcześniej fabie II - drzwi klapały super, dlatego dziwi mnie ze w mondeo drzwi zamykają się tak kiepsko. W kieszeni na drzwiach nic nie wożę, w weekend rozbiorę tapicerkę na drzwiach i zobaczę jaki jest stan zamka i wnętrza.
Zobacz,czy drzwi o nic nie wadzą,przy otwartych drzwiach pociagnij za klamkę i w takiej pozycji zamykaj powoli drzwi,u mnie wadziły o zaczep co jest przykręcony do budy,po wyregulowaniu zaczepu jest cisza.
Czy da sie cos zrobic z dzwiekiem zamykania drzwi?
IMO to nawet "maluch" mial lepszy dzwiek. Dzrzwi w mym MK4 FL brzmia jak od jakiegos starego auta... jakby zamek byl poluzowany i cos tam latalo (przesadzam). Od takiego auta bym oczekiwal gluchego dzwieku jaki slysze i w Skodach z nizszych klas.
darmodziej 23-02-2014, 15:47 bym oczekiwal gluchego dzwieku Spory kamień wpadający do gęstego błota?
cos w tym guscie. choc raczej na ubita ziemie
a da się coś zrobić z lekko opadniętymi drzwiami?
marcinmk4 26-02-2014, 18:13 witam i dopisuję się do pytania
darmodziej 26-02-2014, 18:25 a da się coś zrobić z lekko opadniętymi drzwiami?
A jest luz na zawiasach?
U mnie jest luz gora-dół. Jest sens poziomować czy wymiana zawiasu pozostaje?
darmodziej 26-02-2014, 20:03 Jest sens poziomować ...?Ja bym zaczął od zawiasu.
Opatentował już ktoś co zrobić żeby zmienić dźwięk zamykania drzwi jak z poloneza? To chyba największy minus Mondeo... Dwie uszczelki , normalny zamek a taki odgłos...
No wlasnie... straszne klepanie i brzeczenie. Jakby cos w srodku bylo luzne.
Ostatnio porownywalem do dzwieku jaki wydaja drzwi Foki z 2006r. U tej, w porownaniu do MDO, brzmialo to jak droga limuzyna.
a da się coś zrobić z lekko opadniętymi drzwiami?
da się...na otwartych drzwiach spróbuj od dołu do góry je mocno z uczuciem naciągnąć..
w regulację zawiasów bym się nie bawił na Twoim miejscu, bo sobie roboty zrobisz a efekty będzie raczej znikomy.
Można spróbować wygłuszyć drzwi, powinno to też coś zmienić w dźwięku ich zamykania, przynajmniej dużo takich opinii widziałem w innych markach.
Pejotwroc 07-12-2014, 09:47 Ja wykleiłem środek drzwi (na całej powierzchni) matą wygłaszającą (z jednej strony czarna masa z klejem a z drugiej aluminium. Przed tym zabiegiem jak się pukało w blachę to był taki metaliczny odgłos z lekkim echem. Teraz dźwięk jest taki jakby blacha nabrała dużej grubości. Zmienił się też dźwięk przy ich zamykaniu. Drzwi sprawiają wrażenie cięższych i solidniejszych. Efekt byłby jeszcze lepszy gdyby całe drzwi wytłumić tak jak pod car audio.
ale ja mam wrazenie jakby w drzwiach byly luzne elementy. Nie wiem... szyba w prowadnicach czy cos takiego. Dzwiek zamykania nie jest jednorodny ale wlasnie jakby wiecej elementow sie o siebie obijalo. Tylne drzwi brzmia lepiej, choc wlasnie tak "tanio" na co by pewnie pomoglo wygluszenie.
Pomysł z oklejeniem matą może być niezły. Minusem jest konieczność odcięcia pianek pod tapicerką drzwi żeby dostać się do wnętrza drzwi. Nie wiem jak jest sytuacja rozwiązana w mondeo, czy jest tam cięgno klamki wewnętrznej ze sztywnego drutu czy linkowe? Jak druciane to ono może tam brzęczeć, choć w starych oplach właśnie tak jest i nie brzęczy....
Sama blacha drzwi w mondeo sprawia wrażenie dość cienkiej, jest podatna na wgniotki. Oglądając kilka egzemplarzy zwróciłem uwagę, że bardzo często mają lekkie ugięcia blachy wokół klamek, lub na połaciu drzwi od delikatnych obić parkingowych.
Tak myślę czy przyczyna "taniego" dźwięku nie leży też w braku sztywności poszycia drzwi. Blacha drzwi w mondeo właściwie pozbawiona jest przetłoczeń, brak wytłoczeń pod listwy ochronne lub samych listw jak jest w wielu innych autach i to może być przyczyną wibracji przy zamykaniu drzwi i takich efektów dźwiękowych. Zauważcie, że wielu z was podkreśla, że tylne drzwi brzmią lepiej, być może dlatego że mają mniejszą powierzchnie nieusztywnionej blachy....
|