Zobacz pełną wersję : [Focus 1998-2004] Brak mocy po wymianie rozrządu
Witam dzis wymienialem rozrzad u mechanika ( komplet z pompą wody) niestety po odebraniu auta po dodawaniu gazu to slychac bylo jakby dzwiek traktora taki specyficzny, a teraz pojawil sie kompletny brak mocy auto z wcisnietym pedalem w podloge potyrzebuje ok 5-9 sek zanim wejdzie na obroty rzedu 1200 nie wiem co jest... mozecie cos podpowiedziec?
silnik 1.4 gaz zarowno na gazie i pb identycznie sie zachowuje
pozdrawiam
O jeden ząbek na pasku żle ustawiony rozrząd. Jest za póżny zapłon, silnik nie wchodzi w obroty, i chyba trochę tłoki dotykają zaworów, i słychać dżwięk.
wracaj do mechanika. jeździłeś już tym autem, czy tylko odpalałeś ? rozrząd jest bezklinowy i na blokady - mam nadzieje że mechanik nie robił forda pierwszy raz
pewnie przestawił rozrząd, wracaj do niego bo raczej spartolił - auto po wymianie rozrządu ma chodzić tak jak przed wymianą
nic sie nie stanie ze jezdzilem troche?? co mam mu powiedziec zeby jak nastawil?? nie wiem czy sie zna
Bump: ??
jak silnik chodzi to nic się stać nie powinno - ale popraw rozrząd bo długo nie pochodzi
a z tym zabkiem jak jest w jaka strone on mogl przeskoczyc??
to już trzeba na silniku zobaczyć
jak to dobrze ustawic?? ktos sie moze orientuje??
I tak sam tego nie ustawisz, poszukaj speca od ustawiania i będziesz sie cieszył autem, a do partaczy wiecej nie jedż.
Rafał A.(antek) 15-02-2014, 22:26 przestawiony rozrzad, jak robil na blokady to moze pomylił blokady, jak bez blokad... to sie nie da dobrze zrobic
Brak mocy to efekt przestawionego rozrzadu - złego kąta wyprzedzenia zapłonu.
Dziwne stukanie, to nie uderzanie zaworów o tłoki by silnik by juz nie chodził, tylko dzwięk spalania stukowego.
czy taki samochod mozna holować ?? czy tylko laweta aby sie bardziec nie zdupczyl...
znaczy ja bym nim nie jeździł a jak już to nie wkręcał na obroty
jak bedziesz holował przy zgaszonym silniku to nie ma problemu, ale z hamowaniem mogą być zonki no i z układem kierowniczym ciężej
a jaka powinna byc odpowiednia kompresja na cylindrach??
nie wiem jak tu, ale w benzyniakach fiatowskich 12-13 bar to był zdrowy motur
RS AUTO-RAF 16-02-2014, 17:13 Kolego. Rozrząd powinien być ewidentnie ustawiany na blokadach. a przy dokręcaniu śruby wału korbowego dobrze jest wesprzeć sie zablokowaniem koła za zamachowego w miejscu gdzie znajduje sie czujnik wału. jeśli wszystkie blokady się zgrywają nie powinno być problemów. ważna jest też kolejność skręcania śrób na wale i wałkach rorządu.
Jak byś miał jakieś pytania to pisz na PW.
Na kole pasowym wału korbowego masz nacięty znak, który powinien się zgrywać ze znakiem na bloku silnika + zablokowane wałki rozrządu, które da się zablokować tylko w jednym położeniu.
Pozdro: samp00.
|