Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Zapowietrzony układ paliwowy...
Witam,
Panowie mam problem z odpalaniem auta i nie wiem jak go rozwiązać.
Jakieś trzy tygodnie temu, przy mrozach -10st, przy porannym kręceniu, siadł mi akumulator (miał prawo po 6latach)....
Wymiana na nowy i następnego dnia smax dalej nie odpala od strzała...
Musiałem dość długo kręcić żeby odpalił. Diagnoza mechanika, do wymiany świece (też miały prawo już paść).
Od tego czasu fordzik odpala na dotyk, wszystko pięknie ale przez tydzień...
W równy tydzień po wymianie świec, przy dodatnich temperaturach auto nie odpaliło. To znaczy odpaliło na 2 sekundy i zgasło. Kręciłem dosyć długo i nic. Wziąłem kumpla i na linkę do mechanika. Po drodze odpalił z IV biegu ale i tak pojechałem do mechanika żeby obejrzał o co chodzi. Ten powiedział, że prawdopodobnie cofa się paliwo ale nie jest w stanie sprawdzić, w którym miejscu bo auto odpala. Gdybym sholował do niego bez odpalania, byłyby większe możliwości sprawdzenia gdzie jest problem....
No nic w takim razie jeździłem sobie następny tydzień (codziennie odpalam auto min. dwa razy) aż minął równy tydzień. Znowu poniedziałek, odpalam rano i odpalił ponownie na sekundę i zgasł. Myślę sobie znowu to samo... Zakręciłem dwa razy tak do picu i odpalił... Myślę sobie o co chodzi...
No nic jak odpalił to jeżdżę... I tak tym razem do wczoraj wieczora.
Z tym, że teraz nie odpalił nawet na sekundę... A że było to poza domem, podjechał kumpel i odpaliliśmy go na plaka żeby tylko do domu dojechać...
Panowie nie wiem co mam robić... Czy jeździć aż znowu nie odpali i sholować do mechanika, co jest ryzykowne bo nie wiem kiedy to się stanie...
Czy mechanik jest w stanie coś zrobić jak auto normalnie odpala?
Wspomnę tylko, że przez dwa lata jak jeżdżę smaxem nie miałem nigdy problemu z odpalaniem do czasu po wymianie świec... Może mechanik naruszył jakiś przewód...
Proszę o pomoc.
Dzięki
Pozdrawiam
janek001 16-02-2014, 07:31 no nie przesadzaj ,że machanik posuł , wymień filtr paliwa na początek lub koniec usterki
Nie no broń Boże, że tak uważam... Po prostu dziwny zbieg okoliczności...
Mechanik jest najlepszym specjalistą od diesli w moim mieście i okolicach...
Myślisz, że może to coś dać? Co do filtra paliwa to nie wiem czy ważna rzecz ale zawsze wymieniam go co 15tyś km... Ostatnim jednak razem przy wymianie oleju nie zleciłem tego bo inny mechanik, który zawsze to robi, zawsze zapowietrza układ i musi 20minut kręcić żeby odpalić auto. Nie umie sobie z tym poradzić...
Jeżdżę na tym filtrze 25000km...
janek001 16-02-2014, 08:24 wymień na tym nie zaoszczędzisz , ja wymieniam praktycznie co wymiane oleju i nigdy niemam problemu z wtryskami czy pompami a dieslem jezdzę juz 10 lat
Nie on wymienię jak najbardziej tylko co może jeszcze być przyczyną mojej sytuacji i jak to zdiagnozować gdy auto odpala?
janek001 16-02-2014, 09:25 jak chcesz jedż do ASO weż papiery auta i powiedz jakie masz objawy to ci wydrukują co może być , oczywiście jak naciśniesz na nich , takie masz prawo , albo sie okarze ,że była akcja serwisowa na wadliwe przewody paliwowe, złącza (buble) i zrobią ci to za darmo , bierzesz na to papier i masz dodatkowe 2 lata gwarancji
W ASO mnie skasują za samą diagnozę...
janek001 16-02-2014, 10:06 w ASO to nic nie rób tylko , niech ci wydrukują możliwe przyczyny , majuą to bez łaski zrobić gratis , niedawaj darmozjadom ani złotówki
Ale potencjalne przyczyny to raczej wiem jakie mogą być:
Nieszczelny przewód paliwowy, zapchany filtr paliwa, zapchana pompa...
Tylko jak to sprawdzić jak auto odpala...
Bump: Jak można to proszę o przeniesienie tematu do działu diesel...
Tam może będzie bardziej pasował...
Mechanik jest najlepszym specjalistą od diesli w moim mieście i okolicach...
Nie umie sobie z tym poradzić
Więc się nie zastanawiaj tylko wracaj do tego mechanika i wytłumacz dokładnie co i jak się dzieje i od kiedy .
Skoro się powiedziało A ...... :wink:
Myślę że podstawa to sprawdzenie czy nie pokazuje jakiegoś błędu na kompie i wymazanie tych które już zaistniały .
Idąc twoim tropem to wiedz ; że ilu odwiedzisz mechaników tyle będzie odrębnych diagnoz .
czajka67 13-10-2014, 19:48 witam podepnę się do tematu ,ja jestem po wymianie filtra paliwa w warsztacie , i powstał problem ,na wyjściu z filtra paliwa widać od czasu do czasu duże pęcherze powietrza,odnoszę wrażenie ze mechanik nie wie co tak naprawdę może być przyczyna tego powietrza w przewodach ,czy wiąże się to z złym odpowietrzeniem komory filtra paliwa ?czy jakas inna przyczyna ,
Szczyglaty 15-10-2015, 11:48 Mógłby ktoś mi podać kod części przewodu paliwowego (od filtra do zbiornika) ponoć często lubił się zetrzeć, możliwe że umie jest podobnie. Mam zapowietrzony układ już 2 tydzień się z tym męczę, tydzień ok a po trasie na drugi dzień zgon...
Filtry wymieniane miesiąc temu, oringi i uszczelki już 2 komplet.
Jak nie ten przewód to obudowa filtra jest nieszczelna?
Szczyglaty 15-10-2015, 17:58 Lewy przewód od filtra do zbiornika mi potrzebny.66212
Uszkodzenie jak na zdjęciu.66213
Koszt tego przewodu w ASO to jednak 113zł :)
Zamówiony w tygodniu wymiana.
Ciekawe czy kolo100 nadal boryka się z problematycznym uruchamianiem samochodu. Nie sądzę. Być może już go sprzedał, ale z pewnością przed tym musiał go naprawić, a na kolegów z forum się wypiął. Takim oto sposobem, za jakiś czas, kogoś dotknie ten sam problem i ta sama przyczyna, ale będzie jej szukał na ślepo. Co za chol...ne olewatorstwo!
kolopeter 30-12-2015, 17:15 Po 2 latach ..... Pewnie dał sobie rade
Ale i mi się trafiła nieszczelność.
Niech mi ktoś przypomni, czy w wezykach sa oringi, czy na obudowie filtra.
U mnie, po 2 dniach stania, łapie powietrze. Odpala normalnie. Po wrzuceniu biegu gaśnie:) pierwsze co pomyślałem....skrzynia padła....
Witam , pierwszy mój post, nowe auto i już problemy... trochę czytałem ale opisze co się dzieje
jak jest ujemna temperatura to trzeba albo długo kręcić rozrusznikiem
albo kilka krotnie próbować odpalić i też długo kręcić rozrusznikiem i jest szansa że odpali, nie równo ale po chwili już pracuje równo
jak już się chwile zagrzeje to nie problemu z odpaleniem pali od strzała,
jak jest cieplej to też trzeba chwilę pokręcić ale wyrażniej lepiej odpala
świece nowe, filtry i wszystkie oleje nowe, świece sprawdzone grzeje wszystkie
brak pomysłu
silnik 1.8 tdci 125km 2006r
pomóżcie
slawek-kali 07-02-2016, 10:38 Rozrusznik sprawdź, bo chyba na umarciu będzie ;)
gregor75 07-02-2016, 10:43 jak sprawdzałeś czy świece grzeją ?
motorek4612 07-02-2016, 14:25 Siema, jak kolega wyżej napisał sprawdź stan świeczek oraz sprawdź czy paliwo się nie cofa, zdejmij pokrywę z silnika, i zobaczysz przewód paliwowy który idzie wzdłuż pokrywy zaworów do filtra paliwa po prawej stronie silnika, na jego środku powinien być zaworek zaporowo-zwrotny, i teraz albo masz niesprawny ten zaworek lub paliwo cofa ci się prze słabo dokręcony filtr paliwa tj pokrywę filtra. Mam ten sam silnik i miałem te same objawy, u mnie winny był nieszczelny układ paliwowy.
Polecam lekturę oraz obejrzenie zdjęć silnika jak ja sobie z tym poradziłem.Pozdrawiam.
Widzę że przewody ktoś wymieniał, zaworka żadnego nie ma, całe gładkie przewody. To co wstawić zaworek i rozrusznika nie ruszać?
sprawdź w końcu te świece, jakby cofało się paliwo to i na cieplym też miałbys problem z odpaleniem. Do spr świece, czujnik temp i przekaźnik nimi sterujący ot wsio
przekaźnik świec sprawdzony ok, prąd na świece idzie, także?
z rozrusznikiem to idzie samemu go wydłubać bez kanału?
więc tak odczytałem jeszcze błędy DTC ale ciężko MI znaleść je w necie
DTC
C40568
C41568
F00616
F00617
160787
C14000
C40168
dodatkowo na zdjęciu zaznaczyłem uchwyty do czego one służą? coś brakuje?
i zaznaczyłem też zaizolowaną zieloną wtyczkę?
http://zapodaj.net/3c5af6888949f.jpg.html
Podlaczylem pod komputer i pokazuje błąd czujnik ciśnienia paliwa. Już nie wiem co mam robić. Jakieś rady?
Czy ten błąd mógł wyskoczyć po wymianie filtru paliwa? Skasowałem go zobaczymy czy się na nowo pojawi
motorek4612 08-02-2016, 18:00 uchwyty do czego one służą?
Te uchwyty są do zbiorniczka płynu hamulcowego dla wersji z kierownica po prawej stronę, ale Ty masz tam bałagan pod maską, ten przewód paliwowy zmień na zwykły gumowy przeznaczony do paliwa, ten z plecionką nie za bardzo nadaje się do paliwa.
Ta zielona zaizolowana kostka jest od czujnika powietrza którego u ciebie nie ma na kolektorze, na moim zdjęciu silnika masz zaznaczone jego położenie, oraz gruszka wstawiona w miejsce tego zaworka o którym pisałem wcześniej.:
http://images78.fotosik.pl/310/58adb444151d420dmed.jpg (http://images78.fotosik.pl/310/58adb444151d420d.jpg)
Jak ogarne to odpalanie to się zrobi detaling komory bo też nie mogę na to patrzeć. Przewody są gumowe po wierzchu z plecionka
Rozrusznik podmienilem. Nic to nie dało
motorek4612 09-02-2016, 07:05 Nic to nie dało
Bo to nie będzie to, skoro kreci i dobrze kreci, babol tkwi w układzie paliwowym, nawet jeśli miałbyś uwalona jedna lub dwie świece żarowe to i tak powinien zapalić, zrób tanim kosztem tak jak ci mówiłem , sprawdź układ paliwowy, ten przewód który masz może być źle założony na tzw sztukę, i łapie powietrze, tam powinien być ori zaworek którego u ciebie nie ma, ja w jego miejsce wstawiłem gruchę która ma w sobie już założony taki zaworek, i przy okazji nie ma problemów z odpowietrzaniem auta po wymianie np filtra paliwa, czy innych pracach przy paliwie, to możesz zrobić najtańszym kosztem, ok 100 zł razem z opaskami i nowym przewodem.
Pisałeś ze świeczki masz nowe, ale jakieś markowe czy takie firma krzak? przy wymianie filtra paliwa w pokrywie trzeba sprawdzić stan o ringu gumowego, często lubi się podwijać i wtedy tez będzie się zapowietrzał, wówczas należy go wymienić na nowy, oraz mocno dokręcić nakrętka pokrywę tego filtra.
Bo to nie będzie to, skoro kreci i dobrze kreci, babol tkwi w układzie paliwowym, nawet jeśli miałbyś uwalona jedna lub dwie świece żarowe to i tak powinien zapalić, zrób tanim kosztem tak jak ci mówiłem , sprawdź układ paliwowy, ten przewód który masz może być źle założony na tzw sztukę, i łapie powietrze, tam powinien być ori zaworek którego u ciebie nie ma, ja w jego miejsce wstawiłem gruchę która ma w sobie już założony taki zaworek, i przy okazji nie ma problemów z odpowietrzaniem auta po wymianie np filtra paliwa, czy innych pracach przy paliwie, to możesz zrobić najtańszym kosztem, ok 100 zł razem z opaskami i nowym przewodem.
Pisałeś ze świeczki masz nowe, ale jakieś markowe czy takie firma krzak? przy wymianie filtra paliwa w pokrywie trzeba sprawdzić stan o ringu gumowego, często lubi się podwijać i wtedy tez będzie się zapowietrzał, wówczas należy go wymienić na nowy, oraz mocno dokręcić nakrętka pokrywę tego filtra.
przewody, opaski, grucha kupione - dziś wymienię i powiem co się dzieje
rozrusznik musiał być podciuchany bo założyłem po regeneracji (był motocraft jest bosch - przynajmniej tak na korpusie pisze) i lepiej kręci szybciej, dziś rano lepiej zapalił ale właśnie tak coś mi się wydaję że łapie powietrze dlatego dziś przewody i grucha
jakie powinno być spalanie? bo mi spalił tak około 9-10l/100 przy jezdzie mieszanej no i to chełtanie od paru dni
wymieniłem termostat - trzeba ostro pałować beza ogrzewania żeby wskazówka złapała 90C,
a tak to się utrzymuje - trochę pływa w granicach 70C - dla mnie to dziwne tyle aut miałem i nic takiego się nie działo
świece - nie pamiętam wywaliłem pudło ale płaciłem coś około 50-60 zł/szt
czy są jakieś przeciwskazania żeby umyć dobrze silnik myjką?
motorek4612 09-02-2016, 14:31 Siema, jeśli chodzi o spalanie to mój w mieście siorbie ok 9 l/100 w trasie wg wskazań kompa potrafi pokazać nawet i 3,3 ale to emerycki styl jazdy, prędkości do 100km/h, a tak średnio 5.5-6 l/100km.
U mnie temp na wskazówce tez się waha w okresie zimowym jeśli jadę spokojnie, ale już jak złapie 2 tys obrotów i więcej to stoi pięknie pionowo tak jak powinna.
Mycie silnika -są rożne szkoły ale ja myjką pod ciśnieniem bym nie mył bo jest tam za dużo elektroniki na upychane, lepiej kupić benzynę ekstrakcyjna i pędzelkiem wyszorować, lub płyn do mycia silników spryskać i potem delikatnie woda lać tak aby jak najmniej po złączach i kostkach.
grucha założona, przewody nowe, postał pół dnia i.... lepiej zapalił ale nie tak jak jest rozgrzany, trzeba było dłużej rozrusznikiem kręcić, myślę że przez to ze dziś ciepło, ale jak bedzie chłodniej znowu gorzej zapali albo po nocy... nie mam pomysłów... jeszcze pozostaje mi wymienić czujnik temperatury chociaż żadnych błędów nie sieje
motorek4612 09-02-2016, 15:15 nie mam pomysłów
Auto uruchamiasz z lekko wciśniętym pedałem gazu czy nie?
Auto uruchamiasz z lekko wciśniętym pedałem gazu czy nie?
bez wciskania, próbowałem wciskać - nic to nie daje
dzisiaj podpiąłem kompa
korekcja wtrysków wygląda tak :
1. 1,089
2. 1,063
3. 1,23
4. 0,616
obroty 0,900rpm temp. silnika ok 40C
natomiast jak mu dałem wyższe obroty to na każdym wtrysków było 1,0
czyżby 4 wtrysk kulał?
zalałem puszkę z filtrem płynem do czyszczenia wtrysków, poprawa w 90% , także wtryski będą do roboty kiedyś tam jak problem powróci
Davidof81 07-04-2018, 12:30 A mnie czasem pojawiają się pęcherzyki powietrza w przewodach paliwowych za filtrem....
Poprzedni właściciel zamontował gruszkę/pompkę przed filtrem i to już ze 3-4 razy mi doope uratowało... swoja droga sam musiał mieć z tym problem skoro gruchę zamontował ...ale.... do brzegu....
Gdzie szukać nieszczelności.... ktoś pisał o oringach na szybkozłączkach.. wiadomo jakie mają wymiary? Takie jak w przelewach? I ile tych szybkozłączek jest?
Na szybko licząc min. 3 ( jedna przed filtrem, druga za filtrem i trzecia przy samym silniku/pompie?)
Davidof81 09-04-2018, 21:29 Na forum citroena znalazłem informacje, że w 2.0 HDI w szybkozłączkach występują po 2 oringi na wejściu do filtra 2 oringi 10x2 a na wyjściu z filtra 10x2 i 10x2,5 czy ktoś może to potwierdzić? I który materiał będzie lepszy FPM czy NBR?
Kupiłem 2 zestawy nitrylowe 10x2 i 10x2.5 jak przyjdą będę wymieniał i dam znać.
Cieknie mi na złączce na wejściu do filtra.
A ty uporałeś się z tym już?
gunter2079 23-04-2018, 12:26 Czy trochę powietrza w ukłądzie to jest ok czy nic nie powinno być.
U siebie zauważyłem dość moim zdaniem sporo powietrza i przypuszczam że to nie powinno tak wyglądać ?
1. https://www.youtube.com/watch?v=_qjjy4GxIJw
2. https://www.youtube.com/watch?v=2pZWjvHluek
3. https://www.youtube.com/watch?v=qGS_Km0nsjc
Powiem Ci szczerze, że mechanikiem nie jestem. Ale sam mam podobnie.
Cały układ powinien być szczelny, jakie kolwiek bąbelki powietrza świadczą o nieszczelności.
U mnie jest ona na wejściu do filtra paliwa...
Nie mam tych bąbelkow tak dużo jak ty ale sa widoczne.
Szczególnie problem widać po dłuższym postoju (cała noc) i auto odpala odrazu ale zbiera się z niskich obrotów i męczy się sekunde. Coś jak po wymianie filtra...
Mam oringi ale niestety brak czasu na ich wymiane, mam nadzieję, że to rozwiąże problem...
Daj znac czy cos sie zmieniło po wymianie oringow bo sam jestem ciekaw bo u mnie tez co jakiś czas bąbelek powiwtrza
Davidof81 24-04-2018, 04:22 Kupiłem 2 zestawy nitrylowe 10x2 i 10x2.5 jak przyjdą będę wymieniał i dam znać.
Cieknie mi na złączce na wejściu do filtra.
A ty uporałeś się z tym już?
U mnie wycieku nie ma, ale założona grucha po napompowaniu po chwili robi się miękka.
Ja jeszcze nie robiłem bo szukałem potwierdzenia na wymiary oringów.
Bump: Czy trochę powietrza w ukłądzie to jest ok czy nic nie powinno być.
opinie znajdziesz nawet u "mechaników" że "ten typ tak ma" ...
Według mnie nie powinno być w ogóle. To jest system podciśnieniowy, więc jeżeli jest jakaś nieszczelność to zasysa powietrze do układu.....
Gdzieś na forum doczytałem (nie pamiętam czy tutaj czy na forum Citroena) że powietrze ma niekorzystny wpływ na nasze wtryski, przyspiesza zużycie ich elementów piezoelektrycznych ale ile w tym prawdy to nie wiem....
FordMaxS 24-02-2019, 16:21 Witam,
mam podobny przypadek, mianowicie po dłuższym postoju (wystarczy 8 godzin), auto puszcza dym przez około 5 sekund.
Później jest ok i przy ponownym rozruchu jest dobrze.
W skrajnym przypadku potrafi zgasnąć.
Sprawdziłem układ zasilania paliwem i na przewodach pojawiają się bąbelki powietrza. W momencie kiedy ruszam przewodem na wejściu i wyjściu filtra paliwa idą jeszcze większe.
Zastanawiam się nad zakupem całej obudowy filtra jak w linku :
https://allegro.pl/oferta/obudowa-filtra-paliwa-2-0-hdi-tdci-136km-c5-jumpy-7644715290
Moje pytanie czy można dokupić same końcówki lub oringi do uszczelnienia tego połączenia wejścia - wyjścia z obudowy filtra?
Jak ty masz bąbelki to ja mam bąble :|
https://www.youtube.com/watch?v=ajU4oY_al2Q
https://www.youtube.com/watch?v=GJg7kRHse5U
Czy trochę powietrza w ukłądzie to jest ok czy nic nie powinno być.
U siebie zauważyłem dość moim zdaniem sporo powietrza i przypuszczam że to nie powinno tak wyglądać ?
1. https://www.youtube.com/watch?v=_qjjy4GxIJw
2. https://www.youtube.com/watch?v=2pZWjvHluek
3. https://www.youtube.com/watch?v=qGS_Km0nsjc
mmisiek_1991 13-02-2023, 21:10 Witam jestem nowy i mam problem z powietrzem(bąbelkami w układzie paliwowym) został wymieniony na nowy podstawa filtra paliwa, powietrze dalej w układzie , nowa pompa wtryskowa samochód samochód odpala ale dalej powietrze w układzie, nowe przewody paliwowe dalej powietrze bak wyciągnięty i wyczyszczony gdzie szukać dalej
szukałeś odpowiedzi przez szukajkę ?
odpowietrzony układ jak na:
FILM (https://www.youtube.com/watch?v=dui0aK1EV_0&list=PLR-bJMQ1pjcZMka-lkFlbUEM9rzXBqPCv&index=85) ??
Witam szanowne grono forumowiczów. Szukałem ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na problem mojego auta-Ford s max 1 generacji,2.0 tdci 96kw/130 koni.Od jakiegoś czasu podczas przyspieszania bądź hamowania silnikiem słychać dziwny dźwięk jakby ktoś gwoździem po tarce jeździł,diagnoza mechanika-wtryski,wymontowane,wysłane do sprawdzenia,wszystkie padnięte.Wtryski wymienione ale dźwięk pozostał,w przewodzie paliwowym w momencie jak się przygazuje to widać bąble powietrza,albo to jest próżnia bo paliwo nie ucieka z węży,obudowa filtra zmieniona na nową Purflux,szybkozłączka też nowa,a w obudowie ostatnio jak zaglądałem to znalazłem kilka może nie opiłków ale raczej kawałki błyszczącego metalu(takie dosyć spore).Czy uszkodzona pompa paliwa dawała by takie objawy i nie dawała by rady ciągnąć wystarczającej ilości paliwa do tego stopnia że bąble by się pojawiały w paliwie?Auto odpala i jeździ normalnie,ma moc nie kopci,wycieków nie zauważyłem,nie czuć zapachu paliwa,jedynie po wymianie wtrysków zaczął więcej palić o około litr(z komputera).Może ktoś spotkał się z taką sytuacją albo wie co może być przyczyną?Mam nadzieję że zrozumiale opisałem problem.
|
|