Zobacz pełną wersję : [C-MAX 2010-2015] Zakup górnej pokrywy silnika - czy warto?
gooo_day 16-02-2014, 10:24 Witam,
zastanawiam się czy warto zakupić górną pokrywę silnika. Może doradzicie, czy wpływa to jakoś na żywotność silnika, ew. wyciszenie itp.?
W aucie które kupiłem silnik nie jest zabudowany.
Z góry dzięki za opinie.
piotrekone12 16-02-2014, 10:26 Co rozumiesz pod pojęciem "górna pokrywa silnika"?
gooo_day 16-02-2014, 10:29 Chodzi mi o osłonę silnika.
np. coś takiego jak w tej aukcji http://allegro.pl/oslona-pokrywa-silnika-ford-c-max-mk2-grand-1-6-i3940356649.html
piotrekone12 16-02-2014, 10:31 To wpływa tylko na estetykę komory silnikowej.
ta osłona jest do silnika 1.6 EcoBoost i w ASO kosztuje bez łaski 194,34 zł w detalu, a jak masz silnik 1.6 Duratec VI-VCT to tam taka osłona nie występuje
Czesiek_ze 16-02-2014, 14:37 gooo_day . silniki 1,6 tdci 90 kM orginalnie nie miały tej osłony, miały je 109 kM.
gooo_day - masz diesla czy benzynę , z opisu benzyna, a patrząc na link to diesel
C-max kolegi jest z 2011 roku i w 1.6 Duratorq DV6 115PS Od: 23-08-2010 były montowane te osłony
gooo_day 16-02-2014, 16:56 Ja mam benzynę. Linka zamieściłem, aby pokazać o co mi chodzi - a nie konkretny egzemplarz. Ale jeśli korzyści są tylko estetyczne po podniesieniu maski, to pozostanę bez osłonki.
...szkoda kasy. ja ja zdjelem po paru miesiacach uzywania auta, lezy mi w garazu.
To wpływa tylko na estetykę komory silnikowej.
Witam. Myślę że nie do końca tylko estetyka, ponieważ jest od spodu dosyć gruba warstwa pianki co świadczy o wyciszeniu ,oraz o częściowym zatrzymaniu ciepła silnika. Ja słyszę różnicę jazdy bez tej pokrywy, ale mam diesla może dlatego.
piotrekone12 20-02-2014, 17:04 Witam. Myślę że nie do końca tylko estetyka, ponieważ jest od spodu dosyć gruba warstwa pianki co świadczy o wyciszeniu ,oraz o częściowym zatrzymaniu ciepła silnika. Ja słyszę różnicę jazdy bez tej pokrywy, ale mam diesla może dlatego.
Ta pianka jest od tego, żeby się plastik zbytnio nie nagrzał
Wątpię, żeby coś wyciszało
Ta pianka jest od tego, żeby się plastik zbytnio nie nagrzał
Wątpię, żeby coś wyciszało
Moim zdaniem jest to sprawa estetyki, oraz lekkiego wyciszenia i dogrzanai silnik a zwłaszcza w zimie, bo na lato lepeij bez osłony.
Sam tej osłony nie mam od początku, ale po prostu nie chce mi sie wyrzucać 200zł. Ale co do wyciszenia to jest jak z osłoną maski, jeśli jej nie ma to niech założy usłyszy różnice.
Witam
Panowie ja się podłączę pod temat. Jak taką osłonę zdemontować (zatrzaski, śruby ?). Chce się temu przyjrzeć dokładniej, bo mam wrażenie że przy pewnym zakresie obrotów strasznie hałasuje ten plastik, a jest zawsze opcja że jakiś mechanik coś urwał.
Jest jeszcze opcja że to obudowa od akumulatora, ale tym zajmę się przy okazji osłony (planuję ją związać rzepą, gumą) - narazie doszedłem do tego że ktoś kombinował przy akumulatorze i nie złożył poprawnie plastikowego koszyka na akumulator.
Owens
piotrekone12 21-02-2014, 10:06 Witam
Panowie ja się podłączę pod temat. Jak taką osłonę zdemontować (zatrzaski, śruby ?). Chce się temu przyjrzeć dokładniej, bo mam wrażenie że przy pewnym zakresie obrotów strasznie hałasuje ten plastik, a jest zawsze opcja że jakiś mechanik coś urwał.
Jest jeszcze opcja że to obudowa od akumulatora, ale tym zajmę się przy okazji osłony (planuję ją związać rzepą, gumą) - narazie doszedłem do tego że ktoś kombinował przy akumulatorze i nie złożył poprawnie plastikowego koszyka na akumulator.
Owens
Wchodzi na wcisk (u mnie tak jest - silnik 2.0 PB)
Ja ma wersję 1.8 Tdci - lift - chciałem zapytać czy u Was jest też tak że ta osłona jest dosyć chybotliwa i w jednym miejscu uderza o przewód bodajże od klimatyzacji ?
Ja ma wersję 1.8 Tdci - lift - chciałem zapytać czy u Was jest też tak że ta osłona jest dosyć chybotliwa i w jednym miejscu uderza o przewód bodajże od klimatyzacji ?
U mnie jest podobnie, lewy dolny narożnik pokrywy puka przewód klimy i na to chyba nic się nie poradzi.
szmelcmax 11-01-2024, 13:35 Temat pokrewny, dlatego nie zakładam nowego.
Chodzi o C-maxa z 2019 r z silnikiem 1.5 EB 150 KM. Czy ta wersja posiadała fabrycznie osłonę górną silnika? Macie jakąś wiedzę? Bo nigdzie nie mogę znaleźć info.
Z góry dzięki i Pozdrawiam.
O to chodzi?
https://allegro.pl/listing?string=F1FG-6A949-AB
szmelcmax 11-01-2024, 15:07 Tak. Ale pewnie troszkę inna bo ta to do Kugi. Czy się mylę?
Do wszystkich 1.5 EB 4 cylindrowych, w katalogu do C-maxa też ten numer.
szmelcmax 12-01-2024, 10:56 OK. Dzięki.
Tylko jeszcze kwestia mocowań, powinny być już na silniku, jeśli z osłoną wyjechał z fabryki.
szmelcmax 13-01-2024, 22:43 A jak nie było fabrycznie? Nie było też mocowań?
|
|