Zobacz pełną wersję : [Focus 1998-2004] otwieranie maski i centralny zamek
ilcia114 22-02-2014, 17:25 Witam mam problem z otwarciem maski w moim Fokusiku. W zeszłą niedzielę kupiłam go w komisie, od razu wpadł mi w oko:) była jazda próbna i ogólne oględziny wszystko niby ok. Z tego wszystkiego zapomniałam poprosić o pokazanie silnika podniesienie maski. W domu się okazało że nie idzie jej otworzyć...próbowali wszyscy domownicy i nic. Prawie cały tydzień jeździłam do gościa po drugi kluczyk bo stwierdził że to przez wyrobiony kluczyk. Nie dostałam go... Dopiero wczoraj właściciel powiedział nam żebyśmy dorobili na jego koszt. Dorobiłam i nadal nic !!! Nie wiem co robić tym bardziej że coś mi pod maską trze i to mnie martwi bo nic nie idzie zrobić ani zobaczyć. Ponad to centralny też raz zaskoczy raz nie. Pomóżcie, poradźcie co robić :(
Andrzej K. 22-02-2014, 17:44 Witaj, no chyba emocje wzięły górę nad rozsądkiem przy zakupie (tak tłumaczę sobie brak otwarcia maski silnika podczas oględzin autka). Po włożeniu kluczyka w zamek maski należy najpierw przekręcić go w lewo do usłyszenia charakterystycznego "puszczenia" zamka i następnie w prawo,aby podnieść zaczep zabezpieczający maski. Zakładam,że tak próbujesz to robić. Co do centralnego to powód może być kuriozalny - słaba bateria w pilocie.
ilcia114 22-02-2014, 19:29 Witaj, no chyba emocje wzięły górę nad rozsądkiem przy zakupie (tak tłumaczę sobie brak otwarcia maski silnika podczas oględzin autka). Po włożeniu kluczyka w zamek maski należy najpierw przekręcić go w lewo do usłyszenia charakterystycznego "puszczenia" zamka i następnie w prawo,aby podnieść zaczep zabezpieczający maski. Zakładam,że tak próbujesz to robić. Co do centralnego to powód może być kuriozalny - słaba bateria w pilocie.
Witaj to prawda emocje wzieły górę. A co do maski to wiemy w jaki sposób ją sie otwiera tylko że w ogóle kluczyka nie idzie przekręcić ani tego starego ani dorobionego. Szkoda że pan w komisie nie był na tyle uczciwy żeby sie przyznać że coś nie tak z zamkiem jest. Jeśli chodzi o centralny to nie mam pilota zamykam kluczykiem i też nie zawsze łapie a jak już to najlepiej od strony pasażera. Na mój babski rozum pewnie bedzie trzeba zamki wymienić :( Tylko najbardziej martwi mnie to tarcie pod maską oby to nie było nic poważnego....
bobuniek 22-02-2014, 21:31 Wiem, może głupie pytanie, a klapę bagażnika i drzwi otworzysz tym kluczykiem??
Jeśli tak to może miał dzwona? i wymienili wkładkę, więc są 2 opcje, kluczyk wyrobiony i dorobiony pod wyrobiony stał się wyrobionym ;) albo awaryjne otwarcie klapy i wymiana zamka, nic więcej chyba nie zrobisz. Ew wybebeszyć i będziesz miała otwieranie klapy śrubokrętem :)
Dopiero doczytałem ze zrozumieniem ze masz problemy z zamkami w drzwiach, to wydaje mi się ze wina kluczyka, mój Focus ma 14 lat a zamki chodzą jakby wyjechał z fabryki, więc nie powinny się aż tak wyrobić. To by oznaczało ze samochód ma mega przebieg, albo ktoś uwielbiał otwierać kluczykiem co chwile :)
Andrzej K. 22-02-2014, 21:35 Wiesz, z tymi komisami to różnie bywa, raczej do żadnych niedociągnięć się dobrowolnie nie przyznają. Trzeba sobie wszystko przy zakupie z chłodną głową sprawdzić, ale jak się napaliłaś to ciężko racjonalnie myśleć. Ale nie martw się, będzie dobrze. Co do zamka maski silnika obstawiam zużyty zamek,który pewnie będzie trzeba wymienić, natomiast jeżeli chodzi o zamki drzwi to nie przypominam sobie, aby focus jakiś nie posiadał zdalnego sterowania zamykaniem/otwieraniem drzwi, no chyba,że się mylę. Więc i w zamkach też pewnie będą zużyte wkładki, bo piszesz,że na nowo dorobionym kluczyku jest to samo. Moja rada to poszukaj jakiegoś kumatego fachowca,który jest zorientowany w fordach, podjedz, przedstaw mu temat, a na pewno postawi właściwą diagnozę i pomoże. A tak na marginesie to przecież auto kupiłaś dopiero co,więc jechałbym do gościa i niech się odniesie do problemu z którym auto sprzedał. może w ten sposób "zbiła" byś coś z wcześniejszej ceny i byłoby na usprawnienie problemu.
Jak coś to pytaj, w miarę możliwości odpowiem.
Powodzenia.
korek007 23-02-2014, 07:00 Co do problemów z centralnym zamkiem - na forum jest mnóstwo postów na ten temat, szczególnie zimą. Poszukaj, np. pod hasłem "czerwona gumka" (bez urazy :). Też to przerabiałem, a skończyło się na wymianie zamka w drzwiach kierowcy. BTW, ten który sprzedał Ci fokę to zwykły ku.as.
mgrlutek 23-02-2014, 12:59 koleżanka kupiła przyslowiowego kota w worku, te zamki lubią się coś psuć. Ja u siebie muszę kilka razy rozruszać w prawo i w lewo, aż otworzy. Gorsza sprawa jak to wspomniano wyżej, że samochód był po dzwonie i ma wsadzony zamek zupełnie od innego auta
dkrystian 23-02-2014, 13:40 To, że koleżanka została jako bez obrazy kobieta, która się zauroczyła w zobaczonym pojeździe nabita w butelkę nie dziwi. Nieuczciwi sprzedawcy tylko na coś takiego liczą.
Pojechałbym do komisu i zrobił aferę, bo jednak jakieś prawa się ma a sprzedawca to zwykła świnia i nie powinno się czegoś takiego zostawiać bez echa. Kwestia jeszcze czy koleżanka kupowała samochód sama czy z kimś komu też do głowy nie przyszło zerknąć pod maskę. Przecież po jej otworzeniu mogą się teraz cuda okazać (odpukać w niemalowane).
Ja widzę opcję brutalną, czyli otworzenie maski, które jednak spowoduje, że podczas tego zabiegu coś ucierpi (grill lub sama wkładka) lub poszukać w okolicy speca od awaryjnego otwierania, który może coś zaradzi. Jak już zostanie otworzona maska w sposób, który nie uszkodzi wkładki trzeba będzie ją wyjąć i dopasować pod posiadany kluczyk.
Arturw001 23-02-2014, 15:01 Ja zdecydowałbym się na delikatne rozwiercenie wkładki i przystosowanie jej w ten sposób do otwierania śrubokrętem (później można wymienić i przystosować pod kluczyk, najniższe koszty). Jeśli chodzi o centralny miałem to samo, zamontowałem za 150 zł dodatkową centralkę centralnego zamka, mam 2 piloty i święty spokój.
ilcia114 23-02-2014, 18:13 Wiem, może głupie pytanie, a klapę bagażnika i drzwi otworzysz tym kluczykiem??
Jeśli tak to może miał dzwona? i wymienili wkładkę, więc są 2 opcje, kluczyk wyrobiony i dorobiony pod wyrobiony stał się wyrobionym ;) albo awaryjne otwarcie klapy i wymiana zamka, nic więcej chyba nie zrobisz. Ew wybebeszyć i będziesz miała otwieranie klapy śrubokrętem :)
Dopiero doczytałem ze zrozumieniem ze masz problemy z zamkami w drzwiach, to wydaje mi się ze wina kluczyka, mój Focus ma 14 lat a zamki chodzą jakby wyjechał z fabryki, więc nie powinny się aż tak wyrobić. To by oznaczało ze samochód ma mega przebieg, albo ktoś uwielbiał otwierać kluczykiem co chwile :)
Klapy bagażnika też nie mogę otworzyc kluczykiem otwieram przyciskiem wewnątrz auta. Poradziłam się gościa który dorabia klucze i powiedział że mam znaleźć mechanika żeby wtkręcił mi zamek i on go zregeneruje, bo wine mają zapadki czy cos takiego, że mogły się zadziory zrobić i dlatego nie łapie.
nie jestem pewnien ale przy zakupie w komisie masz chyba 7 dni na odstąpienie od umowy,poczytaj gdzies na forum prawnym po mojemu to auto jest po niezłym dzwonie jak takie jaja sie dzieją ja bym oddał to auto w diabły i szukał czegos innego,z handlarzami da sie wygrac troche to trwa ale da sie mi sie taka sztuka udała dziad co mi sprzedał auto z niesprawna klima -która panie tylko nabic i juz super do dzis mu się pewnie bekiem ta sprawa odbija jak sobie sąd wyrok i komornika przypomni bo dobrowolnie kasy nie chciał oddac to jak mu zajęli autka na placu to z płaczem prawie w ten sam dzien pieniązki oddał:P więc walcz o swoje!!!!
ilcia114 23-02-2014, 18:26 Wiesz, z tymi komisami to różnie bywa, raczej do żadnych niedociągnięć się dobrowolnie nie przyznają. Trzeba sobie wszystko przy zakupie z chłodną głową sprawdzić, ale jak się napaliłaś to ciężko racjonalnie myśleć. Ale nie martw się, będzie dobrze. Co do zamka maski silnika obstawiam zużyty zamek,który pewnie będzie trzeba wymienić, natomiast jeżeli chodzi o zamki drzwi to nie przypominam sobie, aby focus jakiś nie posiadał zdalnego sterowania zamykaniem/otwieraniem drzwi, no chyba,że się mylę. Więc i w zamkach też pewnie będą zużyte wkładki, bo piszesz,że na nowo dorobionym kluczyku jest to samo. Moja rada to poszukaj jakiegoś kumatego fachowca,który jest zorientowany w fordach, podjedz, przedstaw mu temat, a na pewno postawi właściwą diagnozę i pomoże. A tak na marginesie to przecież auto kupiłaś dopiero co,więc jechałbym do gościa i niech się odniesie do problemu z którym auto sprzedał. może w ten sposób "zbiła" byś coś z wcześniejszej ceny i byłoby na usprawnienie problemu.
Jak coś to pytaj, w miarę możliwości odpowiem.
Powodzenia.
Dziękuję za dodanie otuchy :) Własnie napisałam koledze wyżej że fachowiec od dorabiania kluczy poradził żeby mi ktoś te zamki (od maski i od strony kierowcy) wymontował i on mi je zregeneruje bo sie jakieś zadziory mogły porobic na zapadkach (chyba) i dlatego nie łapią odpowiednio. Ma mi zrobic dwa zamki w cenie jedego czyli za 50zł. Ale czy to cos da? Czy tylko kasę znowu wywalę? Wyczytałam też że zamki sie zacinają bo może mieć ogromny przebieg ? Nie wiem czy to prawda i czy teraz się jeszcze liczniki cofa? Mam jeszcze jeden mały problem...nie dostałam kodu do radia i nie mam pojecia jak je uruchomić....
Bump: nie jestem pewnien ale przy zakupie w komisie masz chyba 7 dni na odstąpienie od umowy,poczytaj gdzies na forum prawnym po mojemu to auto jest po niezłym dzwonie jak takie jaja sie dzieją ja bym oddał to auto w diabły i szukał czegos innego,z handlarzami da sie wygrac troche to trwa ale da sie mi sie taka sztuka udała dziad co mi sprzedał auto z niesprawna klima -która panie tylko nabic i juz super do dzis mu się pewnie bekiem ta sprawa odbija jak sobie sąd wyrok i komornika przypomni bo dobrowolnie kasy nie chciał oddac to jak mu zajęli autka na placu to z płaczem prawie w ten sam dzien pieniązki oddał:P więc walcz o swoje!!!!
No właśnie trochę czytałam i to mnie optymizmem nie napawa, bo ponoć z komisem sie nie wygra. Na fakturze jest zapis że jest mi znany stan auta itd...
Bump: Co do problemów z centralnym zamkiem - na forum jest mnóstwo postów na ten temat, szczególnie zimą. Poszukaj, np. pod hasłem "czerwona gumka" (bez urazy :). Też to przerabiałem, a skończyło się na wymianie zamka w drzwiach kierowcy. BTW, ten który sprzedał Ci fokę to zwykły ku.as.
Dzięki za rade poszukam :)
Bump: To, że koleżanka została jako bez obrazy kobieta, która się zauroczyła w zobaczonym pojeździe nabita w butelkę nie dziwi. Nieuczciwi sprzedawcy tylko na coś takiego liczą.
Pojechałbym do komisu i zrobił aferę, bo jednak jakieś prawa się ma a sprzedawca to zwykła świnia i nie powinno się czegoś takiego zostawiać bez echa. Kwestia jeszcze czy koleżanka kupowała samochód sama czy z kimś komu też do głowy nie przyszło zerknąć pod maskę. Przecież po jej otworzeniu mogą się teraz cuda okazać (odpukać w niemalowane).
Ja widzę opcję brutalną, czyli otworzenie maski, które jednak spowoduje, że podczas tego zabiegu coś ucierpi (grill lub sama wkładka) lub poszukać w okolicy speca od awaryjnego otwierania, który może coś zaradzi. Jak już zostanie otworzona maska w sposób, który nie uszkodzi wkładki trzeba będzie ją wyjąć i dopasować pod posiadany kluczyk.
Udało nam sie otworzyć maske starym kluczykiem więc moge podjechac do mechanika żeby ocenił co byłoby ewentualnie do zrobienia. Ale jak wymontować zamek żeby oddać go do regeneracji bo to wszystko jest zabudowane strasznie.
dkrystian 23-02-2014, 21:48 Klapy bagażnika też nie mogę otworzyc kluczykiem otwieram przyciskiem wewnątrz auta. Poradziłam się gościa który dorabia klucze i powiedział że mam znaleźć mechanika żeby wtkręcił mi zamek i on go zregeneruje, bo wine mają zapadki czy cos takiego, że mogły się zadziory zrobić i dlatego nie łapie.
Z tylnym zamkiem może być po prostu tak, że zapadki się zastały. Taka sytuacja miała miejsce kiedyś u mnie w Vectrze B, gdzie poprzedni właściciel otwierał klapę centralnym z pilota i później kluczykiem nie szło jej otworzyć. Po rozebraniu i przeczyszczeniu działa do dzisiaj, a minęło już ponad 5 lat.
Z tyłem jest o tyle dobrze, że można z wnętrza samochodu otworzyć klapę, co umożliwia wymontowanie wkładki, a z przodem jest już gorzej. Rozwiązanie Forda na kluczyk jest czasem problematyczne i ma swoje minusy.
Najważniejsze, że udało się otworzyć jakoś maskę i teraz warto pod nią zerknąć jak tam wszystko wygląda.
Jak są takie problemy od początku to polecałbym kogoś zaufanego, co zrobi porządny przegląd zaczynając od płynów eksploatacyjnych na rozrządzie kończąc, bo jaki przebieg ma na prawdę Foka to nie wiadomo. Szkoda, żebyś przez zaniedbanie została narażona na dodatkowe koszty, a mówię tutaj narazie o samej komorze silnika. Niech ktoś Ci dobrze obejrzy samochód, bo może się też okazać, że jest poskładany już z kilku aut :/
No właśnie trochę czytałam i to mnie optymizmem nie napawa, bo ponoć z komisem sie nie wygra. Na fakturze jest zapis że jest mi znany stan auta itd...
Odnośnie walki z komisem to warto może iść do Rzecznika Praw Konsumenta i powinien coś poradzić. Kupując samochód nie ma co patrzeć na przebieg i książki serwisowe, bo w większości przypadków jest to jeden wielki "pic na wodę". Wystarczy popatrzeć, że coraz częściej im starszy samochód tym mniejszy przebieg na liczniku ;)
Udało nam sie otworzyć maske starym kluczykiem więc moge podjechac do mechanika żeby ocenił co byłoby ewentualnie do zrobienia. Ale jak wymontować zamek żeby oddać go do regeneracji bo to wszystko jest zabudowane strasznie.
Co do wymontowania zamka z przodu to będzie trochę rozbierania, ale zapewniam, że nie jest to jakoś bardzo skomplikowane :) Skoro zamek się poddał to może warto spróbować go porządnie naoliwić i to pomoże.
Kod do radia jest dołączony, na takiej małej karteczce, do papierów od samochodu (dokładnie z instrukcją od radia o ile dobrze pamiętam). Jeśli tego Koleżanko też Ci nie dali, to po wymontowaniu radia i podrzuceniu numerów (jeśli się nie mylę) na forum są osoby, które Ci pomogą w zdobyciu kodu .
Tak z innej beczki, to czy reszta wyposażenia działa ?
bobuniek 23-02-2014, 22:07 Nie wiem czy to prawda i czy teraz się jeszcze liczniki cofa?
Tak, cofa się:) jest to bardziej niż pewne, ostatnio rozmawiałem z handlarzem i mówił ze przez 14 lat w branży nie sprzedał jeszcze samochodu z niecofniętym licznikiem, Polacy już tak maja, jak coś ma powyżej 200tyś to już na złom, wiec handlarze zmniejszają :) a ile miał Twój?
Szkoda że tak daleko masz do słupska, mam profesjonalny miernik lakieru to by się sprawdziło czy nie dachował :)
A co do radia to jak pisał kolega wyżej, powinnaś dostać karteczkę, ale do niej też jest naklejka, u mnie w mondeo była przyklejona koło koła zapasowego, możesz szukać, ale są spece co rozkodują, ale jest to niezgodne z regulaminem wielu forów, więc musisz uderzać do samych użytkowników, nie twórz tematu, zostanie skasowany. Są też kalkulatory i generatory kodów, poszukaj u wujka google.
A co do zamków, dziwne, padły dwa zamki? Poprzedni właściciel mojego z tego co wiem nigdy nie otwierał bagażnika z kluczyka, a zamek działa jak nówka, bym się skupił na samym kluczyku.
dkrystian 23-02-2014, 22:15 A czy takiej plastikowej opaski z kluczykiem nie było ?
Jest na niej zapisany kod do docięcia grotu, z którego osoby zajmujące się docinaniem mogą odtworzyć fabrykę.
W obydwu Focusach, poprzednim i obecnym coś takiego miałem. Co to jest przez przypadek uświadomiła mnie osoba dorabiająca klucze jak docinałem grot do poprzedniego auta. Docinał mi z kluczyka trzeci klucz i jak zobaczył, że to mam powiedział, że gdybym mu to pokazał wcześniej, to nawet kluczyk do skopiowanie nie byłby mu potrzebny, bo po tym numerze by mi dorobił grot :)
Miejcie na uwadze, że dorobienie samego klucza też problemu może nie rozwiązać. Wyciera się klucz i wkładka więc nowy kluczyk za wiele może nie pomóc. Jest to cytat osoby docinającej mi klucz. Powiedział również, że korzystanie z jednego kluczyka to błąd i warto korzystać z kluczy na przemian, co powoduje równe ich zużywanie się i zarazem dopasowywanie się do wkładek.
Nie dużym kosztem i w dość łatwy sposób można w Focusie zamontować centralny z pilota. Jeśli posiada się dwa kluczyki to na portalu aukcyjnym, który ma monopol u nas jest osoba sprzedająca piloty z immobilizerem i można sobie wtedy dopisać klucz do samochodu w kilka sekund.
Co do radia to napisz koleżanko okładanie, czy wcale się nie włącza czy po włączeniu woła kod.
Samo wpisanie kodu wykonuje się klawiszami od nr 1 do nr 5 (1 - pierwsza cyfra kodu, 2 - druga i tak analogicznie do 4). Klawisz 5 odpowiada za potwierdzenie kodu.
kobolek21 24-02-2014, 14:56 witam mam problem z moim focusem (mk1 rocznik 2004 hatchback 1.8 TdCi). nie zamyka sie maska i czy to ma zwiazek z centralnym zamkiem bo chwilowo akumulator mam wyciągnięty? czy da sie cos zrobic czy poprostu wymiana zamka?
bobuniek 24-02-2014, 15:30 czy to ma zwiazek z centralnym zamkiem
Nie ma nic wspólnego, zamek w masce jest tylko mechaniczny, a może wyciągając akumulator odkręciłeś coś tak że teraz przeszkadza przy zamykaniu maski??
ilcia114 24-02-2014, 18:36 A czy takiej plastikowej opaski z kluczykiem nie było ?
Jest na niej zapisany kod do docięcia grotu, z którego osoby zajmujące się docinaniem mogą odtworzyć fabrykę.
W obydwu Focusach, poprzednim i obecnym coś takiego miałem. Co to jest przez przypadek uświadomiła mnie osoba dorabiająca klucze jak docinałem grot do poprzedniego auta. Docinał mi z kluczyka trzeci klucz i jak zobaczył, że to mam powiedział, że gdybym mu to pokazał wcześniej, to nawet kluczyk do skopiowanie nie byłby mu potrzebny, bo po tym numerze by mi dorobił grot :)
Miejcie na uwadze, że dorobienie samego klucza też problemu może nie rozwiązać. Wyciera się klucz i wkładka więc nowy kluczyk za wiele może nie pomóc. Jest to cytat osoby docinającej mi klucz. Powiedział również, że korzystanie z jednego kluczyka to błąd i warto korzystać z kluczy na przemian, co powoduje równe ich zużywanie się i zarazem dopasowywanie się do wkładek.
Nie dużym kosztem i w dość łatwy sposób można w Focusie zamontować centralny z pilota. Jeśli posiada się dwa kluczyki to na portalu aukcyjnym, który ma monopol u nas jest osoba sprzedająca piloty z immobilizerem i można sobie wtedy dopisać klucz do samochodu w kilka sekund.
Co do radia to napisz koleżanko okładanie, czy wcale się nie włącza czy po włączeniu woła kod.
Samo wpisanie kodu wykonuje się klawiszami od nr 1 do nr 5 (1 - pierwsza cyfra kodu, 2 - druga i tak analogicznie do 4). Klawisz 5 odpowiada za potwierdzenie kodu.
Dziękuję za radę juz myślałam o centralnym z pilota i tak chyba zrobię. A jeśli chodzi o radio to właczyc je mozna tylko kodu chce ale dziękuje za podpowiedz jak wbic kod bo pewnie bym na to nie wpadła g:DD
Bump: Tak, cofa się:) jest to bardziej niż pewne, ostatnio rozmawiałem z handlarzem i mówił ze przez 14 lat w branży nie sprzedał jeszcze samochodu z niecofniętym licznikiem, Polacy już tak maja, jak coś ma powyżej 200tyś to już na złom, wiec handlarze zmniejszają :) a ile miał Twój?
Szkoda że tak daleko masz do słupska, mam profesjonalny miernik lakieru to by się sprawdziło czy nie dachował :)
A co do radia to jak pisał kolega wyżej, powinnaś dostać karteczkę, ale do niej też jest naklejka, u mnie w mondeo była przyklejona koło koła zapasowego, możesz szukać, ale są spece co rozkodują, ale jest to niezgodne z regulaminem wielu forów, więc musisz uderzać do samych użytkowników, nie twórz tematu, zostanie skasowany. Są też kalkulatory i generatory kodów, poszukaj u wujka google.
A co do zamków, dziwne, padły dwa zamki? Poprzedni właściciel mojego z tego co wiem nigdy nie otwierał bagażnika z kluczyka, a zamek działa jak nówka, bym się skupił na samym kluczyku.
Podejrzewam że mój jednak nie był cofnięty bo mam coś ponad 200.
No szkoda że mam tak daleko bo sama jestem ciekawa wszystkiego co się wiaże z tym autem. Podoba mi się i dobrze się nim jedzie, ładnie się drogi trzyma nie znosi no i silnik tez ładnie pracuje tylko coś trze ponoć jakaś rolka albo pasek. Teraz moge do mechanika podjechać to się dowiem czegoś...tak sądzę ;)
Bump: Z tylnym zamkiem może być po prostu tak, że zapadki się zastały. Taka sytuacja miała miejsce kiedyś u mnie w Vectrze B, gdzie poprzedni właściciel otwierał klapę centralnym z pilota i później kluczykiem nie szło jej otworzyć. Po rozebraniu i przeczyszczeniu działa do dzisiaj, a minęło już ponad 5 lat.
Z tyłem jest o tyle dobrze, że można z wnętrza samochodu otworzyć klapę, co umożliwia wymontowanie wkładki, a z przodem jest już gorzej. Rozwiązanie Forda na kluczyk jest czasem problematyczne i ma swoje minusy.
Najważniejsze, że udało się otworzyć jakoś maskę i teraz warto pod nią zerknąć jak tam wszystko wygląda.
Jak są takie problemy od początku to polecałbym kogoś zaufanego, co zrobi porządny przegląd zaczynając od płynów eksploatacyjnych na rozrządzie kończąc, bo jaki przebieg ma na prawdę Foka to nie wiadomo. Szkoda, żebyś przez zaniedbanie została narażona na dodatkowe koszty, a mówię tutaj narazie o samej komorze silnika. Niech ktoś Ci dobrze obejrzy samochód, bo może się też okazać, że jest poskładany już z kilku aut :/
Odnośnie walki z komisem to warto może iść do Rzecznika Praw Konsumenta i powinien coś poradzić. Kupując samochód nie ma co patrzeć na przebieg i książki serwisowe, bo w większości przypadków jest to jeden wielki "pic na wodę". Wystarczy popatrzeć, że coraz częściej im starszy samochód tym mniejszy przebieg na liczniku ;)
Co do wymontowania zamka z przodu to będzie trochę rozbierania, ale zapewniam, że nie jest to jakoś bardzo skomplikowane :) Skoro zamek się poddał to może warto spróbować go porządnie naoliwić i to pomoże.
Kod do radia jest dołączony, na takiej małej karteczce, do papierów od samochodu (dokładnie z instrukcją od radia o ile dobrze pamiętam). Jeśli tego Koleżanko też Ci nie dali, to po wymontowaniu radia i podrzuceniu numerów (jeśli się nie mylę) na forum są osoby, które Ci pomogą w zdobyciu kodu .
Tak z innej beczki, to czy reszta wyposażenia działa ?
Tak reszta działa :) A co do kodu radia to juz napisałam do kogos ale nic narazie nie odpowiedział. Jutro bedę szukać w aucie.
kobolek21 24-02-2014, 18:54 no właśnie nic nie przeszkadza :/ bo ta zapadka ( jak mi się wydaje bezpieczeństwa) to trzyma tylko ta druga co trzyma maskę nie więc chyba zamek do wymiany. i teraz pytanie wymiana jest jakoś skomplikowana? w garazowych warunkach da radę to zrobić czy jednak mechanik?
Bump: a jezcze pytanie. te przewody co dochodzą do zamka to co to jest? jakiś czujnik?
kobolek21 25-02-2014, 16:35 to jak pomoże ktoś?
|
|