Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] rodzaje Convers
Witam, szukałem na forum tematu dotyczacego Convers.
na zalaczonym zdjeci przedstyawiam dwa rozne. czy mozecie mi powiedziec czy to jest to samo urzadzenie? jakie sa jego nazwy. I czym sie roznią.
dziekuje!!
szmelcmax 01-03-2014, 12:43 Tak ogólnie to ten z lewej jest po FL czyli nowszy. Ma jakieś dodatkowe wskazania, które wcześniej były na oddzielnych miernikach. Chyba temp. silnika, chociaż tu widzę także poziom paliwa. Ale niech się posiadacze wypowiedzą , bo ja mam ten z numerem 2.
To 2 te same, różnią się softem, którego można zaktualizować. Chciałbym od razu nadmienić, że (to) converse+ (a nie converse) ma opcję personalizacji... czyli zmianę motywu więc nie wstawiajcie zdjęć z jaśniejszym i ciemniejszym motywem, jako 2 różne, bo różnica jest tylko w wyglądzie.
tak jak szmelcmax napisał "z lewej jest po FL czyli nowszy"
lol19 mylisz się co do "nie wstawiajcie zdjęć z jaśniejszym i ciemniejszym motywem, jako 2 różne, bo różnica jest tylko w wyglądzie".
http://data.motor-talk.de/data/galleries/688922/21023/das-alternative-farbschema-im-convers.jpg to <- to i to -> http://www.markwilson.co.uk/blog/images/ford-bluetooth-iphone-directory.jpg to te same converse+ tylko inny motyw.
...to te same converse+ tylko inny motyw.
Tyle, że na lewej fotce z pierwszego postu wyraźnie widać graficzny wskaźnik poziomu paliwa. Występuje tylko w convers+ poliftowym, bez wskazówkowego wskaźnika poziomu paliwa.
Czyli niezależnie od kolorystyki i tak w pierwszym poście na lewej stronie jest polift a na prawej przedlift.
BTW - większe zdjęcie lepiej pokazywało by podstawową różnicę - przedliftowe c+ miały wskaźniki poziomu paliwa i temperatury silnika "zegarowe", na dole prędkościomierza. Polifty nie mają tych zegarów. I to jest główna różnica.
Przedliftowe i poliftowe c+ mają różne oprogramowanie i nie da się wgrać oprogramowania zamiennie - są to różne urządzenia (inna elektronika najogólniej).
To 2 te same, różnią się softem, którego można zaktualizować. Chciałbym od razu nadmienić, że (to) converse+ (a nie converse) ma opcję personalizacji... czyli zmianę motywu więc nie wstawiajcie zdjęć z jaśniejszym i ciemniejszym motywem, jako 2 różne, bo różnica jest tylko w wyglądzie.
mnie się wydaje że nr.1 jest po lifcie bo tam na zdjęciu powinno już być widać wskazówkę na prędkościomierzu od poziomu paliwa a jej nie ma bo jest wskaźnik graficzny na wyświetlaczu :P
To wytłumaczcie mi proszę dlaczego mam zegary ze wskazówkami paliwa i temperatury a wersje mam po lifcie (VIN pokazuje datę produkcji 2010.05)?
To wytłumaczcie mi proszę dlaczego
Bo masz wersję przejściową ?
Dokładnie tak - przejściówka. Ma ona jeszcze inny soft niż przed- i polift.
Są tego jakieś negatywne strony?
Są tego jakieś negatywne strony?
Oczywiście - można popaść np. w depresję, że nie ma się najnowszej wersji :one:
A tak poważnie - a jakie w ogóle mogą być? Nie da się zaktualizować do wersji poliftowych softu i tyle - reszta działa i będzie działać.
jamacieq 02-03-2014, 19:56 Jeszcze takie info dla przyszłych właścicieli S-max'a - mam converse+, ale wyposażenie auto jest bardzo podstawowe - taki wyświetlacz poza tym, że robi wrażenie to przydaję się, gdy na wyposażeniu auta znajduje się gps, usb, bluetooth, fabryczny alarm, webasto itp. Sam posiadam zwykłe radio FORD 6000, bluetooth'a niemiec sobie założył oddzielnie, (ale działa bardzo dobrze), więc ten typ wyświetlacza tylko wygląda u mnie niż bardziej spełnia swoją funkcję :)
witam. mam problem z ustawieniem licznika w s-maxie. od czasu nabycia miałem na liczniku wyświtlane info cd,radio. od niedawna ww. info znikło. czy moze mi ktoś podpowiedziec co trzeba zrobić aby informacje te wróciły. dzieki pozdrawiam
Oczywiście - można popaść np. w depresję, że nie ma się najnowszej wersji .
Ten etap mam już za sobą :-P teraz czerpie pełnymi ręcyma z wersji jaką posiadam :-)
Odświeżam temat bo mam pytanie - czy da się zamieć conversa+ z wersji międzylift (fota 2 w pierwszym poście) na wersję poliftową (fota 1) na zasadzie p&p (wtyczki itd).
Czy potrzebna jest jakaś dodatkowa konfiguracja?
Odświeżam temat bo mam pytanie - czy da się zamieć conversa+ z wersji międzylift (fota 2 w pierwszym poście) na wersję poliftową (fota 1) na zasadzie p&p (wtyczki itd).
Wtyczka jest taka sama. Jedyne co to nie wiem jak z kontrolką poduszek, jak to jest z liftem-poliftem. W moim przed-lifcie mam patcha bo świeciła się kontrolka poduszek :)
Niech się mądrzejsi wypowiedzą :) P&P w sumie jest bo działać będzie g:DD
M-S POWER 13-11-2017, 04:46 Da się tylko musisz być pewien że posiadasz wersję miedzyliftową bo jeśli okaże się że to przedlift to będzie się świecić airbag,ale jak coś to temat też do ogarnięcia
orion512 08-12-2017, 17:35 czy da się zamieć conversa+ z wersji międzylift (fota 2 w pierwszym poście) na wersję poliftową
Mogą pojawić się pewne drobne niedogodności, ale generalnie będzie działać. Sam tak jeżdżę.
A czy P&P to już zależy czy chcesz to zrobić po bożemu, czyli korekta przebiegu, kopiowanie konfiguracji, czyszczenie błędów ewentualnie update czy modyfikacja softu
O jakich niedogodnościach piszesz? Coś nie działa / działa źle / jakieś skutki uboczne?
JARO1972 18-05-2021, 21:30 Paniwie pytanie
Ma ktos zwas wsad do conversa po lf europe w dieslu
Paniwie pytanie
...
A gdzież to "poniwione" pytanie wcześniej padło???
I o co konkretnie chodzi - tak trochę bardziej po polsku poprosimy...:569:
JARO1972 19-05-2021, 21:25 oki
sorki
niezauwazylem.To tak jak sie na komorce pisze
chodzi mi o soft do konversa poliftowego europejski
mam angola i chce mu wgrac kilometry
chyba ze jest jakis sposob ucdesem bo forscanem niema mozliwosci zmiany z mil na km w głównym przebiegu
Nie ma softu na angliki i na EU.
Zmienia się wsad do procesora, raptem dwa wpisy.
Można programatorem bezpośrednio podłączając się do procesora, można przez vbf, można przez odczyt po OBD i zmianę w HEX.
Opis jak zrobić to programatorem najłatwiej znaleźć.
...chce mu wgrac kilometry
...
Mam stosownego VBFa zmieniającego zawartość eeprom, ale z oczywistych względów nie dam...
Aby była jasność - oczywisty powód to ten, że nie ja tego VBFa tworzyłem. Dostałem od autora, więc używać mogę a rozpowszechniać - nie...:one:
Zmiana mil na km za pomocą VBFa jet najszybsza i najprostsza,
Czy najszybsza to nie powiedziałbym, najprostsza owszem.
Uruchomic UCDS, przygotowac vbf loader chwilę zajmuje zanim ruszy upload.
Szybciej czyta program po obd a potem zmiana HEXa, ale na pewno nie jest prostsze.
JARO1972 20-05-2021, 14:21 Panowie wszystko oki
Dam nie dam
niechodzi mi o jakas modernizacje softu tylko plik BIN zeby wgrac bezposrednio do eepromu 24c16 tu sa dane angol europa
Dostałeś odpowiedź.
Edytuje się ten który jest w liczniku, w sposób (do wyboru) podany przeze mnie.
Odradzam wgrywanie czegoś obcego i w 24c16 nie ma czegoś takiego jak "najnowszy".
|