Zobacz pełną wersję : [Ogólne] powershift komunikat skrzynia biegów ograniczenie funkc.
MirekDuda 02-03-2014, 17:14 Witam wszystkich forumowiczów!
od kilku tygodni jestem właścicielem forda z automatem.
zrobiłem autem 2tyś km i od kilku dni mam dziwny obkaw. zawsze na zimno (pierwsze kilometry jazdy) pojawia mi się komunikat "Skrzynia biegów ogranicz. funkc.".
po "restarcie" auta wszystko wraca do normy. automat dobrze zmienia biegi, nie szarpie wszystko ok. w chwili zakupu byłem w serwisie nna diagnostyce ... nie wykazała żadnych awarii i błędów.
przeszukałem internet ale nie znalazłem żadnej wskazówki. w instrukcji ford nie ma opisu takiego komunikatu (próbowałem do kilku galaxy i mondeo).
może ktoś z was spotkał się z podobnymi objawami i może mnie naprowadzić na przyczynę i rozwiązanie......
Pozdrawiam
MirekDuda 03-03-2014, 13:44 Witam ponownie.
Nadal nie wiem o co chodzi. ciekawe czy w fordize przez telefon udzieliliby mi informacji co może być przyczyną?
marcinbb 03-03-2014, 13:48 Większe szanse będziesz miał u wróżki niż w ASO Forda oni nawet czytać kryształowej kuli nie potrafią, a wróżka przynajmniej na ściemnia.
Pod komputer i sprawdź błędy będzie wszystko jasne.
MirekDuda 03-03-2014, 15:07 wróżka tańsza ....
no ale co poradzić...tylko ja w chorwacji mieszkam a tu ford nie jest popularnym modelem więc pewnie pozostanie mi serwis ...
gopiotrek 04-03-2014, 12:13 Skądinąd wiem, że była cała seria wadliwych powershiftów, które ford cichaczem wymianiał na gwarancji. Objawy były podobne do Twoich. Sprawdź może i Tobie należy się wymiana.
Witam wszystkich forumowiczów!
od kilku tygodni jestem właścicielem forda z automatem.
zrobiłem autem 2tyś km i od kilku dni mam dziwny obkaw. zawsze na zimno (pierwsze kilometry jazdy) pojawia mi się komunikat "Skrzynia biegów ogranicz. funkc.".
po "restarcie" auta wszystko wraca do normy. automat dobrze zmienia biegi, nie szarpie wszystko ok. w chwili zakupu byłem w serwisie nna diagnostyce ... nie wykazała żadnych awarii i błędów.
przeszukałem internet ale nie znalazłem żadnej wskazówki. w instrukcji ford nie ma opisu takiego komunikatu (próbowałem do kilku galaxy i mondeo).
może ktoś z was spotkał się z podobnymi objawami i może mnie naprowadzić na przyczynę i rozwiązanie......
Pozdrawiam
Tylko z tego co widać gwarancja koledze skończyła się ok 2 lata temu....
MirekDuda 04-03-2014, 17:11 Sprawa jest o tyle dziwna że ten komunikat zapala się tylko mi!
od dwóch dni jestem poza domem i autem porusza się moja żona...
zero komunikatów!>@#$!
na początku byłem przekonany że pojawienie się komunikatu to przyczyna jednoczesnego naciśnięcia pedału gazu i hamulca ....odstęp jak dla mnie mały a płetwy szerokie... ale pilnowałem się i wydaje mi się że wyeliminowałem to w 100%.
na 100% powinienem olej wymienić bo nie wiem kiedy i czy był wymieniany w skrzyni.
Panowie pytanie dodatkowe: czy komputer wykaże błędy jeżeli na wyświetlaczu i po wyborze komunikatów z menu nic nie ma? po restercie auta wszystko wraca do normy i jak przejadę kilka km do końca problem zanika ... aż do kolejnego dłuższego postoju ..
...Panowie pytanie dodatkowe: czy komputer wykaże błędy jeżeli na wyświetlaczu i po wyborze komunikatów z menu nic nie ma? po restercie auta wszystko wraca do normy i jak przejadę kilka km do końca problem zanika ... aż do kolejnego dłuższego postoju ..
Opisane zachowanie skrzyni zdarza się - sam tak miewam.
Jak zaobserwowałem, komunikat pojawia się po zbyt szybkim od uruchomienia auta wybraniu pozycji "R" albo "D" - szczególnie często pojawia się dla "R". Wynika najprawdopodobniej ze zbyt małego ciśnienia oleju w siłownikach sprzęgła w momencie wrzucenia "biegu". Odczekanie 2-3 sekund pozwala unikać tego komunikatu - z tego powodu najpewniej żona go nie widzi...
W opisanej sytuacji w sterowniku skrzyni nie ma żadnych błędów.
Komunikat u mnie potrafił pokazać się raz lub dwa na tydzień. Komunikat praktycznie przestał się pojawiać po wykonaniu procedury serwisowej "adaptacja sprzęgła".
W razie czego - mam czym i umiem to zrobić.
MirekDuda 05-03-2014, 19:15 hmm to by była miła informacja (chyba :) ) ale napisz proszę czy opisane przez ciebie zdarzenie następuje bezpośrednio po włączeniu auta i przełączeniu na bieg czy też może nastąpić po jakimś czasie. nie wiem czy może mnie ono dotyczyć gdyż w moim przypadku do wyświetlenia komunikatu dochodziło po przejechaniu 1 do 2 km , zawsze przy hamowaniu (czyli auto jest na D i redukuje).
jutro wracam więc w piątek po raz kolejny zasiądę za sterami i zobaczę ....
...napisz proszę czy opisane przez ciebie zdarzenie następuje bezpośrednio po włączeniu auta i przełączeniu na bieg czy też może nastąpić po jakimś czasie. nie wiem czy może mnie ono dotyczyć gdyż w moim przypadku do wyświetlenia komunikatu dochodziło po przejechaniu 1 do 2 km , zawsze przy hamowaniu (czyli auto jest na D i redukuje).
...
U mnie zdarzało się to tylko przy starcie.
Tak czy inaczej wykonał bym dla tej skrzyni obie procedury serwisowe
-"adaptacja widełek wybieraka"
-"adaptacja sprzęgła"
Na pewno nie zaszkodzi.
MirekDuda 14-03-2014, 07:40 Swoją drogą, jak widzę, to spotkało mnie "wielkie szczęście" i zdarzyła się usterka która nie występuje zbyt często jak widzę ...
dzisiaj znowu mnie "zaskoczyła" .... znowu przy hamowaniu....
przed świętami (wracam do domu :) ) jadę na wymianę oleju w skrzyni i poszukam magika od skrzyń w lublinie ....
może jest ktoś z lublina i może polecić kogoś kto nie będzie się uczył na moim samochodzie ?
...poszukam magika od skrzyń w lublinie ....
...
"Magik od skrzyń" wątpię czy zrobi Ci te wymienione procedury serwisowe. Robi się je tylko IDSem (fordowskim programem serwisowym), więc raczej zmuś do ich wykonani kogoś mającego coś takiego. Tyle, że jest pewne, że akurat tego będzie się uczył na twoim aucie...:wink:
MirekDuda 25-03-2014, 13:04 Witajcie, jestem właśnie po wizycie w servisie. po podłączeniu komputera okazało się że zapisany jest błąd P0771. Panowie stwierdzili że nieprawidłowo działa elektrozawór biegu 5.
krótki przegląd internetu pozwolił mi na znalezienie wpisów które mnie cieszą....a mianowicie informacja o tym że częstym powodem tego błędu jest zbyt niski poziom lub zanieczyszczenie oleju w skrzyni. na początku kwietnia jadę na wymianę (servis ...okazalo się że mała popularność marki przekłada się na atrakcyjność cenową).
opowiem jak było i czy pomogło :)
Michaleek87 26-03-2014, 06:05 hej i co pomogło?
Ile kosztowało wymiana oleju w skrzyni biegów?
Pozdrawiam
..
Ile kosztowało wymiana oleju w skrzyni biegów?
...
Przecież to PowerShit - ze 20 razy na forum było o kosztach wymiany oleju...
T.
MirekDuda 24-04-2014, 09:30 Witajcie, powróciłem dzielnie ... w aucie olej wymieniłem (olej i filtr zakupione w serwisie bo tak zalecał człowiek który dokonał wymiany)......
niestety operacja zakończyła się sukcesem ale pacjent nadal niedomaga.
mam nawet wrażenie że objawy się nasiliły. do czasu nagrzania się oleju wyrzuca mi omawiany komunikat. co gorsze zdarza mu się po włączeniu zapłonu (bez wybierania biegu czyli w pozycji P) zaraz po uruchomieniu szarpnąć i wydać nieludzki dźwięk. po złapaniu temperatury jadę 1000 km bez najmniejszego problemu.
z relacji mechanika olej ze skrzyni nie wykazywał oznak jej zużycia (był czysty i klarowny). zalecił mi w kolejnym kroku, podobnie jak tedi_k, zmianę oprogramowania. Jeżeli to nie pomoże to regeneracja elektrozaworów .......
...z relacji mechanika olej ze skrzyni nie wykazywał oznak jej zużycia (był czysty i klarowny). zalecił mi w kolejnym kroku, podobnie jak tedi_k, zmianę oprogramowania. Jeżeli to nie pomoże to regeneracja elektrozaworów .......
Przy "mokrych" sprzęgłach nie bardzo widzę możliwość aby olej był "czysty i klarowny"...:027:
Cały czas brak jest informacji, czy ktoś wykonał procedury serwisowe "adaptacja widełek wybieraka" oraz "adaptacja sprzęgieł".
Oczywiście najbardziej sensowna sekwencja to update softu skrzyni, bo obie procedury są obowiązkowe po update softu.
MirekDuda 07-05-2014, 14:24 Witaj, żadne operacje z softem ani procedurami serwisowymi nie były wykonywane. człowiek który dokonał wymiany nie posiada odpowiednich narzędzi a ja pojechałem na wymianę dzień przed powrotem do HR.
będę w lipcu na dłużej w PL, poszukam kogoś kto dysponuje wiedzą i narzędziami.
skrzynia zachowuje się jak dawniej .... do chwili nagrzania szarpie ...chyba że (ostatnie odkrycie :) ) do chwili nagrzania jadę "dynamicznie" (nie pirat ale obroty stale powyżej 2,5 ....). przy takiej eksploatacji (oczywiście przy założeniu że nie napotkam na poważną górę :) ) nic się nie dzieje .....
tedi_k dzięki za wszystkie info ...chętnie bym do ciebie podjechał ale ja z Lublina jestem i ni jak mi do Twojego miejsca zamieszkania ....
jeśli masz po drodze do Warszawy, to obie adaptacje PowerShifta mogę ja zrobić
Szukam gałki do Mondeo MK4 Automat i informacji jak się ją wymienia delikatnie....
Rozleciał się przycisk do stycznika z przodu gałki.
Mam cały mechanizm wybieraka od PowerShifta - ale z gałką plastikową. Mechanizm jest kompletny i sprawny, ale ma połamane mocowania (jest z "rozbitka"). Może służyć za "dawcę" wszelakich prowadnic, elektromagnesów itp. itd. W razie zainteresowania służę fotkami....
misiekrat 20-07-2014, 15:28 U mnie wyskoczył ten komunikat jak po godzinnej jeździe w korku w strasznym upale dodałem raportowanie gazu. Spadła moc, skrzynia nie zmieniła biegu i dodatkowo kontrolka silnika. Po ponownym uruchomieniu też jechałem bez problemu.
o co ewentualnie mam pytac w serwisie jak do nich pojade to zdiagnozowac??
Witam!
Mi również wyskakiwał podobny komunikat i objawy podobne jak wyżej.
Jutro jadę wymienić olej w asb do Ford Sławek Katowice. Materiały + robota ma kosztować 990 zł.
Przy umawianiu wizyty podałem Panu że mam skrzynkę AWF21 ( wg Ford Etis), że autko jest z 2007 r., 124 kkm itd. Pytam Pana również o dynamiczną wymianę oleju, a on mówi mi, że w Powershifcie nie robi się wymiany dynamicznej. I tu moje pytanie.
Czy skrzynia AWF21 to inaczej skrzynka Powershift? Powershifty są w fordach od 2010 roku.
Dzisiaj dzwoniłem do ww serwisu z zapytaniem o cenę tej usługi i spytałem o moich wątpliwościach. Fachowiec powiedział, że mam Powershifta.
Poczytałem na forum, że Ford Sławek to dobrzy fachowcy. A może ja się mylę?
Nie ma takiej możliwości, aby auto z 2007r. miało PowerShifta... Podaj VIN na PW. Po drodze do Sławka możesz podjechać do mnie (1,5 kilometra w stronę Katowic Piotrowic) to Ci powiem czego od nich oczekiwać....
Po wizycie w FordSławek.
Otóż Pan Sławek stwierdził, że jednak nie mam Powershifta. Powiedział mi również, że w AWF 21 nie wymienia się oleju, chociaż jak się uprę to wymiana nie zaszkodzi. Podłączyli auto do komputera, zaktualizowali softa silnika i skrzynki i kazali obserwować. Po urlopie umówiłem się na wymianę oleju w skrzyni ( spuścili kapkę i jest mocno przepracowany) oraz na regeneracje turbo ( przyczyną komunikatów może być turbo).
Pozdrawiam i dziękuję tedi_k.
misiekrat 28-07-2014, 22:22 I serwis po pod pięciu pod komputer nie znalazł żadnego błędu. Normalnie czary. Od tamtej pory komunikat nie pojawił mi się ani razu.
witam
starałem się zrobić adaptacje sprzęgła w powershifcie i tu problem..
hamulec 15 bar i pedał gazu do około 3000rpm żeby w sofcie przeszło na pass i ni jak nie mogę tego zrobić wciśniecie hamulca redukuje obroty silnika do 2000rpm..
a wiec ..jak zrobić ta adaptacje sprzęgła?
są jakieś błędy w skrzyni?
jaką wersją idsa to robisz?
skrzynia ostro wali jak zmieniam z P na D sporadycznie chodzi bez walenia
wywalało rożne błędy które kasowałem P284F-A0, P0700, P0700-61
wersja IDS v.86
Chciałbym podnieść wersje softu ale w tej wersji IDS podaje ze są niedostępne
może są jakieś pliki które można dodać do softu żeby to jakoś wykonać?
..jak zrobić ta adaptacje sprzęgła?
Jeszcze się nie spotkałem, aby robienie dokładnie wg instrukcji ekranowej (tylko trzeba czytać co jest napisane, a nie co nam się wydaje, że jest...) nie pozwoliło zrealizować procedury... Więc jeszcze raz podłączyć i robić dokładnie wg opisu.
Ważne jest aby przed uruchomieniem procedur serwisowych najpierw wykasować błędy.
skrzynia ostro wali jak zmieniam z P na D ...
Chciałbym podnieść wersje softu ale w tej wersji IDS podaje ze są niedostępne
...
1) Blokada przeciw staczaniu nie podlega żadnej adaptacji. Jest to mechaniczna zapadka na wale. Opisane zachowanie jest zazwyczaj spowodowane brakiem używania hamulca ręcznego. Standardowy przepis:
Pozycja "D", zatrzymujemy. Na wciśniętym hamulcu nożnym (zatrzymywaliśmy się...) zaciągamy mocno hamulec ręczny. Dopiero po zaciągnięciu hamulca ręcznego przestawiamy selektor z "D" na "P" i puszczamy hamulec nożny. Przy stosowaniu tego zalecenia nie następują naprężenia blokady przed staczaniem i nie ma "uderzenia" przy przestawianiu selektora z "P".
2) Jak nie ma nowszej wersji softu to nie weźmie się plików nie wiadomo skąd...
pokasowałem błędy..i dalej ta sama historia.. hamulec przechodzi w pass po wciśnięciu... po puszczeniu pedału znowu czerwony... z pedałem gazu jest tak ze przy 3000rpm jest zielone pole ale jak jednocześnie wciskam hamulec to spada do 2000rpm i lipa :(
odnośnie zaciągania ręcznego i wciskanie hamulca... u mnie się to nie sprawdza...
natomiast sprawdza się jak zmieniam z P na D chwile się zatrzymać na N kilka sec. i wtedy bez problemu wchodzi D
czasami przy takim szarpnięciu przy zmianie na D wyskoczy błąd skrzyni i wtedy mam tylko nie parzyste biegi.
No to "takie cuda tylko w ERZE"... Zawsze działa hamulec "do dechy", i "pedał gazu do dechy". Nie należy patrzeć na obroty - sam wyreguluje. Nie spotkałem się z problemem a parę razy już to robiłem...
wiec... jak długo mam trzymać nożny i pedał gazu..? jakieś określenie czasowe?
jak robię nożny do dechy (zmienia się na in range i jest zielone) , pedał gazu do dechy(obroty 2000rpm i out of range-accelerator)
Wychodzi, że coś jest padnięte... W normalnych warunkach robią się od razu zielone pola i można iść dalej... Pedały trzyma się "do dechy" cały czas, aż napisze wyraźnie, że można je puścić.
wydaje mi sie tez...
spostrzezenie... robilem zawsze jak wspomniales hebel na max w podloge zaciagniecie recznego i pozycja P na lewarku... z tym ze nie ma udezenia jak przechodze w tryb R -zawsze jest gladko i... jak odczekam chwilke na N przed zalaczeniem D tez jest dobrze... zawsze jak sie pospiesze jest udezenie silnikiem i czasem w trakcie jazdy skrzynia wywala blad i nie mam biegow parzystych.
Przypuszczam wiec, ze musi to byc jakies ustrojstwo przytkane, zatkane nie sprawne...
olej i filt wymienilem...olej w miare czysty a filtr czarny (wszystko genuine ford)
skrzynia ogolnie zachowujac ostroznosc przy przejsciu na D pracuje plynnie nawet tzw tryb S czy tez manual dziala swietnie w trakcie jazdy plynnie zmienia i plynnie redukuje na wszystkich przelozeniach.
podjechac do forda na kalibracje czy moze od razu na serwis z ta skrzynia?
ASO nie zrobi niczego innego niż Ty IDSem... Raczej jakiś sensowny warsztat, który widział wcześniej więcej niż jednego PowerShifta...
ok chyba doszedłem prawdy z tym szarpaniem
znalazłem błąd P0766-20-TCM co odpowiada za jakiś Shift solenoid D
i teraz pytanie jak się do niego dobrać...? ciężko jest cos znaleźć ..jakiś schemat lub manual wymiany i zasadnicze pytanie czy przed zdjęciem pokrywy od tej całej elektroniki na skrzyni, czy musze spuszczać olej?
Z tego co wiem, to zdaje się zespół hydrauliczny wymienia się w całości wraz ze sterownikiem...
a jak z czyszczeniem elektrozaworów? da się to wyczyścić? możliwe ze będzie działać?
no i dobra... doszedłem co i gdzie piszczy..
elektrozawory nie pracują prawidłowo... i teraz...rozbierać i starać się przeczyścić czy szukać zestawu do wymiany??
W podjęciu decyzji bardzo Ci może pomóc coś, co znalazł mi wujek gogle: dokumentacja serwisowa skrzyni PowerShift. https://www.dropbox.com/s/n7hzx9558o9rb3g/PowerShift%20Service%20Manual.pdf?dl=0
misiekrat 23-08-2014, 21:04 witam. dlugo mnie nie bylo ale wracam. na urlopie w Polsce skoczylem do serwisu forda. gosc z obslugi powiedzial ze taki komunikat jak najbardziej mogl mi sie pojawic po dlugiej jezdzie w korku w duzej temp. ze jakis czujnik temp zglupial. wymienili mi olej i wgrali dodatkowo nowego softa i jak na razie zadnego komunikatu nie zobaczylem (nawet komunikatu AWARIA SILNIKA).
no i.. otworzyłem skrzynie..
a w środku koszmar!
w środku są 3 magnesy które zbierają wszystko co tylko mogą... a wiec mam sporo opiłków, połamaną jakąś sprężynę dosyć masywną bo kawałki tej sprężyny znalazłem na jednym z magnesów, znalazłem tez mniejsza sprężynkę połamaną na 3 części...całe szczęście skróciła się około 7mm od oryginału.
po wyczyszczeniu naftą pod ciśnieniem wypadł mi jakiś aluminiowy guzik lekko uszkodzony..co się okazało służy on do blokowania tej delikatniejszej sprężynki.
wiec chcąc nie chcąc musiałem rozkręcić więcej elementów żeby to wszystko w miarę poskładać.
operacja się udała.. pacjent nie okazuje już wcześniejszych dolegliwości..oczywiście wiem ze to nie zamyka tematu naprawy tej skrzyni ale tymczasowo działa... bo szukam gdzieś elementów które mógłbym wymienić nie bawiąc się w wymianę całego modułu.
w każdym bądź razie warto czasem samemu sprawdzić co w trawie piszczy.
samo rozkręcanie nie jest zbyt kłopotliwe mając auto na podnośniku, kilka razy windowałem góra - dól ale następnym razem pójdzie sprawniej:)
olej zmieniany 4 tyg temu jakieś 1000km przebiegu i nie wyglądał już na świeży, czeka mnie kolejne rozkręcanie jak ogarnę temat z częściami wiec zalałem tym samym olejem z tym ze puściłem go przez filtry to lakierów samochodowych co zebrało zanieczyszczenia...ogólnie zabawa jakieś 6h.
jeśli nie znajdę części to auto pójdzie do specjalisty od skrzyń.
pozdrawiam forumowiczów.
dzięki Tedi_k za pdf.
Witam, podepnę się pod temat, żeby nie zakładać nowego. Po wymianie oleju w moim powershifcie drastycznie skoczyło spalanie no i wyświetla się komunikat jak w temacie, nie ustaliłem, w którym momencie i w jakich okolicznościach, ale po ponownym uruchomieniu silnika jest spokój. Czy adaptacja wybieraków i sprzęgieł pomoże w tej przypadłości?
tak nie powinno dziać się po wymianie oleju
może zły olej wlali?
Nie sądzę, znajomy mechanik więc nie sądzę że by mi wlał zły olej..
BUMP: dzisiaj znowu mi się komunikat wyświetlił, i skrzynia nie zmieniała biegów, na nieszczęście albo szczęście miałem wpięty 1 bieg, zatrzymałem się po zauważeniu, że skrzynia nie zmieniała biegów i po wyłączeniu silnika i uruchomieniu go jeszcze raz wszystko wróciło do normy, spalanie w mieście przy normalnej jeździe >10l/100km. Szok!
stingerA6 22-04-2015, 05:47 Zczytywałeś błędy ze sterownika? Tam trzeba szukac odpowiedzi, bo to już pachnie poważniejszą usterką.
jeszcze nie, na poniedziałek jestem umówiony do mechanika
Mnie dzisiaj przywitał mój takim komunikatem.
Zachowywał się tak, jakby tylko parzyste (albo i nieparzyste, ale miałem wrażenie, że wystartował z 2-go) miał. Zmieniał bieg na wyższy w granicy 2500RPM i jakby dwa w górę, wyraźnie dłużej to trwało niż normalnie. Po zgaszeniu i odpaleniu wszystko wróciło do normy.
M!nioTaur 27-04-2015, 07:15 Witam wszystkich,
co by nie tworzyć kolejnego tematu - wczoraj miałem taką dziwną sytuację - jadę ok 30km/h i nagle jakieś głośne stuknięcie i szarpnięcie. Myślałem, że może w jakąś dziurę wjechałem, albo w coś uderzyłem, ale nie. Skrzynia mi zredukowała bieg na 1 i innych nie zmienia, czyli mam tylko 1 i wsteczny. Wyświetla mi się jedynie komunikat - "skrzynia biegów ograniczenie funkc.". Ma ktoś pomysł - co mogło się przydarzyć?
podłącz elma i sprawdź forscanem jakie są błędy w skrzynii
Po adaptacji jest spokój natomiast zastanawia mnie spalanie w mieście na poziomie 9l, w trasie ok, w mieście trochę dużo..
M!nioTaur 01-05-2015, 09:04 Podłączyłem Mondka pod Delphi i błędy dopiero pojawiły się przy uruchomionym silniku. Komunikat z silnika - P0700 - uszkodzenie w układzie sterowania automatyczna skrzynia biegów. Błąd ze skrzyni - P2715 - zawór regulacji ciśnienia D - zawieszony załączony.
Mówi to coś komuś?
EDIT: Samochód po wymianie wspomnianego zaworu. Najpierw przeczyszczony, ale niestety problem się pojawił jeszcze u mechanika - PowerShift wrzucał tylko biegi parzyste, więc konieczna była wymiana zaworu (zawór wzięty z innej używanej skrzyni).
EDIT 2: Oczywiście byłoby zbyt pięknie, żeby wszystko było ok :D Podczas jazdy powyżej 100km/h przy obrotach powyżej 2,5k obroty samoczynnie zwiększają się o np. 200 rpm i od razu wracają na stary poziom. Nie jest to ciągłe, ale się zdarza dosyć często - ktoś ma jakiś pomysł co może być przyczyną?
W trakcie kick-down trochę dziwnie zmienia te biegi - tak jakby czasami się zastanawiał jaki bieg wrzucić, czy wystarczy upgrade skrzyni?
M!nioTaur 25-05-2015, 09:46 Problem ten pojawia się jedynie na 2 i 4 biegu. Mam się wybrać do swojego mechanika. Ale może ktoś się spotkał z podobnymi objawami?
orion512 25-05-2015, 10:53 Po rozbiórce były robione adaptacje?
M!nioTaur 25-05-2015, 11:53 Przyznam szczerze, że nie wiem. Dopytam się mechanika. Ale jeśli by nie były robione adaptacje, to chyba wszystkie biegi powinny wariować? Czy może być taka sytuacja, że tylko 2 biegi są pokręcone...
Zauważ, że te 2 biegi obsługuje to samo sprzęgło, więc może tu jest problem. Na pewno wykonanie procedur serwisowych adaptacji sprzęgieł i wybieraka nie zaszkodzi.
przemo_1981 14-03-2016, 08:49 Witam
Niestety i mnie dopadł dzisiaj rano komunikat "Skrzynia biegów ogranicz. funkcj." Zanim zjechałem z drogi widziałem na obrotomierzu opadające obroty jakby nie mógł załapać biegów. Po wyłączeniu i włączeniu auta brak komunikatu i normalna jazda (zrobiłem 5km by dokulać się do parkingu koło pracy).
Zaraz dzwonię do ASO by umówić się na wstawienie auta. Mam być na coś wyczulony w kontakcie z serwisem?
nabuchodonozor 14-03-2016, 17:14 Mam być na coś wyczulony w kontakcie z serwisem?
Miniaturka załącznika (kliknij aby powiększyć)
na to, iż jeśli to usterka leżąca po stronie skrzyni to jedyne co zrobi ASO to zaproponuje wymianę...
na to, iż jeśli to usterka leżąca po stronie skrzyni to jedyne co zrobi ASO to zaproponuje wymianę...
Raczej tak. Jak masz kabla jakiegoś, którym można odczytać błędy albo znasz kogoś kto ma, to zanim go tam zaprowadzisz sprawdź co go bolało. Taki rodzaj komunikatu może pojawić się nie tylko z winy skrzyni o czym się kilkukrotnie sam przekonałem.
Skrzynia "nowa" w aso, czyli taka fabrycznie regenerowana, to jakieś 16kPLN przed rabatami, skrzynia fabrycznie nowa, jakieś 21kPLN.
Miej to na uwadze :)
przemo_1981 14-03-2016, 19:16 Samochód dzisiaj o 15 odstawiłem do ASO (Opłotki Poznań) na lawecie (zgłoszoną jako awarię pojazdu z assistance przy OC/AC/NNW by dostać auto zastępcze, później błąd już nie wyskakiwał - auto bez problemów wjechało i zjechało z lawety) więc niestety nie mam już możliwości weryfikacji co się stało.
Zobaczymy co powiedzą po sprawdzeniu i ewentualnie co zaproponują, bo wg warunków FP:
"Uszkodzona część zostanie naprawiona lub wymieniona bez dodatkowych opłat na część Forda lub Motorcraft (z możliwością użycia części regenerowanych, wedle uznania Ford Polska)."
Wg powyższego praktycznie nie mam nic do powiedzenia. Oczywiście będę próbował rozmawiać :) Tak czy siak, po odbiorze samochodu podjadę sobie do kogoś by mi dokładnie prześwietlił auto ze względu na kończącą mi się gwarancję FP.
ps.
.... a to źle? Bo odczytuje taki podtekst...
nabuchodonozor 14-03-2016, 19:37 .... a to źle? Bo odczytuje taki podtekst...
jeśli zrobią to bez dopłat..., nie mam nic przeciwko
przemo_1981 14-03-2016, 19:59 Wg warunków FP nie podlegają elementy eksploatacyjne a skrzynia biegów nie jest takim elementem, wiec chyba nie mają podstaw żądania dopłat, chociaż jak to się mówi: pożyjemy zobaczymy.
Zastanawia mnie jedna rzecz dotycząca sprzęgła (dotychczas jeździłem manualną skrzynią i tam odrębnym elementem było sprzęgło - część eksploatacyjna). W powershifcie są 2 sprzęgła - jaka jest ich żywotność i jak wygląda ich wymiana? Pytam się bo to skrzynia steruje przełączaniem biegów (przy manualnej to od kierowcy zależała żywotność sprzęgła ze względu na styl jazdy).
W Powershift żywotność sprzęgieł też zależy od stylu jazdy kierowcy.
Nie zauważyłem, abyś pisał że masz Ford Protect. Happy You ;)
Sprzęgła to też część eksploatacyjna - wieczne nie są. Wytrzymać około 200kPLN powinny, ale kto wie.
Koszt zestawu sprzęgieł to około 5-6kPLN do tego ASO na pewno doliczy 1kPLN za obudowę sprzęgieł, która wdg TIS jest JEDNORAZOWA + wymiana oliwy, konieczność zdjęcia i założenia skrzyni. Myślę, że w ASO w 10kPLN za wymianę sprzęgieł się nie zamknie.
Poza ASO istnieje możliwość wymiany niekoniecznie zestawu sprzęgieł, a na przykład samych tarcz sprzęgła (dostępne za ok 1,5kPLN) + do tego oczywiście zdjęcie i założenie skrzyni + zabawa w demontaż/montaż zestawu sprzęgieł + dekiel jak popsują - tutaj poniżej 4kPLN też się raczej nie zamknie.
Przy okazji przydałoby się wyczyścić skrzynię z opiłków, wymienić filtr wewnętrzny, wyczyścić chłodnicę oleju. Po wymianie sprzęgieł przewidziana jest dodatkowa wymiana oleju po krótkim przebiegu jak dobrze pamiętam.
przemo_1981 15-03-2016, 00:22 Patrząc ile trzeba zrobić i ile kosztuje wymiana sprzęgieł to nie obraziłbym się gdyby mi nie wymienili skrzyni :)
O moim FP pisałem w innym dziale, więc chyba dlatego tu zapomniałem wspomnieć. Na szczęście poprzedni właściciel wykupił 3 i 4 rok + 150kkm - mam przebieg 98600, koniec FP wg umowy 28 maja - więc na pewno jestem szczęśliwy :)
Od razu przy wstawieniu dzisiaj do ASO oprócz skrzyni zleciłem przegląd 100kkm (oleje, filtry itp), dodatkowo przegląd perforacji do gwarancji oraz (także z FP) częściowo nie grzejącą przednią szybę (ok 8-10cm po stronie pasażera mi nie grzeje).
Co dalej po 28 maja - zastanawiam się nad gwarancją 12, zobaczę co jutro mi powiedzą jak zadzwonią. W sumie muszę się podpytać ile u nich kosztuje przegląd do tej gwarancji 12, jeżeli nie jest to kwota z kosmosu to chyba jeszcze o to poproszę od razu.
14-03-2016, 09:48
przed chwilą dzwoniłem do ASO o gwarancję 12 - jak moje auto przejdzie przegląd 100kkm który zleciłem to tylko będę musiał zapłacić za samą gwarancję tj. 139zł więc nawet się nie zastanawiam, bo to żaden koszt dodatkowy
16-03-2016, 19:36
Dzisiaj po 15 zadzwoniłem do ASO z pytaniem co z autem, bo się nie odzywali
W sprawie skrzyni niestety nic nie znaleźli komputerem, dodatkowo zrobili jazdę próbną (60km) i żadem błąd w czasie nie wyskoczył oraz nic po jeździe komputerem także nie znaleźli. Jutro serwisant planuje zrobić jeszcze jedną jazdę z podłączonym komputerem - może wtedy coś wyłapie.
Samochód bez problemu przeszedł przegląd 100kkm i gwarancja 12 jak najbardziej będzie. Jutro chcą jeszcze ogarniać mi przednią szybę.
ps. jazdy próbne rzędu 60km w ASO to norma?
przemo_1981 - jakaś diagnoza?
przemo_1981 17-03-2016, 20:02 kasztan niestety nie znaleźli nic mimo, że samochód był także trzepany pod kątem gwarancji 12... doradcy przesłałem nawet zdjęcie błędu, by nie wyszło, że jestem gołosłowny
niestety przed chwilą znalazłem coś w fv (założyłem osobny temat) (http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=2559538#post2559538))
Mój powershift zaczął mi szarpać co jakiś czas przede wszystkim na zimnym silniku lub przy mocnym dodaniu gazu. Po 3 dniach pojawił sie ten komunikat. Komputer pomazał błąd: P0766 (nieprawidłowe działanie elektrozaworu D sterującego zmiana biegów lub zablokowanie w położeniu wyłączenia ) i przechodzi w tryb serwisowy (jedynie wsteczny oraz 1 bieg działają) po wylaczeniaubzaplonu i ponownym włączeniu komunikat gaśnie i normalnie zmienia biegi, ale poszarpuje.
I teraz pytanie, czy upgrade softu może naprawić problem? Czy jednak trzeba oddawać od razu do rozebrania skrzyni?
Ktoś sie orientuje jaki jest koszt naprawy (nie w ASO) takiej usterki? Czy trzeba wymieniać cały moduł sterujący?
Dzięki za wszelkie wskazówki! Pozdrawiam
(Mk4 2012, przebiek >200 tys)
Mój powershift zaczął mi szarpać co jakiś czas przede wszystkim na zimnym silniku lub przy mocnym dodaniu gazu. Po 3 dniach pojawił sie ten komunikat. Komputer pomazał błąd: P0766 (nieprawidłowe działanie elektrozaworu D sterującego zmiana biegów lub zablokowanie w położeniu wyłączenia ) i przechodzi w tryb serwisowy (jedynie wsteczny oraz 1 bieg działają) po wylaczeniaubzaplonu i ponownym włączeniu komunikat gaśnie i normalnie zmienia biegi, ale poszarpuje.
I teraz pytanie, czy upgrade softu może naprawić problem? Czy jednak trzeba oddawać od razu do rozebrania skrzyni?
Ktoś sie orientuje jaki jest koszt naprawy (nie w ASO) takiej usterki? Czy trzeba wymieniać cały moduł sterujący?
Dzięki za wszelkie wskazówki! Pozdrawiam
(Mk4 2012, przebiek >200 tys)
Kolego napisz skąd jesteś to ułatwi porady.
Pozdrawiam
michał1986 03-10-2017, 17:34 Witam też miałem ten problem 3 razy mi się zapalił komunikat skrzynia biegów ograniczona funkconalnosc, wylaczylen i walczylem auto i komunikat znikł, przejechałem 110 km i narazie ok, czy to może być spowodowane ze chwilę wcześniej miałem robionego softa z 140koni na 163 koni, Bo fabrycznie miałem dwie mapy, czy to wszystko potrzebowalo chwili na adaptację? Proszę o odpowiedzi
Najlepiej to odczytać błędy bo tak to wróżenie. W moim przypadku komunikat pojawił się jak miałem za mało oleju (wyciek). Ale pojawia się również przy problemach z mechatroniką.
miałem robionego softa z 140koni na 163 koni
Sprawdziłeś, czy Twoja skrzynia jest przystosowana do przeniesienia większej mocy?
Piotr_V6 04-10-2017, 11:06 Sprawdziłeś, czy Twoja skrzynia jest przystosowana do przeniesienia większej mocy?
Powershift przenosi 450NM i nie ma sprawdzania czy skrzynia przenosi więcej, nie powinno więcej się robić jak 450Nm i tyle, bo tyle przewiduje producent, można zaryzykować więcej, ale czy warto ryzykować 16tyś zł w przypadku wymiany skrzyni lub 7-9 w przypadku jej naprawy? nie sądzę :027:..... 163KM to mapa fabryczna w kompie auta są dwie mapy wgrane wystarczay je przełączyć ze 140 na 163 lub odwrotnie jak kto woli
michał1986 04-10-2017, 15:06 Sprawdziłeś, czy Twoja skrzynia jest przystosowana do przeniesienia większej mocy?
One mają fabrycznie wgrane 140 i 163 , jak kupujesz auto to kupujesz ze 140 koni albo doplacasz i masz 163, oni aby mapy przelaczaja
Bump: Powershift przenosi 450NM i nie ma sprawdzania czy skrzynia przenosi więcej, nie powinno więcej się robić jak 450Nm i tyle, bo tyle przewiduje producent, można zaryzykować więcej, ale czy warto ryzykować 16tyś zł w przypadku wymiany skrzyni lub 7-9 w przypadku jej naprawy? nie sądzę :027:..... 163KM to mapa fabryczna w kompie auta są dwie mapy wgrane wystarczay je przełączyć ze 140 na 163 lub odwrotnie jak kto woli
Tak właśnie zrobiłem, tylko przlaczyle mape na 163 ,nic więcej nie chce robić
Bump: Powershift przenosi 450NM i nie ma sprawdzania czy skrzynia przenosi więcej, nie powinno więcej się robić jak 450Nm i tyle, bo tyle przewiduje producent, można zaryzykować więcej, ale czy warto ryzykować 16tyś zł w przypadku wymiany skrzyni lub 7-9 w przypadku jej naprawy? nie sądzę :027:..... 163KM to mapa fabryczna w kompie auta są dwie mapy wgrane wystarczay je przełączyć ze 140 na 163 lub odwrotnie jak kto woli
Tylko przelaczylem na 163 nic więcej nie robilem:)
orion512 04-10-2017, 15:28 Przełączenie mapy w żaden sposób nie powinno było spowodować komunikatu ze skrzyni.
Sam u siebie wielokrotnie przełączałem mapy w tą i z powrotem i nigdy skrzynia nie protestowała :)
Na początek odczytaj błędy. Tam będzie napisane co było powodem wyświetlenia komunikatu.
W PS często też zdarzają się np. problemy z czujnikiem położenia wałka wejściowego. Było kilka takich przypadków opisywanych na forum.
michał1986 04-10-2017, 15:30 Najlepiej to odczytać błędy bo tak to wróżenie. W moim przypadku komunikat pojawił się jak miałem za mało oleju (wyciek). Ale pojawia się również przy problemach z mechatroniką.
Błąd komunikacji tcm do pcm P0766
Pojawiło sie tylko po wybraniu drugiej mapy 163 koni, ale przejechałem 120 km i narazie jest ok, może potrzebowała jakieś adaptacji, przystosowanie nowych ustawien itd
Bump: Najlepiej to odczytać błędy bo tak to wróżenie. W moim przypadku komunikat pojawił się jak miałem za mało oleju (wyciek). Ale pojawia się również przy problemach z mechatroniką.
Pojawiło sie tylko po wybraniu drugiej mapy 163 koni, ale przejechałem 120 km i narazie jest ok, może potrzebowała jakieś adaptacji, przystosowanie nowych ustawien itd
Bump: Przełączenie mapy w żaden sposób nie powinno było spowodować komunikatu ze skrzyni.
Sam u siebie wielokrotnie przełączałem mapy w tą i z powrotem i nigdy skrzynia nie protestowała :)
Na początek odczytaj błędy. Tam będzie napisane co było powodem wyświetlenia komunikatu.
W PS często też zdarzają się np. problemy z czujnikiem położenia wałka wejściowego. Było kilka takich przypadków opisywanych na forum.
Pojawiło sie tylko po wybraniu drugiej mapy 163 koni, ale przejechałem 120 km i narazie jest ok, może potrzebowała jakieś adaptacji, przystosowanie nowych ustawien itd? Albo może to być to że była wtyczka poluzniona przy skrzyni biegów ?
Bump: Sprawdziłeś, czy Twoja skrzynia jest przystosowana do przeniesienia większej mocy?
Fabrycznie były wgrame dwie mapy i tylko przelaczylem na 163
P0766 - Shift Solenoid 'D' Performance or Stuck Off
Low transmission fluid level
Dirty transmission fluid
Faulty shift solenoid 'D' valve
Shift solenoid 'D' valve harness or connectors
Shift solenoid 'D' valve circuit is open or shorted
Czyli jak widać, za mało lub brudny olej.
Lub problem z zaworem elektromagnetycznym.
Kiedy miałeś wymieniany olej ? Czy czasem skrzynia nie jest spocona od dołu ?
Jeśli jesteś pewien co do oleju to zawór.
michał1986 04-10-2017, 16:48 P0766 - Shift Solenoid 'D' Performance or Stuck Off
Dirty transmission fluid
20 000 temu jak miałem skrzynie w regeneracji(takiego kupiłem)
Sprawdze sobie to spocenie na przeglądzie, bo za tydzień mam
Na kompie coś pokazało z tym zaworem D.
Ale narazie przejechalem 120 km i jest ok
Bump: P0766 - Shift Solenoid 'D' Performance or Stuck Off
Dirty transmission fluid
A stan oleju jak sprawdzić?
Niestety bagnetu nie ma, tylko przez procedure wymiany oleju, a właściwie fragment w którym po napełnieniu skrzyni dolewasz oleju, aż zacznie wyciekać z otworu kontrolnego (a więc odpowiednia temp. wszystkie przełożenia itd.) https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=196675&highlight=procedura&page=2
sanktus6 01-01-2018, 19:37 Witam! U mnie rowniez pojawia sie komunikat "Skrzynia biegów ograniczone funkc" (ford focus mk3 2.0tdci 163 km). Zdiagnozowalem jeden blad P0771 czyli wyłaczona blokada elektrozaworu E zmiany biegów. Co ciekawe bład ten nigdy nie pojawia się na ciepłym silniku a jedynie gdy ruszam na zimnym. Czy ktoś miał podobną sytuację i dokonał naprawy z sukcesem. Czy może to być czujnik temperatury oleju w skrzyniu lub sam olej?
Cześć,
Mam ten sam komunikat. Błędy P0766 oraz P0771 Elektrozawór D oraz E. Wiecie może który zawór jest od czego? Poradził ktoś sobie z tymi błędami? Można wymienić te zawory czy trzeba cały moduł?
Pojawiło mi się kilka razy komunikat o ograniczeniu funkcji skrzynie. Wyłączenie i włączenie silnika powodowało reset nie miało wpływu na zmianę biegów. Później pojawił mi się ten komunikat i błąd P0766 oraz brak możliwości zmiany biegów. '
Filtr został wymieniony (ponoć wcześniejszy się ułamał i stąd wyciek) olej uzupełniony kalibracja zrobiona niestety nie mam IDS i nie robiłem tego sam i nie wiem czy wszystko zostało wykonane poprawnie. Teraz pojawia się błąd P0771(zawór E) za każdym razem po przejechaniu krótkiego odcinku na zimnym. Oczywiście podczas zmiany biegów.
Przed wyciekiem skrzynia pracowała bez zarzutu. Czy w moim przypadku możliwe, że przez uszkodzony filtr zabrudzenia poszły na elektrozawór? Układ się zapowietrzył? Lub nieprawidłowe procedury powodują opisane błędy?
Skrzyniarze od razu chcą wymieniać cała skrzynię.
qwertykk 31-01-2018, 11:32 NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW , A ZWŁASZCZA ZNAJDUJĄCE SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM
I niestety mają trochę racji.
Nie ma dostępnych luźno poszczególnych zaworów. Chyba, że używki niewiadomego pochodzenia (powodzenia, że ktoś dobrze złoży)
Dostępne są jedynie kpl sprzęgła/mechatronika/uszczelnienia i parę pierdół.
Gdzie masz wyciek ? Na łączeniu skrzyni z silnikiem czy w innym miejscu?
Procedury nie mają wpływu na błędy, układ też nie mógł się zapowietrzyć.
Generalnie skrzynia do zrzucenia i roboty. Niestety rzadko kto dobrze i trwale naprawia skrzynie. U mnie po naprawie za 9 tys i dalej nie działającej dobrze skrzyni skończyło się na zwrocie kasy i kupnem nowej w ASO i dopiero spokój nastał.
Ile nowa w ASO? Tak z ciekowości
kolopeter 31-01-2018, 18:34 25 razy juz bylo ze okolo 24 000 nowa , 17 000 po regeneracji. od tego po targowaniu mozesz odjac ze 2-3 000 zl
Piotr_V6 31-01-2018, 21:49 U mnie zdarzało się to tylko przy starcie.
Tak czy inaczej wykonał bym dla tej skrzyni obie procedury serwisowe
-"adaptacja widełek wybieraka"
-"adaptacja sprzęgła"
Na pewno nie zaszkodzi.
Myślę że warto było by zacząć od podłączenia kompa i zdiagnozowaniu blędów o ile będą zapisane, sam wiesz jak jest z tą skrzynią niestety zawory C,D,E są kapryśne.
Bump: I niestety mają trochę racji.
Nie ma dostępnych luźno poszczególnych zaworów. Chyba, że używki niewiadomego pochodzenia (powodzenia, że ktoś dobrze złoży)
Procedury nie mają wpływu na błędy, układ też nie mógł się zapowietrzyć.
Generalnie skrzynia do zrzucenia i roboty. Niestety rzadko kto dobrze i trwale naprawia skrzynie. U mnie po naprawie za 9 tys i dalej nie działającej dobrze skrzyni skończyło się na zwrocie kasy i kupnem nowej w ASO i dopiero spokój nastał.
oczywiście że są dostępne zawory osobno każdy można kupić i wymienić nie używane tylko nowe. Koszt zaworu 170-230zł szt
Bump: Cześć,
Mam ten sam komunikat. Błędy P0766 oraz P0771 Elektrozawór D oraz E. Wiecie może który zawór jest od czego? Poradził ktoś sobie z tymi błędami? Można wymienić te zawory czy trzeba cały moduł?
Pojawiło mi się kilka razy komunikat o ograniczeniu funkcji skrzynie. Wyłączenie i włączenie silnika powodowało reset nie miało wpływu na zmianę biegów. Później pojawił mi się ten komunikat i błąd P0766 oraz brak możliwości zmiany biegów. '
Filtr został wymieniony (ponoć wcześniejszy się ułamał i stąd wyciek) olej uzupełniony kalibracja zrobiona niestety nie mam IDS i nie robiłem tego sam i nie wiem czy wszystko zostało wykonane poprawnie. Teraz pojawia się błąd P0771(zawór E) za każdym razem po przejechaniu krótkiego odcinku na zimnym. Oczywiście podczas zmiany biegów.
Przed wyciekiem skrzynia pracowała bez zarzutu. Czy w moim przypadku możliwe, że przez uszkodzony filtr zabrudzenia poszły na elektrozawór? Układ się zapowietrzył? Lub nieprawidłowe procedury powodują opisane błędy?
Skrzyniarze od razu chcą wymieniać cała skrzynię.
Z mojego doświadczenia :) dwa zawory wymienione C,D bo były zwalone potem błąd przeniosił się na E wymieniony chociaż był dobry , skończyłem na kupnie używanego TCM niestety miałem tez zwalony , aktualnie śmiga nawet nie jęknie koszt 1000zł cały używany mechatronik z TCM trzy zawory po 230zł czas i nerwy.
qwertykk 01-02-2018, 10:48 Daj adres/link gdzie takie zawory występują.
Piotr_V6 01-02-2018, 21:16 Daj adres/link gdzie takie zawory występują.
na necie zapomnij że dostaniesz, tylko bezpośrednio od dystrybutora albo ebay jak masz konto https://www.ebay.co.uk/itm/380123-24-Chelsea-24-Volt-Solenoid-Valve-For-Hot-Shift-PTO-Power-Shift/152873492983?hash=item2397f861f7:g:A9IAAOSwNWxaJFd c choćby z tego linku
sanktus6 02-02-2018, 14:01 NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW , A ZWŁASZCZA ZNAJDUJĄCE SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM
Witam
Możesz napisać kto się podjął wymiany tych elektrozaworów lub naprawy twojego przypadku? W moich okolicach na samo stwierdzenie powershift skrzyniarze nie chcą rozmawiać a jeśli już to tylko wymiana całek skrzyni. Pozdrawiam
I niestety mają trochę racji.
Ja uważam, że kompletnie nie mają racji. To że zawór jest zapchany/uszkodzony nie znaczy że całą skrzynia jest do wymiany. Wiesz fajnie by było jak bym miał tyle kasy, żebym przez przepaloną żarówkę całe auto zmieniał,ale niestety nie mam.
Ty miałeś problem ze skrzynią ja ze sterownikiem. Ja w dalszym ciągu się łudzę, że przez uszkodzony filtr poszedł jakiś syf i dlatego zawory się przytykają i jest to do wyczyszczenia.
We Wrocławiu Skrzyniarze mają te zawory. Przynajmniej tak mówią.
Wyciek mam ze skrzyni z silnikiem ale on jest tak już od dawna i nie postępuje. Chyba większość tak ma. Ten wyciek miałem z uszkodzonego filtra oleju. Spotkał się ktoś z was z czymś takim? Filtr i olej wymieniany 20k temu i nie wiem jak mógł się uszkodzić czy to wina mechanika? Części oryginalne przynajmniej opakowania.
Nie jest to atak po prostu różnią się nasze opinie. Dziękuje za porady ale liczyłem bardziej na porady jakie udzielił Piotr.
Piotr wielkie dzięki za rady i pocieszenie że da się to może poskładać.
Mam do Ciebie kilka pytań skoro już masz doświadczenie :wink:
Czy te zawory D i E są od zmiany biegów te SHSS1 i 2?
Mam błędy na zmianę P0766 i P0771 oraz ostatnio pojawił się B06A8 (tego nie mogę nigdzie znaleźć) razem z P0766.
Chce to wszystko rozebrać i przeczyścić nawet może wysłać do czyszczenia ultradźwiękami te zawory. Zobaczę w jakim będą stanie.
Piotr proszę o porady odnośnie demontażu samego sterownika z auta:
Spuszczam olej, odkręcam tą czarna obudowę, odkręcam sterownik i wyjmuję?
Czy trzeba odłączać te czujniki czy one są takie plug & play?
Muszę odłączyć jakąś hydraulikę?
Jak później z uszczelnieniem tego trzeba wymieniać jakieś uszczelki czy coś takiego?
Czy dam radę to wyjąć bez kanału na zwykłym podnośniku? W senie czy jest tam wystarczająco miejsca na wyjęcie tego i nie będę się męczył czy raczej wskazany
kanał.
Pozdrawiam
Piotr_V6 02-02-2018, 17:16 NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW , A ZWŁASZCZA ZNAJDUJĄCE SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM
Teraz znów należało by się zagłębić w schemat skrzyni nie pamiętam dokładnie ale D odpowiada za biegi parzyste E za nieparzyste i wsteczny o ile się nie mylę jak odpalisz schemat tam jest dokładnie opisane który zawór działa gdzie, sterownik możesz wyjąć tylko z podnośnika trzeba zdjąć koło i rozpiąć wahacz niczym potem się tego specjalnie nie uszczelnia chyba że będzie uszczelka do wywalenia choć wątpię też można ją dokupić, B06A8 ten błąd ma jakiś związek z zamkiem centralnym więc olał, jeśli naprawdę chcesz sam zdejmować mechatronikę to nie zapomnij spuścić najpierw oleju, wszystko się wysuwa zawory są p&p wykrecasz wkrecasz nie ma żadnych kabelków złączek etc przylegają do płytki bezpośrednio wszystko jest rozbieralne na części pierwsze.
SHSS1 i 2 C i D i CSMS1 też warto zbadać, zawór E
Dzięki Piotr za porady. Długo się zabierałem ale w końcu wyciągnąłem. Uszkodziłem dwie zardzewiałe śruby od tej obudowy ale się udało. Wyczyściłem wszystko i będę zabierał się za montaż. Zamieniłem też te zawory z SHSS (1 i 2) z CSMS (1 i 2). Ogólnie nie miałem dużo syfu i wszystko wygląda na sprawne. Zlałem tylko 4,5 litra oleju więc nie wiem to normalne i czy mechanik mi uzupełnił poziom. Brakuje mi tego elementu 349 CSPS 1 & 2, SHCMS SOLENOID SCREEN. Taka przegródka na środku obudowy tłoczków. Czy możliwe że tego nie miałem. Nie mam też tych dwóch montowanych od góry. W ich miejscu mam zaślepione. Co do montażu: czy dobrze rozumiem że mam montować w pozycji D lewarka i ustawić magnetyczne koło TRS w miejscu pokrywających się dziurek? Czy mogę to zblokować czymkolwiek czy muszę tym specjalnym narzędziem? Czy jeśli wymontowałem w pozycji P to jest źle? Czy muszę zalać to olejem przed włożeniem czy do każdego elementu dostanie się olej jak zaleje już w skrzyni? Odnośnie adaptacji: podejrzewam że najbliżej dogadam się z kimś z wrocławia. Czy po takich zmianach przejadę 60km bez adaptacji. Przez Viakena nie zrobię tej procedury? Widziałem forscan ma tylko dla 6DCT250. Jest jakiś inny interfejs robiący tą procedurę dla 450? Czy tylko IDS? Jaki jest koszt kabla żebym mógł zrobi adaptację samemu. Bo jak będę tak musiał jeszcze z kilka razy rozkręcać i wymieniać zawory i sprawdzać co tam jest nie tak to mi się za kabel zwróci jak za każdym razem mam robić adaptację.
Delphi chińczyk ma adaptacje
skończyłem na kupnie używanego TCM niestety miałem tez zwalony , aktualnie śmiga nawet nie jęknie koszt 1000zł cały używany mechatronik z TCM.
Został Ci może ten TCM? Ja dzisiaj jak chciałem montować zauważyłem że mam uszkodzony kabel ten taśmowy ala LVDS do tego gniazda TCM obok TRS. Masz może to gniazdo z tym kablem. Gdzie kupowałeś tego TCM'a?
Bump: Delphi chińczyk ma adaptacje
Czy chodzi Ci o ten Interfejs DS150E?
Możesz napisać coś więcej? Robiłeś nim adaptacje? Możesz jakiś polecić?
Piotr_V6 25-02-2018, 16:42 NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW , A ZWŁASZCZA ZNAJDUJĄCE SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM
Niestety TCM na elektrośmieciach kupiłem używany po prostu na necie
dokładnie ten DS150E nie robiłem, bo nie miałem takiej potrzeby ale podłączałem komputer do auta z powershiftem i wiem że ma taka opcje do wybrania, czego np. KTS nie miał
Piotr_V6 27-02-2018, 20:50 NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW , A ZWŁASZCZA ZNAJDUJĄCE SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM
4.5 litra oleju coś mało było, wymiana jest około 5.5, pamietaj o właściwej temperaturze płynu w skrzyni przed sprawdzeniem poziomu, zalewasz do skrzyni po montażu nigdy wcześniej zalewasz aż przeleje zakręcasz procedura adaptacji biegów 20s każdy bieg P-R-N-D-S 1+2 każdy po 20 sek ale dopiero po rozgrzaniu oleju do min 45stopni następnie do góry i sprawdzasz poziom zlewasz co wyleci z otworu kontrolnego i dolewasz do momentu ponownego wyciekania zakręcasz dolewasz seteczkę i gotowe wyjeżdzasz na przejażdżkę powoli spokojnie przez każdy bieg w różnych warunkach, potem w pi....de mu przez wszystkie biegi w automacie i do zera potem na S i to samo potem manualnie to samo potem jakieś 15km jazdy i gotowe, po wymianie oleju nie potrzebny jest ci IDS po wymianie zaworów również należało by zrobić adaptację wybieraka i sprzęgieł na nowych zaworach, niestety tylko IDS
Panowie mam problem z zakupionym mondeo pojawia mi sie komunikat o ograniczeniu funkcji skrzyni, czasami tylko jest komunikat i jade dalej a czasami nie moze wrzucic biegu. Zmienialem olej ostatnio w serwisie bo nie wiadomo kiedy byl zmieniany i nie bylo zadnych bledow. Taka akcja dzieje sie na cieplym silniku i to zazwyczaj jak jade dluzsza trase a pozniej wjezdzam w miasto
No to szykuj kasę. 7 klocków minimum.
Lub jak możesz to oddaj auto sprzedawcy
Kiedy go kupiłeś? Jak najszybciej oddaj auto . Pewnie cena okazyjna była?
15 maja a cena nie byla okazyjna, najgorsze jest to ze nie ma żadnego błędu
A sprawdzałeś dobrze historię auta odnośnie skrzyni? Ja i tak na Twoim miejscu skontaktował się ze sprzedającym. Albo niech naprawia , albo niech kasę zwraca.
A dlaczego miałby to robić. Czy on wie co nowy właściciel robił z autem?
Co można zrobic po 400 km jazdy. Ale wracajac do tematu bardziej bym wolał jakieś sugestie co moze być przyczyną
Poczytaj sobie tu na forum na temat PS . Tematów jest jak wody w oceanach .
Sprzedający może sobie mówić co chce , jeszcze istnieje coś takiego jak rękojmia.
Jeśli nie chcesz paru/nastu tys wydawać, dobrze radzę,skontaktuj się ze sprzedającym.
Rękojmia to chyba w zależności czy firma czy osoba prywatna. Co można zrobić przez 400km? Hm. Znam osobę, która zabiła skrzynię w subarce po ostrym butowaniu zaraz po kupnie. Wzięła to na klatę. Są tacy, którzy zadzwonią do sprzedającego mówiąc: wie pan, coś to auto zepsute jest, sprzedał mi pan uszkodzone. W każdym razie nigdy bym nie oddał pieniędzy. Niech idzie do sądu.
Jak sprzedający nie chce oddać kasy to, rzeczoznawca , sąd itd. Naprawy ps-a nie są tanie. Jeśli sam nie uszkodził skrzyni to , sprawę wygra , jeśli to ukryta wada była.
Tu odnośnie przepisów
https://www.youtube.com/watch?v=XirbnmKj8PI&t=232s
Gdyby to bylo z mojej winy tez wziołbym na klate, jak będą problemy to napewno pójdę do sądu bo ja nie mam sobie nic do zarzucenia, zaraz po kupnie wymieniłem oleje,filtry ogolnie dbam o samochody. Jutro będę rozmawiał, a to auto to z firmy tak że rękojmia się należy,, hehe jedyne co dobre to że cała kwota co zapłaciłem jest na fakturze
Po pierwsze to skontaktuj się ze sprzedawcą, ciekawe co On na to.
A dlaczego miałby to robić. Czy on wie co nowy właściciel robił z autem?
Ponieważ zmusza go do tego prawo - art. 558 § 1 Kodeksu cywilnego (przepisy dot. rękojmi)
Łatwiej ubiegać się o zwrot o osoby prawnej, także ja również bym spróbował oddać auto.
15 maja a cena nie byla okazyjna, najgorsze jest to ze nie ma żadnego błędu
Jaki przebieg ma autko? Jeśli mniej niż 200000 (prawdziwy, bo jeśli auto masz z drugiej ręki i ma 7 lat, to może mieć już 300 tysięcy albo i pół miliona nastukane). Jeśli przebieg poniżej 200000 to ja bym spróbował pojechać na przegląd do ASO. Albo znajdą problem i dadzą Ci kosztorys naprawy, albo uznają że wszystko jest w porządku, wtedy dokup gwarancję ford 12 i ford assistance i jak tylko coś się stanie z autem - laweta i do ASO na naprawę gwarancyjną.
Jak wymieniłeś oleje w skrzyni to niestety nie umiejętna ich wymiana tez mogła załatwić skrzynie
Piotr_V6 07-06-2018, 12:54 Dzięki Piotr za porady. Długo się zabierałem ale w końcu wyciągnąłem. Uszkodziłem dwie zardzewiałe śruby od tej obudowy ale się udało. Wyczyściłem wszystko i będę zabierał się za montaż. Zamieniłem też te zawory z SHSS (1 i 2) z CSMS (1 i 2)...................Odnośnie adaptacji: podejrzewam że najbliżej dogadam się z kimś z wrocławia. Czy po takich zmianach przejadę 60km bez adaptacji. Przez Viakena nie zrobię tej procedury?
Kurde gdzieś zniknęła mi twoja kwestia :) ogólnie jak skończyła się historia auto śmiga ????
Olej był wymieniany w serwisie przed wymianą byc podłączony pod komputer i nic wszystko ok według nich.
Piotr_V6 08-06-2018, 21:02 teraz na bank będą błędy odczytaj i znajdź wątek w szukajce już wszystko prawie co możliwe opisywaliśmy tutaj na tym forum
Kurde gdzieś zniknęła mi twoja kwestia :) ogólnie jak skończyła się historia auto śmiga ????
Śmiga miałem małe komplikacje ale śmiga. Urwałem ten kabel od TCM ale polutowałem i jest ok. Wyczyściłem wszystkie zaworki powymieniałem o-ringi poskładałem i działa. Naprawdę nie jest to nic trudnego. Jeśli straszą was kosztem 7 tysięcy za wymianę sterownika to rozkręcajcie naprawiajcie najwyżej jak rozwalicie to niech wtedy wymienią ;)
Są też zakłady które regenerują te sterowniki ale i tak trzeba go zdjąć a tak naprawdę ja bardziej namęczyłem się z wyjęciem go z auta i założeniem niż spokojnym rozłażeniem na części i złożeniem. Jest dostępny schemat porobiłem sobie zdjęcia przy rozkładaniu. Posprawdzałem każdy elektrozawór podłączając pod zasilanie.
Są filmiki instrukcje i wszelkie potrzebne wiadomości oczywiście najbardziej pomocne w języku rosyjskim.
Ja miałem problem z odkręceniem jednej śruby była zapieczona i przy walce z nią uszkodziłem miskę olejową. Koszt nowej w ASO ok 2000 z uszczelką i nowymi śrubami. Próbowałem to kilka razy uszczelnić na silikon reinza ale nic nie dawało za trzecim razem znalazłem używaną miskę za 400 z uszczelką i wymieniłem i po problemie.
Taka mała uwaga. Ten komunikat pojawia się też jeżeli jest za mało oleju! Mi jak wyciekał olej po pewnym czasie pojawił się znowu ten komunikat. Jest za słabe ciśnienie.W pierwszym etapie pojawia się na przykład gdy skręcamy i w tym czasie zmienia się bieg. W moim przypadku nie wiem czy od początku nie był to problem z mała ilością oleju. Ponieważ pojawiło się to w tym samym czasie kiedy miałem uszkodzony filtr i wyciek. Zaufałem mechanikowi który powiedział że uzupełnił olej. Pewnie tego nie zrobił i dlatego dalej miałem te komunikaty.
Dlatego proponuję jako pierwsze uzupełnić olej. Zrobić po prostu ostatni etap procedury wymiany oleju. Wlać ok 200ml i zobaczy czy wycieknie. Na pewno w wielu przypadkach może pomóc.
I moja teoria proszę mnie za nią nie zabijać. To jakaś wkręta że można coś popsuć podczas wymiany oleju. Nawet nie trzeba tak restrykcyjnie podchodzić do poziomu oleju bo jeśli będzie zbyt mało elektrozawory nie będą działały. Za wysoki poziom też nie za bardzo ma jak przeszkadzać. Oczywiście mówię tu o ml nie o litrach. Powtarzam to moja teoria.
Także wymieniać olej i naprawiać sterownik samemu nie taki diabeł straszny a co ma wam mechanik XXXXXX lepiej zrobić to samemu.
Sprawdziłem delphi ma adaptację skrzyni i wybieraków nie tylko IDS.
Ale jeśli nie wymienia się TCM lub sprzęgła ta procedura nie ma sensu.
Dla wszystkich którzy przeczytają komunikat "skrzynia biegów ograniczenie funkcji" nie panikować, nie słuchać panikarzy, nie dać zrobić się w ch.ja.
Dla innych co mają inne zdanie nie hejtować. Ja mam swoje zdanie wy macie swoje i tego się trzymajmy.
Pozdrawiam wszystkich powershifterów.
PS. Wiecie czemu nie kupił bym nowego Focusa?
Bo nie ma PS. ;)
Dlaczego miałby nie mieć PS? Oczywiście że ma
https://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=95532&stc=1&d=1531210421
nowy Focus to Focus mk4 - one mają nową 8biegową automatyczną skrzynię biegów (Ford razem z GM ją zrobił)
Ciekawie jak będzie ta nowa skrzynia z trwałością wyglądała , bo pewnie remonty tych nowych będą jeszcze droższe.
na razie to jest wróżenie z fusów :)
Zgadza się, ale z Ps różnie bywało i potrafiły po 30kkm już się wyłożyć. Pewnie za rok , dwa coś już będzie wiadomo ;)
Śmiga miałem małe komplikacje ale śmiga. Urwałem ten kabel od TCM ale polutowałem i jest ok. Wyczyściłem wszystkie zaworki powymieniałem o-ringi poskładałem i działa. Naprawdę nie jest to nic trudnego. Jeśli straszą was kosztem 7 tysięcy za wymianę sterownika to rozkręcajcie naprawiajcie najwyżej jak rozwalicie to niech wtedy wymienią ;)
Są też zakłady które regenerują te sterowniki ale i tak trzeba go zdjąć a tak naprawdę ja bardziej namęczyłem się z wyjęciem go z auta i założeniem niż spokojnym rozłażeniem na części i złożeniem. Jest dostępny schemat porobiłem sobie zdjęcia przy rozkładaniu. Posprawdzałem każdy elektrozawór podłączając pod zasilanie.
Są filmiki instrukcje i wszelkie potrzebne wiadomości oczywiście najbardziej pomocne w języku rosyjskim.
Ja miałem problem z odkręceniem jednej śruby była zapieczona i przy walce z nią uszkodziłem miskę olejową. Koszt nowej w ASO ok 2000 z uszczelką i nowymi śrubami. Próbowałem to kilka razy uszczelnić na silikon reinza ale nic nie dawało za trzecim razem znalazłem używaną miskę za 400 z uszczelką i wymieniłem i po problemie.
Taka mała uwaga. Ten komunikat pojawia się też jeżeli jest za mało oleju! Mi jak wyciekał olej po pewnym czasie pojawił się znowu ten komunikat. Jest za słabe ciśnienie.W pierwszym etapie pojawia się na przykład gdy skręcamy i w tym czasie zmienia się bieg. W moim przypadku nie wiem czy od początku nie był to problem z mała ilością oleju. Ponieważ pojawiło się to w tym samym czasie kiedy miałem uszkodzony filtr i wyciek. Zaufałem mechanikowi który powiedział że uzupełnił olej. Pewnie tego nie zrobił i dlatego dalej miałem te komunikaty.
Dlatego proponuję jako pierwsze uzupełnić olej. Zrobić po prostu ostatni etap procedury wymiany oleju. Wlać ok 200ml i zobaczy czy wycieknie. Na pewno w wielu przypadkach może pomóc.
I moja teoria proszę mnie za nią nie zabijać. To jakaś wkręta że można coś popsuć podczas wymiany oleju. Nawet nie trzeba tak restrykcyjnie podchodzić do poziomu oleju bo jeśli będzie zbyt mało elektrozawory nie będą działały. Za wysoki poziom też nie za bardzo ma jak przeszkadzać. Oczywiście mówię tu o ml nie o litrach. Powtarzam to moja teoria.
Także wymieniać olej i naprawiać sterownik samemu nie taki diabeł straszny a co ma wam mechanik XXXXXX lepiej zrobić to samemu.
Sprawdziłem delphi ma adaptację skrzyni i wybieraków nie tylko IDS.
Ale jeśli nie wymienia się TCM lub sprzęgła ta procedura nie ma sensu.
Dla wszystkich którzy przeczytają komunikat "skrzynia biegów ograniczenie funkcji" nie panikować, nie słuchać panikarzy, nie dać zrobić się w ch.ja.
Dla innych co mają inne zdanie nie hejtować. Ja mam swoje zdanie wy macie swoje i tego się trzymajmy.
Bo nie ma PS. ;)
Zgodzę się z kolegą co do niskiego stanu oleju i komunikatem ,,skrzynia biegów ograniczenie funkcji,, też tak miałem brakowało 250 ml oleju, po wykonaniu ostatniego etapu procedury i uzupełnieniu oleju od roku brak komunikatu:razz:
Ale nadal to PowerShift? Czy konfigurator na stronie forda jest nieaktualny?
Lewsey89 11-07-2018, 10:30 Samochody z nową skrzynią A8 mają pojawić się najwcześniej wrzesień/październik 2018. Nie będzie to powershift tylko normalny hydrokinetyk. Najbardziej aktualne dane są u sprzedawcy. Konfigurator i cennik nie nadążają za zmianami.
Najwcześniej? Petryn już chyba jechał w tescie z tą nową skrzynią.
Lewsey89 11-07-2018, 16:04 Myślałem o Mondeo.
Czeka nas powrót do hydrokinetyków? PSA też poszło w tym kierunku
Te hydro z psa , nieźle się mają.
Piotr_V6 13-07-2018, 06:57 Zwyczajnie hydrokinetyk jest mniej problematyczny i tańszy w produkcji oraz serwisie ze względu na swój wiek i rozwój tej konstrukcji , jednak nigdy nie będzie tak sprawna i szybka jak dwu sprzęgłówka. Każdy liczący się producent rozwija skrzynie dwu sprzęgłowe i ma je w ofercie, za kilka lat skrzynie 6 biegowe i ich obsługa powinny znacznie stanieć i tak już staniały a że jest mało firm na rynku które się tym zajmują to ceny są jakie są.
Bump: Śmiga miałem małe komplikacje ale śmiga. Urwałem ten kabel od TCM ale polutowałem i jest ok. Wyczyściłem wszystkie zaworki powymieniałem o-ringi poskładałem i działa. Naprawdę nie jest to nic trudnego. Jeśli straszą was kosztem 7 tysięcy za wymianę sterownika to rozkręcajcie naprawiajcie najwyżej jak rozwalicie to niech wtedy wymienią ;)
Bo nie ma PS. ;)
Fajnie fajnie , pewnie że to nie jest trudne, jedyna wada że jak sam robisz to nikt nie daje ci gwarancji na to co zrobiłeś, wyjmowanie tej mechatroniki to koszmar ale jeszcze większy koszmar to wyjęcie całej skrzyni z auta, sama mechatronika to pikuś nie ma się tam czego praktycznie zepsuć wszystko jest wymienne, każdy zawór każda uszczelka niekiedy problem może być jedynie z częściami zamiennymi bo jest mała dostępność ale powoli to się zmienia.
Nie będzie to powershift tylko normalny hydrokinetyk.
i tak i nie :D
nowa skrzynia 8F to pochodnia nowej 10ciobiegowej skrzyni, którą dostał nowy polifitowy Mustang oraz inne duże Fordy i GMy - powstała jako wspólne dzieło Forda i General Motors!
Teraz się robi jeszcze ciekawiej, bo z opisu na https://sports.yahoo.com/photos/10-things-know-ford-gms-155539622/p-low-first-gear-ratio-photo-155618660.html wynika, że hydrokinematyczny konwerter jest używany tylko przy ruszaniu, a potem zmiana biegów odbywa się przez układ 6 sprzęgieł, po 2 na raz (wytłuściłem interesujące rzeczy):
"With a low first-gear ratio of 4.696, the torque converter basically aids in a smooth launch, then quickly locks up and stays that way. Shifting is controlled by the six clutches, which engage and disengage two at a time to swap cogs swiftly and smoothly. These shifts do not require the torque converter to unlock, which would decrease efficiency. These clutches are controlled by integrated solenoid valves, which respond more quickly than the usual two-piece designs. The system has also been designed to minimize the length of the hydraulic passages and optimize the clutch designs for quick fill times—all in the interest of faster and more responsive clutch operation. Although we're skeptical, and these kinds of claims are heavily dependent on exactly what constitutes the start and end of a shift, Ford claims transmission shifts 26 to 36 percent more quickly than Porsche's PDK, at least through fourth gear. The transmission can also perform large, multi-gear downshifts—directly from tenth to fifth, or ninth to fourth—smoothly and rapidly. There's also a one-way clutch, which smoothly and cleanly disengages the transmission when rolling to a stop, avoiding a potentially jarring 3-1 downshift."
https://s.yimg.com/ny/api/res/1.2/hSOr2FmkIl7qYHoDcFpfXQ--~A/YXBwaWQ9aGlnaGxhbmRlcjtzbT0xO3c9MTI4MDtoPTk2MA--/http://media.zenfs.com/en-US/homerun/road_track_223/2614ab07af612adda8dc634713750601
http://media.gm.com/media/us/en/gm/home.detail.html/content/Pages/news/us/en/2016/may/0511-10speed-gm.html - tu jest opis od GM'a
Amerykańskie mają opinię pancernych, ale jak popatrzyłem na wersje tej skrzyni w nowym Focusie mk4, to mam obawy, bo przenoszony moment obrotowy jest "na styk" z możliwościami silników:
- skrzynia 8F24 (interpretuję to, że przenosi do 240Nm) ma być stosowana z silnikami 1.0eb 125 (a więc 170Nm) oraz 1.eb 150 (a więc 240Nm!!) - ZERO zapasu! :O
- skrzynia 8F35 (do 350Nm ?) z silnikiem 1.5tdci 120 (300Nm) - jest zapas
- skrzynia 8F40 (do 400Nm?) z silnikiem 2.0tdci 150 (370Nm) - malutki zapas
Trochę małe te zapasy, szczególnie biorąc pod uwagę, że PowerShift w mondeo4 przenosi do 450Nm a był stosowany z silnikami generującymi (nominalnie ;) ) do 340Nm
Bump: Te hydro z psa , nieźle się mają.
słyszałem, że nowy 8biegowy automat Peugeot kupuje od Aisina
Bump: jednak nigdy nie będzie tak sprawna i szybka jak dwu sprzęgłówka. Każdy liczący się producent rozwija skrzynie dwu sprzęgłowe i ma je w ofercie
dyskusyjne - np. BMW raczej wycofuje się z dwusprzęgłówek (kiedyś M3 miało), ich podstawowy (wychwalany w testach) automat to 8biegowy hydrokinematyk od ZFa tyle że dobrze oprogramowany :)
poza VAGiem, nikt masowo nie przeszedł na dwusprzęgłówki
Lewsey89 13-07-2018, 19:52 mayak i jak zwykle człowiek sam musi szukać informacji jeśli chce się czegoś dowiedzieć. Byłem dzisiaj w salonie i chłopaki mówili, że mow skrzynia to ma być A8 hydrokinetyk. Przyznali jednak, że FORD organizuje szkolenie z nowego focusa ale póki co tylko szkolenie "statyczne"(wykłady). Szkolenie z jazdami organizują im na wrzesień a koniec lipca początek sierpnia dostaną focusy we wszystkich możliwych konfiguracjach na swój stock. Ogólnie chłopaki narzekają, że ford Polska mało daje wiedzy od siebie i większość niuansów pozyskują na własną rękę z zagranicznych serwisów.
Moim zdaniem aktualnie najlepszą automatyczną skrzynią na rynku w samochodach "cywilnych" jest hydrokinetyk A8 ZF z oprogramowaniem robionym przez BMW. Szybkość zmiany biegów nie odbiega od dwusprzegłówek zachowując przy tym aksamitność tradycyjnego hydrokinetyka. Jeździłem ostatnio 540i G30 i Powershift nie umywa się do niej.
Piotr_V6 14-07-2018, 13:50 Bump:
dyskusyjne - np. BMW raczej wycofuje się z dwusprzęgłówek (kiedyś M3 miało), ich podstawowy (wychwalany w testach) automat to 8biegowy hydrokinematyk od ZFa tyle że dobrze oprogramowany :)
poza VAGiem, nikt masowo nie przeszedł na dwusprzęgłówki
Cała grupa Vaga a to jest od pyty aut , hydrokinetyki są dużo tańsze w produkcji i bardziej dopracowane, niektórzy producenci zwyczajnie unikają problemów gwarancyjnych i tyle. Wiekszośc dwusprzęgłówek do aut pochodzi właśnie od getraga to oni by są i będa prekursorami tej technologii w mercedesach z mocnymi silnikami siedzą właśnie takie skrzynie między innymi w mercedesach wybrane modele i silniki , oczywiście ta technologia nie ma tak wieloletnich tradycji jak hydrauliczne rozwiązanie o czym już nie raz tutaj pisaliśmy.
Witam,
odświeżam wątek, aby nie tworzyć nowego.
Mam S-max z 2016 roku 2.0 w dieslu bi-turbo 210 KM z autmatem.
Dwa dni temu jadąc pierwszy raz w dłuższą trasę (auto mam od maja tego roku) podczas jazdy na autostradzie przy prędkości 140 km/h pojawił się komunikat "Skrzynia biegów ograniczone działanie Patrz instrukcja". Zjechałem więc na najbliższy MOP, przy zwalnianiu już czułem że skrzynia nieprawidłowo zmienia biegi. Zatrzymałem się, ruszyłem i już tylko był pierwszy bieg, nie chciał zmienić na wyższy. Po zgaszeniu silnika i uruchomieniu skrzynia prawidłowo zmienia biegi. Dodam, że na szybko zadzwoniłem do ASO i ktoś z serwisu stwierdził, że to na pewno nie jest problem skrzyni tylko że coś z silnikiem (utrata mocy, etc.), który dał sygnał do skrzyni, która przeszła w tryb awaryjny. Nie wiem czy to coś ma do rzeczy, ale w momencie gdy błąd się pojawił jechałem na aktywnym tempomacie.
Pytanie do Was - czy S-max z 2016 roku (grudzień) ma Powershifta już po "poprawkach" czy to dalej ten sam awaryjny powershift?
Czy serwisant z ASO miał rację, że ten błąd to na pewno nie dotyczy skrzyni biegów (bo jakoś nie wydaje mi się) ?
Czy lepiej jechać jak najszybciej do najbliższego ASO i zczytać błędy ?
Aktualnie jestem na wakacjach w okolicach Słupska, czy może ktoś może polecić jakiś sprawdzony warsztat, który mógłby dobrze zanalizować problem?
Z góry dziękuję za wszelkie porady
Pozdrawiam,
Konrad
poprawki PS były ponoć od debiutu mondeo5 więc pod koniec 2014
z takimi usterkami to najlepiej ASO, w tych garażowych warsztatach to mechanicy są 10-15 lat do tyłu.
Nie masz jeszcze gwarancji na to auto? Wtedy można było za jakieś grosze dokupić 5 lat gwarancji Ford Protect
rocznikowo auto ma 4 lata, więc chyba nie mam. Było z Niemiec sprowadzane. Ale w sumie mogę zadzwonić do ASO i podpytać.
Piotr_V6 25-08-2020, 21:25 Witam,
odświeżam wątek, aby nie tworzyć nowego.
Mam S-max z 2016 roku 2.0 w dieslu bi-turbo 210 KM z autmatem.
Dwa dni temu jadąc pierwszy raz w dłuższą trasę (auto mam od maja tego roku) podczas jazdy na autostradzie przy prędkości 140 km/h pojawił się komunikat "Skrzynia biegów ograniczone działanie Patrz instrukcja". Zjechałem więc na najbliższy MOP, przy zwalnianiu już czułem że skrzynia nieprawidłowo zmienia biegi. Zatrzymałem się, ruszyłem i już tylko był pierwszy bieg, nie chciał zmienić na wyższy. Po zgaszeniu silnika i uruchomieniu skrzynia prawidłowo zmienia biegi. Dodam, że na szybko zadzwoniłem do ASO i ktoś z serwisu stwierdził, że to na pewno nie jest problem skrzyni tylko że coś z silnikiem (utrata mocy, etc.), który dał sygnał do skrzyni, która przeszła w tryb awaryjny. Nie wiem czy to coś ma do rzeczy, ale w momencie gdy błąd się pojawił jechałem na aktywnym tempomacie.
Pytanie do Was - czy S-max z 2016 roku (grudzień) ma Powershifta już po "poprawkach" czy to dalej ten sam awaryjny powershift?
Czy serwisant z ASO miał rację, że ten błąd to na pewno nie dotyczy skrzyni biegów (bo jakoś nie wydaje mi się) ?
Czy lepiej jechać jak najszybciej do najbliższego ASO i zczytać błędy ?
Aktualnie jestem na wakacjach w okolicach Słupska, czy może ktoś może polecić jakiś sprawdzony warsztat, który mógłby dobrze zanalizować problem?
Z góry dziękuję za wszelkie porady
Pozdrawiam,
Konrad
Pierwsze aby co kolwiek powiedzieć to nikt nie ma szklanej kuli jeśli wytąpił błąd skrzyni i przeszedł w błąd stały na pewno został zapisany jeśli inna rzecz spowodowała reakcję ( ABS , EGR np .) to też powinno to wyjść , pytanie czy zapaliła się kontrolka check ? czy tylko info o ograniczonej funkcjonalności ? Czy olej był zmieniany w tej skrzyni czy jest jego prawidłowy stan , czy nie ma wycieku widocznego na łączeniu skrzyni z silnikiem od spodu , czy ograniczeniu funkcjonalności skrzyni towarzyszyło mocne szarpnięcie , czy samochód działały w trybie manualnym jakieś biegi czy tylko 1 bieg był możliwy do wrzucenia ? Pierwsze co podłaczenie komputera sprawdzenie ewentualnych kodów usterek.
Bump: poprawki PS były ponoć od debiutu mondeo5 więc pod koniec 2014
tak poprawiono tłumik drgań to wszystko , inny materiał został wykorzystany . Podobno bo wygląda tak samo może ma inny skład . Ale jest zdecydowanie mniej usterek PS w MK5. Może to też tylko jest związane z tym że ford zaczął wtedy serwis skrzyni automatycznej zalecać co 60tkm aha i poprawiono uszczelniacz pokrywy sprzęgieł.
Byłem w ASO na sprawdzeniu błędów.
Zarówno w skrzyni biegów jak i w silniku nie ma żadnych błędów.
Nie wiem jak mam to interpretować - dziwne to jest dla mnie. Mam nadzieję, że błąd się nie pojawi ponownie, w weekend będę ponownie w trasie...
Piotr_V6 26-08-2020, 21:28 znaczy że błąd jest nie trwały chwilowy , może być przyczyną zacinającego się EGR
slawek-kali 26-08-2020, 21:33 Może to też tylko jest związane z tym że ford zaczął wtedy serwis skrzyni automatycznej zalecać co 60tkm
to akurat nieprawda, bo PS zawsze mial interwal 60kkm.
Piotr_V6 27-08-2020, 11:49 niestety nie w fordzie dopiero od 2014r ford wprowadził to w zakres wykonywanego serwisu wcześniej wg forda było to niepotrzebne a to tylko ze względu na ekologię getrag zalecał wymianę co 48tyś ford nie przewidywał regularnej wymiany oleju w skrzyni
slawek-kali 27-08-2020, 11:51 kolego.. durashift nie miał i nie ma.. powershift zawsze mial.
Piotr_V6 27-08-2020, 11:52 nie ma takich skrzyń w któych się oleju nie wymienia w durashift wymianę aisin zaleca co 60 do 80 tyś km
slawek-kali 27-08-2020, 12:00 ale raz piszesz ford potem wtracasz producenta skrzyni..
PS wymiana wg. Fomoco co 60kkm
DS dożywotnio wg. FoMoCo.
Nic więcej nie ma do dodania.
poprawiono tłumik drgań to wszystko , inny materiał został wykorzystany . Podobno bo wygląda tak samo może ma inny skład . Ale jest zdecydowanie mniej usterek PS w MK5
tylko inny materiał? Szkoda, myślałem, że więcej zmienili. Spotkałem się z opinią że PS w mk5 jest przekonstruowany, że ma oddzielony tłumik drgań od sprzęgieł.
Widzę, że kolega jest kopalnią wiedzy jeśli chodzi o PS - czy są jakieś różnice w PS w mk5 w zależności od mocy silnika? Na przykład, że dla wersji 150/180 wszystko jest identyczne, a dla biturbo to coś jest powzmacniane?
czy ma kolega jakieś info/smaczki na teraz nowej skrzyni A8?
Piotr_V6 27-08-2020, 12:15 ale raz piszesz ford potem wtracasz producenta skrzyni..
PS wymiana wg. Fomoco co 60kkm
DS dożywotnio wg. FoMoCo.
Nic więcej nie ma do dodania.
W swoich procedurach serwisowych ford nie zalecał wymiany oleju w powershifcie , GETRAG zalecał wymianę co 30tyś mil czyli około 48tyś km , teraz już nie znajdziesz danych sprzed lat na temat serwisów olejowych dla forda , wszystko szło o ekologię interwały wymiany oleju w silniku również . Jak się klient nie upomniał nie zmieniano oleju w skrzyni.
Bump: tylko inny materiał? Szkoda, myślałem, że więcej zmienili. Spotkałem się z opinią że PS w mk5 jest przekonstruowany, że ma oddzielony tłumik drgań od sprzęgieł.
Widzę, że kolega jest kopalnią wiedzy jeśli chodzi o PS - czy są jakieś różnice w PS w mk5 w zależności od mocy silnika? Na przykład, że dla wersji 150/180 wszystko jest identyczne, a dla biturbo to coś jest powzmacniane?
Skrzynia w obu modelach jest taka sama od chwili jej powstania konstrukcja nie była zmieniana , dla bi turbo czy dla normalnego TDCI w Mk5 jest dokładnie ta sama skrzynia róznica jest tylko w programowaniu sterownika pod komputer silnika o czym doskonale pownieneś wiedzieć gdyż nie jesteś laikiem w tym temacie. Skrzynia skonstruowana jest tak aby przenosić moment 450NM czego BiTurbo nie osiąga na seryjnym programie , generalnie w oprogramowaniu skrzyni jest ochrona przed przegrzaniem przed zimnym pałowaniem i przed startem z maksymalnym momentem obrotowym , na zimno możesz to sprawdzić jeśli masz taką skrzynię obroty przy ostrym depnięciu gazu nie wchodzą tak wysoko a przynajmniej nie powinny bo takie założenia ma program. Jeśli skrzynia nie osiąga temperatury roboczej tj 43 stopni nie daje ona w pełni wykorzystywać swojego potencjału . Konstrukcyjnie różnice są tylko w mitsubishi i volvo . W mitsubishi są inne wałki i przełożenia ułożone sa przeciwstawnie jak by lustrzane odbicie w sotsunku do skrzyni forda , różnią się uszczelniacze , oprogramowanie sterownika itd wiadomo każdy ma swoje .
A8 To na razie wiedza tajemna dla mnie niestety nie miałem z nią styczności
Piotr_V6 01-10-2020, 22:39 ?
Odpowiadając na twoje pytanie właśnie dostałem od frendów z USA powiadomienie że jest nowy artykuł na temat A8 że pojawiły się pierwsze problemy ze skrzyniami tzn zwiększona częstotliwość przypadków i link do artykułu. Do poczytania daje link, czyli możemy się spodziewać wizyt po gwarancjach salonowych lub problem zostanie wyeliminowany na etapie wad wieku dziecięcego w co wątpię w wykonaniu forda. Jeszcze cieplutki dzisiejszy dosłownie z przed chwili .
https://gearsmagazine.com/magazine/diagnosing-the-erratic-shifting-fords-8f35-57/
Pazerny11 31-10-2020, 10:27 Witam.Niedawno nabyłem S maxa 2011 2.0 tdci ,skrzynia powershift. Ostatnio pojawił mi sie komunikat Skrzynia biegów ogranicz.funkcji a takze uszkodzenie silnika. Zauważyłem też iż obroty zaczeły "falowac"-lekko ale odczuwalnie i widoczenie na obrotomierzu.Po wyłączeniu silnika wróciło do normy. Podpiełem kostke obd( nic lepszego nie mam) i odczytało błedy U0073 oraz U0415. Udało sie skasować . Podczes kolejnej jazdy po miescie bawiac sie radiem zapaliły sie wszystkie kontrolki i zgasły wszystkie swiatła tak na 1 sek,auto jechało dalej bez problemów. Ktos możę powiedzieć co z tym zrobić ,gdzie sie udac?
orion512 31-10-2020, 16:25 Z tego co kolega pisze to nie koniecznie musi oznaczać usterkę skrzyni.
Z opisu spodziewał bym się raczej, że jest jakiś problem z magistralą HSCAN. Może gdzieś przetarły się przewody i robi się zwarcie.
Wtedy wszystkie moduły które są na niej mogą nieprawidłowo pracować, a na zegarach mogą pojawić się takie komunikaty.
Oczywiście problem trzeba by lepiej podiagnozować i przede wszystkim obserwować błędy jakimś porządnym interfejsem.
Pazerny11 31-10-2020, 16:41 Orion 512 ,dziękuje za odpowiedz.A gdzie udać się po pomoc,zwykły mechanik czy elektryk? dodam jeszcze że wyskakuje mi ten komunikat o rozładowanym aku-ale z tego co poczytałem to ten typ tak ma,no i dopiero co zmieniłem opony.Oleje w skrzyni i silniku wymieniane były na czas -są faktury.Co byś polecał do tego interfejsu,czy możesz polecic jakieś urządzenie do kupienia?bo ja zielony jestem w tym temacie.
Witam.
Pacjent to Focus MK3 2.0 TDCi 2011r. Auto zakopało się w błocie. Po wyjechaniu zapalił się checkengine i ograniczenie skrzyni. Brak biegów 1,3,5 i wstecznego. Na pozostałych da się jeździć, ale np. z 2 na 4 przełącza dopiero przy ok. 3000 obrotów. Silnik nie jest w trybie serwisowym.
Błędy z Forscana:
===TCM DTC P2839:00-A8===
Kod: P2839 - Wysoka wartość sygnału w obwodzie położenia widełek zmiany biegów B
Status:
- Wczesniej zapisany kod DTC - nieobecny w czasie wydania polecenia.
- Kontrolka usterki włączona przy tym DTC
Moduł: Moduł sterowania przekładnią (Transmission Control Module).
===END TCM DTC P2839:00-A8===
===TCM DTC P2836:00-AF===
Kod: P2836 - Obwód położenia widełek zmiany biegów B
Status:
- DTC obecny w czasie wydania polecenia
- Kontrolka usterki włączona przy tym DTC
===END TCM DTC P2836:00-AF===
===PCM DTC P0700:00-27===
Kod: P0700 - Układ sterowania przekładnią (polecenie MIL)
Status:
- DTC obecny w czasie wydania polecenia
- Kontrolka usterki wyłączona przy tym DTC
Moduł: Moduł sterowania pracą silnika (Power Train Chain Control Module).
===END PCM DTC P0700:00-27===
===OBDII DTC P0700-C===
Kod: P0700 - Układ sterowania przekładnią (polecenie MIL)
Status:
- Potwierdzony - usterka jest potwierdzona
Moduł: Diagnostyka pokładowa II
===END OBDII DTC P0700-C===
Zrobiłem reset TCM.
Próbowałem adaptacji sprzęgieł i wybieraków, ale obie procedury przerwane z błędem.
Co może być przyczyną?
Czy można takim autem tylko z parzystymi biegami wracać z Holandii?
Pozdrawiam.
Piotr_V6 03-11-2020, 21:12 Zajechałeś sprzęgło
Coś więcej? Tarczki? Elektrozawór? Można to dokładniej zdiagnozować forscanem?
Arek0808 21-11-2020, 18:16 Witam wszystkich forumowiczów!
jestem właścicielem forda z automatem smax.Latem rozsypała mi. Się skrzynia biegów konkretnie wymiana sprzęgła.Po wymianie
zrobiłem autem 2tyś km i od kilku dni mam dziwny objawy zawsze na zimno (pierwsze kilometry jazdy) pojawia mi się komunikat "Usterka skrzyni biegów.".
po "restarcie" auta wszystko wraca do normy. automat dobrze zmienia biegi, nie szarpie wszystko ok. Przez pare dni jest spokój i znowu to samo.ma może jakiś pomysł co może to być.Z góry dzięki za wszelkie rady
U mnie komunikat powodował uszkodzony czujnik prędkości/obrotów wewnątrz skrzyni.
Arek0808 21-11-2020, 21:13 Witam.mam pytanie d u ciebie tez tak jak u mnie pojawiał co jakiś czas.to znaczy co pare dni i zawsze na zimnym silniku.to znaczy po przejechaniu jakiś 1 do 3km.
Było już pisane. Pewnie podczas regeneracji nie wymienili czujnika obrotów wałka wejściowego. Czyli ponowne rozbabranie skrzyni.
Arek0808 22-11-2020, 21:39 Super dzieki.A wiesz moze jaki jest koszt tej naprwy.
objawy zawsze na zimno
U mnie się to pojawiało przy mocniejszym starcie spod świateł na zimnym silniku też w listopadzie. Był to pierwszy zwiastun umierającego akumulatora.
Masz automat == musisz dbać o akumulator!
Wiele już na tym forum problemów ze skrzynią zostało rozwiązanych przez wymianę akumulatora na nowy.
Ford C-max 2.0 disel 2018 18-01-2021, 19:19 Witam wszystkich forumowiczów!
Wyświetlił mi się taki komunikat w moim C-max 2.0 disel automat powershift , Skrzynia biegów ogranicz funkcji patrz instrukcje i Asystent ruszania na wzniesieniach niedostępny mam przejechane 59000 tyś km miał ktoś taki problem dziękuje za info
witam, od dwóch tygodni jestem posiadaczką mondeo mk5, przejechałam nim około 1 tys. km. przedwczoraj, po porannym zatankowaniu do pełna, po przejechaniu ok. 160 km w trasie zapalił mi się check, podjechałam do mechanika, sczytał błąd sondy, powiedział że paliwo mogło być gorszej jakości i zrobił się nagar, błąd usunął, po przejechaniu 8 km i zaparkowaniu w garażu zaświecił mi się komunikat: skrzynia biegów ograniczenie funkcji instrukcja obsługi. ten komunikat pojawia mi się zawsze przy uruchomieniu silnika, powtarza się dwa lub trzy razy i gaśnie. Dziś podłączony został forscan i wyskoczył błąd P0826 - obwód sygnału wejściowego przełączników zmiany biegów w górę i w dół. Moje pytanie: co powinnam z tym dalej zrobić? przejmować się czy jeździć dalej? dodam że samochód jeździ płynnie, nie traci mocy.
P0826 definicja kodu
Kod usterki P0826 wskazuje na problem w obwodzie elektrycznym przełącznika zmiany biegów w górę / w dół do obwodu korelacji zakresu transmisji. Obwód ten obejmuje przełącznik, okablowanie, złącza i siłownik trybu, i jest używany w pojazdach, które mają ręcznie przełączane automatyczne skrzynie biegów. Powiązane kody obejmują P0827 i P0828.
Co oznacza kod P0826?
Gdy moduł sterowania układem napędowym (PCM) wykryje odchylenie w napięciu z obwodu przełącznika zmiany biegów, które nie odpowiada odchyleniu określonemu w specyfikacjach producenta, zapisywany jest kod usterki P0826 i zapala się kontrolka check engine. Mechanik powinien pamiętać, że niektóre pojazdy wymagają wielu cykli awarii, aby zapalić kontrolkę silnika, podczas gdy kontrolka silnika w niektórych pojazdach nie świeci się w ogóle.
Co powoduje kod P0826?
Oprócz zwarcia, odłączone, lub w inny sposób wadliwe przewody i złącza, P0826 kod usterki jest najczęściej spowodowane przez płyny rozlane na przełącznik upshift / downshift.
Jakie są objawy kodu P0826?
Najczęstszym objawem kodu usterki P0826 jest wyłączony ręczny shifter. Innym powszechnym wskaźnikiem kodu usterki P0826 jest dla modułu sterowania skrzynią biegów (TCM), aby umieścić skrzynię biegów w trybie Limp-in, co prowadzi do szorstkiej zmiany biegów ze strony skrzyni biegów i niezdolności konwertera momentu obrotowego do prawidłowego działania. Ponadto, gdy kod usterki P0826 jest przechowywany, może również migać kontrolka nadbiegu.
Jak mechanik diagnozuje kod P0826?
Diagnozowanie P0826 kod usterki wymaga mechanik mieć zaawansowany skaner, cyfrowy woltomierz / omomierz, i producenta schemat elektryczny dla danego pojazdu na rękę. Mechanik musi również wykonać następujące czynności:
Przeprowadzić kontrolę wzrokową wszystkich przewodów, złączy i elementów związanych z obwodem przełącznika zmiany biegów w górę/w dół.
Jeśli wszystko wydaje się być w porządku, podłączyć skaner do złącza diagnostycznego i pobrać wszystkie dane z zamrożonej ramki i zapisane kody usterek, aby pomóc w dalszej diagnostyce.
Skasować kod i sprawdzić, czy powróci po przetestowaniu systemu.
Jeśli kod powróci, sprawdzić napięcie referencyjne i sygnał masy przełącznika zmiany biegów i siłownika.
Jeśli którykolwiek z nich jest otwarty, odłączyć wszystkie powiązane moduły sterujące przed sprawdzeniem ciągłości i rezystancji wszystkich obwodów. Odłączenie modułów pomaga uniknąć uszkodzeń spowodowanych niewłaściwie umieszczoną sondą podczas sprawdzania obwodów.
Mechanik powinien również skorzystać ze schematu połączeń producenta, aby przetestować wszystkie powiązane obwody za pomocą woltomierza/ohmomierza, a następnie porównać wyniki ze specyfikacjami producenta.
Skasuj kod i ponownie przetestuj system, używając skanera do ręcznego aktywowania przełącznika zmiany biegów.
Jeśli kod powróci, odłączyć i sprawdzić PCM pod kątem usterki.
Mechanik może również przetestować przełącznik normal/performance, jeśli przełącznik trybu pracy skrzyni biegów nie aktywuje się ręcznie.
Wyczyść kod jeszcze raz i przetestuj system, aby zobaczyć, czy kod usterki powraca.
Częste błędy podczas diagnozowania kodu P0826
Częstym błędem popełnianym podczas diagnozowania kodu usterki P0826 jest przeoczenie przez mechanika rozlanego płynu na przełączniku upshift/downshift jako przyczyny problemu i zamiast tego błędnie skupić się na wadliwym okablowaniu skrzyni biegów jako źródło problemów powodujących zapis kodu.
Jak poważny jest kod P0826?
Chociaż można jeździć z zapisanym P0826 kod usterki, problemy z transmisją spowodowane przez problemy, które powodują ten kod może utrudnić, jeśli nie niemożliwe, aby prowadzić pojazd.
Jakie naprawy mogą naprawić kod P0826?
Aby naprawić kod usterki P0826 mechanik musi wykonać następujące czynności:
Wymienić wszelkie wadliwe, uszkodzone lub wadliwe okablowanie, złącza lub komponenty.
Wymienić przełącznik upshift / downshift lub siłownik, jeśli sprawdzają się jako złe po kontroli.
Jeśli którekolwiek z powiązanych obwodów, złączy i komponentów okażą się wadliwe, również je wymień.
Wymienić cewkę zmiany biegów, jeśli nie działa prawidłowo.
Choć rzadko, wadliwy PCM może również powodować ten kod usterki. Wymienić PCM, jeśli okaże się, że jest uszkodzony.
Ostatnią opcją jest wymiana przełącznika normal/performance, jeśli selektor trybu transmisji nie działa prawidłowo.
.
Bump: P0826 definicja kodu
Kod usterki P0826 wskazuje na problem w obwodzie elektrycznym przełącznika zmiany biegów w górę / w dół do obwodu korelacji zakresu transmisji. Obwód ten obejmuje przełącznik, okablowanie, złącza i siłownik trybu, i jest używany w pojazdach, które mają ręcznie przełączane automatyczne skrzynie biegów. Powiązane kody obejmują P0827 i P0828.
Co oznacza kod P0826?
Gdy moduł sterowania układem napędowym (PCM) wykryje odchylenie w napięciu z obwodu przełącznika zmiany biegów, które nie odpowiada odchyleniu określonemu w specyfikacjach producenta, zapisywany jest kod usterki P0826 i zapala się kontrolka check engine. Mechanik powinien pamiętać, że niektóre pojazdy wymagają wielu cykli awarii, aby zapalić kontrolkę silnika, podczas gdy kontrolka silnika w niektórych pojazdach nie świeci się w ogóle.
Co powoduje kod P0826?
Oprócz zwarcia, odłączone, lub w inny sposób wadliwe przewody i złącza, P0826 kod usterki jest najczęściej spowodowane przez płyny rozlane na przełącznik upshift / downshift.
Jakie są objawy kodu P0826?
Najczęstszym objawem kodu usterki P0826 jest wyłączony ręczny shifter. Innym powszechnym wskaźnikiem kodu usterki P0826 jest dla modułu sterowania skrzynią biegów (TCM), aby umieścić skrzynię biegów w trybie Limp-in, co prowadzi do szorstkiej zmiany biegów ze strony skrzyni biegów i niezdolności konwertera momentu obrotowego do prawidłowego działania. Ponadto, gdy kod usterki P0826 jest przechowywany, może również migać kontrolka nadbiegu.
Jak mechanik diagnozuje kod P0826?
Diagnozowanie P0826 kod usterki wymaga mechanik mieć zaawansowany skaner, cyfrowy woltomierz / omomierz, i producenta schemat elektryczny dla danego pojazdu na rękę. Mechanik musi również wykonać następujące czynności:
Przeprowadzić kontrolę wzrokową wszystkich przewodów, złączy i elementów związanych z obwodem przełącznika zmiany biegów w górę/w dół.
Jeśli wszystko wydaje się być w porządku, podłączyć skaner do złącza diagnostycznego i pobrać wszystkie dane z zamrożonej ramki i zapisane kody usterek, aby pomóc w dalszej diagnostyce.
Skasować kod i sprawdzić, czy powróci po przetestowaniu systemu.
Jeśli kod powróci, sprawdzić napięcie referencyjne i sygnał masy przełącznika zmiany biegów i siłownika.
Jeśli którykolwiek z nich jest otwarty, odłączyć wszystkie powiązane moduły sterujące przed sprawdzeniem ciągłości i rezystancji wszystkich obwodów. Odłączenie modułów pomaga uniknąć uszkodzeń spowodowanych niewłaściwie umieszczoną sondą podczas sprawdzania obwodów.
Mechanik powinien również skorzystać ze schematu połączeń producenta, aby przetestować wszystkie powiązane obwody za pomocą woltomierza/ohmomierza, a następnie porównać wyniki ze specyfikacjami producenta.
Skasuj kod i ponownie przetestuj system, używając skanera do ręcznego aktywowania przełącznika zmiany biegów.
Jeśli kod powróci, odłączyć i sprawdzić PCM pod kątem usterki.
Mechanik może również przetestować przełącznik normal/performance, jeśli przełącznik trybu pracy skrzyni biegów nie aktywuje się ręcznie.
Wyczyść kod jeszcze raz i przetestuj system, aby zobaczyć, czy kod usterki powraca.
Częste błędy podczas diagnozowania kodu P0826
Częstym błędem popełnianym podczas diagnozowania kodu usterki P0826 jest przeoczenie przez mechanika rozlanego płynu na przełączniku upshift/downshift jako przyczyny problemu i zamiast tego błędnie skupić się na wadliwym okablowaniu skrzyni biegów jako źródło problemów powodujących zapis kodu.
Jak poważny jest kod P0826?
Chociaż można jeździć z zapisanym P0826 kod usterki, problemy z transmisją spowodowane przez problemy, które powodują ten kod może utrudnić, jeśli nie niemożliwe, aby prowadzić pojazd.
Jakie naprawy mogą naprawić kod P0826?
Aby naprawić kod usterki P0826 mechanik musi wykonać następujące czynności:
Wymienić wszelkie wadliwe, uszkodzone lub wadliwe okablowanie, złącza lub komponenty.
Wymienić przełącznik upshift / downshift lub siłownik, jeśli sprawdzają się jako złe po kontroli.
Jeśli którekolwiek z powiązanych obwodów, złączy i komponentów okażą się wadliwe, również je wymień.
Wymienić cewkę zmiany biegów, jeśli nie działa prawidłowo.
Choć rzadko, wadliwy PCM może również powodować ten kod usterki. Wymienić PCM, jeśli okaże się, że jest uszkodzony.
Ostatnią opcją jest wymiana przełącznika normal/performance, jeśli selektor trybu transmisji nie działa prawidłowo.
.
dzięki Matych za wyczerpujący opis, czy mógłbyś mi polecić jakiegoś dobrego mechanika który podszedłby sumiennie do tematu i nie zdarł ze mnie skóry?
dzięki Matych za wyczerpujący opis, czy mógłbyś mi polecić jakiegoś dobrego mechanika który podszedłby sumiennie do tematu i nie zdarł ze mnie skóry?
Maktrans. I tyle w tym temacie.
Gdzie we Wrocławiu lub okolicach warto podjechać podłączyć mk5 pod komputer, przy wyskakującej kontrolce „skrzynia biegów, ograniczona praca”? Zapalił się po 3-4 uruchomieniu auta również check.
Druga sprawa to zachowanie pojazd - Po przejechanych 900 km ( trasa z Chorwacji ), zapaliła mi się kontrolka skrzyni, auto normalnie pracowało. Po zatrzymaniu się, odpaleniu pojazdu, kontrolka zapaliła się ponownie po ok 10 km, następnie doszedł taki problem, że w momencie przyśpieszania, obroty idą w górę , a auto nie jedzie ( gdy powoli się przyśpiesza, lub jedzie taką samą prędkością to wszystko jest ok ).
Czego mogę się spodziewać ?
Remontu skrzyni za 8 kpln.
No właśnie na innym wątku nt błędu skrzyni oraz EGR, napisali że naprawa EGR rozwiązała problem, dlatego mam nadzieję że w tym przypadku też będzie taki finał :)
następnie doszedł taki problem, że w momencie przyśpieszania, obroty idą w górę , a auto nie jedzie ( gdy powoli się przyśpiesza, lub jedzie taką samą prędkością to wszystko jest ok ).
Ja miałem taki objaw przy uszkodzeniu czujnika w skrzyni. Odczytaj błędy to będziesz wiedział więcej. Czyjnik jest tani, ale jego wymiana wymaga rozebrania skrzyni, co swoje kosztuje.
Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka
Mam błąd P0700 - brak kontroli nad skrzynią biegów
U0401- Sygnał momentu obrotowego silnika
P1719- Błędne dane uzyskane z modułu
Z EGR
P0490 - Stan wysoki w obw ster zaw EGR
P042E - Układ sterujący zaworu EGR, zablokowany w położeniu otwartym
Mechanik po odczytaniu błędów powiedział że błędy na skrzyni mogą być tylko i wyłącznie spowodowane awarią EGR, mówił żeby od tego zacząć ( od najtańszych awarii )
Ktoś miał podobną sytuacje ?
bubski1986 30-05-2023, 17:05 Witam wszystkich grupowiczow.
Panowie i panie mam problem ze skrzynia biegow: 6-bieg.prz.Powershift 6DCT450- MPS6.
Pewnego dnia podczas gwaltownego przyspieszania wszystko sie zaczelo. Wtedy nagle obroty nagle wzrosly do 4tys poczym opadly i wyskoczyl komunikat awaria skrzyni biegow i ograniczone funkcje skrzyni. Po zatrzymaniu auta wylaczeniu silnika, odczekaniu kilku minut i ponownym uruchomieniu komunikat zniknol lecz nie na dlugo.
Skontaktowalem sie z mechanikiem , podlaczyl komputer i zalecil zmienic olej i filtr i tak zrobil. Ale ten zabieg nie przyniusl efektow poniewaz problem wrocil po przejechaniu 70km na trasie, nie w miescie. Podczas jazdy z predkoscia okolo 110km/h nagle komunikat wyskoczyl ograniczone funkcje skrzyni.
Dzis pojechalem do warsztatu, zeby podlaczyc pod komputer i otrzymac raport z kodami bledow.
Komputer pokazal takie bledy jak:
-> P0700-61 CMDTC
Awaria systemu kontroli skrzyni biegów
-> P0796-20 CMDTC
Działanie elektromagnesu kontroli ciśnienia C lub zablokowanie
-> P2714-20 CMDTC
Elektromagnes D regulacji ciśnienia - działanie lub zablokowany
W zwiazku z opisana sytuacja i przedstawieniu bledow, ktore pokazal komputer mozecie mi pomoc i podpowiedziec co to za awaria.
Jakie podjac dalsze dzialania w kierunku naprawienia tej usterki?
Z gory dziekuje za dobre rady :)😀🙋
No weź
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=209484
wwwpawel 01-06-2023, 10:28 Jakie podjac dalsze dzialania w kierunku naprawienia tej usterki?
Wymień na manual. Wiem, że wyda Ci się to niepoważne, ale sam przez to przechodziłem. Zrób przekładkę, bo wtopisz dużo kasy, a efektu i tak nie będzie. Chyba, że znajdziesz całą skrzynię z pewnego źródła z pewnym niskim przebiegiem.
Naprawa - 10-12 tys., wymiana - połowę tego, spokój po wymianie - bezcenne.
Czy ktoś się orientuje gdzie zakupie elektromagnes do skrzyni Powershift, oraz który to jest w mechatronice.
Mam błąd P2715 zawór elektromagnetyczny sterowania ciśnieniem D zablowkowany włączony. Chce wyjąc na kanale mechatronike i zobaczyć czy coś go zablokowało czy poprostu wysiadł.
klocolus 12-09-2023, 23:19 gdzie zakupie elektromagnes do skrzyni Powershift, oraz który to jest w mechatronice.
Tu jest sporo części do PS https://getribo.com/szukaj.html/szukaj=6dct450/opis=tak/nrkat=tak/kodprod=tak/dodatkowe_2=tak/dodatkowe_3=tak/dodatkowe_12=tak/dodatkowe_8=tak
tolo12345 14-12-2023, 22:43 Witam wszystkich. Ford S-Max ecoboost 2.0, Powershift, 240KM, 144 000km; kupiony kilka dni temu. Podczas krótkiej jazdy próbnej nic się nie działo. Obecnie występują objawy podobne do opisanych w temacie, pokazuje się komunikat "Skrzynia biegów ograniczona funkcjonalność" z czerwoną ramką, skrzynia wchodzi w tryb awaryjny i co ciekawe czasami ma tylko 2 biegi a innym razem dostępne są 4. Po zatrzymaniu i wyłączeniu silnika ponowny restart i jazda OK. Kolega podłączył Forscan i - tu chyba najciekawsze - moduł TCM nie znajduje się wśród innych znalezionych. Żadne błędy nie występują. Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy?
tolo12345 20-01-2024, 20:07 Skrzynia po remoncie i poprawce gwarancyjnej pracuje OK.
gonzor73 15-02-2024, 19:19 "Skrzynia biegów ogranicz. funkc." - moje doświadczenia.
S-max, 2016, 2.0 tdci 180KM, PowerShift
1. żółty błąd pojawił się w styczniu br. dało się jechać dalej, podpiąłem Forscan
===TCM DTC P0826:12-28===
Kod: P0826 - Obwód sygnału wejściowego przełączników zmiany biegów w górę i w dół
Dodatkowe symptomy usterki (:12):
- Obwód zwarty do akumulatora
Status (-28):
- Wczesniej zapisany kod DTC - nieobecny w czasie wydania polecenia.
- Kontrolka usterki wyłączona przy tym DTC
Jako, że dało się dalej jeździć nic się specjalnie nie działo i pomyślałem - ten typ tak ma. Przeczytałem większość wątków na ten temat i nie byłem wcale mądrzejszy. Błąd pojawiał się po uruchomieniu silnika pojazdu. Czasem się nie pojawiał i można było bez znikającego alarmu jeździć. Skrzynia przełączała biegi aksamitnie, bez szarpnięć, cicho. Wg mnie nie był to problem mechaniczny ale elektryczny. Jakie obserwacje poczyniłem na tym etapie to naciśnięcie lewej łopatki, redukcja, powodowało wyskoczenie błędu. Regułą było również NIE pojawienie się błędu, gdy ruszałem bez włączonego panelu klimatyzacji ( zero nawiewu, grzania ). Po np 1km włączałem i od razu komunikat o skrzyni. Przemierzyłem szynę CAN jednego dnia, rezystancję, poziomy napięć i nic nie było podejrzanego bo akurat błędy nie wyskakiwały. Miałem mierzyć gdy były błędy jak stało na dworze (na placu).
To ciągle utwierdzało mnie w przekonaniu o błędzie elektrycznym tym bardziej, że jak dałem auto do garażu to nic się nie działo, a jak stał przez noc na zewnątrz w wilgoci to były żółte komunikaty.
2. Ważny moment to gdy szanowna zadzwoniła z centrum wsi, że auto całkiem zgasło i się doturlała do miejsca parkingowego. Zajechałem i rzeczywiście ekran zupełnie gasł po uruchomieniu, wszystkie możliwe błędy od chyba każdego podzespołu przeskakiwały w ciągu 5s i czarny ekran. Doturlałem się tym autem na D jadąc z prędkością piechura... bez swiateł, kierunkowskazów, blisko 3km. Nocka w garażu i rano tylko check engine, a po południu już auto jeździło bez komunikatu. Jakby nigdy nic.
3. Szanowna jeździła i garażowała jak nigdy dotąd i dało się tak tydzień bujać, miałem już kolejkę u 2 elektryków. Spod pracy jednego mrocznego dnia już skrzynia nie ruszyła - czerwony alarm o skrzyni, laweta i do elektryka.
4. Odczekałem trochę w kolejce po tygodniu info, że w TCM jest permanentny błąd, którego nie mogą skasować, jakby wewnątrz, nieusuwalne ( szczegółów nie zdradzili), zamówili go.
5. Za kilka dni info - auto do odebrania. Okazało się, że wiązka kablowa nad lewym nadkolem była sparciała. Nie od wibracji, nie od przetarcia, nie od kuny ale kiepskiego wykonania z parszywego materiału. Wymieniono kilka żył, auto sprawne.
Zadaję sobie pytanie z czego była ta izolacja elektryczna?
Szacun dla warsztatu, że nie pojechali po bandzie... koszt w trzech cyfrach 650pln. Najwięcej czasu zajęło szukanie przyczyny, takie uczciwe.
mierzejkos 20-05-2024, 16:45 Witam. Mam Problem z Automatyczną skrzynią biegów Powershift, a mianowicie w piątek 17.05.2024 po ujechaniu 200 km wyskakując z korka na pozycji "S" nagle przyspieszyłem i wyskoczył mi komunikat ( był widoczny jakieś kilka sekund) "Skrzynia Biegów ograniczone działanie Patrz instrukcja" w tym momencie szarpnęło kilka raz i przestały działać biegi parzyste. Czyli auto jechało na 5 w momencie jak chciałem przyspieszyć redukowało do biegu 3 co powodowało wzrost obrotów do 5 tys. I nagły spadek prędkości po czym wskakiwał znowu na piąty bieg. Po zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu było już ok auto jechało do ponownego zrywniejszego przyśpieszenia, dodam że w aucie jechały 4 osoby plus pełny bagażnik. Sytuacja powtórzyła się 5 krotnie ale przy spokojniej jeździe około 110/120 na godzinę dojechałem kolejne 600 km bez tej awarii. Podłączyliśmy komputer który nie wykrył żadnych błędów, ale nie dawało mi to spokoju znalazłem mechanika który ma już ponoć komputer z górnej półki, ale ten też pokazał że w aucie jest wszystko ok. Auto ma obecnie 111 tys przebiegu, a wymiana oleju skrzyni była robiona dokładnie rok wcześniej w maju 2023 roku na 93 tys. Przebiegu, pomyślałem , że może brakuje oleju bo mechanik mi pokazał, że skrzynia się poci od spodu i może rok czasu
do dużo by był znaczący ubytek oleju. Znalazłem dokładną instrukcję krok po kroku na niemieckiej stronie jak taką wymianę oleju przeprowadzić z adaptacją itp, co się okazało że w układzie było zalane około 1,2 L więcej oleju niż powinno być olej byl dość ciemny oraz znalazłem w nim malutki opiłek który nie wzbudził we mnie zbytnich obaw. Na drugi dzień w drodze na dystansie 450 km jadąc sam pustym autem postanowiłem nagrać ten komunikat, próbowałem go wywołać poprzez dynamicznie przyśpieszanie, okazało się że jeżeli auto nie jest obciążone ten Problem nie występuje, ale i owszem wystąpił po rozpędzeniu auta do 185 km/h. Jednakże w tym wypadku błąd zostawił za sobą check angin co mnie po części ucieszyło. Podjechałem do miejscowego mechanika który czytał błąd jako "P2714 Zawór wydajności ciśnienia D wydajność/zawieszony wyłączony" I teraz moje pytanie czy ktoś miał taki problem ? Co to może oznaczać i ewentualnie ktoś orientuje się jakie koszty może wygenerować taka usterka? Dodam że z moim obserwacji wynika że auto załadowane wiele łatwiej przechodzi w ten stan niedziałających biegów parzystych niż auto puste.
Ford Smax 2.0 Diesel AWD rok produkcji 2016. 111tys przebiegu
klocolus 20-05-2024, 20:02 co się okazało że w układzie było zalane około 1,2 L więcej oleju niż powinno być
Trochę za dużo raczej bez znaczenia, oby nie było za mało bo potrafi zasysać powietrze przy szybszej jeździe i sypać błędami.
Ogólnie te dw10f z powershiftem mają skomplikowane powiązania jeśli chodzi o sterowanie silnikiem i skrzynią także często jakieś niedomaganie ze strony silnika potrafi wrzucić skrzynię w tryb awaryjny (wtedy jest najczęściej błąd momentu obrotowego, sterownik przewiduje jaki moment obrotowy powinien wygenerować silnik i jeśli się coś nie zgadza to właśnie jest "usterka skrzyni" wg niego a to tylko skutek niedomagań silnika)
Niemniej jednak masz wyraźnie komunikat błędu zaworu skrzyni i raczej po prostu on siada/jest przytkany.
Bump: co się okazało że w układzie było zalane około 1,2 L więcej oleju niż powinno być
Trochę za dużo raczej bez znaczenia, oby nie było za mało bo potrafi zasysać powietrze przy szybszej jeździe i sypać błędami.
Ogólnie te dw10f z powershiftem mają skomplikowane powiązania jeśli chodzi o sterowanie silnikiem i skrzynią także często jakieś niedomaganie ze strony silnika potrafi wrzucić skrzynię w tryb awaryjny (wtedy jest najczęściej błąd momentu obrotowego, sterownik przewiduje jaki moment obrotowy powinien wygenerować silnik i jeśli się coś nie zgadza to właśnie jest "usterka skrzyni" wg niego a to tylko skutek niedomagań silnika)
Niemniej jednak masz wyraźnie komunikat błędu zaworu skrzyni i raczej po prostu on siada/jest przytkany.
Nikosmk4 04-08-2024, 19:11 Witam wszystkich. Posiadam mondeo MK4
Okolo tygodnia temu zapalił mi się komunikat ograniczona funkcjonalność skrzyni i nie chciał wrzucić d znaczy podczas dodawania gazu obroty rosły ale jakby był na neutralu. Po restarcie silnika wszystko wróciło do normy. Dzisiaj podczas jazdy ok 60k/h znowu wyskoczył mi komunikat obroty podskoczyły do ok 3k i wróciło wszystko do normy. Automat zmieniał biegi ale dla pewności zrobiłem restart i wszystko było ok. Biegi zmienia płynnie nie szarpie to samo przy zwalnianiu i redukowaniu.
Witam
Zauważyłem iż przy zwalnianiu przy szybkości ok 30 km jest szarpnięcie,
Przy zimnym silniku jest to dość mocne na rozgrzanym różnie z tym iż jest to lżej odczuwalne.
I tu mam pytanie, wiem iż jest aktualizacja tylko pytanie czy zaktualizowanie ma jakiś sens, pomoże czy zaszkodzi? Oczywiście po aktualizacji będzie zrobione przyuczenie skrzyni, Czy zrobić tylko przyuczenie?
Czy cokolwiek z tego pomoże na szarpanie?
Czy może być jeszcze gorzej.
slawek-kali 02-10-2024, 17:57 to moga byc oznaki konca skrzyni.. przyuczenie w takim wypadku tylko pogorszy sprawe moim zdaniem.
Oczywiscie najpierw sie probuje najtanszym kosztem.
Bledow zadnych jeszcze nie wyrzuca?
Byłem w warsztacie zajmującym się skrzyniami, pan podłączył pod kompa przejechał sie.
Faktycznie przyznał racje iż szarpie ale błędu żadnego nie pokazało.
klocolus 03-10-2024, 23:10 Jedyne co możesz spróbować bez rozbiórki skrzyni to dolać z litr oleju, PS potrafi głupieć jak gdzieś uciekł olej szczególnie przy większej prędkości. Ale najprawdopodobniej niestety skrzynia do naprawy, przyuczanie nic nie da jak opiłkami zawalony sterownik/siłowniki.
Olej wymieniany dosłownie parę dni temu.
Sprawdź czy masz właściwy poziom oleju-od strony kierowcy najlepiej zdjąć koło i tam szukać korka spustowego, dostęp jest dość trudny. Jak nic nie poleci to masz za mało oleju. Jak "chluśnie" to było go za dużo. Przykręcasz jak mnie pamięć nie zawodzi na 45Nm. Zmieniałeś samemu czy ktoś Ci to robił?
Mechanik myślę że wiedział co robi.
Taka mam nadzieję
A czy po wymianie oleju nie powinno się przyuczyć skrzyni
Przed wymiana też tak było
Ale jak pisałem nie zawsze szarpie
Wysłane z mojego CPH2067 przy użyciu Tapatalka
Witam w moim Galaxy z 2014r zamontowana jest niestety problematyczna skrzynia power shift. Jesteśmy już rok po remoncie ( na szczęście było to niewielkie uszkodzenie i wszystko dało się uratować). Jednak od jakiegoś czasu pojawia się informacja " Ograniczenie funkcji skrzyni biegów". Wyskakuje ona przy wrzucaniu drive bądź podczas jazdy na niskim biegu. Błąd ten charakteryzuje się tym że samochód przestaje zmieniać biegi a przy zatrzymaniu się pozostaje już na luzie. Jednak wyłączenie silnika i wyjęcie kluczyka usuwa ten problem. Czy wie ktoś co to może być/jak to usunąć lub dokąd z tym pojechać. Problem jest taki że błąd występuje bardzo nieregularnie a w warsztacie po podłączeniu samochodu pod kompa nic nie widać błędnego. Więc mój mechanik rozłożył ręce.
Cześć, mam od 9 lat auto z tą skrzynią i zero problemów. Najlepiej podjechać do ASO, oni tam znają na wylot te samochody, koszty są wyższe, ale poziom usług w moejej ocenie bardzo przyzwoity.
Szanowni, czy mamy w mądrości zbiorowej jakieś doświadczenia z warsztatem FPS System spod Zamościa?
Chłopaki na fb polecali. Ja osobiście nie robiłem
romanm13 09-04-2025, 10:31 Witam,
Panowie proszę o pomoc i poradę, otóż wczoraj wracając z Wa-wy do Gdańska miałem komunikat "awaria skrzyni biegów" auto jechało normalnie, zjechałem odrazu na pobocze, zgasiłem pojazd i poczekałem z 5-10 min, po czym odpaliłem ponownie, żadnego komunikatu już nie było, auto zachowywało się normalnie raczej, ja już się*we wszystko wsłuchiwałem. Druga rzecz że pojazd posiadam od miesiąca, jest komunikat "akumulator rozładowany" lecz auto odpala i nie wiem czy to może mieć jakieś powiązanie czy raczej nie ? Czy jest ktoś*z Trójmiasta kto może podłączyć forscana bądź polecić dobrego mechanika co zna się*na rzeczy i nie będzie to kosztować majątku, od momentu zakupu wpakowałem już ponad 6 tyś, amorki rozrządy, oleje i normalnie się załamie jak ta skrzynia padła...:( HELP.
Pozdrawiam
Bump: Witam,
Panowie proszę o pomoc i poradę, otóż wczoraj wracając z Wa-wy do Gdańska miałem komunikat "awaria skrzyni biegów" auto jechało normalnie, zjechałem odrazu na pobocze, zgasiłem pojazd i poczekałem z 5-10 min, po czym odpaliłem ponownie, żadnego komunikatu już nie było, auto zachowywało się normalnie raczej, ja już się*we wszystko wsłuchiwałem. Druga rzecz że pojazd posiadam od miesiąca, jest komunikat "akumulator rozładowany" lecz auto odpala i nie wiem czy to może mieć jakieś powiązanie czy raczej nie ? Czy jest ktoś*z Trójmiasta kto może podłączyć forscana bądź polecić dobrego mechanika co zna się*na rzeczy i nie będzie to kosztować majątku, od momentu zakupu wpakowałem już ponad 6 tyś, amorki rozrządy, oleje i normalnie się załamie jak ta skrzynia padła...:( HELP.
Pozdrawiam
p.s- oleju w skrzyni jeszcze nie wymieniałem, właśnie szukam kogoś dobrego z polecenia w Gdańsku bądź całym 3-mieście, dojadę jeśli jest dobry specjalista.
Podpiąć pod komputer o zobaczyć błędy. Przyczyn takiego komunikatu jest wiele, nie koniecznie oznacza padniętą skrzynie.
klocolus 11-04-2025, 16:03 otóż wczoraj wracając z Wa-wy do Gdańska miałem komunikat "awaria skrzyni biegów" auto jechało normalnie, zjechałem odrazu na pobocze, zgasiłem pojazd i poczekałem z 5-10 min, po czym odpaliłem ponownie, żadnego komunikatu już nie było, auto zachowywało się normalnie raczej,
Jeśli stało się to przy dużej prędkości przy przyspieszaniu i po zgaszeniu odpaleniu jest normalnie to najprawdopodobniej jest za mało oleju w skrzyni i po prostu zaciągnęła powietrze. Tu nawet brakujące pół litra może robić problemy. Wycieków widocznych nie ma?
Zacząłbym od wymiany oleju, statycznie, jest banalna spuścić stary olej zmienić filtr wlać nowy. Żadna filozofia. Dynamicznie bez sensu bo schodzi normalnie 90+% oleju.
Ewentualnie dolać w ciemno litr oleju do skrzyni i zobaczyć czy dalej usterka będzie występować w takich warunkach.
romanm13 11-04-2025, 18:20 NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW W ODPOWIEDZI, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!
MOŻNA UŻYĆ JESZCZE FUNKCJI "CYT. SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego)
jechałem z prędkością 140-160 km, tuż po wyprzedzeniu auta to się*chyba stało , jakieś 400-700metrów.
Sucho pod autem, skrzynia również, jak robiłem zbieżność i wymieniałem zawieszenie to gość aż był zdziwiony że spod auta zero pocenia się*czy coś*w tym stylu.
Codziennie zaglądam pod auto i otwieram maskę żeby sprawdzić czy nie ma wycieków, nic nie wskazuje że miały by się*pojawić.
A czy mógł zwariować komputer jak akumulator na wyczerpaniu ?
Bump: Podpiąć pod komputer o zobaczyć błędy. Przyczyn takiego komunikatu jest wiele, nie koniecznie oznacza padniętą skrzynie.
jutro podjadę podpiąć się*do kompa żeby sprawdzić. Dzięki za odpowiedź.
klocolus 11-04-2025, 22:50 A czy mógł zwariować komputer jak akumulator na wyczerpaniu ?
Byłaby taka opcja ale zaraz po odpaleniu auta po postoju. Od tak w trakcie jazdy autostradowej mała szansa.
Najprawdopodobniej mało oleju lub/i stary olej. Kiedy był wymieniany?
romanm13 12-04-2025, 07:05 NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW W ODPOWIEDZI, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!
MOŻNA UŻYĆ JESZCZE FUNKCJI "CYT. SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego)
jak kupiłem to poprzedni właściciel nic nie mówił, na moje pytanie czy był zachowany interwał co 60 tyś to powiedział że rok temu zmieniali, ale chyba nie było tej wymiany.
|
|