Zobacz pełną wersję : Automat czy manual???

gruby07
10-01-2007, 21:06
Mam mały dylemat...Posiadam scorpiaka 2,0 z 93r. ze skrzynią manualną i zastanawiam się czy nie przerobic go na automat (dużo jezdze po mieście i troche nudzi mnie ciągłe machanie lewarkiem dzwigni).Z drugiej strony słyszałem że skrzynie automatyczne w tym roczniku były wadliwe.Jak ktoś miał do czynienia z automatem w scorpiaku niech podzieli sie uwagami. Dzieki...

tomiscorpio
10-01-2007, 22:44
Nie w roczniku tylko wszystkie skrzynie asb sa do bani :D a w scorpiakach nie byly one super. Chcesz zamontowac automat hmm a wiesz ze to koszt polowy scorpio??

frompoland
11-01-2007, 00:26
Nie w roczniku tylko wszystkie skrzynie asb sa do bani
piszesz tak jakbys jakas jezdzil.... :fcp22
pojezdzij wpierw pzrez jakis czas a pozniej zabieraj glos :)

gruby07, automat jest spoko ale lepiej kupic 2 auto juz z ta skrzynia niz bawic sie w przerobki... uwoerz mi :)

Rafał A.(antek)
11-01-2007, 01:11
tomiscorpio, to akurat chyba ujezdza 2 automaty :) w dodatku fakt jest faktem automat jest fajny ale awaryjny w fordzie

frompoland
11-01-2007, 01:15
nie moze byc awaryjny jak sie o niego dba! sa serwisy strzela sie remonci ma sie na rok gwarancje wpore wymienia sie okej i luzik....

to juz moj 2 automat i 2 ford i bez problemu w latach 90tych moj wuj mial scorpio 2.9 v6 w automacie i nie narzekal... narzekaja ci co nie serisuja skrzyn :)

Rafał A.(antek)
11-01-2007, 01:22
daj mi serwis ktory umie zrobic porzadny remont i da pelna gwarancje na rok na skrzynie, poprosze, no i zeby remont nie przewyzszał wartości mojego auta jeszcze bylo by fajnie.

Pojecie dba o automat jest dosc skomplikowane bo:
1 kupujesz o nieznanym przebiegu i historji i juz najczesciej jezt zapozno o jego dbanie czyli czeka cie remont :)
2 nawet jak jest oik i chesz zadbac to nie bardzo masz gdzie pojechac bo nie ma solidnych warsztatow znajacych siena skrzyniach :)

a moze masz jakis?

frompoland
11-01-2007, 01:27
daj mi serwis ktory umie zrobic porzadny remont i da pelna gwarancje na rok na skrzynie,

http://www.autotransmisja.pl/ prosze bardzo !!1 kupujesz o nieznanym przebiegu i historji i juz najczesciej jezt zapozno o jego dbanie czyli czeka cie remont :)

przykro mi ja tak nie kupuje

2 nawet jak jest oik i chesz zadbac to nie bardzo masz gdzie pojechac bo nie ma solidnych warsztatow znajacych siena skrzyniach :)

fakt moze byc klopotem ale lepiej wydac okolo 400PLN na 75k km i miec swiadomosc czym jezdzisz niz zeby miala pasc gzies w trasie i wtedy pisac na forum ze skrzynie sa awaryjne...

poczytaj sobie forum na http://www.automat.pl
padaja nie tylko fordy ale i ole, vw, audi czy mercedesy a przyczyna jest jedna: NIE SDBAJA O NIE NOWI POLSCY WLASCICIELE ;)

Rafał A.(antek)
11-01-2007, 01:35
przykro mi ja tak nie kupuje
niestety kupujac nigdy wlasciwie nie wiesz co sie dzialo z autem (jelsi uzywane) i ile ma przebiegu, a i nawet jak wiesz to przebieg rzedu 100 000km nie gwarantuje bezawaryjnosci skrzyni.

fakt moze byc klopotem ale lepiej wydac okolo 400PLN na 75k km i miec swiadomosc czym jezdzisz niz zeby miala pasc gzies w trasie i wtedy pisac na forum ze skrzynie sa awaryjne...
o ile nie jest za pozno, przerzucilem juz 4 skrzynie, zadna nie byla dobra, 5 ktora kupilem z autem byla dobra, ale tez padla ze zuzycia (konwerter) niestety nie ma reguły nie znasz dniani godziny nawet jak dbasz i wymieniasz olej i filtr :0

poczytaj sobie forum na http://www.automat.pl
czytam czasem znam ale ja nie mowie o innych niemam doswiadczenia mowie ze fordowska szczegolnie elektroniczniesterowana jest słaba, i delikatneniedbalstwo o co nietrudno , szczegoilnie u nas alenie tylko prowadzi do jej szybkiego zgonu, a remont to majatek.

ysiu
11-01-2007, 16:25
Mam teraz scorpio 2.9 automat jakies pół roku temu sprzedałem mercedesa 280E z automatem i ten w scorpio jest o niebo lepszy i założe sie że jest o wiele tańszy w naprawie niż ten w mercu!!
Ja stawiam na automat (napewno nie prędko kupie auto w manualu) :fcp26

frompoland
11-01-2007, 16:33
ysiu, dokladnie tak jak ja :)

Adam_2000
11-01-2007, 17:37
Ja stawiam na automat (napewno nie prędko kupie auto w manualu)
No i bardzo słusznie :)
Nowoczesne auta mają skrzynie automatyczne, a nie jakieś zacofane - ręczne ! :)

jagrall
12-01-2007, 05:44
frompoland, nie jest tajemnicą że automaty we fordach nie należą do zbyt udanych (czytaj bezawaryjnych). co chwilę pojawia sie post z pytaniem jak przerobić automat na manual

frompoland
12-01-2007, 10:18
jagrall, wejdz na http://www.automat.pl i sprawdz ze na forum od automatow fordow jest mniej od VW, OPLOW i innych markowych aut (niemieckie, japonskie) sa tez w przewadze francuskie...

a to ze sie zdazaja awarie w automatach to tylko na zyczenie samych uzytkownikow... niech dalej mowia ze oleju sie nie wymienia a skrzyn nie trzeba serwisowac :)

ja wymieniam i serwisuje... okej, kosztuje mnie to 430PLN na 70000 ale taki urok... aha no i przy przebiegu ponad 200000 bedzie trzeba zrobic generalny przeglad za okolo 1500 ale dzieki temu skrzynia wytrzyma tyle ile wytzrma moja V6-ta... a jednak jej nie sprzedaje tylko bede trzymal do samego konca (wkoncu za lat 30 bedzie to antyk ;) )

Struna
12-01-2007, 12:33
ja akurat ujeżdżałem i jedno i drugie - sprawa jest prosta - chcesz pojeździć jak emeryt - kup automat, jeśli jednak masz zacięcie nieco "sportowe" to automat jest do dupy.

frompoland
12-01-2007, 12:47
Struna, tak... w mkII automat to nie jest sportowy ale tez nie emeryt... zwykla jazda to automat a jak chcesz pokazywac na drodze ze sie jedzie ilustam letnim V6 to manual... dodam ze sa sportowe skrzynie z grupy automatow nawet F1 nie jezdzi w pelni na manualnej skrzyni a to o czyms swiadczy :fcp27

Struna
12-01-2007, 13:35
nawet F1 nie jezdzi w pelni na manualnej skrzyni a to o czyms swiadczy :fcp27 chyba tylko o tym, że sa dobre automaty ale nie w cywilnych autach a tym bardziej nie w fordach :)

co do pokazywania to ja i automatem mogę niejednego objechać ale to poprostu nie jest to co na manualu - w zasadzie każde auto o wiekszej mocy powinno mieć manual aby dobrze z tej mocy korzystać.

frompoland
12-01-2007, 18:36
to prawda ze 1,5tony auta i 4 biegawy sredniej klasy automat to nie wyscigowka ale jezdzi sie lekko i wygodnie ;)

Struna
12-01-2007, 19:42
ale jezdzi sie lekko i wygodnie ;) to fakt - ale mogło by to być bardziej przewidywalne niż jest :)

Adam_2000
12-01-2007, 20:17
Jurek, to jest kwestia przyzwyczajenia :)
Ja, po 10-ciu latach jazdy automatem nie wyobrażam sobie powrotu do wajchowania lewarkiem i majtania lewą nogą ;)

frompoland
12-01-2007, 23:30
najlepsze jest to ze sie samochod nie stacza nie gasnie na swiatlach bo sprzeglo za pozno wogole to jest bardzo bardzo wygodne :)

tomiscorpio
13-01-2007, 01:39
Widze frompoland to taki wojownik obrazasz mnie i piszesz ze jak nigdy nie jezdzilem automatem. Bardzo dlugi czas mialem automata ale jezdze dosyc sportowo i automat nie zdaje egzaminu a wymieniac automat za ponad 1000zl(uzywke) i za 10 tys km miec to samo mnie nie bawi.

Nie jestem starym koniem nawet 30 nie doszla i lubie sobie czasami wpasc na rondo i przypalic gume. Tak samo sobie jade na 5 biegu podwojna linia ciagla zostawiam sobie miejsce a mi tutaj koles calibra ze spojlerem 5 metrowym chce sie wdusic to redukcja na 3 i ogien :fcp2 :fcp2 niestety automat tego nie wytrzymal za dlugo.
Wiec mi tutaj za przeproszeniem nie pieprz ze ja nigdy automatem nie jezdzilem.

Automat a sekwencyjna skrzynia to jednak roznica spora.
Wyobrazasz sobie ,zeby teraz schumacher mial kolo siebie drazek zmiany biegow ?? chyba na przyczepce.

jagrall
13-01-2007, 05:33
najlepsze jest to ze sie samochod nie stacza nie gasnie na swiatlach bo sprzeglo za pozno

ja mam manuala i jakoś nie mam takich problemów. może to wina kierowcy?? :fcp27

frompoland
13-01-2007, 05:41
ja mam manuala i jakoś nie mam takich problemów. może to wina kierowcy?? :fcp27

moze...

1Bodzio
13-01-2007, 20:06
redukcja na 3 i ogien niestety automat tego nie wytrzymal za dlugo.
Takiego traktowania to żaden automat długo nie wytrzyma. :fcp1
Skrzynia automatyczna sluży do spokojnego długiego i wygodnego podróżowania, a nie do udowadniania każdemu napotkanemu dresiarzowi, że Scorpio potęgą jest i basta. Auto to nie jest wyścigówką lecz dostojną limuzyną, i jako limuzyną należy nim jeździć. A wtedy jeździ się długo i bezawaryjnie (niezależnie czy z automatem czy też z wajchomatem). Nie zaprzeczę jednak że i podczas ostrej jazdy, na wiele je stać.

tomiscorpio
14-01-2007, 11:44
Jakbym chcial podrozowac jak (...) wolowa , kupilbym sobie amerykanca z pontonowym zawieszeniem z mega wolnym automatem i nie skrecajace.

A ja potrzebuje auto w ktorym czuje sie bezpiecznie , ma mi sie podobac ,ma byc wygodne.
Moge nim sie toczyc jak krol wygodnie i dostojnie ale moge sie w kazdej chwili przelaczyc na tryb sportowy i nie odpuszczac zupelnie gazu na zakretach.

Bodzio ja 15 post pisze ze skrzynia automatyczna sluzy do spokojnej jazdy i nie wytrzyma takiej jazdy jak manual , cala reszta stara mi sie uswiadomic ze jest inaczej, a Ty mi tlumaczysz jeszcze to co ja wiem...

[ Komentarz dodany przez: karex: 2007-01-14, 13:05 ]
Znowu zaczynasz używać słów za powszechnie uznawane jako niecenzuralne :fcp24

1Bodzio
14-01-2007, 12:41
Jak to wszystko wiesz to nie pisz proszę że automat w Scorpio jest do niczego, bo to innych wprowadza w błąd, a wcale nie jest prawdą. :fcp1

tomiscorpio
14-01-2007, 13:00
OJJ ale niecenzuralne...
No automaty w scorpio nie sa takie zle ale trzeba dbac o nie (zreszta jak o kazdego) i albo umiec samemu przy nich robic lub miec pewnego mechanika/warsztat.
Bo ja juz o magikach slyszalem duzo jak to potrafia za dokrecenie jednej srubki skasowac 800zl :D

Struna
15-01-2007, 08:59
automat w Scorpio jest do niczego ale ma rację chłopak i ja go popieram, poza tym Bodzio twoja skrzynia a np. moja to też spora różnica w działaniu - nie sądzisz ? Skrzynia automatyczna sluży do spokojnego długiego i wygodnego podróżowaniaAuto to nie jest wyścigówką lecz dostojną limuzyną

to po grzyba wpakowali tam silniki coswortha a nie poprzestali na herlawych 2.0 DOHC ? wtedy by się tylko i wyłącznie jeździło "dostojnie" bo inaczej by się nie dało :)

jagrall
15-01-2007, 14:07
to po grzyba wpakowali tam silniki coswortha

po tego samego grzyba do merca S klasy i innych bmw 7 pakują silniki ponad 400 konne

tomiscorpio
15-01-2007, 15:01
Bys sie zdziwil struna jakbys 2.0 nie mogl zgubic w lusterku :D

1Bodzio
15-01-2007, 20:12
poza tym Bodzio twoja skrzynia a np. moja to też spora różnica w działaniu - nie sądzisz ?
Struna, w działaniu to one się nie różnią. Konstrukcja mechaniczna też jest taka sama. Różnią się sposobem sterowania i regulacji ciśnienia oleju w skrzyni i sposobem zmiany biegów oraz załączania kick down .U Ciebie jest governor i modulator podciśnieniowy oraz cewka do kick down, a u mnie tego nie ma, są za to elektrozawory i wszystkim steruje PCM. Sądzę że układ sterowania Twojej skrzyni jest dość prosty, jasny i przejżysty, a przez to łatwiejszy w odszukaniu jakichś nieprawidłowości. U mnie przez ten PCM to dosłownie wszystkie bolączki występujące w silniku mają duży wpływ na skrzynię i jej pracę, np. MAF, EBJ itp, itd. Możesz wywrócić skrzynię na drugą stronę i spowrotem a uszkopdzenia i tak nie znajdziesz jeśli tkwi ono w jakimś naderwanym kabelku, lub osłabionym kontakcie we wtyczce.

[ Dodano: 2007-01-15, 21:19 ]
A to że cosworthy nie mają skrzyń ręcznych to chyba dlatego że wielu naszych młodszych kolegów w szybkim tempie poukręcałoby wały napędowe i pozarzynało tylnie mosty, o sprzęgłach nie wspomnę. :fcp1 :fcp1

tomiscorpio
16-01-2007, 00:50
Poprzednie cossy mialy manuale.
Nie wiem jak u struny ale jak w wielorybie nawali tps to skrzynia kuleje,szarpie jakby chcialo leb oderwac

Struna
17-01-2007, 10:58
Nie wiem jak u struny ale jak w wielorybie nawali tps to skrzynia kuleje,szarpie jakby chcialo leb oderwac skrzynia nie kuleja ale silnik kuleje więc jeden pieron - i tak się do dupy jeździ :) układ sterowania Twojej skrzyni jest dość prosty, jasny i przejżysty, a przez to łatwiejszy w odszukaniu jakichś nieprawidłowości. tak ale i przez to mulasto wolny w działaniu, gdyby brać z TPS sygnał o zmianie biegów to by zdecydowanie szybciej i przewidywalniej były zmieniane a nie jak się trafi :)

1Bodzio
17-01-2007, 20:10
tak ale i przez to mulasto wolny w działaniu,
No trudno, ten typ tak ma. :fcp1 :fcp1

Struna
18-01-2007, 11:01
No trudno, ten typ tak ma. :fcp1 :fcp1 no to co mnie tu przegaduje że fajnie jest jak nie jest. Mam prawie 200 konny silnik i kurna potrafi mnie objechać jakaś mizerota bo szybciej biegi pozmienia niż zafajdany automat :)