Zobacz pełną wersję : Brak miejsca na pieczątkę w dowodzie rejestracyjnym

Patt MelodyZ
10-03-2014, 12:11
Witam.

Pytanko jak w tytule, czy jeżeli w dowodzie rejestracyjnym nie mam miejsca na pieczątkę dotyczącą corocznej kontroli pojazdu (tzw przeglądu), to czy muszę wybrać się do wydziału komunikacji i złożyć wniosek o wymianę dowodu ? Czy dostaje się kwitek na stacji kontroli i można jeździć legalnie z tym kwitkiem ?
Googlowałem w temacie, ale ludzie różnie piszą i zazwyczaj tematy są dość stare a jak wiadomo mogło się coś zmienić, może ktoś ma doświadczenie w tej sprawie ?

Dziękuję i pozdrawiam

majek32
10-03-2014, 12:14
robisz badania diagnostyczne i z zaswiadczeniem ze stacji jedziesz do wydziału komunikacji po nowy dowód rejestracyjny.

Patt MelodyZ
10-03-2014, 12:16
Rozumiem. A co muszę zabrać jeszcze ? Z tego co czytam, to stary dowód, zaświadczenie o przeglądzie, aktualne ubezpieczenie samochodu i podobno też tablice rejestracyjne celem naklejenia nowego hologramu ?

majek32
10-03-2014, 12:28
W sumie tak jak piszesz ale ponoc nalepki można już samemu nakleic

Patt MelodyZ
10-03-2014, 12:29
Rozumiem :) A duży koszt jest wymiany tego dowodu ?

majek32
10-03-2014, 12:37
oj nie pamietam, wymieniałem 2 lata temu

wojtekn
10-03-2014, 12:50
https://ewnioski.pl/formularze/wymiana-dowodu-rejestracyjnego/informacje

http://moto.wp.pl/kat,55194,title,Wymiana-dowodu-bez-zdejmowania-tablic-rejestracyjnych,wid,14551362,wiadomosc.html?ticaid =11257e

:wink:

Patt MelodyZ
10-03-2014, 13:32
O dziękuję pięknie za linki :)

Undercover
10-03-2014, 20:25
Byłem dziś w WK i koszt to 73,50 zł. Pytałem o koszt przejerestrowania swojego auta ale przypomniał mi się Twój temat.
Dostajesz pozwolenie na miesiąc ale po 2 tyg odbierasz "twardy dowód"

Patt MelodyZ
10-03-2014, 20:29
Uuułaa, ale zdzierstwo..... Już nie mają na czym zarabiać. Czyli ten koszt jest nieunikniony w moim przypadku ?

stefanekmac
11-03-2014, 17:33
Tak .Dobrze jak auto ma 1 właściciela bo inaczej 17 zł za każde potwierdzenie.Wyjątek dla najbliższej rodziny-wtedy potwierdzenie darmo.Aha książka pojazdu konieczna-zostaje na czas w urzędzie.Jak oddasz miękki dowód zwrócą książkę.Nie wiem jak u Ciebie, ale lepiej idź rano bo kolejki i nie dostaniesz się do okienka.

Patt MelodyZ
11-03-2014, 18:24
Aha, a jak auto ma dwoje właścicieli ? Dokładnie, to ja jestem współwłaścicielem (zamiast płacić 1200 zł około płacę niecałe 700 na rok)....

Kartę pojazdu trzeba zdać na ten okres ? Nawet jeżeli nie ma w niej ani jednego wpisu ?

stefanekmac
17-03-2014, 21:26
Kartę zdajesz.Jeśli wspólnik nie jest najbliższą rodziną dolicz 17 zł.

damianisko5
19-12-2015, 08:15
Temat powraca - teść, który notabene ma auto z czarnymi tablicami zauważył, że brakuje mu miejsca do wbicia pieczątki z badania technicznego przedłużającego ważność dowodu rejestracyjnego. Przy okazji załatwiania innych spraw w UM dowiedziałem się, że jeśli wymieni dowód na nowy z ważnym wpisem musi uiścić opłatę ok 50PLN. Jeśli pojawi się w UM z poświadczeniem o odbytym przeglądzie wydrukowanym na osobnym dokumencie - ok. 80 PLN. Kto wie, jak to rzeczywiście wygląda, zgodnie z przepisami z postu nr. 10 tego tematu i ma doświadczenie w tym temacie, dziękuję.

marekwodniak
19-12-2015, 08:39
Miesiąc temu tak miałem i płaciłem coś 80 zł.Wprowadził mnie w tamtym roku w błąd diagnosta .Teraz dał mi papierek i pełny dowód i zapłaciłem coś 80 zł.

damianisko5
19-12-2015, 15:37
Czyli ta kwota jest za tymczasowy dowód ?

slider2002
19-12-2015, 20:02
Placisz jakies 80 dych. Tablic nie musisz zdejmować bo już z nie robią cyrku z naklejkami. Książki pojazdu nie zatrzymują ale zawsze musisz ja miec przy sobie bo robią wpisy.

damianisko5
20-12-2015, 08:37
8 dych, a ok. 50 zeta to w przypadku aktualnego wpisu z przeglądu ?
Taki komentarz znalazłem na forum VWgolfa
cyt . " Przerobiłem temat wymiany dowodu rejestracyjnego z powodu braku na pieczątki. Szczęście takie, że przypomniało mi się o tym 3 tygodnie przed końcem ostatniego przeglądu technicznego. Udałem się do urzędu zapłaciłem 54,50 zł wbito mi w stary dowód pieczątkę oczekuje na nowy, następnie po tygodniu ! (zdziwiony) nowy dowód rejestracyjny czekał już na mnie w urzędzie do odbioru. Jest to wariant ekonomiczny tracimy tylko jedno miejsce na pieczęć, bo teraz diagnosta wbija mi przegląd w nowy dowód na drugim miejscu ponieważ pierwszy przebity został ze starego przez urzędnika.

Lord Alien
23-12-2015, 02:13
można jeździć na zaświadczeniu od diagnosty.
Ja tak już 2 lata ciągne

damianisko5
23-12-2015, 07:38
Lord- też tak jeździłem innym , małym autem chyba ze 3 lata. Ciekawi mnie, jak w przypadku kontroli za granicą. Ale taka policja prawdopodobnie nie zna się na polskich przepisach i nawet nie zagląda w ten dokument.
dopisano 08.06.16 - wyrobiłem nowy dowód rejestracyjny, koszt 54 PLN, czas oczekiwania ok 2 tygodnie. Wyjeżdżam za granicę i muszę/powinien mieć odpowiedni dokument auta.

Lord Alien
25-12-2015, 08:04
w sumie za granicą chyba nim nie jeździłem na zaświadczeniu, myśle że nie było by problemu

pablos79
26-12-2015, 17:32
Rozumiem. A co muszę zabrać jeszcze ? Z tego co czytam, to stary dowód, zaświadczenie o przeglądzie, aktualne ubezpieczenie samochodu i podobno też tablice rejestracyjne celem naklejenia nowego hologramu ?

No nie no, chyba blachy i reszta raczej niespecjalnie. To nie jest przerejestrowanie auta tylko jedynie nowy dowod na te same nr rej i blachy,

kbomb
08-06-2016, 17:41
można jeździć na zaświadczeniu od diagnosty.
Ja tak już 2 lata ciągne

Lord- też tak jeździłem innym , małym autem chyba ze 3 lata. Ciekawi mnie, jak w przypadku kontroli za granicą. Ale taka policja prawdopodobnie nie zna się na polskich przepisach i nawet nie zagląda w ten dokument.

Panowie dołączam do "klubu" jeżdżących z wynikiem badania ze stacji diagnostycznej :P. Tak tylko informacyjnie napiszę co mi powiedział diagnosta:
"Posiadacz samochodu, poświadczeniem pozytywnego wyniku badania technicznego może posługiwać się przez okres 2 tygodni - jest to okres na wyrobienie nowego dokumentu. Wynik badania nie jest dokumentem...." :!::?::?:

hindus
13-05-2020, 08:22
Odkopuję :) Nie mam już miejsca na pieczątki, a nie ogarnąłem, że przegląd kończy się już za 4 dni. Czy składając wniosek o wymianę DR np. jutro zdążę uniknąć opłaty 19 zł za dowód tymczasowy, czy zbyt krótki termin i nic mi to nie da?

kocur
13-05-2020, 10:48
Nie potrzebujesz dowodu tymczasowego - możesz jeździć z papierem ze stacji diagnostycznej i w międzyczasie czekać na nowy dowód.

Już przerabialiśmy to w innym wątku :) Dowód tak czy siak w szufladzie mieć trzeba.
Zrób przegląd i w wolnym czasie złóż wniosek o nowy dowód.

hindus
13-05-2020, 11:46
Tak zrobię, dzięki. Chciałem się tylko upewnić, że jak złożę wniosek o nowy dowód, to nie każą mi płacić 19 zł za tymczasowy (nie planuję wyjeżdżać za granicę w ciągu najbliższych miesięcy, więc tak czy inaczej byłby mi niepotrzebny)

Grzegorz MX
24-05-2020, 10:43
Tak zrobię, dzięki. Chciałem się tylko upewnić, że jak złożę wniosek o nowy dowód, to nie każą mi płacić 19 zł za tymczasowy (nie planuję wyjeżdżać za granicę w ciągu najbliższych miesięcy, więc tak czy inaczej byłby mi niepotrzebny)

Wg mnie możesz dowód trzymać w domu wraz z kwitkami z SKP. Pieczatki są niepotrzebne bo dowód jest w domu a liczy się to co jest w CEPIK.

Nie musisz wymieniać dowodu, tylko co roku kolekcjonuj kwitek z SKP a dodatkowo kopia w samochodzie jak kulson będzie upierdliwy i będzie mu szkoda sprawdzić w bazie - pokazesz kopię.

Szkoda kasy, wysiłku latania w czasie zarazy w kolejkę etc.

hindus
24-05-2020, 11:15
jak kulson będzie upierdliwy i będzie mu szkoda sprawdzić w bazie - pokazesz kopię.

Gorzej jak będę mu musiał to tłumaczyć na czeski - jakbym jeździł tylko po kraju, to pewnie bym się tym nie przejmował.

Grzegorz MX
24-05-2020, 19:13
Gorzej jak będę mu musiał to tłumaczyć na czeski - jakbym jeździł tylko po kraju, to pewnie bym się tym nie przejmował.

Kwitek jest z pieczatkami. Będzie legit.

kocur
25-05-2020, 08:06
Posiadanie dowodu jest obowiązkowe - wożenie nie jest. Papier ze stacji jest potwierdzeniem przeglądu a nie potwierdzeniem posiadania dowodu.

Rozmawialiśmy już o tym - trzeba mieć w szufladzie niestety i 60 dych wydać w urzędzie jak się pieczątki kończą.

kaan1
26-05-2020, 14:57
Diagnosta podpowiedział mi, że z jednego powodu warto jeździć z dowodem rejestracyjnym. W przypadku kolizji, jak jest dowód, to w większości przypadków kończy się na oświadczeniu stron. Bez dowodu, poszkodowany może zadzwonic po policję i jest sie 200 stówy do tyłu. Byc może wystarczy e-dowód rejestracyjny. Ja takim ostatnio legitymowałem się u ubezpieczyciela przy oględzinach szkody i nie było problemu.

Marek
26-05-2020, 20:37
Równie dobrze może to zrobić jak masz dowód. Oc możesz sprawdzić online po numerze rej.

kaan1
28-05-2020, 07:41
Równie dobrze może to zrobić jak masz dowód. Oc możesz sprawdzić online po numerze rej.

Chodzi o kwestie ewentualnego ryzyka przy rozliczaniu szkody, uznania winy - nie o polisę. Wypełniając oświadczenie o kolizji musisz wpisac pewne dane z dowodu rejestracyjnego - jesli go fizycznie przy sobie nie masz to pojawia się problem. Poszkodowany nie będzie się bawił w szukanie informacji w bazach, po prostu wezwie policję bo racja jest po jego stronie. Mając komplet dokumentów do wgledu jest skłonniejszy do polubownego rozwiązania problemu. Więc oszczędność 60 zł na wymianie dowodu moze łatwo zemścic się w postaci mandatu 200 zł za spowodowanie kolizji

kocur
28-05-2020, 10:35
To raz - a dwa to co pisałem w innym temacie przy okazji likwidacji szkody za przednią szybę - Forda nie interesował papier ze stacji diagnostycznej ani apka na telefonie - chcieli ksero z dowodu i koniec rozmowy.

Antej
28-05-2020, 10:48
chcieli ksero

w Polsce jest prawie 38mln ludzi którzy by coś chcieli, ale to nie znaczy że to się im należy, więc ASO może coś chcieć i na tym się kończy jeśli przepis na to nie pozwoli

były już rozważania czy "dowód osobisty" przeterminowany traci ważność

to samo tyczy się "dowodu rejestracyjnego" i pojazdu, który ma aktualne okresowe badania techniczne

to że dokument nie spełnia jakiejś tam normy nie oznacza że dane w nim zawarte straciły ważność

hindus
28-05-2020, 10:52
Tylko czasem za 60 zł nie warto się kopać z koniem...

Antej
28-05-2020, 10:58
... i na tym powinna dyskusja zostać zakończona,

przepis pozwala na pewne manewry, każdy robi jak chce (w granicach prawa).

Lukasz2525
28-05-2020, 11:04
Rozmawialiśmy już o tym - trzeba mieć w szufladzie niestety i 60 dych wydać w urzędzie

60 dych w sensie 600 złotych (60x10)?

Czy chodziło o 60 złotych/6 dych?

Bez dowodu, poszkodowany może zadzwonic po policję i jest sie 200 stówy do tyłu.

To samo, 200 stów czyli 20 tysięcy (200x100)?

Czy 200 złotych/2 stówy?

Piszcie tak, żeby było wiadomo o co chodzi, bo teraz nie wiem czy ten dowód 6 dych czy 6 stów. Tak samo jak z tysiącami ciągle piszą, na przykład przebieg 250 000 tysięcy.

kocur
28-05-2020, 11:18
w Polsce jest prawie 38mln ludzi którzy by coś chcieli, ale to nie znaczy że to się im należy, więc ASO może coś chcieć i na tym się kończy jeśli przepis na to nie pozwoli

były już rozważania czy "dowód osobisty" przeterminowany traci ważność

to samo tyczy się "dowodu rejestracyjnego" i pojazdu, który ma aktualne okresowe badania techniczne

to że dokument nie spełnia jakiejś tam normy nie oznacza że dane w nim zawarte straciły ważność

Czy w przypadku w/w szkody będziesz się kopał z ASO, pozywał ich do sądu, wzywał policję czy po prostu wyjmiesz ważny dowód i zakończysz dyskusję?

60 dych w sensie 600 złotych (60x10)?
Czy chodziło o 60 złotych/6 dych?

Myślałem że wiadomo ile kosztuje dowód - 60 zł , nie 600 ;)

Marek
28-05-2020, 11:31
Chodzi o kwestie ewentualnego ryzyka przy rozliczaniu szkody, uznania winy - nie o polisę. Wypełniając oświadczenie o kolizji musisz wpisac pewne dane z dowodu rejestracyjnego - jesli go fizycznie przy sobie nie masz to pojawia się problem. Poszkodowany nie będzie się bawił w szukanie informacji w bazach, po prostu wezwie policję bo racja jest po jego stronie. Mając komplet dokumentów do wgledu jest skłonniejszy do polubownego rozwiązania problemu. Więc oszczędność 60 zł na wymianie dowodu moze łatwo zemścic się w postaci mandatu 200 zł za spowodowanie kolizji
Sam nie wożę dowodu i niewymagalbym go od sprawcy.
Poza tym po kilku napisanych oświadczeniach i przypadku kolegi z forum co mu w cmaxa przywalil i podpisał oświadczenie, a później się z niego wycofał już zawsze będę wzywał policje na miejsce. Nie zmieni tego to czy będzie miał dowód czy nie.

paoloWawa
28-05-2020, 14:54
Marek Pełna zgoda. Niestety mam ograniczone zaufanie do ludzi, a w szczególności do ubezpieczycieli. Miałem ponad dwa lata temu naprawdę długą batalię. I miałem wielkie szczęście, bo sprawca był całkowicie honorowy, i to ubezpieczyciel kwestionował winę sprawcy na podstawie spisanego przez nas oświadczenia, najpierw chcąc ją zrzucić na mnie a potem chociaż współwinę przyklepać. Koniec końców uznali winę sprawcy, ale gdyby nie to że on sam do końca ciągle potwierdzał że to jego wina i przesłał mi nawet w kopii jego maile do ubezpieczyciela gdzie to potwierdzał (do mojego dalszego wykorzystania w sądzie, bo już się na to szykowałem, i oczywiście potwierdzał gotowość potwierdzenia tego w sądzie) to pewnie ani złotówki bym nie zobaczył - a naprawa w ASO wyniosła prawie 9k - uszkodził mi drzwi, do tego auto zastępcze. Więc ja też już w razie W będę wzywał niebieskich, mimo że pewnie czasami oznacza to łącznie kilka godzin straty.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

hindus
26-07-2020, 16:52
Taki news

Kierowcy nie będą też musieli wymieniać dowodu rejestracyjnego, gdy wypełnione zostaną wszystkie rubryki przeznaczone do wpisania terminu następnego badania technicznego. Uproszczeniem w procedurze rejestracji pojazdów będzie zniesienie obowiązku wydawania karty pojazdu oraz nalepki kontrolnej i jej wtórnika.
źródło: https://www.bankier.pl/moto/autem-bez-prawa-jazdy-przy-sobie-sejm-za-nowela-prawa-o-ruchu-drogowym-7768/

I teraz ciekawostka - skoro nie będzie obowiązku wymiany DR ze względu na komplet znaczków to rozumiem, że za granicę trzeba będzie wozić ze sobą kwit z SKP? Czy wciąż trzeba będzie wymieniać DR? Bo jeśli nie będzie trzeba wymieniać, to skąd policjant np. w Czechach czy we Włoszech ma mieć wiedzę o tym, że samochód ma aktualne badania techniczne?

Sokółłł
26-07-2020, 17:59
A wcześniej np. Włoch wiedział, że te pieczątki to przegląd?

kocur
26-07-2020, 19:54
Zatrzymała mnie policja na Węgrzech we wtorek (rutynowa kontrola) jak byłem na urlopie - tylko prawko plus dowód osobisty - nie interesują ich dowody rejestracyjne ani (ciekawostka) nie pytali o ubezpieczenie.

Juzek
27-07-2020, 07:45
Cały dowód rejestracyjny jest w naszym ojczystym języku, więc nawet by nie wiedzieli gdzie szukać danych :-)

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

hindus
27-07-2020, 07:47
Kurcze, macie rację, nigdy się nad tym nie zastanawiałem...
No cóż, w takim razie nie ma się co wyrywać do zmiany i tyle :)