Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] Obniżenie podłogi bagażnika, a koło dojazdowe

focus-bodzio
16-03-2014, 15:42
Witam

Posiadam Focusa MK2 2009r. W bagażniku siedzi kolo dojazdowe, ale wystaje nieco ponad podłogę. W związku z tym zmuszony jestem do używania wypełnienia styropianem takiego jak tutaj: http://allepomocnik-hosting.gcsoft.pl/users/anonymous_s4/2013-04/05/2013-04-05_21;29;02/P1140089.JPG

Oczywiście "wypełniacz" niepotrzebnie podnosi podłogę i traci się cenne miejsce. Czy orientuje się ktoś, czy jest gdzieś dostępne alternatywne wypełnienie?

qryszard
16-03-2014, 15:47
Poszukaj lepiej dojazdówki wąskiej , która zmieści się we wnęce .

Grinch
17-03-2014, 22:27
Odrazu dodam, ze auta wyposazone w ten styropianik maja innych wymiarow materialowa "podloge" :)

pankrakus
18-03-2014, 05:23
Witam

Posiadam Focusa MK2 2009r. W bagażniku siedzi kolo dojazdowe, ale wystaje nieco ponad podłogę. W związku z tym zmuszony jestem do używania wypełnienia styropianem takiego jak tutaj: http://allepomocnik-hosting.gcsoft.pl/users/anonymous_s4/2013-04/05/2013-04-05_21;29;02/P1140089.JPG

Oczywiście "wypełniacz" niepotrzebnie podnosi podłogę i traci się cenne miejsce. Czy orientuje się ktoś, czy jest gdzieś dostępne alternatywne wypełnienie?

Witam

Przeczytaj podobny wątek w dziale mondeo mk4

W aucie jest rózne wypełnienie (o róznej wysokości) zależnie od tego czy posiadamy
a) zestaw naprawczy (bez koła zapasowego)
b) dojazdówkę
c) pełnowymiarowe koło zapasowe

Weź kolego pod uwagę jedną kwestię - koło dojazdowe jest cienkie ALE gdy złapiesz gumę i zmienisz koło, to w bagażniku musi się zmieścić pełne koło.
Więc jeśli wymienisz / zlikwidujesz styropian, to będzie problem ze zmieszczeniem normalnego koła

pozdrawiam
pankrakus

focus-bodzio
18-03-2014, 16:29
@qryszard, dziękuje za sugestie - chyba tak zrobię. Obecnie mam oponę o szerokości 205mm.

@Grinch, mój model pierwotnie był wyposażony w zestaw naprawczy. Podłoga jest wycięta, pod podłogę bez styropianu :)

@pankrakus, sytuacja o której piszesz w ostatnim zdaniu jest raczej sytuacją wyjątkową, więc myślę, że nie będzie problemu z tymczasowym przewiezieniem koła w bagażniku.

radek70
18-03-2014, 19:44
Po kilku dniach, po odebraniu auta, podniosłem wykładzinę w bagażniku (nie pytajcie dlaczego nie zrobiłem tego wcześniej). Wg WIN powinien byc zestaw naprawczy, ale z niego została tylko kamizelka odblaskowa i zatarty lewarek. Dzwonię na komis, że jestem bez zapasu,"proszę przyjechac". Wręczyli mi kompletny styropian z kołem dojazdowym.Pytam, co z pustym styropianem, "wywalic do śmieci". Po włożeniu ok, żadnych kłopotów z wysokością podłogi/wykładziny. Trochę to wszystko dziwne. Może problem nie dotyczy kombi?

DjLeo
19-03-2014, 11:48
To ciekawe co piszecie. U mnie jest tak, że mam dojazdowke. Chyba 115 ale jest jeszcze sporo miejsca na zwykłą oponę. Dlatego poupychalem tam sobie sporo rzeczy. Kompresor, kable, lejek, trójkąt i coś tam jeszcze by weszło. Pod samym kołem jest miejsce na podnośnik i klucz. Dzięki temu nie wioze za sobą koszyka z duperelami i mam bagażnik pusty. Ale czy pełnowymiarowe koło by się zmieściło, nie mam pojęcia. Wydaję się, że tak. Kiedyś to sprawdzę.

Wszystko wskazuje, że kombi ma inaczej i pełnowymiarowe koło wchodzi.