Zobacz pełną wersję : [Focus 2008-2011] Dodatkowe oświetlenie wnętrza bagażnika
RAFALR30 19-03-2014, 11:03 Szukałem, nie znalazłem więc pytam.
Czy ktoś z kolegów (koleżanek) z forum wykonywał dodatkowe oświetlenie wnętrza bagażnika w Focusie wersja kombi. Trochę ciemno jest gdy świeci podsufitowe oświetlenie a roleta bagażnika rozsunięta. Chciałbym aby światło zapalało się tylko po otwarciu bagażnika lub jeżeli to prościej można wykonać ze względu na okablowanie to ja mogę zapalać za pomocą przełącznika po otwarciu bagażnika.
Wszelkie propozycje, uwagi mile widziane.
Przydało by się oświetlenie boczne. Np. obok zapalniczki, lub po drugiej stronie. To na suficie nie daje rady faktycznie.
Jest to możliwe i nie wydaje się skomplikowane. Wystarczy poprowadzić kable od lampki pod sufitem na lewy lub prawy bok bagażnika. Choć pewnie gdzieś po drodze było by się lepiej podpiąć. Przewody pewnie są w progu, ale tego nie wiem. Największy problem to montaż samego oświetlenia. Sam chętnie bym to zrobił.
jaho2000 19-03-2014, 16:10 Ja zamontowałem taśmy LEDowe po obu stronach. Podkleiłem je do plastików przy półce (mam HB) i jest super :) Robota na parenaście minut, a jasność nastała :)
mick1973 19-03-2014, 16:21 Faktycznie pod roletą ciemno tam jak nie powiem gdzie:p. Ja założę coś takiego po bokach i będzie git.
RAFALR30 19-03-2014, 19:31 Ja zamontowałem taśmy LEDowe po obu stronach. Podkleiłem je do plastików przy półce (mam HB) i jest super :) Robota na parenaście minut, a jasność nastała :)
A jak i gdzie podłączyłeś LEDy- do lampki podsufitowej? Zamieść zdjęcia.
Koniecznie musi być do lampki oświetlenia, albo obwodu. A to z prostej przyczyny, oświetlenie ma działać razem z układem, a nie niezależnie. Inaczej mówiąc, chcemy aby nam się włączało oświetlenie wtedy kiedy górne światło. Pytanie tylko gdzie idą przewody? Czy może da się zamiast ciągnąć z podsufitki, gdzieś wcześniej się podłączyć. Bez rozwalania połowy obicia przy lampce.
Stąd również "zapytowywuje" czy ktoś to już robił? :)
Nie wiem co to znaczy pruć podsufitkę.Po prostu przeciągasz tam przewód za plastikami słupka,lampki oświetlenia bagażnika,schowka od lanosa ,nubiry za 5 zł i nastaje jasność.
Nie wiem co to znaczy pruć podsufitkę.Po prostu przeciągasz tam przewód za plastikami słupka,lampki oświetlenia bagażnika,schowka od lanosa ,nubiry za 5 zł i nastaje jasność.
Ja jestem dziwny chyba, ale napisałeś to strasznie lakonicznie. Wystarczy kilka pełnych zdań napisać, używając poprawnie przecinków. Opisz to może jakoś ładnie w punktach, bo właściwie to nic z tego nie można zrozumieć.
Trzeba kupić lampkę,wyciąć otwór w boczku na nią.Następnie pociągnąć przewód do lampki.Nie bardzo wiem co tu jest do zrozumienia.
Surmikmk2 20-03-2014, 12:20 Czy w wersji HB jak jest jedna lampka z prawej strony, można pociągnąć od niej przewody i podłączyć dodatkową z drugiej strony?
Trzeba kupić lampkę,wyciąć otwór w boczku na nią.Następnie pociągnąć przewód do lampki.Nie bardzo wiem co tu jest do zrozumienia.
Dzięki za informacje, nie zrozum też mnie źle, ale to co napisałeś to wie każdy. To oczywista informacja. Zupełnie nic nie wnosząca do tematu. Pytanie nie brzmi jak w 3 ogólnych krokach to zrobić. I przypuszczam, że ludzie nie oczekują tutaj odpowiedzi typu: 1. Kup lampkę 2. Wytnij otwór. 3. Podłącz przewody :)
Chyba rozumiesz o czym mówię? Zrozumienie tego nie wymaga wiele wysiłku, a jedyne odrobinę (nomen omen) zrozumienia, vel. empatii :)
Nawet z pozoru proste czynności wymagają rzetelnego przedstawienia.
Ja jestem laikiem, nie znam się na tym, choć mam dryg do takich rzeczy. Dla mnie rzetelna porada mogła by zawierać takie informacje jak:
- jakiej lampki możemy użyć, gdzie kupić (może jakiś link do proponowanej, lub użytej w tej instalacji)
- czy diody led będą odpowiednie do tej instalacji
- czy można użyć lampek o większej mocy
- jak i gdzie podłączyć przewody
- jak dostać się do kabli
- jak rozebrać boki w bagażniku
itd.
Generalnie wszystko krok po kroku, ale też bez przesady. Nie potrzebna jest wiedza na temat czym jest drut miedziany i jak działa lampka. Po prostu krótko i na temat, możliwe szczegółowo. O ile autor ma tyle cierpliwości :)
Nie gniewaj się na mnie za ten wywód, nie mam złych intencji. Po prostu stawiam się w sytuacji innych, którzy po prostu chcieli by uzyskać bardziej dokładne informacje.
Jak wykonam taką instalację, nie omieszkam umieścić tutka.
Tak na marginesie, można gdzieś znaleźć, dokupić inną niż oryginalną lampkę oświetlenia kabiny z przodu? Taką, aby miała oświetlenie na boki? Spotkał się ktoś z czymś co by pasowało pod instalacje i jednocześnie miało takie funkcje?
Taka: http://allegro.pl/lampka-podsufitki-focus-mk2-cmax-mondeo-kuga-ghia-i4062260398.html ?
PS. Mi wystarczyla zamiana zwyklej zarowki 5W5 na taka http://allegro.pl/zarowka-w5w-led-6-smd-5050-canbus-plaska-i4035759924.html tylko tansza ;P
Taka: http://allegro.pl/lampka-podsufitki-focus-mk2-cmax-mondeo-kuga-ghia-i4062260398.html ?
PS. Mi wystarczyla zamiana zwyklej zarowki 5W5 na taka http://allegro.pl/zarowka-w5w-led-6-smd-5050-canbus-plaska-i4035759924.html tylko tansza ;P
Dziękuję ;), a powiedz jak ta żarówka działa przy ściemnianiu płynnym? Bo z ledami to chyba się tak nie da do końca.
Dziękuję ;), a powiedz jak ta żarówka działa przy ściemnianiu płynnym? Bo z ledami to chyba się tak nie da do końca.
Dlaczego nie do końca? Ja mam założone ledy w lampkach w środku samochodu oraz w oświetleniu pod lusterkami i ładnie się wygasza. Dopiero sam koniec ściemniania jest gwałtowny.
halukuba 09-03-2015, 14:05 Swego czasu zamontowałem listwę led doświetlającą bagażnik. Podpiąłem się do lampki w sufitowej, a przewody prawym słupkiem aż do mocowania rolety, tam na konektorkach rozłączne, aby w przypadku potrzeby demontażu rolety szybko odpiąć. Sama listwa przyklejona pod belkę rolety. Efekt o taki (patrz załączniki).
Jedna rada, aby jednak użyć jakiegoś klosza, listwy osłonowej lub taśmy led zabezpieczonej np silikonowej, bo u mnie w banalny sposób uszkodziłem jedną diodkę i już trzy nie świecą. Nie ujęło to na zadanym efekcie ale kiedy popatrzę na to od spodu to boli.
W planie jest jeszcze montaż podobnej taśmy po wewnętrznej stronie klapy aby dawała światło z góry po otwarciu klapy :surprise:
HanysLbn 09-03-2015, 17:02 Ja zamontowałem taśmę led 1m(przyklejona do spodu obudowy rolety)dalej mam złaczke do ewentualnego rozpięcia w razie wyjmowania rolety.kabel podłączony boczkiem i tylnym słupkiem do lampki w suficie.koszt ledów,kabla i złączki 25 Pln.czas roboty ok 25 min😃
uszkodziłem jedną diodkę i już trzy nie świecą
Bo są połączone grupami po 3 szeregowo. Grupy równolegle.
halukuba 09-03-2015, 18:57 Ja zamontowałem taśmę led 1m(przyklejona do spodu obudowy rolety)dalej mam złaczke do ewentualnego rozpięcia w razie wyjmowania rolety.kabel podłączony boczkiem i tylnym słupkiem do lampki w suficie.koszt ledów,kabla i złączki 25 Pln.czas roboty ok 25 min😃
Hehe dokładnie tak samo, no pewnie masz lepszą złączkę :surprise: ja na spontan znalazłem w garażu tylko konektorki, ale działa więc jest ok. Taśma coś więcej niż 1m ale to nie ważne - efekt jest taki sam. Jak będę robił na klapie to spróbuję też kawałek podpiąć w schowku z przodu, tam też producent się nie popisał z oświetleniem.
Na klapie taśmę schowam w klosz:
http://allegro.pl/profil-do-tasmy-led-elastyczny-z-kloszem-tasma-led-i5056061442.html
Kolorystycznie spasuje z wyłożeniem, zabezpieczy ledy no i myślę, że dyskretnie się wkomponuje :razz:
qryszard 11-03-2015, 19:29 Przewody do lampki bagażnika biegną od prawego przedniego słupka w kombi 2008r w wersji bez sensora deszczu .
halukuba 11-03-2015, 20:06 Przewody do lampki bagażnika biegną od prawego przedniego słupka w kombi 2008r w wersji bez sensora deszczu .
Tak, ja mam sensor i kable chyba idą podobnie. Ale wpiąłem się bezpośrednio do lampki w suficie, w piny wtyczki lampki dlatego taśma led świeci mi wtedy kiedy lampka czyli kiedy bagażnik jest otwarty.
eMeneMs1987 11-03-2015, 21:18 Czy ktoś z Was ma zamontowane ? ewentualnie spotkał się w Polsce z takimi lampkami do oświetlenia bagażnika
http://www.ebay.de/itm/2x-LED-Kennzeichenbeleuchtung-Nummernschild-beleuchtung-fur-Ford-Fiesta-Focus-/281571002508?pt=DE_Autoteile&hash=item418ef0888c
Podoba mi sie takie rozwiązanie i chętnie bym coś takiego nabył.
P.S. OK, już wiem to są do oświetlenia tablicy rejestracyjnej. Mój błąd :)
|
|