Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] xenon/bixenon doswietlanie zakrętów wymiana lampy
petero33 21-03-2014, 11:59 Witam,
Po ostatnim jakże niespodziewanym spotkaniu z sarenką, muszę wymienić lampę w mondku. Mam lampy samopoziomujące xenonowe/bixenonwe? z doświetlanie zakrętów. Nie wiem czy to bixenon czy nie jak to sprawdzić? Numer na lampie to RHT-7S71 13D166-AL. Mam możliwość kupienia lampy jednak numer jest trochę inny RHT-BS71 13D155-AD CZy ktoś z kolegów wie jaka jest różnica pomiędzy tymi lampami?
Pozdrawiam.
Pejotwroc 21-03-2014, 13:32 Wszystkie mondeo Mk4 mają bixenon.
bartoszek 21-03-2014, 13:35 Ja mam zwykł xenon. Za światła drogowe odpowiada osobna żarówka (H1 lub H7) nie pamiętam.
Zwykła żarówka tylko wspomaga projektor bixenonowy. Zobacz, jak podnosi się przesłona w projektorze po włączeniu długich.
bartoszek 21-03-2014, 13:56 okok sprawdzę :)
petero33 21-03-2014, 15:59 Rozumiem,że jak wszystkie MK4 mają bixenon to nie muszę się przejmować innym numerem?
A czy Angielska lampa będzie się różnić od naszej? Może stąd inne oznaczenie?
A czy Angielska lampa będzie się różnić od naszej? Może stąd inne oznaczenie?
Pewnie,że będzie się różnić i by to zmienić trzeba wymienić przesłone na europejską.
Rozumiem,że jak wszystkie MK4 mają bixenon to nie muszę się przejmować innym numerem?
[...]
Witam
Były jeszcze lampy z doświetlaniem zakrętów ale na zwykłe żarówki (nie ksenony) - nie znam oznaczenia tych reflektorów
pozdrawiam
Arturek
badboy610 21-03-2014, 22:56 Posiadam lampy z doświetlaniem zakrętów ksenony, tylko doświetlane pobocze przy skręcie kierownicą jest zwykłą żarówką, bardzo fajna sprawa tylko trzeba przełączać przełącznik świateł z pozycji skandynawskich(0) na włączenie. Sprawdza się poza miastem, ludzie chodzą beż odblasków idzie narobić sobie kłopotów. A przy okazji którą lampę wymieniasz? U mnie mam problem z klapką złamany jeden uchwyt w lewej i jak nie zarygluje to paruje lampa.
Pewnie,że będzie się różnić i by to zmienić trzeba wymienić przesłone na europejską.
A nie powinno być blaszki do zmiany przesłony z UK na EU w środku lampy? ;)
Dźwigienka w środku lampy nie służy do zmiany na ruch lewo/prawo stronny tylko do zmiany sposobu świecenia z takiego __/¯¯ na taki --- .Ten ostatni stosuje się np. w USA ;).
Nie chcę się kłócić bo akurat nie mam lamp ksenonowych ale wydaje mi się że chyba nawet gdzieś w instrukcji(angielskiej) była mowa o tym że jadąc do europy nie trzeba naklejać naklejek adaptacyjnych na lampy tylko wystarczy przełączyć dźwigienkę w środku lampy z pozycji UK na EU (tylko auta z soczewką), tak więc nie wydaje mi się żeby w autach europejskich było ustawienie na USA, no chyba że lampa z tamtego rynku ;)
Dźwigienka nie zmieni Ci takiego świecenia __/¯¯ na takie ¯¯\__ bo taka zmiana jest potrzebna przy zmianie ruchu lewo na prawostronny ;).
Poszukałem troszkę i zerknij tu:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=93198&page=2
Miłej lektury :).
Robiłem jakiś czas temu "przegląd" ksenonów i jest tak jak pisze MM32 przesłona tylko prostuje wiązkę światła. Ponieważ blaszka odpowiadająca za asymetrie jest stała.
MatAleks 28-04-2014, 21:46 Witam,
To mój pierwszy wpis na forum, więc przepraszam jeżeli jest w złym wątku. Kilka dni temu zrobiłem przegląd w poleconym przez dalszego znajomego warsztacie. Byłem tam pierwszy raz - ogólne wrażenia z obsługi i ustalania kosztów miałem bardzo złe, a na domiar złego dzisiaj jechałem pierwszy raz od tej wizyty po zmroku i zauważyłem, że nie działa doświetlanie zakrętów (reflektory ksenonowe jakby co). Czy jest możliwe, że ktoś w warsztacie coś wymontował? Mówiąc szczerze na samochodach nie znam się prawie w ogóle, więc byłbym wdzięczny za radę co zrobić w takiej sytuacji. Z góry dziękuje za pomoc.
Nie możliwe by ktoś coś wymontował bo moduł odpowiedzialny za doświetlanie odpowiada także za światła,sprawdź żarówki,jeśli dobre to odłącz akumulator na 10 minut.Warto by odczytać błędy z tego modułu.
MatAleks 29-04-2014, 07:47 Dziękuje za wytłumaczenie.
W zasadzie bez modułu xenon zaświeci... Ja podlaczylem lampę xenonową zamiast zwykłego halogenami na chwile i xenon swieci... Tyle ze sie nie wypoziomuje i bedzie cały czas świecił w podłogę...
Jeśli ustawisz w centralnej konfiguracji wszystko jak ma być pod xenony to bez modułu masz błąd na liczniku usterka oświetlenia.
Aha. No to przepraszam za wprowadzenie w błąd.
Pomóżcie jak odpiąć tą kostkę od lampy bo naciskam, patrzę i nic a na siłę nie chce bo zaraz coś połamie, pisze z koma więc nie wiem czy fotka wskoczy. :-/54225
Pchasz wtyczkę do lampy(dopychasz ją) następnie naciskasz dzwigienkę i wtyczkę do siebie/od lampy i już jest twoja ;).
U mnie miałem ten sam problem, przez kilka lat nie ruszałem wtyczki i tak się zablokowała, że dopiero puściła, jak pękła :(
Na szczęście pęknięcie jest niewielkie i tylko na osłonie wtyczki.
Marcin: serdecznie dziękuję za szybką odpowiedź, właśnie stoję pod maską i męcze wtyczkę a tu nic :-( ani do przodu ani do tyłu, chciałem zawieźć lampy do regeneracji a tu z wtyczką nie mogę sobie poradzić :-(
Naleciało syfu,trzeba by sprężonym powietrzem ją potraktować,ale nie każdy ma taka możliwość :( .
Ułamany "dynks" ale kostka wyszła :-) ehh.. Z drugą lampą sobie odpuściłem , ogarnę temat za dnia ;-) Piwko za pomoc!
Czy jest możliwość zmiany xenon na bixenon ford mondeo ba7 2010? Czy można dokupić sama lampę z przesłona na elektromagnesie i będzie pasowała? Czy konieczna będzie wymiana całego reflektora? Może doradzicie jakąś firmę blisko Wrocławia co by podołała zadaniu?
krystian1410 10-09-2020, 19:17 ba7 2010 ,co to jest polift przedlift?
w mondeo mk4 jest tylko i wylacznie bixenon nie ma zwyklego xenonu
karmelek88mk3 11-09-2020, 08:10 W przedliftach jak i poliftach jest bixenon z tym ze w przedliftach jest dodatkowa zarowka na drogowe.
W przedliftach jak i poliftach jest bixenon z tym ze w przedliftach jest dodatkowa zarowka na drogowe.
W polifcie również, lampy są takie same, nie licząc innego projektora i ewentualnie braku postojówek w polifcie
w takim razie w moim mk4 kupionym w tym roku ktoś wymontował bixenon i wstawił "fajniejszy zwykły xenon"...
karmelek88mk3 11-09-2020, 10:35 W polifcie również, lampy są takie same, nie licząc innego projektora i ewentualnie braku postojówek w polifcie
Nie widzialem jeszcze w polifcie na xenonach zeby byla zwykla zarowka na drogowych? Chyba ze sie myle.
franczesko 11-09-2020, 10:44 Mylisz się :)
Każde Mondeo mk4 z xenonem, posiada tzw. żarówkę wspomagającą do świateł drogowych H1.
ba7 2010 ,co to jest polift przedlift?
Po lift. Wydaje mi się że to nie jest bixenon. Na pewno długie h1 doświetla. Pytanie czy jest elektromagnes przy xenonie? To wersja titanium x. Ogólnie pytam bo wydaje mi się że słabo świeca. Pytanie czy wypalony odbłyśnik czy coś jeszcze?
krystian1410 12-09-2020, 22:20 Pytanie czy wypalony odbłyśnik czy coś jeszcze?
napewno odbłyśnik przypadłość lamp mondeo
slawek-kali 13-09-2020, 08:18 Wydaje mi się że to nie jest bixenon. Na pewno długie h1 doświetla to jest bi xenon, takie rozwiaznie wybral ford.
Tomi1000 13-09-2020, 09:32 Włącz zapłon, włącz światła mijania, zmień z mijania na drogowe i usłyszysz działanie przesłony.
H1 podczas jazdy na światłach wspomaga "długie" natomiast bez świateł mijania H1 działa podczas migania komuś "długimi". (nie załącza się wówczas xenon)
A polecicie gdzie polerować lampy i odbłyśnik we Wrocławiu? Przy okazji wymienię żarniki na +70%
Przy okazji wymienię żarniki na +70%
Palniki. I nie ma takich 70%. :D To nie halogen. Załóż dobre i markowe palniki. Ja używam Osram Xenarc Cool Blue Intense 6000K i świecą idealnie. Kosztowały niemało bo 500zł/kpl.
To już lepiej wstawić koito biled
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
To już lepiej wstawić koito biled
A czy to rozwiązanie ma homologacje? Czy na pierwszej kontroli cofną dowód rejestracyjny?
A czy to rozwiązanie ma homologacje?
Nie
Czy na pierwszej kontroli cofną dowód rejestracyjny?
Mogą, ale nie muszą. Loteria.
Trzeci przegląd za mną i nikt nie zauważył różnicy
|