Zobacz pełną wersję : Ford Granada 2.0 L V6 1980 r. wady i zalety??
zamiarek86 13-01-2007, 20:41 Witam użytkowników tego forum...
Mam na posiadaniu autko Ford Granada z 1980 r. z 2 lirowym silniczkiem V6 i dotego jeszcze automat... W sumie chciał bym go troszki poużytkowac bo jest to dość wygodne autko ale nie wiem czy się opłaca je jakoś odrestaurować chodz nie jest w złym stanie.... Nie wiem ile by mnie kosztował jakiś remoncik silniczka bo wydaje mi się że by się przydał bo samochód chodzi na LPG a na benzynce nie za bardzo chce :fcp6 Doradzcie mi co byście proponowali z nim zrobić oprócz zezłomowania?? :fcp18
a co się dzieje z silnikiem, czy bierze olej-ile.
zamiarek86 13-01-2007, 21:01 Hmm...troszke zapewne bierze ale ile dokłądnie to nie potrafie określić... Nie chce mi chodzić na benzynie tylko zaskakuje i zaraz gaśnie... :fcp6
odpalenia i jazda pewnie tylko na gazie, sprawdź pływak w gaźniku filtr paliwa kiedy wymieniałeś?
zalewa silnik więc to pływak.
zamiarek86 13-01-2007, 21:09 Wiesz ja ten samochód dostałęm już w takim stanie i teraz chciał bym go jakoś doprowadzić do odpowiedniego stanu... Filtr paliwa szczerze powiedziawszy to nie wiem kiedy był wymieniany a samochód jest na pełnym wtrysku.... a ostatnio to to odpalanie na LPG jest coraz trudniejsze....
może to kwestia regulacii ale napewno trzeba poczyścić wszystko począwszy od wtrysków przewodów gumowych itd.coś puszczę ci na priw.
zamiarek86 13-01-2007, 21:33 dobra przeczyścić ale jak?? Da się to samemu zrobić?? Bo fakt faktem jestem przyszłym mechanikiem ale do tego jeszcze nie doszłem ;/
przewody gumowe przedmuchaj sprężonym powietrzem sprawdź czy nie mają pęknięć, wtryskiwacze trzeba extrakcyjną potraktować czy nie są pozapychane, wymienić filtry paliwa powietrza jak wygłąda silnik czy jest brudny od oleju czy czysty,? zlokalizuj wszystkie przecieki i uszczelnij (jeśli są). przewody W.N, świece sprawdzić ewentualnie wymienić.
zamiarek86 13-01-2007, 21:51 Więc tak.... świecy ostatnio wymieniałem wraz z filtrem powietrza jak jechałem na regulacjie LPG.... Jeśłi chodzi o stan silnika to gdzieś tam ma jakieś bardzo małe ślady wycieku oleju ale to nie znaczne..... A mam jeszcze takie pytanie czy lekkie jakies pęknięcia kopułki od wtryskiwaczy<nie wiem jak to nazwać> mogą mieć coś z tym wspólnego?? I czy wiesz może jak można usunąć wyciek z maglownicy bo troszki mi cieknie :(:(
sąprzedaży zestawy naprawcze do maglownicy.
czyli leją ci wtryski czy dobrze zrozumiałem.?
zamiarek86 13-01-2007, 21:59 Nie właśnie mi nie leją....cięzko wytłumaczyć o co mi chodzi <lol>
[ Dodano: 2007-01-13, 23:03 ]
A nie wiesz w jakiej cenie i gdzie można by było dostać taki zestaw naprawczy do Mojego bolida?? Bo jak się dowaidywałęm o regeneracji maglownicy to wiem że robią to w Łodzi ale to jest koszt ok. 400 zł....a być może jest jakiś tańszy sposob i równie skuteczny....
dobra jedź do mechanika sprawdź ciśnienie na garach chyba że sam to zrobisz tylko na zimnym silniku to zrób to ważne.
wtryskiwacze odkręć i je przemyj mogą być zatkane filtr paliwa wymień na nowy sprawdź czy nie bierze lewego powietrza przy wtryskach.
najpierw przeczyść pokolei wszystkie przewody sprawdź je, potem będziemy się martwić dalej.
zamiarek86 13-01-2007, 22:11 Oki... w poniedziałek się za to wezme i zobaczymy co z tego wyjdzie.... Później się odezwe i powiem Ci czy są jakieś zmiany... Pozdrawiam...
czekam na dobre wieści bo jak nie to sam podiadę i ci go rozbiorę. :fcp2
[ Dodano: 2007-01-13, 23:13 ]
pozdrawiam.
el_kuchcik 14-01-2007, 10:08 Wiesz ja ten samochód dostałęm już w takim stanie i teraz chciał bym go jakoś doprowadzić do odpowiedniego stanu... Filtr paliwa szczerze powiedziawszy to nie wiem kiedy był wymieniany a samochód jest na pełnym wtrysku.... a ostatnio to to odpalanie na LPG jest coraz trudniejsze....
Powiedz coś więcej na temat tego "pełnego wtrysku" bo nie słyszałem jeszcze o 2.0 V6 innym niż o zasilaniu gaźnikowym. Tak przynajmniej piszą w tej specyfikacji (http://www.capri.pl/garage/engine-2000-v6) na stronce http://www.capri.pl.
Najlepiej jakbyś podrzucił jakieś fotki silnika bo temat ciekawy. A tak wogóle gratuluje autka, dbaj o nią bo prawie już ich na drogach nie widać.
pozdrawiam
zamiarek86 14-01-2007, 10:14 Witam... Więc powiem Ci tak że później wyjde i srobie pare foteczek i postaram je tu jakoś wrzucić... bo jednego czego jestem pewny to napewno tego że to nie jest gaźnikowy ;P;P tyle w tym samochodzie jak na te chwile jestem pewien jak i tego ze jest to bardzo wygodny samochod i ze to automat :(
[ Dodano: 2007-01-14, 11:59 ]
TAK WYGLĄDA SILNICZEK TEGO AUTA....... :fcp16
[ Dodano: 2007-01-14, 12:00 ]
a tak z bliska :fcp3
[ Dodano: 2007-01-14, 12:01 ]
a i pokaże jeszcze jedna aby było :fcp1
el_kuchcik 14-01-2007, 11:51 Dodając do PW - jesli ten silnik był w Granadzie oryginalnie (sprawdź na tabliczce znamionowej kod - P czy N) to wg danych z capri.pl masz 160 konną odmianę tego silnika (wkładany w 1980 roku). Chociaż wersja wyposażenia "L" sugeruje raczej przekładkę i oryginalny silnik 2,0. Chociaż z drugiej strony z Lki może być tylko tylny znaczek. Napisz więcej o wyposażeniu tego autka - jak na razie wiemy że masz fabryczny szyberdach i automatyczną skrzynię biegów.
pozdrawiam
P.S. Jeżeli znaczek na przednim błotniku i tylne zagłówki są oryginalne to śmiało możesz zmienić opis na Ford Granada 2,8i Ghia
zamiarek86 14-01-2007, 12:07 Więc oprócz tego mam jeszcze el. szyby,centralny zamek,el.lusterka,auto alarm, komputer pokładowy, wspomaganie kierownicy.... a jeśli chodzi o silnik o wydaje mi się że to jest seryjna 2 litrowa V6 :P bo to jest rocznik 80 więc jak sam napisałes chyba takie montowali :P:P
el_kuchcik 14-01-2007, 12:23 Montowali wtedy 2,0 (R4 i V6) gaźnik - 2,3 (V6) gaźnik - 2,8 (V6) gaźnik i wtrysk KE Jetronic. Jedyny w tym roku silnik z wtryskiem to właśnie 2,8i i to w produkowanej pomiędzy 08.1977 a 03.1981 wersji 160 konnej. Wątpię aby ktoś przy dostępności silników z niemiec bawił się w zakładanie wtrysku mechanicznego do dwulitrowego silnika :). Zaś 2.0L to pewnie tylko napis na tylnej klapie przyklejony tam aby w czasie sprowadzania samochodu zapłacić mniejsze cło (kiedyś ponoć liczyli też w zależności od wyposażenia).
pozdrawiam
zamiarek86 14-01-2007, 12:25 To znaczy się że mam rozumieć że ja pod maską nie mam normalnej 2.0 V6 tak jak pisze w dowodzie tylko 2.8 V6 ??
[ Dodano: 2007-01-14, 13:27 ]
Bo co do tej nazwy to się zgadza że to jest Ford Granada Ghia.... bo w dowodzie dokładnie pisze Ford-RFN Granada 2.0 L.......
[ Dodano: 2007-01-14, 13:28 ]
a z tyłu na klapie jest umieszczony znaczek Ghia :P
:fcp27
[ Dodano: 2007-01-14, 13:36 ]
To w jaki ja sposób moge się dokładnie dowiedzieć jaka to jest jednostka?? Jak to sprawdzić by być pewnym ?? :fcp9
el_kuchcik 14-01-2007, 12:38 To znaczy się że mam rozumieć że ja pod maską nie mam normalnej 2.0 V6 tak jak pisze w dowodzie tylko 2.8 V6 ??
[ Dodano: 2007-01-14, 13:27 ]
Bo co do tej nazwy to się zgadza że to jest Ford Granada Ghia.... bo w dowodzie dokładnie pisze Ford-RFN Granada 2.0 L.......
[ Dodano: 2007-01-14, 13:28 ]
a z tyłu na klapie jest umieszczony znaczek Ghia :P
:fcp27
1. Dokładnie, wręcz 2.8i z 1980 roku a to oznacza 70 koni więcej w stosunku do 2,0 V6 i 25 koni więcej w stosunku do 2,8 gaźnikowej.
2. Też dobrze - mniejsze składki OC.
3. Czyli w dowodzie a nie na tylnej klapie. Papier wszystko przyjmie :D
Dbaj o nią tym bardziej - nie dość że bardzo ładna to jeszcze niezbyt często spotykana wersja.
pozdrawiam
zamiarek86 14-01-2007, 13:03 No to teraz ja już nic nie wiem... :D A ja cały czas myślałem że mam tam skromny silniczek 2.0 V6 a tu mam większego smoka.... Musze jeszcze jakoś to sprawdzić i być pewnym na 100 % :fcp27
fajne auto. tylko nie masakruj jej jakimś wiejskim tjuninkiem naklejkowym i innymi takimi pierdołami
el_kuchcik 15-02-2007, 07:00 Czemu ją sprzedajesz jeśli mogę zapytać ? (Otomoto (http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C2228144) )
pozdrawiam
zamiarek86 15-02-2007, 12:57 Niestety musze gdyż nie jestem w stanie utrzymać samochodu z takim silniczkiem....bo gdy bym nie miał z tym problemu to zapewne bym sobie zostawił....
no niestety, pali pewnie niemało, a żeby utrzymać klasyk w idealnym stanie to też czasem trzeba coś wymienić
zamiarek86 15-02-2007, 16:17 To też właśnie.... a ja jestem 20-sto latkiem z małym zasobem pienięźnym więc jak na te chwile nie jestem w stanie go utrzymać
stasnowak 05-12-2007, 09:58 na bloku nad numerem silnika powinien być trzy literowy kod pojemności i stopnia sprężania
Mam nadzieję, że ta Grandzia poszła w dobre ręce :fcp7 a jeszcze lepiej jak trafiła do kogoś z capri.pl :fcp1
|