Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Montaż oryginalnych ledów (po lifcie)

michalguliwer
02-04-2014, 20:11
Witam

Mam mondeo mk4 po lifcie, bez fabrycznie zamontowanych ledów (czarne nie estetyczne zaślepki)
znalazłem oryginalne ledy z zastawem montażowym:
http://ewcar.pl/pl/p/Swiatla-do-jazdy-dziennej-zestaw-montazowy-Ford-1799242/14388368
Czy warto kupić oryginały, czy są gdzieś jakieś porządne zamienniki pasujące w te zaślepki?
Gdzie w Warszawie lub okolicach można takie ledy profesjonalnie zamontować?
Czy trzeba później przeprogramować komputer?

dario6273
02-04-2014, 20:42
Ale to są do Kugi a nie do mondeo:wink:

eclipse
02-04-2014, 21:00
Jak będziesz miał oryginały do Mk4 lub S max (są takie same) to tylko ci będzie potrzebna część wiązki do nich i możesz to sam połączyć plug & play. I powinno wszystko blangać.
O ile masz włącznik świateł z opcją A.(automat)

Du_poid
02-04-2014, 21:13
Nie wiem czy komp puści ledy (trzeba być może zaznaczyć opcje świateł dziennych), albo podpiąć przez przekaźnik tak jak się montuje nieoryginalne ledy. Przekaźnik, + po stacyjce, masa, żarówka postojowa i będzie działać po zapłonie a wyłączy się jak dostanie napięcie z postojówki, a że jest to połączenie równoległe, więc błędów nie wywali.

Markoo
02-04-2014, 21:31
http://www.xenonowe.pl/produkt/320/ford-mondeo-mk4-facelifting-swiatla-jazdy-dziennej-led-drl-
Tu masz inna firmę, do mondeo, nie wiem czy warte, prawdopodobnie ja też będę kupował i skłaniam się raczej do tych. Te z twojego linka, pewnie dobre, ale zdecydowanie za drogie.
A z montażem to jak koledzy pisali, jest też odpowiedni wątek do tego.

eclipse
03-04-2014, 11:05
Ja mam założone oryginalne poliftowe lampy dzienne led dedykowane do Forda Mk4 i S max po lifcie .
Klikając w mój nick zapraszam do mojej galerii:p

artur1970
03-04-2014, 13:34
Ramka jest zamontowana na zderzak?

Dużo rzeźbienia? Trzeba demontować zderzak?

Możesz zapodać zdjęcia w zbliżeniu?

matjas_wroc
12-07-2014, 10:34
Witam,

Przeszukałem całe forum i nie znalazłem choćby zbliżonego tematu. Moim problemem jest lewe światło LED (od strony kierowcy) - przestało świecić w dzień przy wyłączonych reflektorach (prawe świeci). Na początku coś przerywało - wystarczyło "popukać" w obudowę i zaczynało świecić, obecnie wogóle nie świeci i w/w "metoda" też nie pomaga.. Jedno co zauważyłem, to to że ta lampa świeci normalnie przy włączonych reflektorach, tylko słabiej co jest chyba normalne, bo tak było od początku i ta druga również z takim samym natężeniem świeci. Wnioskuję stąd że jest jakiś problem z połączeniem/przepalonym kablem na wiązce z napięciem do jazdy w dzień? Bo wnioskuję że tam idą 2 napięcia skoro święcą z różnym natężeniem (chyba że w samych lampkach jest jakiś układ regulujący to natężenie - a więc problem jest w samej lampce LED)? Dodam że instalacja jest fabryczna, nic nie było dokładane/modyfikowane. Przełącznik mam z pozycją "AUTO".

Chciałbym zatem zdemontować tego LED'a i sprawdzić napięcia, ale nie wiem jak się tam dostać? Czy jak wyjmę reflektor, to od góry będzie dostęp, czy tylko i wyłącznie od dołu, a więc muszę szukać kanału? Może po demontażu grilla będzie dostęp? Podpowiedzcie koledzy, może ktoś już miał podobny problem i wie jak to rozwiązać ?

Pozdrawiam i proszę o przeniesienie do odpowiedniego działu, jeśli źle umieściłem..

Dziękuję za uwagę,
Mateusz

Markoo
17-07-2014, 20:13
Do prawego miałbyś dostęp, z lewym gorzej jest tam zbiorniczek płynu spryskiwacza. Mnie też ta kwestia interesuje czy da się nowe światełka zamontować bez demontażu zderzaka (zderzak poliftowy, ale tylko zaślepki)

matjas_wroc
24-07-2014, 21:40
Witam ponownie,

Faktycznie dostęp po stronie kierowcy jest tragiczny.. Niestety uszkodzony jest właśnie ten LED i będę go musiał jakoś wymontować.. Chyba nie obejdzie się bez demontażu zderzaka. Ewentualnie będę próbował z wymontowaniem zbiornika płynu do spryskiwacza. Po stronie pasażera dostęp bezproblemowy :) Jak już temat przerobię, to na pewno napiszę co i jak.

Pozdrawiam,
M.W.

WyszyN88
04-10-2018, 14:46
Witam,

czy przerobił już ktoś domontowanie oryginalnych ledów do MK4 FL?
Posiadam własnie Mondeo po lifcie z 2010 roku. W miejscu ledów mam kratki.
Przełącznik do świateł posiada funkcję automatu (nie wiem czy to istotne).

Zaopatrzyłem się dziś w oryginalne LEDy, całą wiązkę (ledy, czujniki, halogeny) oraz zaczepy do zderzaka.
Czy jest to wymiana Plug & Play czy jednak trzeba grzebać coś więcej i dorabiać piny do kostki, odblokowywać komputer?

Z tego co widziałem LEDY po zapłonie świecą mocno, po włączeniu mijania przygasają. Czy to będzie z automatu czy tak jak wspomniałem jest przy tym więcej zabawy?

Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
Z racji tego, że w sobotę chciałbym się tym zająć wolałbym być gotowy na wszelkie ewentualne schody po drodze :)

fixmax
26-05-2019, 12:43
Witajcie, podepnę się tutaj bo mam lekki kłopot z podłączeniem fabrycznych ledów, kupiłem auto bez przedniego zderzaka, zderzak dokupiłem z wiązką, ale niestety okazało się że wiązka tylko do czujników, żeby nie tracić czasu postanowiłem dorobić instalacje do ledów i halogenów.
Z halogenami się uporałem, minus to pin 7, plus to 8, do ledów według schematu idą kable z pinu 12 plus na lewego, pin 13 to plus prawego, pin 7 to jest wspólna masa ledów i halogenów. Tutaj moje pytanie, ledy powinny przygasać po włączeniu świateł, jak to jest realizowane bo ze schematu wynika że w każdym ledzie nie jest używany pin nr 3, wydaje mi się że tam właśnie pojawia się napięcie po włączeniu świateł i ledy przygasają. Podpowiedzcie coś ,ewentualnie podeżlijcie jakiś schemat bo może ja mam schemat międzylifta.

3dekstron
08-06-2021, 09:02
Odkopię temat.
fixmax
Czy te oznaczenia pinów są prawidłowe? Tak podłączyłeś?

P. S. Pisałem do ciebie na PW ale pokazuje mi że masz pełną skrzynkę.

Klopsik1
25-04-2024, 16:29
Witam. Mondeo 2011 polift
Led mi blyska...miga :)
Wymiana od góry czy od dołu?
Prawy przod