Zobacz pełną wersję : [Galaxy 2000-2006] Gorąca felga - jakie przyczyny?
Panowie!
Zauważyłem, a raczej poczułem dzisiaj dziwny smrodek czegoś topiącego się z tyłu samochodu.Po oględzinach samochodu odkryłem, że felga jest bardzo, bardzo gorąca, a ten smród, to najprawdopodobniej topiąca się opona.Co może być przyczyną rozgrzania felgi, czy ten smród, to opona, czy coś innego mi się stopiło?
Pozdrawiam
Raczej obstawiał bym, że masz zapieczoną dźwigienkę hamulca ręcznego w zacisku tylnego koła. Zobacz czy tarcza hamulcowa nie jest już fioletowa z przegrzania.
Ma to sens.
Kurcze, jutro niedziela, a muszę trochę pojeździć. Można samemu na to coś poradzić? Boję się, że opona może się rozszczelnić od przegrzanej felgi, są jeszcze inne konsekwencje jazdy z taką usterką?
Pawel BMW 05-04-2014, 20:51 Śmierdziały pewnie klocki hamulcowe. Zlokalizuj dźwignię od ręcznego przy zacisku i puknij w nią młotkiem żeby ręczny puścił. Do momentu ponownego zaciągnięcia ręcznego możesz jeździć.
Miałem to samo w Astrze 2 linka blokowała się w pancerzu co powodowało, że dźwigienka się nie cofała do końca zrób tak jak napisał Pawel BMW i czeka cię wymiana linki albo zestaw naprawczy zacisku i dźwigienki jak pisał miketg.
Wielkie dzięki.
Jutro rano powalczę....
Tu zastosowano ciekawy patent http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=108266
Paintbox_team 06-04-2014, 13:13 Tu zastosowano ciekawy patent http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=108266
Ciekawe ale najlepiej będzie wymontować zacisk,zrobic z niego klocki lego,wymienić jeżeli trzeba tłoczek,oringi i prowadnice zacisku.łącznie koszt ok 150 pln i święty spokój.Warto też sprawdzić linki końcowe, te od rozgałęzienia i spokojna głowa
u kolegi zepewne tarcza już przegrzana a klocek spalony
Dostałem się pod samochód, postukałem, solidnie poruszałem linką i zadziałało.Pamiętałem, żeby nie zaciągać ręcznego i dało radę.Pojeździłem bez problemu.Jutro wizyta w warsztacie.Dzięki Bogu wiedziałem, że mam do wymiany tarcze i klocki z tyłu :)
Paintbox_team 06-04-2014, 13:41 Dostałem się pod samochód, postukałem, solidnie poruszałem linką i zadziałało.Pamiętałem, żeby nie zaciągać ręcznego i dało radę.Pojeździłem bez problemu.Jutro wizyta w warsztacie.Dzięki Bogu wiedziałem, że mam do wymiany tarcze i klocki z tyłu :)
I tak nie minie Cię regeneracja zacisków,ja kilka razy obdlokowywałem, smarowałem , kombinowałem a i tak po pewnym czasie znów się zablokował.Powodzenia
cikos miałem ten sam problem z ręcznym. Zanim weźniesz się za regenerację to zastanów się czy nie lepiej kupić używany. Ja podjąłem się regenaeracji i straszna lipa mi wyszła. W tym temacie opisałem mój problem http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=2189865#post2189865
U mnie regeneracja nie pomogła, dalej zapieka się dźwigienka od ręcznego. Wymieniłem na nowe (regenerowane) oddając stary zacisk za nowy zapłaciłem 250zł w hurtowni X- Tech z grupy ProfiAuto.
I to jest jedyne rozwiązanie, albo profesjonalnie regenerowane.. albo nowe.. albo używane (nie wiadomo ile podziałają - jak były traktowane wcześniej).
Na razie alarm odwołany już nic nie kapie :p
Hah kiedyś byłem na giełdzie samochodowej w Gliwicach, jeden koleś za używany zacisk chciał 300zł :shock:
Koniec dumania.....klocki, tarcze, zaciski do wymiany-nie będę kombinował.
Dziękuję za pomoc, dzięki której mogłem pojeździć w niedzielę.
Pozdrawiam
Hah kiedyś byłem na giełdzie samochodowej w Gliwicach, jeden koleś za używany zacisk chciał 300zł :shock:
Towar defisytowy kosztuje..
spróbuj znaleźć zaciski tylne do SGA na allegro... nie ma.
Ja kupowałem używki po 80 zł, ale to dlatego, że w warsztacie obok stoi kilka anglików na cześci.. chłopaki kupują całe auta, w sytuacji gdy potrzebna jest sprawna, rokujaca skrzynia automatyczna.. resztę sprzedają na części za nieduże pieniądze i wychodzi, że skrzynię maja gratis.
Bump: Na razie alarm odwołany już nic nie kapie :p
pocieknie :)
jedi6667 08-04-2014, 10:27 bartix, na alledrogo jest masa tylnych zacisków nowych i używanych, nie wiem jak szukałeś, ceny od 80zł regenerowane po 220 a nowe nawet po 430zł.
Pisząc post nie sprawdzałem..
Kliknąłem na szybko.. i do MK1 dalej jest deficyt i będzie. Stad ceny za sprawne zaciski.
Nie wiem jedi6667 czy masz MK2 czy jeszcze MK1 bo to rok przejściowy.
MK2 MK3 owszem, ale nie MK1.
Gdy potrzebowałem do alhambry to nie było nic.. przez kilkanaście dni.
Szroty gdzie zaopatruje sie w części (a zajmują się tylko SGA), tez nic nie mieli.
jedi6667 08-04-2014, 11:34 Bartixr, zwracam honor, masz rację że do mk1 95-00 zacisków tylnych praktycznie nie ma.
Towar defisytowy kosztuje..
spróbuj znaleźć zaciski tylne do SGA na allegro... nie ma.
Ja kupowałem używki po 80 zł, ale to dlatego, że w warsztacie obok stoi kilka anglików na cześci.. chłopaki kupują całe auta, w sytuacji gdy potrzebna jest sprawna, rokujaca skrzynia automatyczna.. resztę sprzedają na części za nieduże pieniądze i wychodzi, że skrzynię maja gratis.
Bump:
pocieknie :)
Myśle że nie. Był to był fałszywy alarm ponieważ prawdopodobnie przy odpowietrzaniu zafajdałem zacisk płynem.
trojaczkileg 08-04-2014, 12:30 Podepne się bo ubmnie jest zablokowana dzwignia recznego, sam tłoczek chyba pracuje bo nie mam rdzy na tarczy.
Zacisk jest firmy ATE, ten mnejszy bo mogę założyć felge 15.
Czy szukac tylko zacisku od ATE? czy może być inny?
poleccie jakąs firmę, która regeneruje porządnie zaciski.
Czy od razu zbierac kase na nowy ?
Wszytko ok, samochód odebrany.
Nie wiem jak to zrobił mój mechanik, ale mam założone nowe zaciski Lukasa za 210zł.za sztukę.Bardzo mnie to zdziwiło i ucieszyło jednocześnie, bo ceny podawane w tym temacie trochę mnie odstraszały ;)
moze po regeneracji..
odszkiełkowane wyglądaja jak nowe.
Co to znaczy odszkiełkowane?
Mechanik mówi, ze nowe.Ufam mu :)
to takie piaskowanie tylko innym materiałem... :)
jak mowi, że nowe, to trzeba zaufac, możę wie co mówi.
Koledzy jeśli ktoś wymienia linkę ręcznego to proponuję wymieniać na tą z włókna bo te stalowe to właśnie lubią się zapiekać a potem zacisk nie odbija i koło się grzeje.
możesz zapodać jakiś link do takiej linki ręcznego z włókna ?
coś nie mogę znaleźć...
zazwyczaj zacisk nie odbija ze względu na uszkodzony (zacinający się) mechanizm ślimakowy w zacisku.. a nie przez linkę.
|
|