kenaj321
08-04-2014, 18:37
Witam kolegów. Jak wymontować pompę wtryskową ? Transit z 2001 poj. 2l W/g. mechanika uszkodzony jest sterownik pompy . Muszę wymontować pompę i oddać do fachowca w Polsce Transit stoi w Oslo naprawa w tutejszym serwisie przekroczy wartość pojazdu. Liczę na podpowiedz krok po kroku .Pompę mam już odsłoniętą . Tylko co z rozrządem ? Zregenerowana z gwarancją czeka w kraju u pana fachowca na zamianę za 2000 zł + gwarancja.
wojtekjanus
08-04-2014, 19:59
Skoro jest to pompa "ze sterownikiem" to masz Transita tddi - ale nie wiadomo jakiej mocy, a to mówi o tym, czy jest to VP30 czy VP44.
Myślę, że skoro wiesz na pewno, że uszkodzony jest sterownik, to zdjąłbym (odlutowywując przewody) sam sterownik i oddał (wysłał) do naprawy. Problem w tym, że jeżeli wmontujesz inny sterownik niż twój oryginalny (nawet razem z pompą) - nie odpalisz auta ze względu na niezgodność kodu immo. A kodowanie to konieczność podłączenia do fordowskiego IDS-a przez kumatego diagnostę. Jeżeli to nie problem w twojej sytuacji - to zmieniaj całą pompę ze sterownikiem.
Naprawa sterownika (najczęściej trzeba wymienić tranzystor sterujący nastawnikiem kąta wtrysku) kosztuje góra kilkaset zł.
Pompę można wymontować bez rozpinania rozrządu, ale trzeba mieć specjalny wieszak koła pompy (są np na Allegro, np http://allegro.pl/blokada-rozrzadu-ford-sciagacz-pompy-wtryskowej-i4045775376.html ). Wieszak wkłada się w otwór w pokrywie rozrządu po zdjęciu specjalnego zamknięcia, do niego przekręca się koło i poprzez jego otwory odkręca się pompę od koła. Oczywiście potem odkręcasz pompę od silnika.
Trzeba mieć nową specjalną metalową uszczelkę pd pompę.
Ja tego osobiście nie robiłem tylko się pilnie przypatrywałem - tak sam na pierwszy ogień bałbym się to robić...
Ja bym zdecydowanie polecał zajęcie się samym sterownikiem...
kenaj321
08-04-2014, 20:30
Silnik 73,60 kW . Jutro zdemontuję sterownik. Mechanik już to zrobił , powiedział że w środku jest sama rdza i obawia się że nie będzie się nadawał do regeneracji.Dzięki za podpowiedz o wieszaku.
wojtekjanus
08-04-2014, 20:49
Skoro masz silnik 2,0 100KM, to powinieneś mieć pompę VP44.
Poczytaj sobie o serwisowaniu tej pompy, opisana jest bardzo dokładnie w wersji Mondeo - praktycznie to samo jest w Transicie:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=198988