Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] Upgrade ROM w zegarach
Witam,
planowałem zaktualizować sobie oprogramowanie w zegarach, tak, żeby wyświetlało mi informacje z radia na wyświetlaczu, niestety po kliknięciu w ELMConfig w "Fill firmware list" wyskakuje błąd - THIS DASHBOARD TYPE IS NOT SUPPORTED. Przez to nie mogę aktywować sobie zakładki HEC Level 2/3 i uruchomić w/w funkcji.
Rozumiem, że akurat moje zegary nie są obsługiwane tylko nie mam pojęcia z jakiego powodu. Aktualny ROM to 0611
Poniżej zrzut z ELMConfig
http://www.fotoszok.pl/out.php/t2003155_bezantytua-u.png (http://www.fotoszok.pl/show.php/2003155_bezantytua-u.png.html)
... niestety po kliknięciu w ELMConfig w "Fill firmware list" wyskakuje błąd - THIS DASHBOARD TYPE IS NOT SUPPORTED. Przez to nie mogę aktywować sobie zakładki HEC Level 2/3 i uruchomić w/w funkcji. ...
No to teraz tylko szybciutkie szkolonko, co to są zegary "przedliftowe" (level 1) oraz szybki search, że owe przedlifowe to nijak się nie da aktualizować...
Zapraszamy na wymianę! Na poliftowe (level 2 - z małym wyświetlaczem lub level 3 - z dużym).
To ja może korzystając z okazji zapytam bo kolega tedi_k to spec w dziedzinie zegarów. Czy są zegary poliftowe z zielonym podświetleniem czy tylko z czerwonym?
Tylko czerwone. Widziałem przeróbki własnoręczne na zielone (wymiana diód).
Polecam wymianę na poliftowe :D
opisane tu: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=169028
arielzet 14-04-2014, 14:19 Dla chcacego nic trudnego. Wystarczy poszukać bo było pisane to w temacie co zapodał mayak
no nie żartuj! żadna to odwaga - mnóstwo ludzi na całym świecie modzi podświetlenie
zmiana koloru (tu akurat niebieski, ale robi się tak samo) wyświetlacza, przykładowy efekt jaki można osiągnąć: http://www.focusklubpolska.pl/showpost.php?p=710645&postcount=1312 - proponuję rozmawiać z Pantherem
kilka opisów jak się do tego dobrać:
http://www.focusov.net/podsvetka-panely/
http://ffclub.ru/topic/38618/ (w pierwszym poście tego wątku jest podwieszone faq'u - klikać na podkreślony tekst [przy czytaniu przez translate.google.com ten tekst nie rozwija się])
http://ffclub.ru/topic/132631/
http://img191.imageshack.us/img191/3889/img0152gi.jpg
http://img834.imageshack.us/img834/6479/dsc0685o.jpg
http://media.ffclub.ru/up180277-88cc3fe3f6f2039a_main.jpg
http://images.drive2.ru/car.journal.photos/3800/000/000/04c/7b9/88cc05d0ace0b7b0-main.jpg
http://img21.imageshack.us/img21/8305/img9190e.jpg
poliftingowy panel klimy na zielono:
http://s018.radikal.ru/i513/1205/c9/9747497e22e3.jpg
Dowód na to że można mieć zielone.
==============
Wysłane z iPhone'a
arielzet 14-04-2014, 19:01 Do usług :D
==============
Wysłane z iPhone'a
technikibart 12-04-2015, 12:55 Witam, będą pasować, w takim stanie za 130zł warto?
One są z anglika c max'a 1.6tdci.
Będzie trzeba kombinować z immo, czy będzie odrazu działał?
http://img01.allegroimg.pl/photos/oryginal/52/24/37/41/5224374136
arturfom 12-04-2015, 16:53 Mimo obowiazkowo bo zegary są "sparowane"
Stan taki sobie, wyglądają na trochę porysowane no i prędkościomierz w milach. Za 200 zł już spokojnie znajdziesz europejskie w ładnym stanie. Wymagają programowania u jednego z kolegów udzielających się w temacie ;) Więc lepiej już zainwestować 50 zł w jakieś ładniejsze.
zgadzam się - tym bardziej, że tarcze europejskie to pewno minimum 50zł
w kuj-pom robienie immo i parowanie zegarów też ogarniamy :) Jakby co zapraszam na priv :)
technikibart 13-04-2015, 16:17 Nie zwróciłem uwagi że to są mile, k@mix ew. będę się kontaktował w ciągu roku ponieważ są pewne priorytety ale skorzystam z usługi za jakiś czas. Już musiałem kupić KING TONY KLUCZ DYNAMOMETRYCZNY 20-110Nm.
Jak trzeba auto ożywić czy coś to kasa nie ma znaczenia w tym momencie. I rozliczysz się jak będziesz miał. Zapraszam na Priv jak coś ;)
Koledzy -proszę o pomoc. wczoraj robiłem aktualizacje zegarów na 0509 i w czasie tej aktualizacji pojawił się błąd :( ''22- conditions not correct or request sequence error '' . auto nie odpala ani nie świecą się żadne kontrolki oprócz migających kierunkowskazów na zegarach. w programie elmconfig w zakładce HEC wyświetla tylko informacje o Hardware part numer 8v4t-14c226-bb i Calibration software part number 8v4t-14c088-bf reszta to N/A i strategy software-RRRRRRRRRr . co mam zrobić ? próbowałem wgrywać pare razy ale to samo ,błąd wyskakuje raz szybciej a czasami w połowie wgrywania. w zakładce PCM wyświetlają się wszystkie informacje np. firmware number 8m51-12a650-xe.
technikibart 14-04-2015, 19:17 Koledzy -proszę o pomoc. wczoraj robiłem aktualizacje zegarów na 0509 i w czasie tej aktualizacji pojawił się błąd :( ''22- conditions not correct or request sequence error '' . auto nie odpala ani nie świecą się żadne kontrolki oprócz migających kierunkowskazów na zegarach. w programie elmconfig w zakładce HEC wyświetla tylko informacje o Hardware part numer 8v4t-14c226-bb i Calibration software part number 8v4t-14c088-bf reszta to N/A i strategy software-RRRRRRRRRr . co mam zrobić ? próbowałem wgrywać pare razy ale to samo ,błąd wyskakuje raz szybciej a czasami w połowie wgrywania. w zakładce PCM wyświetlają się wszystkie informacje np. firmware number 8m51-12a650-xe.
Nie jestem znawcą w temacie, ale próbowałeś poprzednią wersje? zrób restart kompa i podepnij wszystko od nowa.
próbowałem już niższe wersje ale zawsze przy wgrywaniu wyskakuje ten błąd. może coś z elm - za mała prędkość , może inną wersje elmconfig ? (instalowałem na 0.2.16b ) . i pytanie najważniejsze czy da się to jakoś naprawić czy pozostało tylko wymiana licznika?:(
Przed wymianą zegarów spróbowałbym z innym komputerem i/lub kablem. Nie napisałeś gdzie mieszkasz - może znalazłby się forumowicz niedaleko.
Jak ostatnio aktualizowalem zegary do Romu 508 lub 509 padl mi akumulator w polowie aktualizacji. komp sie wylaczyl i tez mialem troche stracha. Przy ponownym polaczeniu mialem podobne krzaki. Odlaczylem akumulator na 10 min, podlaczylem ponownie i ponowilem aktualizacje jeszcze raz. Poszlo bez problemow.
technikibart 14-04-2015, 20:12 Jak ostatnio aktualizowalem zegary do Romu 508 lub 509 padl mi akumulator w polowie aktualizacji. komp sie wylaczyl i tez mialem troche stracha. Przy ponownym polaczeniu mialem podobne krzaki. Odlaczylem akumulator na 10 min, podlaczylem ponownie i ponowilem aktualizacje jeszcze raz. Poszlo bez problemow.
Dlatego ja, jak się zabrałem za aktualizacje sterownika to trzymałem go na prostowniku. :roll: :)
kolega napisał "zrób restart kompa i podepnij wszystko od nowa" jak zresetować komputer ?. akumulator właśnie ładuje bo tez mi padł . a Kolega na jakiej prędkości aktualizował rom ? może w ustawieniach mam co zle,a może złego roma aktualizuje -zegary mam na dużym wyświetlaczu i z czego wynika ten błąd - "incorrect response from adapter to request ''22- conditions not correct or request sequence error ''
Bump: aaa mieszkam w Gdyni :razz:
technikibart 14-04-2015, 20:32 kolega napisał "zrób restart kompa i podepnij wszystko od nowa" jak zresetować komputer ?. akumulator właśnie ładuje bo tez mi padł . a Kolega na jakiej prędkości aktualizował rom ? może w ustawieniach mam co zle,a może złego roma aktualizuje -zegary mam na dużym wyświetlaczu i z czego wynika ten błąd - "incorrect response from adapter to request ''22- conditions not correct or request sequence error ''
Bump: aaa mieszkam w Gdyni :razz:
błędna odpowiedź z adapterem do żądania ' '22 - nieprawidłowe warunki lub błąd sekwencji żądania ' '
Przewód z dobrym procem i jeszcze mnie nie zawiódł.
http://viaken.pl/pl/polski-elm327-v3-ford-mscan-hscan-euroscan-2014.html
mieszkam w Gdyni
Jak nie dasz rady podnieść auta, na skontaktuj się z kolegą Marcinem mm32 z Gdańska. Może pomoże z pomorza :)
Też uważam że to wina Elm 327 (za 35 zł ) bo jak go ręcznie przestawie w elmconfig na daną prędkość to nie chce się połączyć z programem dopiero przy ustawieniach auto albo na prędkości 38400
W razie totalnego "W" zawsze można zegary wysłać do kogoś, kto wgrywa soft na stole. Ja wgrywam. W 2-3 dni wszystko wróci do normy...
Kolego Tedi_k .. w razie "W" to będziemy w kontakcie :one:
Bump: A kolega w razie "w" może mi wysłać nr.tel
Też uważam że to wina Elm 327
Tak jak napisał Krzyś, tylko Viaken. Przy 500000 to się dopiero rozkręca :)
W razie totalnego "W" zawsze można zegary wysłać do kogoś, kto wgrywa soft na stole.
To projekt "stół" doczekał się realizacji? :)
Mój Elm przy teście to nawet nie dochodzi do 500000. A jaka jest maksymalna prędkość viakena? Może zakupienie viakena będzie lepsze .a czy operacja "W" na "stół" jest w 100% pewna?
Pewność 100%, bo robiona jest UCDSem, choć Viakenem też może być. Viaken nominalnie ustawia się na 2Mbity. 4 razy szybciej od najlepszych ELMów.
BTW - "na stole" możliwy i łatwy jest update softu zegarów. Nie da się w ten sposób prosto skonfigurować IMMO pod wymianę zegarów.
Mój Elm przy teście to nawet nie dochodzi do 500000. A jaka jest maksymalna prędkość viakena? Może zakupienie viakena będzie lepsze .a czy operacja "W" na "stół" jest w 100% pewna?
Mam STN1110 (V2 z przełącznikiem CAN), w teście dochodzi do 2000000 OK. Zakupiłem przed samą premierą STN1170 (V3, bez przełącznika CAN, czyta HS-CAN i MS-CAN równocześnie).
PS. Pewne jest to, że za Tadeuszem poszedłbym w ogień :) hi, hi...
a czy jest możliwe że zegary są tak uwalone ze nawet viaken tu nie pomoże ? czy raczej jest to tylko kwestia wgrania poprawnie romu szybkim (viakenem) i będzie wszystko ok. czy cos jeszcze trzeba zrobić .bo czasu mam mało a musze się zdecydować czy zakupić kabelek czy oddać licznik do fachowca
Rzuć monetą niesymetryczną. Efekt będzie taki sam jak nasze zdalne porady bez oglądania "pacjenta"...:one:
wczoraj poprosiłem kolegę mm32 o rade .wymieniliśmy parę zdań i zaoferował swoją pomoc :razz: .Ma dziś podjechać z ELS 27 i ma UCDS no najważniejsze -doświadczenie .
jestem dobrej myśli gdyż z tego co czytałem po wina leży pewnie po stronie elm327. ale to się okaże wieczorem. jeszcze jedna sprawa ,gdy się robi aktualizacje zegarów to czy w HEC znikną mi ustawienia tak jak były przed zmianą i na nowo będzie trzeba ustawiać ?A ma to jakiś wpływ na PCM - firmware albo jego ustawienia? bo miałem wycinany dpf ,
:razz: :razz: Koledzy ,chciałbym podziękować za wasze zaangażowanie w tej sprawie i polecenie mi Marcina - mm32 . Kolega szybko odp. na moją prośbę pomocy i podjechał do mojego auta i uporał się z problemem (nie chcąc nic w zamian $ ) za co mu bardzo dziękuje. Problemem był mój kabelek elm327 - okazał się za słaby do tej operacji. Marcin ze swoim ELS27 uwinął się w 4 min. i było po sprawie :razz: ,a mi kamień z serca spadł. Tak więc jeszcze raz wielkie dzięki i życzę innym forumowiczom powodzenia w UPGRADE ROM W ZEGARACH
No to teraz tylko szybciutkie szkolonko, co to są zegary "przedliftowe" (level 1) oraz szybki search, że owe przedlifowe to nijak się nie da aktualizować...
Zapraszamy na wymianę! Na poliftowe (level 2 - z małym wyświetlaczem lub level 3 - z dużym).
Hmm... Mam Maxia poliftowego a zegary zdaje się przedliftowe - inne niż na zdjęciach w wątku, tyle że z 2 wyświetlaczami (mam oryginalną nawigację). Jak rozumiem mogę zapomnieć o tym bym w nich dokonał aktualizacji i aktywował wyświetlanie info z radia?
Jak ostatnio aktualizowalem zegary do Romu 508 lub 509 padl mi akumulator w polowie aktualizacji. komp sie wylaczyl i tez mialem troche stracha. Przy ponownym polaczeniu mialem podobne krzaki. Odlaczylem akumulator na 10 min, podlaczylem ponownie i ponowilem aktualizacje jeszcze raz. Poszlo bez problemow.
A możesz napisać jakim kablem robiłeś aktualizacje?
Elm327 stn1110 stn1170 j2534
Czyja naklejka bedzie na obudowie to juz Twoj wybor
ELM327 jaki by nie był to odradzam czas to 12-14minut
pozostale radzą soboe w 3minuty
Zasada im dłużej tym wieksza szansa na uwalenie licznika.
Pytam ponieważ mam problem jak kolega z tego tematu: https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2999482&postcount=10
Kupiłem viakena stn1170 i na końcu aktualizacji wywala błąd... foto nr 2
Nie wiem dlaczego, ale masz źle skonfigurowany ten kable, bo na stn1170 ta operacja trwa 3-4 minuty, a nie 35.
Jesli w gornym pasku programu wyswietla sie ze kabel dziala z predkoscia 2Mbps to czas 3minuty.
Jaki masz licznik poliftowy maly czy duzy?
Jakie masz wersje softu do wyboru?
Z Łodzi byl juz jeden przypadek ze wgrali przy korekcie licznika soft od malych zegarow do dużych i nawet tamtejsi magicy nie dali rady tego naprostować.
Licznik ma się obecnie bardzo dobrze.
Czas aktualizacji już wczoraj chyba ogarnałem, teraz zajmuje dokładnie 8 min flash zegarów po czym na samym końcu wywala błąd..
Mam liczniki polift z małym wyświetlaczem, mam do wyboru na pewno 230, 508, 509, 512
Wrzuc najnizszy dostępny.
Zegary przy flashu grzeją się, jesli sa zimne luty na złaczu to przy flashu potrafi wywalic błąd.
Robisz je w aucie czy na stole?
Fabrycznie mam najniższy właśnie 230, kiedy robię na 512 dojdzie do końca i wywali błąd wtedy np nie działa mi tylko podświetlenie zegarów, a auto odpala. Następnie wracam do 230 też wywala błąd na końcu, ale działa normalnie. Wszystko robię w aucie.
508 w zupelnosci wystarczy, potem nie ma nic istotnego.
Moze byc ze eeprom ma walniete sektory
Swoją drogą to bawisz się na zywym organizmie.
Ubijesz soft w zegarach to będziesz wymieniać zegary i programował klucze.
Żeby Wam pomóc w ocenie to ustawienia mam takie:
Win 8 x64bit
Sterowniki: z FTDI D2XX 2.12.28 x64bit
Frimware Viakena: STN1170 v4.2.4
Bump: 508 w zupelnosci wystarczy, potem nie ma nic istotnego.
Moze byc ze eeprom ma walniete sektory
Można to jakoś naprawić/kupić nowe zegary czy zostawić to w spokoju i jeździć na 230?
Obniz soft w tym viakenie bo wszyscy pisza ze najnowsze wersje zle współgrają z programami.
Kabel masz ustawiony dobrze w elmconfig.
W systemie nigdy nie musze grzebac.
Czas to 3-4minuty na update.
Walnietego eeprom nie ma sensu naprawiać.
Gwarancji na to ze eeprom nie wysypie sie w czasie jazdy nie ma.
Mozesz kupic zegary z anglika, zalozyc swoje tarcze, zakodowac i bedzie ok.
Problem w tym ze mam przebieg w okolicach 84 tys, i wątpię czy znajdę licznik poniżej tej wartości.W emlconfig można tylko w górę :D
Znajdziesz,a właściwie już znalazłeś :)
Benzyna czy diesel?
Znajdziesz,a właściwie już znalazłeś :)
Benzyna czy diesel?
Benzynka :p
Dobra reszta na PW, bo to już nie dotyczy tematu.
witek001 11-11-2018, 12:10 witam
Też miałem problem z aktualizacją zegarów z którym się uporałem dopiero po zmianie softu kabla na starszą wersję.
Opisałem to https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=287245
witam
Też miałem problem z aktualizacją zegarów z którym się uporałem dopiero po zmianie softu kabla na starszą wersję.
Opisałem to https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=287245
Ekstra dzięki witek001, faktycznie zmiana frimware na 3.3.1 rozwiązała wszelkie problemy, aktualizacja 512 weszła w 4 min.
Przeczytałbyś pierwsze zdanie w poscie nr 46 i byloby szybciej po temacie.
Areczek112 30-05-2019, 18:32 Witam koledzy mam taki problem aktualnie posiadałem ROM 403 chciałem zainstalować 508 509 511 i niestety wyskakuje mi błąd 37 chociaż przy aktualizacji romu 508 509 511 wilczniku się zmienił tylko nie działała mi opcja ile zostało paliwa do stacji benzynowej wskaźnik pokazuje ok 3/4 paliwa A świeć sie kontrolka rezerwy i 0 km do stacji wszystko działa. Czy jest ktoś w stanie mi pomóc.
langolier 13-09-2021, 08:47 Ekstra dzięki witek001, faktycznie zmiana frimware na 3.3.1 rozwiązała wszelkie problemy, aktualizacja 512 weszła w 4 min.
Skąd wziąłeś wersję 512 ?
Coś ona wnosi w stosunku do 509 ?
512 jest tylko do zegarów konkretnego typu, nie pamiętam czy do małych(chyba tak).
konieczko5 13-09-2021, 12:15 ...
langolier 13-09-2021, 12:37 512 jest tylko do zegarów konkretnego typu, nie pamiętam czy do małych(chyba tak).no, ja mam z małym wyświelaczem (jak mój avatar).
Pytanie czy cokolwiek wnosi nowego - czy warto ?
Jest takie stare prawidło
Jak coś działa dobrze
to się tego nie poprawia :D
langolier 13-09-2021, 12:54 .... chyba że coś się uzyskuje w zamian za ryzyko.... dkatego pytam....
jak nie swędzi to nie drap
nic nie wnosi wiecej niż 508
langolier 13-09-2021, 17:04 tzn. mam pewien problem ale nie wiem czy nie jest on związany z tzw. zimnymi lutami na płytce wyświelacza i zegarów... aczkolwiek nigdzie nie czytałem o takich objawach - u mnie co jakiś czas dane zegarów: data, godzina, resetują się do momentu produkcji auta w 2009 roku. Przy okazji resetują się wszystkie dane typu spalanie średnie, trasa itp. Oczywiście przebieg całkowity auta nie ulega zmianom ;)
Natomiast wskazówki cxy lampki nie szaleją nigdy. Brak wpływu na właściwości jezdne auta.
Trudno to skojarzyć z czymkolwiek (a przynajmniej ja nie mogę tego skojarzyć): upałem, wilgocią, suszą, mrozami. Czasem występuje dwa razy w miesiącu a potem kilka miesięcy - nic. Zwierzaki pod maską nie grasują, nie ruszam tam i nie poprawiam żadnych kabli, wtyczek, nic z tych rzeczy...
Dlatego przyszło mi do głowy, że może to problem wersji softu...... ?
trzeba było tak od razu,
licznik zachowuje się jakby odcięło mu stały plus, albo masę, szukałbym, może to zimne luty, a może problem z elektryką w aucie
tzn. mam pewien problem ale nie wiem czy nie jest on związany z tzw. zimnymi lutami na płytce wyświelacza i zegarów... aczkolwiek nigdzie nie czytałem o takich objawach - u mnie co jakiś czas dane zegarów: data, godzina, resetują się do momentu produkcji auta w 2009 roku. Przy okazji resetują się wszystkie dane typu spalanie średnie, trasa itp. Oczywiście przebieg całkowity auta nie ulega zmianom ;)
Natomiast wskazówki cxy lampki nie szaleją nigdy. Brak wpływu na właściwości jezdne auta.
Trudno to skojarzyć z czymkolwiek (a przynajmniej ja nie mogę tego skojarzyć): upałem, wilgocią, suszą, mrozami. Czasem występuje dwa razy w miesiącu a potem kilka miesięcy - nic. Zwierzaki pod maską nie grasują, nie ruszam tam i nie poprawiam żadnych kabli, wtyczek, nic z tych rzeczy...
Dlatego przyszło mi do głowy, że może to problem wersji softu...... ?
Moim zdaniem to na 99% zimne luty. Wskaźniki nie zawsze muszą szaleć jeśli lut puścił w jednym czy dwóch miejscach stąd nietypowe objawy.
U mnie wszystkie piny na płytce były spękane i podczas jazdy miałem dyskotekę na zegarach chociaż w żadnym stopniu nie wpływało to na jazdę.
Wyjmij licznik i sam sprawdź. To nie jest nic trudnego jeśli będziesz delikatny przy rozbieraniu :lol:
|