Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Cieknący dach przy oknie bagażnika
Witam,
Czy ktoś z forumowiczów spotkał się z problemem przecieków dachu w okolicach bagażnika? Wczoraj po wcale nie jakimś wielkim deszczu pojawiły się zacieki na podsufitce przy lewym tylnym oknie bagażnika (patrz. zamieszczone zdjęcia). Będę wdzięczny za podpowiedź co może być przyczyną.
Nigdzie nie widać odkształcenia się żadnej uszczelki.
Czy możliwe jest aby woda przeciekała jakoś przy listwach dachowych? Czy stan zaślepek mocowania bagażnika dachowego może tu odgrywać jakąś rolę?
http://i61.tinypic.com/11bln5h.jpg
http://i59.tinypic.com/2815wtc.jpg
Zweryfikuj czy to na pewno woda, czy płyn do spryskiwaczy.
Sprawdziłem i nie jest to płyn do spryskiwaczy.
Jeszcze dziś spróbuję zrobić próby z woda (będę polewał dach stopniowo w kolejnych miejscach i będę obserwował kiedy pojawiają się zacieki).
Też obstawiam płyn spryskiwaczy tamtędy idą własnie wężyki do tylnej szyby .
Sprawdziłem i na 100% to nie jest płyn spryskiwaczy (dziś wypompowałem z pół zbiornika płynu na tylną szybę i nic). Zrobiłem też wiele prób i wylałem dziesiątki (a może i setki) litrów na dach w różnych miejscach żeby zlokalizować w którym miejscu może to przeciekać. Ku mojemu zdziwieniu dziś już nic się nie pojawiło.
Po całym dniu eksperymentów pewności na 100% nie mam, ale póki co obstawiam, że to musiała puścić jakoś uszczelka gumowej osłony wężyka spryskiwacza, która jest między karoserią a tylą klapą. Być może się jakoś zawinęła czy coś, a po poruszaniu nią wszystko wróciło na swoje miejsce i teraz jest ok. Pozostaje mi teraz tylko obserwować to miejsce po każdym deszczu i trzymać kciuki za to żeby moja teoria była prawdziwa ;)
Zajrzyj pod zaslepki na dachu, tam gdzie montuje sie bagażnik dachowy, bo być moze tamtedy własnie sie ta woda mogła dostać ...
Witam, mam taka samą przypadłość, nie mogę zlokalizować którędy się woda dostaje na podsufitkę. Nie sądzę żeby było pęknięcie dachu. Przeciek pojawił się nagle podczas ulewnego deszczu i co charakterystyczne nasila się kiedy samochód stoi troszkę pod górkę.
U mnie to była źle zamontowana zaślepka na dachu. Twój opis zdaje się potwierdzać podobną przypadłość. Pewnie jak stoi "pod górkę" to woda spływająca po dachu wzdłuż auta dostaję się pod te zaślepki po ich krótszym boku. Zdejmij i zamontuj zaślepki, myślę że będzie ok. Ewentualnie spróbuj te okolice czymś uszczelnić.
Ja od jakiegoś czasu obserwuję dziwne plamy na rolecie.
Macam i oglądam podsufitkę, ale jest sucha i nie ma żadnych przebarwień.
Plamy na rolecie są punktowe - jedne większe, inne mniejsze. Bez konkretnej powtarzalności. Podejrzewam wodę przedostającą się do środka - ale za rękę nie złapałem...
Może masz brudną szybę i ci rzuca cienie na szmatę?
Może masz brudną szybę i ci rzuca cienie na szmatę?
Takie coś:
https://lh3.googleusercontent.com/lKTYOueMu1BINxixQURD0-X34YpYd8wS8TJKitEegQ1vFWTuoLUy_DUt4n-JBlxIS0usEgi69ihYpXsG154jIL5bhVako1O0XyewgrtXmV0WT f0vPL9sAFWwk5MopOsoyvQFngdU9xX4JLtf13hRSAAo7oINQZ3-mamOlLQhZUEEoHiwRkTvHoaJF8S_n-kMwugr5Edylb9jvQ_1pIcuP-Hm-OpKtOPlBiwt7FSvKI1pCENG62zFjo6rHFvB5vyab4zUazjBX8H VTGSY-IVO7MDGVL1qBGcLQW1TYmrYpHPzuUXG-esMSINdWzaJ0727kiDKv0m1BXdGhwwq53AwIgrZTV1bMMtiFKp Dv69FUN-ghf_dCnBGVU2er0UMYyqBfamcIp59AUpMO07KeywQ2-d0jT3ttTs-gZTN33vBGPcApIzSE-t_uyi_-Pmxaco242Eim1qpOzl-Tqj_wrqcaUd-IjjiWNdGH1rtGlYL-S7WH2sErVjJsYaUuL1srGcokvfOYVhlZWb9Q0Tcd4Bn6H71HwB VICdlxum2Y-1cYjNnFuJRJMv9q_REUigFp_Q1JF88v9itKFmZqmXIKpG-y_TiM-0rOhItCw_y6zmIKg=s840-tmp.jpg
https://lh3.googleusercontent.com/8NOO2Bj6CB720kou9SOXf0uT1gr9EQIe-eIIIlyWlYKsSIotn0PrG5Zu2t0ZSPBcNtL5O7C4GmX86fI-k3mjXSIXnIleP0Vlid7b3eLTCRMyzc-cDgkLduuQtresVmz7_QILsSgCCHVspjmg0O522ydVWnD3AUDzY BRurCyl8VMmhTnChOaCdsHGJNCD3ajfbzRA-fMq0wbq3pgI7GY78y5kOsMJaYESkMGxWNyVmIAh0e760VMT1Wi 7J4ltVWNQSI6PcGlmKuUbvuJXcc9TEQ56H8xUvtykEEHtNNHoF vzsbG6_3QkYPbYflDRAZdkQCOlCsgAsZNeWOddZKMzhvVntYp1 Xjs11ayQeK_Qb-qq7SmGmlq0ez3FWXYPw5y4wcRgz33NTvcbuiEL9OBa_M1MJtUk PEJfUlNVC2chIkIzk50ZJAkD-ASa6EO_H0vTKypFRHarMVkZes7pRp-SRiU50D2D0ePvOufc9C7H1RO7ITVMW1i2WSzSBYDN82gI_13sG 0xcMNnaS9ySkPJaWjxRQFgxW7n3V2raXXP4sZ0s9vERW_OBxU-lKl8R1hLalQbK0uhRlFaY8z2S6m9TcGrqLpIiAHtiEKD0wE-DAoA=s840-tmp.jpg
to z pewnością nie jest cień...
To dziwne troche bo plamy są w różnych miejscach na tej rolecie .
Umyj całą APC, nałóż dressing do plastików i powinno być ok :)
to z pewnością nie jest cień...
Z Twojego posta wywnioskowałem, że chodzi Ci o roletę od panoramy.
Spryskiwacz (wężyki) tylnej szyby wyeliminowałeś?
motorek4612 25-10-2017, 19:05 Przyjrzyjcie się panowie rynnom dachowym i ich narożnikom w tylnej części, temat opisany konkretnie ze zdjęciami w temacie o moim aucie, powodem była peknieta masa uszczelniająca...
Kurczaki. A myślałem, że ta przypadłość dotyczy tylko przedliftów.
Borykałem się z podobnym problemem pewien czas temu. Mimo, że miałem różne przypuszczenia zacząłem od najprostszego. Wykręciłem śrubkę od zaślepki mocowania bagażnika dachowego, zapodałem tam troszkę silikonu (zwykłego sanitarnego, taki był pod ręką) tak żeby uszczelnił gwint i wkręciłem śrubkę. Mam spokój z tematem od 2 lat.
|