Zobacz pełną wersję : [C-MAX 2007-2010] Chlupot wody w desce lub jej okolicy?

pilot14
12-04-2014, 20:31
Chlupot wody w desce lub jej okolicy? Ktoś ma jakieś pomysły :027:

Przeważnie w czasie ostrego skrętu, i zawsze takiego pod kątem 90 stopni, słyszę chlupot lub raczej przelewanie się wody (dźwięk podobny jak w czasie zabawy do połowy napełnioną butelką 1,5l po napoju) w okolicy zegarów - lewarka. W każdym razie ten chlupot pochodzi z pod deski rozdzielczej (tak mi się wydaje). Z początku myślałem że to woda która zebrała się na podszybiu - a raczej we wnęce podszybia gdzie jest mechanizm wycieraczek - ale wkładałem tam rękę i sucho. Po tym obstawiam obudowę nagrzewnicy, ale nie jestem pewien, bo najniższy punkt obudowy jest dość wąski i osadzony w okolicy lewarka, a ja słyszę chlupot również w okolicy zegarów.

Miał ktoś taki przypadek?

madamsz
13-04-2014, 07:00
Witam

Poszukaj po forum, było na temat wody w przegrodzie przy podszybiu.
Trzeba się do tego dostać przez rozebranie podszybia plastikowego (jednej części i drugiej) a później wywierceniu po każdej stronie samochodu małych otworów odprowadzających wodę. Nie wiem czy to przypadłość wszystkich maksiów, czy od któregoś rocznika cos się zmieniło.

Mariusz

PS. Upss , to mondeo ?
to inne forum

yeti1974
13-04-2014, 09:23
Chlupot wody w desce lub jej okolicy? Ktoś ma jakieś pomysły :027:

Przeważnie w czasie ostrego skrętu, i zawsze takiego pod kątem 90 stopni, słyszę chlupot lub raczej przelewanie się wody (dźwięk podobny jak w czasie zabawy do połowy napełnioną butelką 1,5l po napoju) w okolicy zegarów - lewarka. W każdym razie ten chlupot pochodzi z pod deski rozdzielczej (tak mi się wydaje). Z początku myślałem że to woda która zebrała się na podszybiu - a raczej we wnęce podszybia gdzie jest mechanizm wycieraczek - ale wkładałem tam rękę i sucho. Po tym obstawiam obudowę nagrzewnicy, ale nie jestem pewien, bo najniższy punkt obudowy jest dość wąski i osadzony w okolicy lewarka, a ja słyszę chlupot również w okolicy zegarów.

Miał ktoś taki przypadek?
moze masz zamontowane akwarium tylko o tym nie wiesz ,a jak nie wiesz to pewnie i rybki wyxdychaly :)

pilot14
13-04-2014, 10:02
kiedyś miałem i rybki i akwarium, ale to inna bajka i na pewno nie związana z samochodem ;)

madamsz - dzięki za dokładną podpowiedz czego szukać. Szukałem wcześniej na forum, ale nic konkretnego nie wyskoczyło, dopiero po twoim poście ustrzeliło temat. Jak by ktoś jeszcze szukał to wklejam link do tematu http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=168539&highlight=woda+okolicy+deski+rozdzielczej

Forum ok - chodzi o c-maxa ;)

Jutro biorę się za całościową rozbiórkę podszybia

madamsz
13-04-2014, 11:37
Miłego tuningowania :)
daj znać ile tego było

Mariusz

pilot14
16-04-2014, 21:11
Trochę trwało, ale jest po robocie. Na moje koślawe oko, wody nie było za wiele, ale się co nie co wylało. I swoją drogą "oklaski dla konstruktorów" za brak odpływów.

Niech ktoś m powie skąd tam się zbiera woda ?