Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Światła do jazdy dziennej źle działają przy zapalonym silniku, dobrze przy samym zapł
Witam,
Dzisiaj montowałem światła do jazdy dziennej. Mam z nimi problem...
Światła dobrze działają na włączonym zapłonie tj. 0 lub auto świecą same LEDy, jak włącze światła postojowe, mijania to LEDy gasną całkowicie.
Natomiast przy zapalonym silniku 0 lub auto świecą same LEDy, jak włącze światła postojowe, mijania to LEDy mimo to lekko świecą...
Ktoś wie dlaczego tak się dzieje?
Z góry dzięki za pomoc.
kupiles pewnie jakies chinskie LEd'y ktore nie sa kompatybilne z szyna CAN i dlatego masz z nimi problem.
W sumie to autor nic nie napisał jak są podłączone, trudno coś wymyślić...
bo może mają funkcję świateł postojowych i wykrywane jest to poprzez wzrost napięcia (masz włączony silnik, działa alternator i jest wyższe napięcie.
Albo są walnięte...
Witam,
Wszystko robiłem wg. poradnika. (http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1650499&postcount=55)
Rzeczywiście nie były drogie więc na bank są chińskie...
Co ewentualnie byście radzili w tym wypadku?
Witam,
Światła dobrze działają na włączonym zapłonie tj. 0 lub auto świecą same LEDy, jak włącze światła postojowe, mijania to LEDy gasną całkowicie.
Natomiast przy zapalonym silniku 0 lub auto świecą same LEDy, jak włącze światła postojowe, mijania to LEDy mimo to lekko świecą...
Z góry dzięki za pomoc.
Witam,jeżeli jest to "chińszczyzna" a nie miałeś w zestawie przekaźnika to warto dołożyć bo pomaga na tę dokuczliwość żarzenia się ledów
Przekaźnik teoretycznie wbudowany...
Cena dotyczy kompletu świateł dziennych LED (2x8LED),
SMD z homologacją, okablowaniem i instrukcją montażu
z wbudowanym KONTROLEREM
WBUDOWANY KONTROLER wraz z instrukcją montażu zapewnia
automatyczne włączanie świateł po włączeniu zapłonu
i wyłączanie po właczeniu świateł mijania
A czy doradziłbyś jaki rozsądny przekaźnik?
Ewentualnie do kabli zasilających światła dzienne LED podłącz równolegle kondensator elektrolityczny zgodnie z polaryzacją, np. 4700μF/25V. Tak do jednej lampy, jak i drugiej.
właśnie,teoretycznie wbudowany a co do przekaźnika to taki prosty za kilka zł. kwadratowy z czterema nóżkami miałem gdzieś schemat podłączenia tylko zapodział się :)
właśnie,teoretycznie wbudowany a co do przekaźnika to taki prosty za kilka zł. kwadratowy z czterema nóżkami miałem gdzieś schemat podłączenia tylko zapodział się :)
Takie cudo będzie ok? http://allegro.pl/show_item.php?item=4108432693
Witam,
Z góry dzięki za pomoc.
Właściwie mam podobny problem, podłączenie przekaźnika u mnie nie pomogło bo przekaźnik buczy ze względu na CAN, kontrolę spalenia żarówki lub PWM, tak na prawdę nie wiem jak to ogarnąć...
Podobno wlutowanie diody prostowniczej w sterowanie pozycjnych powinno pomóc, ale na razie nie zwerifikowałem tej koncepcji.
Takie cudo będzie ok? http://allegro.pl/show_item.php?item=4108432693
czy to będzie ja niestety nie wiem,mam taki jak na załączonym zdjęciu
Właściwie mam podobny problem, podłączenie przekaźnika u mnie nie pomogło bo przekaźnik buczy ze względu na CAN, kontrolę spalenia żarówki lub PWM, tak na prawdę nie wiem jak to ogarnąć...
Podobno wlutowanie diody prostowniczej w sterowanie pozycjnych powinno pomóc, ale na razie nie zwerifikowałem tej koncepcji.
montowałem taki przekaźnik jak na zdjęciu i działa jak ta lala nic nie buczy czy coś tam jeszcze :p a sygnał zapalonych świateł podpinałeś pod przewód postojowego?
Bump: [QUOTE=rafał feda;2197339]mam pytanie jestem od dwoch dni wlascicielem mondeo 07 1,8 tdci nie wiem czy to normalne ale po zamknieciu drzwi pilotem swieci mi sie panel od navigacji przez jakis czas 9radio blaupunkt navi) na dodatek co 30 sek samochow wydaje cichy dzwiek trwajacy 10 sek czy tak mam byc?
mimo,że to inny temat to odpowiem ci bo mam ten sam motor co ty z navi i po zamknięciu drzwi pilotem wszystko się wygasza,a mondeusz lubi sobie coś tam buknąć czy pierdnąć:P bo układa się do snu ale żeby to było po 10 sec.co 30 to zdecydowanie nie
Co ewentualnie byście radzili w tym wypadku?
Ja oddalbym te LED'y i kupil jakies ktore sa kompatybilne z CAN :)
Po co sie bawic w jakies dodatkowe przekazniki, czy diody skoro sa dostepne inne modele dzialajace pod CAN'em :D
Albo są walnięte...
Jesli dzialaja na wylaczonym zaplonie, to przekaznik jest dobry i w starszych samochodach beda one dzialaly prawidlowo.
Ja oddalbym te LED'y i kupil jakies ktore sa kompatybilne z CAN :)
Po co sie bawic w jakies dodatkowe przekazniki, czy diody skoro sa dostepne inne modele dzialajace pod CAN'em :D
Jesli dzialaja na wylaczonym zaplonie, to przekaznik jest dobry i w starszych samochodach beda one dzialaly prawidlowo.
Dzisiaj sprawdzałem LEDy obsługujące CAN: http://allegro.pl/show_item.php?item=4108432693
I dzieje się dokładnie to samo...
MarekJ71 05-10-2015, 09:06 Miałem ten sam problem. Oscyloskopu nie podłączałem, ale na podstawie zachowania przekaźnika oraz wskazań miernika mogę stwierdzić, że na 100% jest to kwestia PWM-u. Należy zastosować jakąś formę filtra dolnoprzepustowego, być może zasugerowany w jednym z wcześniejszych postów kondensator wystarczy, ew. kondensator z rezystorem. Ja, żeby nie obciążać nadmiernie przewodu zasilającego światła postojowe, zrobiłem troszkę bardziej złożony układ, składający się z dwóch tranzystorów, trzech rezystorów, kondensatora i diody. To rozwiązanie doskonale się sprawdziło.
U mnie dołożenie kondensatora do przekaźnika też rozwiązało problem.
|
|