Zobacz pełną wersję : [Galaxy 2006-2015] Wymiana zwykłych lamp na ksenony - co i jak?

jarecki77
19-04-2014, 16:36
Witam.Posiadam galaxy z 2008 r i chcialbym wymienic przednie lampy na lampy orginalane xsenonowe.Czy wystarczy wymienic lampy na xsenony i wpiac tylko kostki w lampy czy potrzebne sa dodatkowe modifikacje.Dziekuje za podpowiedzi-pozdrawiam Jarecki

SRS
19-04-2014, 17:53
brakuje ci na pewno układu poziomowania reflektorów, spryskiwaczy reflektorów, poszukaj na forum było na ten temat dużo - na pewno na przykładzie mondeo.

dikileiden
19-04-2014, 21:50
bez tych podzespołów które zostały wymienione wyżej z samymi xenonami możesz mieć kłopoty min. z przeglądem , policją , po wypadkowe oględziny (czego nie życzę).

Gregg1982
05-04-2016, 21:37
Witam serdecznie. Jestem nowy na forum ponieważ planuje zakup Forda :)
Mam upatrzone autko i wszystko mi pasuje z wyjątkiem jednego - właściciel ma lampy xenonowe podobno miał problem z zakupem żarówki która się spaliła i w ASO zaproponowali mu wymianę na żarówki zwykłe. Oczywiście zgodził się ze względów ekonomicznych i podobno wymienili mu tylko wtyczki i śmiga na zwykłych.. nie wiem ile w tym prawdy dlatego chciałbym zapytać :) Czy to naprawdę polega tylko na wymiane wtyczek żarówek? Lampy są wciąż te same, spryskiwacze itp.. I drugie pytanko - jak to wygląda w druga strone bo zdecydowanie wolę xenony...jak każdy chyba.

stingerA6
05-04-2016, 22:02
Ale ściema. A przetwornice itd. Podaj vin autka. Coś czuję że jakaś kombinacja była.

Gregg1982
05-04-2016, 22:16
Poprosiłem właściciela po południu i jeszcze nie dostałem. Tu jest oferta:
http://olx.pl/oferta/ford-galaxy-CID5-IDeDSKn.html#d9fc2e1c11
Tylko po co mu pokrętło do regulacji kąta świecenia skoro miał xenony...?? Skąd ono wogóle się tm wzięło przy tych lampach..

Gość mówi że poprostu zmienili mu wtyczki i nawet jedną z nich chce mi pokazać..nie wiem ile w tym prawdy ale mam do niego 700 km. Troche daleko na wypadzik z zawodem.

stingerA6
05-04-2016, 22:20
Pokrętło regulacji mówi że tam nie ma xenonów. Więc obstawianie albo wynieniany zderzak albo włącznik świateł. Ale vin prawdę powie, pewnie nie tylko o światłach ale i o przebiegu. Co do autka, to jesteś świadom tego silnika?

Gregg1982
05-04-2016, 22:29
Pokrętło regulacji mówi że tam nie ma xenonów. Więc obstawianie albo wynieniany zderzak albo włącznik świateł. Ale vin prawdę powie, pewnie nie tylko o światłach ale i o przebiegu. Co do autka, to jesteś świadom tego silnika?

Nie mam pojęcia o tym silniku szczerze mówiąc..kiepski wypust?

Bump: Jest i VIN
WF0MXXGBWM9M56897

Bump: Reflektory chyba xenonowe z tego co na zdjęciu, zderzak też..ale mówi że zwykłe żarówki i pokrętło ..co za masakra..:)

stingerA6
05-04-2016, 22:37
No i wszystko jasne co do lamp i zderzaka. Z fabryki wyjechało na halogenowych lampach, więc zderzak wymieniany. Do tego ten silnik ( choć jest tu kolegą PAN Rafał który sobie go chwali). Co do przebiegu to pewnie też wyjdą kwiatki

SRS
05-04-2016, 22:41
o do przebiegu to pewnie też wyjdą kwiatki

oj nawet piękny bukiet 01/11 ok.103kkm

Gregg1982
05-04-2016, 22:47
Właściciel potwierdził że w 2012 sprowadził auto i miało 163000 a od tego czasu robił po 10 000 rocznie czyli 40 000. Może coś w tym prawdy jest...tylko po co te kombinacje z lampami. Mówi że zmienili mu w serwisie na zwykłe skoro auto wyjechało juz z fabryki na zwykłych. Czyli lampy też zmieniane razem ze zderzakiem bo zwykłe chyba troszke inaczej wyglądają wnioskuje z porównań z dostępnymi na rynku..
Fajne wyposażenie za całkiem rozsądne pieniadze...juz myslałem ze kilkutygodniowe poszukiwania sie skończą:(

stingerA6
05-04-2016, 22:50
Mówi że robił po 10 tyś. rocznie....ok i ma to potwierdzone historią z ASO???
Dobra rada - odpuść to auto

Gregg1982
05-04-2016, 22:59
Tak mówił że ogólnie to jezdzi po polsce zawodowo busem a auta używa sporadycznie kilka dni w tygodniu. Podono ma wszystkie faktury z ASO z uwzględnionym przebiegiem - co roku wymiana oleju itp. i fakturkę na rozrząd z zeszłego roku z przebiegiem 193000.
Facet wydaje się ok. Może przebieg jest realny ale te kombinacje z lampami mi nie pasują bardzo. Jest jeszcze opcja że go też wyrolowano i próbuje jakos wybrnąć. Jutro jeszcze z nim porozmawiam ale jak już czuję kombinacje to raczej odpuszczę..

SRS
05-04-2016, 23:05
ale on faktycznie wyjechał z fabryki na zwykłych reflektorach :
lewy - 6M21-13W030-AH
prawy - 6M21-13W029-AH

Gregg1982
06-04-2016, 18:27
Facet obstaje przy zdaniu że auto przystosowane fabrycznie jest do zmiany z xenonów na zwykłe lampy stad regulacja wysokości świecenia ale ogólnie ma lampy xenonowe, żarówki zwykłe a spryskiwacze nie działają bo żarówki zwykłe i ominięty jest cała instalacja do xenonów ( przez ASO bo nie mieli dostępu do żarówek na których przyjechało z Belgii ) ale jak się podłączy spowrotem to oczywiście spryskiwacze zadziałają...dobra bajka z tego wyszła - szczególnie że od gościa w podeszłym wieku brzmi tak wiarygodnie..

Golson
06-04-2016, 21:35
auto przystosowane fabrycznie jest do zmiany z xenonów na zwykłe lampy stad regulacja wysokości świecenia ale ogólnie ma lampy xenonowe, żarówki zwykłe a spryskiwacze nie działają bo żarówki zwykłe i ominięty jest cała instalacja do xenonów ( przez ASO bo nie mieli dostępu do żarówek na których przyjechało z Belgii ) ale jak się podłączy spowrotem to oczywiście spryskiwacze zadziałają...

http://memytutaj.pl/uploads/2013/05/07/panie-te-niebieskie-lampy-lepsze-jak-ksenony-jak-pierdollem.jpg

Gregg1982
07-04-2016, 10:21
:razz:
Dokładnie. Dziekuję za pomoc :) Galaxy i tak będzie - chociaż fajne forum znalazłem skoro auta nie :)

Bump: Może mi tylko jeszcze ktoś z forumowiczów wyjaśnić - zanim zajmę się oglądaniem i poszukiwaniem auta dlaczego w niektórych dostępnych na rynku goście oferują xenony ale bez spryskiwaczy reflektorów? Jest taka możliwość? Bo byłem pewien że nie..

http://otomoto.pl/oferta/ford-galaxy-2-0-tdci-140ps-titanium-xenon-navi-pl-led-panorama-skora-full-zarejes-ID6yjAkp.html

Mało tego..kolejny z regulacją wysokości świecenia - przy xenonach?
Zgłupiałem:)

Speedo
08-04-2016, 09:44
może to soczewki H7 a nie xenon

Bogdan1963
15-04-2016, 12:47
To są soczewki H7. Jak są wyłączone, to wyglądają dokładnie jak xenony. Tutaj są włączone i po kolorze widać, że to zwykłe żarówki. Ja mam takie światła i mogę je pochwalić. Same soczewki są skrętne i podczas jazdy po zakrętach światła podążają za zakrętami jak w motocyklu. Dodatkowo jest jeszcze jedna żarówka do doświetlania ostrych zakrętów. To się też przydaje. Xenony w Galaxym i S-maxie sprawiają dużo kłopotów (jest o tym na forum). Samoczynnie podczas jazdy idą do góry i tak zostają.

stolus
02-02-2018, 20:03
Witam! Jestem ciekaw czy ktoś próbował do galaxy z 2007 roku dołożyć spryskiwacze reflektorów? Czy wystarczy jak dołożą same dusze. A góry dzięki za odpowiedzi. pozdrawiam

stolus
19-02-2022, 07:13
Witam! Dołożyłem kompletny xenon razem z czujnikami poziomu. Reset modulu HCM jest ok ale jak chce ustawić poziom zero xenon czyli kalibracje lamp to pokazuje błąd silniczka lewej lampy oraz błąd silniczka prawej lampy. U sprzedającego lapmy wszystko działa bez zarzutu. Programy którymi próbowałem to forscan oraz UCDS. Modul asf/ hcm posiadałem już wcześniej bo miałem soczewki skrętne. Z góry dziękuję za pomoc.
Tak wiem że tematy były wałkowane wiele razy ale nie znajduje odpowiedzi na moje problemy

Speedo
21-02-2022, 08:17
w CCC zmieniłeś z GDL na bixenon?

stolus
21-02-2022, 11:52
Gdl. Xenon przy odpaleniu idzie do góry idzie na dół.
Ale jak chce zrobić kalibracje forscan czy też usdc przerywa procedurę.
Blad z Hcm bram konfiguracji...
Zastanawiam się czy to sam HCM nie robi problemu

Bump: Gdl. Xenon przy odpaleniu idzie do góry idzie na dół.
Ale jak chce zrobić kalibracje forscan czy też usdc przerywa procedurę.
Blad z Hcm bram konfiguracji...
Zastanawiam się czy to sam HCM nie robi problemu