Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Wymiana Dwumas + sprzeglo (komplet) ASO - Cena
caraculll 24-04-2014, 22:31 Jako ze to moj pierwszy post, na wstępie chciałem wszystkich serdecznie powitać :)
Zaobserwowałem u siebie pierwsze objawy padającego sprzęgła. (lekki masaż stopy + delikatne stukanie przy wciśniętym pedale sprzęgła) pewnie jeszcze troche pojezdze, poniewaz zadnych innych obiawów na razie nie ma. (Auto nie szarpie, skrzynia pracuje precyzyjnie). Niemniej jednak wymiana zbliża sie wielkimi krokami i trzeba bedzie rozbić świnkę :)
Moje pytanie: czy ktos z was robił kompletne sprzęgło w ASO forda ostatnimi czasy ? i jesli tak, to ile taka przyjemnosc kosztuje?
Pytam ponieważ pozytywnie sie zaskoczyłem ostatnio - robiłem w ASO kompletny rozrząd wraz z pompą wody i zapłąciłem 1049zł z czesciami i jeszcze mi zrobili jakis badziewny przegląd i samochód umyli :)
moze ktos w koncu zaczął myslec w ASO...
z góry dziękuję za info.
Nie sadze zeby w przypadku dwumasy zaistniała podobna sytuacja - po pierwsze części kosztują duuuuuzo wiecej w ASO, a po drugie, wymiana rozrządu w porównaniu do sprzęgła to ułamek kwoty.
Btw - zmień w swoim profilu oznaczenie silnika bo w S-Maxie nie ma i nigdy nie było czegoś takiego jak CDTI ...
sizarrio 25-04-2014, 06:52 już kiedyś pisałem - propozycja AutoPlaza w Warszawie - dwumas, sprzęgło wysprzęglik + robocizna + pozostałe pierdołki (zbieżność itp) - 7 - 7.500,- PLN
macko135 25-04-2014, 07:33 ja sie pytałem w ASO w katowicach razem ze sprzęgłem około 5 tysi
Skorpion31 25-04-2014, 08:27 Witam.
To tanio kolego caraculll zapłaciłeś za wymianę rozrządu wraz z pompą wody zapłaciłeś.
U mnie (Kielce) zaśpiewali mi 1650 zł. dokładnie za taką usługę.
W zeszłym roku robiłem "komplet". Na dzień dobry wycena na ponad 7000 PLN. Po lekkiej dyskusji nieco ponad 5.000. Na koniec dwumasa zrobiona w ramach gwarancji 12, a sprzęgło i wysprzęglik wymienione za 2.200.
Serwis forda w Warszawie - OMC
Zbyszek07 25-04-2014, 10:51 Ford ma promocję pt. "Wiek ma swoje zalety" gdzie robią rozrząd z pompą za 1150 pln w 2.0 TDCI. Ja też szykuję się do wymiany sprzęgła i dwumasy i zastanawiam się nad regeneracją tych części albo montażem koła jednomasowego, bo podobno można coś takiego kupić. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z warsztatami Saja Kożuchów lub Moto-Rege w Gąskach i czy montaż jednomasy nie wpłynie negatywnie na trwałość innych podzespołów napędowych auta ?
caraculll 25-04-2014, 10:55 wlasnie, bo chodzi o to ze teraz jest jakiś program 4+ czyli dosyc duze rabaty dla wlascicieli aut 4letnich i starszych, zarówno na części jak i na robociznę. Rabat rośnie wprost proporcjonalnie do wieku auta
I tak sie zastanawiam, bo jeśli u pana Mietka w warsztacie bede musiał dać ok 3000 za komplet sprzegło, docisk, dwumas to czy jesli ASO mi powie np 4000 z ich ntiby gwarancją i wpisem w ksiazke, to ten 1000 zł juz takiej roznicy nie robi... co innego usłyszeć 7k zł...
zadzwonię do nich z prośbą o wycenę, dam znać co i jak
PS
link do zniżek w aso ford:
http://www.wikar.pl/serwis,29.html
witekga - używałeś argumetów "siłowych" ? :)
Yakac nie, trochę się skrzywiłem na 7000 i po paru "konsultacjach" zeszli na 5000 :)
gunter2079 24-04-2017, 09:33 Witam,
Znalazłem takie oto promołszyn
http://www.ford.pl/Serwis/Motorcraft_Service/Naprawy/Sprzeglo
uzyskałem informacje że to części motorcraft a nie org. Ford. Rozumiem że mogę na 99% spodziewać się LUK'a ? Czy może coś innego ?
Jak na ASO cena przystępna tylko jak z Waszymi opiniami co do wymiany w ASO w Warszawie ?
Update. To nie promołszyn. Bez dwumasy ta oferta.
matefusz 21-11-2018, 09:57 Cena za wymianę kompletnego sprzęgła (3 elementy) za 2850 PLN w ASO https://www.wikar.pl/ford-motorcraft-wymiana-tarczy-i-docisku-sprzegla.html
Co myslicie?
2850 to nie jest zła cena jak na aso.. Panowie majstry w okolicy 3-city winszują sobie podobnie.
Części +5/6 stówek.
Z bratem wymieniliśmy sami, ale drugi raz chybabym zapłacił bo to mordęga.
ExpressParts 22-11-2018, 08:59 Ale te 3 elementy to raczej tarcza, docisk i wysprzęglik - nie dwumas. Więc cena nadal dość wysoka.
matefusz 22-11-2018, 09:58 A czy trzeba wymieniać dwumasę przy wymianie sprzęgła? Po czym poznać, że dwumasa się kończy? W moim przypadku pedał sprzęgła chodzi bardzo ciężko, łapie już na samej górze, biegi wchodzą ciężko - prawdopodobnie nie wyprzęgla dobrze
Ale te 3 elementy to raczej tarcza, docisk i wysprzęglik - nie dwumas. Więc cena nadal dość wysoka.
Dobrze że znalazł się ktoś czujny :) Faktycznie nie ma tam dwumasu, a wiec oferta jest do ... zła jest.
matefusz 26-11-2018, 10:34 W takim razie jaki powinien być relaty koszt części + robocizna? Mam na myśli kompletne sprzęgło i dwumas.
Ja za robociznę płaciłem 400 pln, wprawdzie nie robiłem sprzęgła a uszczelniacz wału od strony skrzyni ale mechanik powiedział, że robota praktycznie ta sama.
2600- 2800 przynajmniej miałem takie oferty. Same graty, dwumas/docisk/tarcza/ wysprzęglik to 1800-2000. Jak juz wyciągasz skrzynię to uszczelniacz wału można wymienić, kosztuje chyba 50 złoty ale jak puści i zapaskudzi nową tarczę to znów pójdzie 500 na wyciąganie skrzyni+ nowa tarcza sprzęgła . Jak masz gest to uszczelniacze półosi i olej w skrzyni ale to tak z nudów. Oczywiście to cena poza aso
matefusz 26-11-2018, 11:00 2600- 2800 przynajmniej miałem takie oferty. Same graty, dwumas/docisk/tarcza/ wysprzęglik to 1800-2000. Jak juz wyciągasz skrzynię to uszczelniacz wału można wymienić, kosztuje chyba 50 złoty ale jak puści i zapaskudzi nową tarczę to znów pójdzie 500 na wyciąganie skrzyni+ nowa tarcza sprzęgła . Jak masz gest to uszczelniacze półosi i olej w skrzyni ale to tak z nudów. Oczywiście to cena poza aso
Dzięki za wskazówki. Będę o nich pamiętał bo sprzęgło raczej nie wymienia się co rok :one:
Kolejne pytanie, może trywialne. Czy koło zamachowe do dwumasa? Internety twierdzą, że dwumasa "To nic innego jak szczególna odmiana koła zamachowego" - https://www.motoria.pl/wiadomosc/kolo-dwumasowe-a-kolo-zamachowe-roznice/5326/
Jeżeli tak to cena w ASO za całość 2850 PLN jest ok. Proszę o poradę
|