Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Głośniki zakończyły żywot ( wymiana )
Witajcie
Po wymianie w swoim maxiu radyjka na sony ze zmieniarką 6 płytową doszedłem do wniosku że głośniki zamontowane oryginalnie wymagają wymiany , tył słyszalne brzęczenie czyli ich koniec . Po poszukiwaniach dziś zamówiłem coś takiego : przód - HERTZ DSK165 Tył HERTZ DCX165 -
http://allegro.pl/glosniki-hertz-dsk...147645278.html
http://allegro.pl/glosniki-hertz-dsk165-ford-s-max-galaxy-przod-lodz-i4101205229.html
. O postępach montażu będę Was informował i zamieszczę fotki .
Przy okazji zapytam znawców tematu , co sądzicie o tym zestawie ?? może słyszeliście jak grają ;)
jestem zwolennikiem audio typu dobry odseparowany zestaw na przód, zalecany wzmacniacz, tył dla mnie zbędny.
Po montażu mego audio /Morel Maximo na przodzie pod wzmacniaczem/ okazało się, że S-MAX jest trudny do osiągnięcia bardzo dobrych efektów sceny dźwiękowej. Dźwięk się "rozjeżdzał" i grał gdzie popadnie. Dopiero zastosowanie procesora FSA /coś w stylu korekcji czasowej/ załatwiło sprawę. Brak w tej chwili tylko suba, który wypełni dolne pasmo dźwięku. Audio gra bardzo poprawnie, czysto i głośno jak trzeba :)
ps. zapomniałem dodać, że kolosalną różnicę zrobiła zmiana radia, bo jednak te fabryczne grają jak grają. Ale każdy wg siebie musi dostosować.
O wygłuszeniu drzwi chyba nie muszę wspominać :)
Tomii2512 26-04-2014, 20:37 Hertze do du....y u mnie grają lipnie
Też jestem na etapie wygłuszania drzwi tylnich bo przód już jest wygłuszony radio Sony 6cd i różnica jest piekielna nawet na tych papierowych chińczykach ale będą tam GMS 1865 i tył 1765 jak zamontuje to podziele się wrażeniami. Herze dobre głośniki do tłuczena basem i sopranem średnica w nich jest już słaba jak dla mnie.
Mam u siebie w przednich drzwiach taki zestaw hertza.
Gra bardzo ładnie i o niebo lepiej od fabrycznych.
Jednak radio fordowskie jest bardzo marnej jakości.
Więc cudów się nie spodziewaj.
Pozdrawiam.
Tomii2512 27-04-2014, 16:20 W WV Jeta słyszałem hertze i grają lepiej niż w s-maxie różnica radia robi dużo
:P
Pamiętaj o kubaturze S-MAX-a -dużo większa niż w Jetta. U mnie Morel w Nubirze normalnie "wymiatał", w Esiu gra poprawnie :)
krzyspvfr 28-04-2014, 13:22 Co myślicie o Helix B62C?
http://allegro.pl/helix-b-62c-do-ford-s-max-mercedes-w211-i4108014268.html
gdzieś wyczytałem o "natrętnym", metalicznym dźwięku tweeterów w tym zestawie, czy tak jest faktycznie?
Też brałem po uwagę Helix B62C ale jeszcze zastanawiam się nad u-Dimension EL COMP6 co o nich sadzicie które lepiej brać..
Witam kolegów
zamontowałem jakiś czas temu u siebie na przodzie właśnie HERTZ DSK165 do tego wymiana radia na Pioneer FH-X700 BT i powiem tylko tyle, że do zestawu fordowskiego nie ma sensu tego nawet porównywać....jak dla mnie grają świetnie
do tych głośników zamówiłem też dystanse ale okazało się że i tak mają tak potężny (w porównaniu z fordowskimi) magnes że nie mieści się na głębokość, przeszkadza prowadnica od szyby, więc dorobiłem dodatkowy ze sklejki :shock:
fota poniżej
52032
Co myślicie o Helix B62C?
Miałem zamontowane Helixy w civicu, teraz przymierzam się do montażu w mondeo. Tweetery grają czysto, na pewno nie są nachalne. Imo zestaw przyjemniejszy dla ucha w porównaniu do Hertz DSK 165.
krzyspvfr 30-04-2014, 15:32 Miałem zamontowane Helixy w civicu, teraz przymierzam się do montażu w mondeo. Tweetery grają czysto, na pewno nie są nachalne. Imo zestaw przyjemniejszy dla ucha w porównaniu do Hertz DSK 165.
Super, napisz jak wrażenia po założeniu. Zmieniasz tylko przód czy tył też?
Na początek przód i wytłumienie drzwi. Tył musi poczekać na lepsze czasy :wink:
wczoraj zabrałem się za montaż głośniczków na pierwszy ogień poszły drzwi kierowcy i ;/ zonk tak jak opisał yahus głośnik nie mieści się na głębokość, przeszkadza prowadnica od szyby, więc dorobiłem dodatkowy ze sklejki ( szkoda że nie napisałeś jakiej grubości była ta sklejka ) http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=52032&d=1398772758
Temat drzwi przednich odpuściłem ( muszę zakupić - dorobić dystanse ) . Zabrałem się za tył i tu o dziwo wszystko pasowało :) .
Kupiłem zestaw Hertza ze zwrotnicą (chyba ma oznaczenie DSK165.3) i mam pytanie:
gdzie umieściliście zwrotnicę?
Wydaje mi się, że starsze edycje DSK165 (bez tej cyfry 3 na końcu) miały dwie oddzielne zwrotnice (właściwie to raczej filtry), po jednej na każdy głośnik, więc można było jedna umieścić w drzwiach, a drugą w desce przed tweederem.
Niestety, mój zestaw Hertza ma jedną zwrotnice na każda stronę.
Widzę następujące rozwiązania:
1. umieścić zwrotnicę w desce i odnaleźć przewody od radia do głośników (ewentualnie położyć nowe)
2. umieścić zwrotnicę w drzwiach i podłączyć do niej tylko woofer, a tweedery zostawić fabryczne (ciut bez sensu)
3. umieścić zwrotnicę w drzwiach i spróbować umieścić tweedery Hertza w trójkątach na początku drzwi (mniej więcej w miejscu gdzie są fabrycznie w mondeo)
Jak myślicie?
Jakie dystanse pasują do S-Maxa 2007 do przednich drzwi?
krzyspvfr 19-05-2014, 22:45 Mayak, dałeś radę z głośnikami?
Myslałem, że przewody do tweeterów idą od wooferów, czyli da się umieścić zwrotnicę gdzieś w drzwiach, ale chyba tak nie jest.. po przeczytaniu instrukcji na smaxownersclub.com, zobaczcie:
https://www.dropbox.com/s/e4n3aw45wt4xypv/Fitting%20new%20speakers.pdf
Pytanie, czy pod samo radio (Blaupunkt NX) lepsze będą Helix B62C,
http://www.caraudiosklepy.pl/helix-b62c-p1053.html
czy może Excursion SX-6C?
http://www.caraudiosklepy.pl/excursion-sx-6c-p1585.html
Cena podobna, Excursion mają w sumie 4 zwrotnice, ale są z papieru a Helixy nie.
Doradźcie coś proszę :)
nie, jeszcze ich nie ruszałem
myślałem że ktoś odpowie na mój poprzedni post
krzyspvfr 20-05-2014, 14:35 nie, jeszcze ich nie ruszałem
myślałem że ktoś odpowie na mój poprzedni post
Ja bym zrobił tak jak napisałeś w punkcie 1 - czyli umieścił zwrotnice gdzieś w desce. Zobacz ten angielski poradnik, który podrzuciłem.
Marek-77 31-05-2014, 14:07 Bardzo proszę o pomoc w doborze głośników w drzwi przednie do galaxy mk3 pod fabryczne radio 6000cd , wymieniam bo jeden oryginalny się popsuł i jest okazja wymienić na coś lepszego i czy może to być zwykły głośnik czy lepiej dwudrożny ,
http://allegro.pl/gms-1765n-glosniki-woofery-165mm-wysylka-gratis-i4235124176.html
http://allegro.pl/helix-b6x-glosniki-dwudrozne-165mm-w-wa-i4276892100.html
Mayak, dałeś radę z głośnikami?
Myslałem, że przewody do tweeterów idą od wooferów, czyli da się umieścić zwrotnicę gdzieś w drzwiach, ale chyba tak nie jest.. po przeczytaniu instrukcji na smaxownersclub.com, zobaczcie:
https://www.dropbox.com/s/e4n3aw45wt4xypv/Fitting%20new%20speakers.pdf
A w poradniku nie jest przypadkiem napisane, że woofer, "zwrotnica" i tweeter idą na tych samych kablach?
as Ford have not been too helpful by connecting the tweeters, woofers and headunit all together on the same wires
Chciałem wykorzystać fabryczną wiązkę idącą do wooferów, jak na ostatniej stronie poradnika. Zwrotnice umieścić w drzwiach, gdzieś w okolicach wooferów.
Edit:
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2156627&postcount=9
Zastanawiam się tylko czy fabryczne kable są wystarczającej jakości.
@Mayak, udało Ci się zamontować głośniki?
motorek4612 01-06-2014, 09:13 Snork, wrota wygłuszałeś tylko tak jak na foto czy tez wewnętrzna stronę tez?
Wewnętrzna strona też + blacha aluminiowa na otwory. Problem pojawił się przy montażu boczku, musiałem wyciąć dolną krawędź i zagiąć blachę do środka, żeby kieszeń się zmieściła.
PPiotrek 30-04-2015, 10:47 Witam, chcę kupić głośniki Hertz DSK 165.3. I teraz pytanko, czy do maksia powinienem kupić zestaw "odseparowany" czy "dystanse MDF" ?
Witam, chcę kupić głośniki Hertz DSK 165.3. I teraz pytanko, czy do maksia powinienem kupić zestaw "odseparowany" czy "dystanse MDF" ?
Przerabiałem ten temat w zeszły weekend, wymieniłem wszystkie cztery midbasy fordowskie na Hertz DSK 165.3 oraz wyciszyłem drzwi matami GMS-05 + pianka 3mm
Osobiście nie polecam dystansów MDF jakie są powszechnie dostępne na rynku bo są zbyt cienkie, brakuje im ok 1cm grubości w wyniku czego magnesy głośników zawadzają o prowadnice szyb. Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem jest wycięcie fabrycznych głośników z dystansów, z którymi są zespolone i wstawienie w ich miejsce hertzów. Lekka kosmetyka odzyskanych dystansów polegająca na ścięciu b. cienkich (ok 1mm) rantów i wszystko gra jak należy:)
Co do głosników, to wymieniłem same midbasy Hertz DSK 165.3 bez zwrotnicy, tweety zostawiłem fabryczne.
PPiotrek 30-04-2015, 15:02 @ radza
dziękuję za pomoc - cenne info
A powiedz jeszcze ile tej maty zużyłeś. Dzięki
na aukcji:
http://allegro.pl/gms-05xl-mata-wytlumiajaca-wyciszajaca-tlumiaca-i5133440271.html
zakupiłem 15 szt. co daje łącznie kawałek o wymiarach 375x50 cm.
Po oklejeniu wewnętrznej części drzwi (za przegrodą, za prowadnicami szyb) został mi skrawek ok. 25x50 cm
Tomii2512 30-04-2015, 22:14 Hertz DSK 165.3 nie do tego samochodu ja kupiłem i wywaliłem totala lipa a jeszcze jak masz fabryczne radio to podwójna lipa kupiłem JBL i jest ogromna różnica dodam ze zmieniłem też radio na nie seryjne i jest duża różnica.
mario595 01-05-2015, 10:17 Jak kupiłeś JBL to pochwal się jaki model. Czy przy nich też miałeś problem z montażem (magnes). Radza - dużą różnice odczułeś po wygłoszeniu (przy oryginalnych głośnikach)?
Wyslane z Lumia 925 Tapatalk
Tomii2512 01-05-2015, 11:54 nie pamiętam jaki to model nie było problemu z zamontowaniem miałem dystanse i grają o wiele lepiej niż hertze
Gdybym ja miał zmieniać głośniki to zamontowałbym z membraną z celulozy, bo te metalowe albo plastikowe brzmią beznadziejnie - chińsko i tandetnie.
Nie lepiej kupić oryginalne używane bose?
Radza - dużą różnice odczułeś po wygłoszeniu (przy oryginalnych głośnikach)?
Nie jestem audiofilem ale w mojej opinii różnica jest kolosalna. Mam dvd/navi pioneer avic- f9220bt przy którym fabryczne głosniki już od początku nie dawały rady a w rezultacie zaczęły trzeszczeć. Nowe hertze grają zdecydowanie ładniej, nawet przy maksymalnym eksponowaniu basu z poziomu radia, dźwięk odznacza się lepszą dynamiką.
PPiotrek 06-05-2015, 08:41 [QUOTE=radza;2396299]Przerabiałem ten temat w zeszły weekend, wymieniłem wszystkie cztery midbasy fordowskie na Hertz DSK 165.3 oraz wyciszyłem drzwi matami GMS-05 + pianka 3mm
W weekend idę Twoimi sladami, z tym że piankę wziąłem 6 mm (taką polecił mi sprzedawca od mat)
A myśleliście aby tweetery Hertza (lub inne) umieścić w drzwiach w trójkątnych plastikach?
Wtedy można by prosto umieścić zwrotnice w drzwiach
PPiotrek 06-05-2015, 09:24 nie wiem - w sobotę zdejmę tapicerkę, to zobaczę gdzie i ile jest miejsca
A myśleliście aby tweetery Hertza (lub inne) umieścić w drzwiach w trójkątnych plastikach?
Wtedy można by prosto umieścić zwrotnice w drzwiach
W przypadku przednich drzwi pokusiłbym się o takie rozwiązanie bo wymiana fabrycznych tweetów, które u mnie są w kokpicie, przysporzyłaby trochę problemu. Natomiast w tylnych drzwiach mam juz zainstalowane fabryczne, dlatego tu po prostu zamieniłbym stare na nowe.
Mayak, masz może przykład tych "trójkatnych plastików"?
Te trójkąty przy których z drugiej strony są mocowane lusterka zewnętrzne - w Mondeo tam właśnie są tweetery. To jest dużo lepsze miejsce dla głośników wysokotonowych, niż deska.
kolopeter 08-05-2015, 10:53 a moze ktos wie jaka jest roznica w wygluszeniu smaxa przed i po FL? gdzies czytalem ,ze FL poprawil troszke wygluszenie i w sumie moj jest calkiem cichy do 120km/h. jezdzilem superbem, passatem i jak na tak wielkie auto , to jest w smaxie bardzo cicho. oczywiscie tu rozwazacie poprawe dzwieku, ale jest to polaczone z moim pytaniem .
ale tak w temacie. ktos probowal cos zrobic z systemem premium, gdzie jest 11 glosnikow ?
PPiotrek 08-05-2015, 12:45 Te trójkąty przy których z drugiej strony są mocowane lusterka zewnętrzne - w Mondeo tam właśnie są tweetery. To jest dużo lepsze miejsce dla głośników wysokotonowych, niż deska.
a jak "wydłubać" tweety z deski?
PPiotrek 13-05-2015, 08:51 W minioną sobotę wyciszyłem drzwi, zmieniłem głosniki na Hertze. Kilka godzin pracy, przy montażu nowych glośnikow wykorzystałem stare (tak jak proponował kolega sadza, wyciąłem stare, obrobiłem te plastiki, wkręciłem w nie nowe głośniki).
Podsumowanie:
1. jakiejś istotnej zmiany dźwięku, brzmienia nie zarejestrowałem (wychodzi słabizna sprzętu sony), poza tym, że mój stary tylny głośnik dotychczas dawał dźwięk tektury - a teraz już tego nie ma.
2. wyciszenie drzwi - chyba szkoda zachodu - spodziewałem się cudu, a cudu nie ma
mario595 13-05-2015, 09:39 hmm... no to kicha.
Ja też w zeszłym roku wyciszyłem wszystkie drzwi za głośnik dałem piankę GMS ale nie pamiętam jaką natomiast na drzwi mate STP głośniki udało mi się wylicytować FOMOCO z premium sound 25 watowe przypominam że są jeszcze montowane głośniki Firmy Ford motor company wyglądają identycznie ale maja 20Watt niby różnica 5W ale x4 to już 20W U mnie z radiem SONY Zagrało TO jak dla mnie zarąbiście wiadomo że zrobiłem ten zabieg dla polepszenia dźwięku jest wreszcie dynamiczny bass i średnica tak jakby lepsza natomiast w wysokich nie wymieniałam bo grały dobrze. Radio rozkręcam do 20 volum. i głośniki grają bez zniekształceń co w poprzednich nie dawały sobie rady niby fabryka ale różnica słyszalna.
Miras-tdi 01-07-2017, 11:29 S-max 2006
Nie jestem specjalistą ale wymienić sam potrafię :) Poradźcie jakie głośniki do drzwi wsadzić. Nie chodzi mi o poprawę jakości tylko mają grać i nie brzęczeć ;) , problem w tym że moje już trzeszczą i muszę wymienić na nowe. Nie znam się na audio, jeżeli ktoś ma wiedzę to jakie rozmiary kupić (tylko przednie drzwi) na podmiankę??? Jeszcze drzwi nie rozbierałem, zrobię to jak kupię głośniki. Jeżeli ktoś tu jeszcze żyje to będę również wdzięczny za zdjęcia oraz jakiś link do audio w s-max.
czesc
ja skłaniam się ku JBL Club 6520 lub JBL STADIUM GTO 620
w Maxie mam PremiumSound.
warto wymieniac?
czy maty dawać? z tego co czytam, to szału nie ma. zastanawiam się czy nie dać tylko mat na blachę w środku drzwi
Wytłumienie drzwi i ich zamknięcie to podstawa i właśnie po to nakleja się matę zarówno wewnątrz jak na za zewnętrz drzwi. Na koniec dałbym jeszcze piankę kauczukową 3-6mm pod boczek żeby ograniczyć rezonans plastikowych elementów pod boczkiem.
Ja u siebie zamontowałem Helix B62C, ale odnośnie sensu wygłuszania drzwi to należy jeszcze określić oczekiwania wobec nagłośnienia. W poprzednim aucie ( Leon ) też dałem się namówić na wygłuszenie drzwi przy wymianie głośników i nie byłem zadowolony. W S-maxie poszedłem inną drogą, w drzwi poleciały wyżej wymienione Helixy bez żadnego wygłuszania, do bagażnika subwoofer 10 calowy PowerBass w zamkniętej obudowie tak więc dużo miejsca nie zajmuje no i oczywiście wywalone fabryczne radio. W tej konfiguracji audio spełnia moje wymagania. 8)
widzę że w większości montujecie Helix.
skąd ten wybór?
Też się zastanawiam czemu? Hertz nie lepszy?
i jeszcze jedno pytanie, czy wymieniacie seryjne gwizdki?
mam premium sound i nie wiem czy wydłubywać wszystko, czy tylko drzwi
Odnośnie Helixa to właśnie szału nie ma, w Leonie miałem zestaw PowerBass ale nie pamiętam modelu i dla mnie grał lepiej, tweety mniej nachalne i bardziej wyraźna średnica. Helixy wybrałem chyba z chęci sprawdzenia czegoś innego.
Helixy to budżetowe, poprawne granie. Z racji niskiej mocy i wysokiej skuteczności nadają się do zasilania samym radiem i pewnie dlatego mają tak wielu zwolenników.
W Leonie jest zupełnie inna konstrukcja drzwi - fabrycznie zamknięta i szczelna, i to pewnie dzięki temu sam zestaw grał lepiej.
Jeśli ktoś oczekuje po prostu basu a na niższy plan schodzi zakres średnich i wysokich częstotliwości, rozmieszczenie sceny itd. to pewnie montaż subwoofera wraz z seryjnymi głośnikami go zadowoli.
Fakt, drzwi Leona były zamknięte metalową płytą przykręcają do konstrukcji drzwi, ale same tweety w zestawie PB grały przyjemniej, choć to subiektywna ocena.
Czasami samo ukierunkowanie tweeterów poprawia odsłuch, dużo zależy od samego źródła, nośnika itd. długo by można gadać ;)
Audio ma się podobać właścicielowi, robi to dla siebie, a nie dla innych, takie moje zdanie :)
akurat w eSiu to fabryczne tweetery są ustawione mało kierunkowo - no chyba że z odbicia od szyby ;)
Zawsze można to poprawić odpowiednimi adapterami, generalnie przyjęło się, że tweetery montuje się na wysokości uszu kierowcy i ukierunkowuje na lusterko wsteczne, ale są od tego wyjątki :)
tweetery montuje się na wysokości uszu kierowcy
w którym aucie widziałeś je na wysokości uszu?
Fabrycznie ? Chyba w którymś z Vanów zza wielkiej wody widziałem tweetery zamontowane na słupku A. W poprzednim aucie sam je tam przeniosłem, tzn zapłaciłem komuś, żeby to za mnie zrobił, bo nie mam aż takich zdolności manualnych ani nie dysponuje tak dużą ilością wolnego czasu niestety.
P.S. z tą wysokością na poziomie ucha może przesadziłem, choć zależy jak kto siedzi :D
Fabrycznie ? Chyba w którymś z Vanów zza wielkiej wody widziałem tweetery zamontowane na słupku A.
Nie trzeba tak daleko patrzeć, bo fabia mk2 ma te głosniczki w słupku A:
https://www.autofakty.pl/wp-content/uploads/2016/10/Skoda-Fabia-II-2007-2013-wne%CC%A8trze.png
Jest to dobre rozwiązanie, bo te umieszczone na drzwiach, po ich otwarciu grają we wszechświat. Ale na wysokości uszu to nie widziałem nigdzie.
Przecież na tym zdjęciu, co to wkleiłeś są na wysokości uszu, co nie znaczy, że koło uszu:D
Tak, pod warunkiem, że kierowca ma 130 cm wzrostu. ;-)
Osoba o takim wzroście miałaby kierownicę poniżej linii czoła w tym przypadku ;)
Myślę, że w tej Fabii, w zależności od ustawień fotela i preferencji kierowcy głośniki będą właśnie w okolicach wysokości ucha z zachowaniem błędu =/- 5cm ;)
|
|