Zobacz pełną wersję : [C-MAX 2007-2010] Pytanie o paramertr z odczytu danych w ForScanie
szafarek 27-04-2014, 20:21 Witajcie,
Przetrzepałem forscanem dziś c-maxa.
Zastanawia mnie jedna opcja w odczycie danych (live).
Jest tam pozycja DIS_ASHFULL (distance until dpf ash full). Opcja nie jest tłumaczona ale wygląda mi to na odległość do zapełnienia filtra popiołem w całości.
U mnie jest podane 586 km. Co dokładnie oznacza ta wartość ?
Dodatkowo, parametr DIST_REGEN pokazuje 76 km (odległość od ostatniej próby przeprowadzenia regeneracji DPF'a. Czy w opcjach jest możliwość sprawdzenia czy ta operacja zakończyła się sukcesem czy nie ?
Jeśli nie w Forscan-ie nie masz żadnego błędu dotyczącego DPF-a to zakończyło się pozytywnie,
Jeśli chodzi o DIS_ASHFULL to masz małą wartość, po zresetowaniu ustawień DPF-a (wymianie DPF-a) pokazuje ok 100000 km i zmniejsza się wraz z przejechanymi kilometrami, chociaż czasami mi pokazuje wartość powyżej 100000 km.
szafarek 28-04-2014, 10:15 Jeśli nie w Forscan-ie nie masz żadnego błędu dotyczącego DPF-a to zakończyło się pozytywnie,
Jeśli chodzi o DIS_ASHFULL to masz małą wartość, po zresetowaniu ustawień DPF-a (wymianie DPF-a) pokazuje ok 100000 km i zmniejsza się wraz z przejechanymi kilometrami, chociaż czasami mi pokazuje wartość powyżej 100000 km.
Dzięki, błędu nie mam. DIS_ASHFULL co znaczy że mam małą wartość ?
DPF nie wymieniałem, niemiec również - wiem to na 100%.
Czy jeśli DIS_ASHFULL zbliży się do 0 to będę miał problemy ???
Prawdopodobnie pojawi się błąd "koniec DPF-a". Ale w forscanie powinieneś mieć funkcję (w dziale narzędzia - to z kołem zębatym), reset ustawień DPF-a i wówczas ustawi ten parametr na ok 100 000 km. Jak nie masz problemów to nic nie rób poczekał bym na ewentualny błąd. Sprawdzaj jednak jak często ci się wypala, jaka największa wartość masz DIST_REGEN. Możesz sprawdzić też ciśnienie różnicowe na DPF-e, to jest PID "DP_DPF", 100 kPa - zapchany filtr, małe wartości filtr OK, (najlepiej sprawdzaj przy obrotach ok 3000 obr/min)
szafarek 28-04-2014, 10:47 Dziękuję. Zastosuję się do Twoich wskazówek.
Co do wypalania filtra to nigdy jeszcze nie odczułem że się wypala.
Czytałem opisy forumowiczów .... jak wypala to chwilowe spalanie wyższe, średnie spalanie wyższe, chodzący wentylator chłodnicy. Nic takiego nie zaobserwowałem. A wentylator działa na 100%.
Do tego nic złego się z autem nie dzieje, zapyla, przyspiesza wszystko niby ok.
Auta używam ok 50 km dziennie z czego 85 procent do przejazdy ze stałą prędkością 70-120 km/h, reszta to miasto.
Co do DP_DPF to na luzie (ok 850 obr/min) pokazuje wartość 0 kPa . Przy 3000 - 1-2 kPa.
Nie wiem, może szukam dziury w cały ale nie potrzebnie ....
Bump: Jeszcze jedno :
Po sprowadzeniu (przebieg 127 kkm) zapełnienie filtra wynosiło 13%.
Było sprawdzone u mojego mechaniora - ma oprogramowanie diag BOSHA.
Teraz mam 131 kkm i czy to możliwe by było że już się zapełnił ?
Ja wymieniłem DPFa jakieś 6 tygodni temu, dziennie robię trase do pracy 30km [28 autostrada 80-120km/h] Filtr mi się czyści mniej więcej co 250km, pisałem już o tym na forum w dziale ELM config ale brak odpwiedzi. Ciśnienie też mam 0 -1KPa także wszytsko w normie ale nie wiem dlaczego się tak często czyści. Koledzy z forum pisali że może się dopasowywać przez jakieś pierwsze 1000km.
Gdzieś już pisałem, że wypalanie filtra jest aktywowane w dwóch sytuacjach: gdy zapchanie filtra osiągnie 75% (niektórzy piszą 50%) oraz profilaktycznie zależnie od obliczonej przez komputer ilości sadzy. Jedziesz na krótkich odcinkach przy małej prędkości obrotowej to wypalanie profilaktyczne będzie częściej. Zastanawiam się, czy nie mają na to wpływ inne czynniki np. nieprawidłowe działanie przepływomierza itp.
Bump: Jeszcze jedno. Ostatnio zauważyłem, że po podłączeniu Forscana resetuje mi sie komputer zegarów, wskazówki paliwa i temperatury na chwile wracają do 0 i powracają do swoich wartości. Resetuje się też język do standardowego dla tej wersji. Czy macie może też coś takiego?
po podłączeniu Forscana resetuje mi sie komputer zegarówCoś masz skopane, podłączałem u kolegi w C-Max 4 różne kable po kolei (2 jakieś chińskie które nie chciały działać, mój działający i jeszcze jeden mój na STN1110) i żaden nie robił takich jaj.
Po odczycie danach HEC w elm config Tak robi ze wskazowki spadaja ale nic mi sie nie resetuje.
Bump: Tyle tylko ze nie jezdze malych odcinkow ani na malych obr. Pow 1500obr/min takze ta profilaktyka tez nie pasuje
szafarek 05-05-2014, 20:01 Witam, coś z tymi parametrami jest chyba nie tak jak pisaliście.
W załącznikach screeny z odczytów Forscanem.
28.04 ( załącznik 20140428 )
-ilość przejechanych km od ostatniej próby regeneracji - 76 km
-distance until DPF ash full - 589 km
05.05 ( załącznik 20140505 )
-ilość przejechanych km od ostatniej próby regeneracji - 1 km
-distance until DPF ash full - 604 km
Przez te kilka dni zrobiłem w sumie ok 60km (miałem urlop).
Wg waszych zeznań distance until .... to ilość km jaka pozostała do zapełnienia filtra.
Tylko dlaczego ona rośnie ???? Pisaliście, że ten parametr będzie zbliżał się do "0" aż wywali błąd że ... filtr się skończył.
Druga sprawa .... DPF regeneruje mi się co ok 80 km ???? Przypomnę że zrobiłem maxem od 4000 km i jeszcze nigdy nie "przyłapałem" go jak że się regeneruje (wyższe spalanie chwilowe, praca wentylatora itp).
Co szanowne grono na to ?
Będę wdzięczny, gdyby ktoś z Was mógłby zrobić podobną diagnozę i przesłał wyniki (priv, forum)
Dziękuję.
Druga sprawa .... DPF regeneruje mi się co ok 80 km ???? Przypomnę że zrobiłem maxem od 4000 km i jeszcze nigdy nie "przyłapałem" go jak że się regeneruje (wyższe spalanie chwilowe, praca wentylatora itp).
Co szanowne grono na to ?
Będę wdzięczny, gdyby ktoś z Was mógłby zrobić podobną diagnozę i przesłał wyniki (priv, forum)
Dziękuję.
To ze sie regeneruje Tod w sumie nie musisz odczuc. Mi sie ostatnio co 250km regeneruje ale podczas jazdy na autostradzie spalanie nie widze wiekszego a wentylatora nie slysze. Takze jest mozliwoac ze go nie przylapiesz. Co do zapelnienia... Mi ta liczba maleje..
szafarek 05-05-2014, 20:34 Co do zapelnienia... Mi ta liczba maleje..
No to robi się ciekawie. ...
Mam nadzieję, że ktoś jeszcze to sprawdzi i da jakieś info.
Elmo, twój to przedlift, mój polift ... może to ma jakieś znaczenie ?
szafarek, obstawiam że komputer na bieżąco sprawdza i wylicza km do zapchania, także na dwóch ostatnich odczytach się nie sugeruj.
Właściwie to tez zauważyłem, że parametr DIS_ASHFULL zmienia się (zwiększa się) i nie wiem dlaczego.
Natomiast możesz zobaczyć wykres zarejestrowany przez Forscan w czasie jazdy.
Poszczególne linie wykresu to:
6 - to jest DP_DPF
2709 - to obroty
589 - to temperatura przed filtrem DPF (właśnie trwa wypalanie),
236 - kilometry przejechane od poprzedniego wypalania,
98941 - DIS_ASHFULL (widać, że z przejechanymi kilometrami zmniejsza się),
0 - EGRVP (widać, że podczas wypalania EGR jest zamknięty),
75990 - FRP.ODBII (ciśnienie szyny paliwowej)
szafarek 05-05-2014, 21:01 szafarek, obstawiam że komputer na bieżąco sprawdza i wylicza km do zapchania, także na dwóch ostatnich odczytach się nie sugeruj.
Tu może i masz rację.
Będę obserwował.
Ale żeby się regenerował co 80 km ? Że 250, 400 czy nawet 650 to rozumiem, ale 80 ?
Ma ktoś tak ?
mi się regenerował co 15-20km był zapchany....
patrz:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=171218&page=5
szafarek 05-05-2014, 21:16 mi się regenerował co 15-20km był zapchany....
patrz:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=171218&page=5
Znam już ten wątek na pamięć :)
Elmo, a miałeś/masz jakieś objawy że zapchany, nie wiem zamula, dławi się, lub coś podobnego ? U mnie kompletnie żadnych objawów niepokojących nie ma.
Poziom oleju wygląda ok, zawsze utrzymuje się na max.
Wiesz co, miałem objawy, spaliny cisły mi się przez turbinę bo reszta była zabita. Dałem do czyszczenia i niby wszystko było ale po kilki tysiącach co wracałęm do domu było wentylator słychać, przybywało oleju, po odpaleniu auta jak miał powyżej 60stopni to wentylator się włanczał, no i spalanie ok 7-8L na kompie czyli ok litr więcej w rzeczywistości. Siłę miał ale nie tak jak go pamiętałem, albo po dodaniu gazu przechodził w tryb awaryjny.
Jednak mój filterek był tooootalnie zapchany!
szafarek 05-05-2014, 21:30 Wiesz co, miałem objawy, spaliny cisły mi się przez turbinę bo reszta była zabita. Dałem do czyszczenia i niby wszystko było ale po kilki tysiącach co wracałęm do domu było wentylator słychać, przybywało oleju, po odpaleniu auta jak miał powyżej 60stopni to wentylator się włanczał, no i spalanie ok 7-8L na kompie czyli ok litr więcej w rzeczywistości. Siłę miał ale nie tak jak go pamiętałem, albo po dodaniu gazu przechodził w tryb awaryjny.
Jednak mój filterek był tooootalnie zapchany!
Ja pitole .... co to za dziadostwo, sam nie wiem czy wszystko jest ok czy nie.
Umówię się chyba do serwisu, niech sprawdzą może coś powiedzą.
W Merivie mam wywalony DPF, program zrobiony i nie martwię się o nic - totalnie bezawaryjne auto, a tu kłuje mnie DPF bo trudno określić na podstawie forscana czy jest ok czy "mam się bać".
Wg ciśnienia nie jest zapchany (mam 0-2 kpa przy 2000-3000 obr/min) a jednak czyści się co 80 km.
Na teraz zostaje obserwacja i ... pewnie poleci DPF w diabły ...
szafarek 05-05-2014, 21:34 Pisałem .. poziom ok, max.
A czy można jakoś na 100% ocenić że w oleju jest ON?
Zapach, konsystencja, coś podobnego ?
Piszesz ze temat znasz na pamiec,...a pytasz jak olej sprawdzic. Ja mialem caly bagnet z pol cm drutu w oleju. Poziom sie znacznie podniosl.
szafarek 06-05-2014, 19:37 Piszesz ze temat znasz na pamiec,...a pytasz jak olej sprawdzic. Ja mialem caly bagnet z pol cm drutu w oleju. Poziom sie znacznie podniosl.
Elmo, nie pytam przecież jak sprawdzić olej, tylko jak można ocenić czy jest w nim coś jeszcze poza olejem ....
Zaraz po zakupie zrobiłem duuuuuży przegląd oczywiście z olejem. Nie obserwuję przyrostu ale jeśli przybyło 1-2 mm na bagnecie to mogę tego nie wypatrzeć ... a może tam już być umieszany olej z ON.
Co do 2mm Tod nie wypatrzysz ale skoro CI Robi wypalanie co 80km to mozesz miec tego wiecej. Forumowicze pisali Zeit lroznica miedzy polowa a caloscia bagnetu Tod OK 0,5l chyba. Nie jeatem pewien a szukac mi sie nie chce z telefonu.
szafarek 06-05-2014, 21:47 Coś mi przyszło do głowy ...
Może jeśli komputer przelicza że do "końca dpf" ma jeszcze ok 600 km (distance until dpf ash full) to regeneracje robi dlatego tak często.
Popatrzę jeszcze kilka dni i zobaczę kiedy zrobi następną regenerację. Jeśli znów za ok 100 km to wyzeruje distance until ... (pewnie jak pisałeś ustawi się na ok 100000 km) i zobaczę wtedy czy regenerację też będzie robił tak często.
Może to właśnie o to chodzi ... ?
O tym tez bylo w temacie dopalanie Dpf. Jak go wyzerujesz to tylko pogorszysz sprawe. Dpf ktory jest juz mechanicznie zapchany i ma mniejsza pojemnosc zostanie nagle wypalany jak nowy o wiekszej pojemnosci. Mysle ze 500km nie przejedziesz.
arturfom 07-05-2014, 12:32 wartość wskazująca odległość od ostatniej próby wypalania nie oznacza że proces dobiegł końca - komputer w czasie jazdy oczekuje na dogodne warunki pracy silnika i rozpoczyna proces wypalania, jeśli zgasisz silnik w trakcie to licznik masz na 0, ruszasz i lecą kilometry od ostatniej próby
jeśli nie możesz doprowadzić wypalania do końca to radzę ci abyś skoczył na trasę - myślę że w 50 km komputer spokojnie znajdzie ci warunki skoro tak często próby przeprowadza ( w niedzielę wracałem z żoną i dziećmi od znajomych ( 2 km ), obroty delikatnie były wyższe niż normalnie na biegu jałowym jak podjechałem pod dom, po drodze młoda mówiła że jakoś huczy samochód, turbnina i wentylator waliły na full obrotach, dzieciaki z żona wysiadły a ja w trasę i prawie 40 km zrobiłem domyślając się że DPF się pali - nie myliłem się )
wyzerować se możesz ale tylko raz ale po regeneracji mechanicznej/chemicznej, jak martwisz się o jakość oleju i masz go za dużo to lepiej se wypal serwisowo z forscana i wymień filtr i olej - tylko porządny a nie tani z beczki nn pochodzenia, dodatkowo planuj czasami dłuższy wyjazd - wycieczkę
Czyli Parameter ostatnia proba wypalenia To faktycznie proba czy udany proces wypalania?
Myślę, że jak nie masz jakiegoś błędu, albo nie wyłączyłeś samochodu w czasie wypalania, to powinno być od próby pozytywnej. Licznik ten kasuje się po zakończeniu próby co pokazuje załączony wykres. linia z liczbą 589 to temperatura przed filtrem i jak widać po wypaleniu zaczyna spadać i po chwili zerowany jest licznik (linia 236.0).
szafarek 09-05-2014, 15:49 Właśnie skończyła się kolejna regeneracja, w sumie autem ciężko było jechać, słaby i coś klapało pod machą.
Forscan odczytał :
ostatnia regeneracja : 5 km
distance until .... : 698 km
Jak pokazuje forscan, ten parametr cały czas rośnie .... Od ostatniej regeneracji minęło ok 250-280 km wg moich obliczeń.
Ciekawe.
Błędów brak.
Jakby nie bylo... Ford przewiduje wymiane dpf co 120000km. Do tego czasu prawdopodobnie nie dzieje sie nic dziwnego, nic co mozna tutaj na ten temat poczytac. Po 120 tysiakach zaczyna sie powoli sypac...
U mnie öd ostatniego razu odkad skasowalem Parameter distance until przrjechalem jakies 350km. Zona byla na zakupach i dzisiaj dystans od ostatniej regeneracji 0km. Nie wiem czy przerwano proces regeneracji czy sie wszystko skonczylo. Ale wkurza mnie to. Nie podoba mi sie to ze musze kontrolowac na bierzaco co sie dzieje z autem. Jak z dzieckiem. a ponoc auto jest bezobslugowe.
Od jakich modeli jest stosowany dodatkowy wtryskiwacz tuz przed Dpf (za turbina)?
szafarek 09-05-2014, 21:24 Wiesz co ... oprócz merivy z usuniętym DPFem mam jeszcze fabie 1.6 tdi z dpf, ma już nalatane 180 tyś i nie wiem co to DPF. Do tego skoda ma kontrolkę w zegarach ... nigdy się nie zapaliła.
BTW, sprawdziłem (po raz kolejny) olej w maxie - nie przybywa :-)
To chociaż jedna dobra wiadomość :-)
Jak co te 80 czy 200km nie przerywasz procesu to CH BA nie ma co splywac do oleju. Jednak 80 jest to za czesto sooro statystycznie ma sie wypalic rau na Pelen bak ropy.
Bump: No i zauwaz Ze co te 80 kN pali CI wiecej bo wypala
szafarek 09-05-2014, 22:34 Liczę dość regularnie spalanie. Warunki zawsze takie same (no może zimą będzie inaczej - bo zimą maxa jeszcze nie miałem).
Spalanie do tej pory wychodzi zawsze 6,5 l/100 km i liczone matematycznie pokrywa się z tym co pokazuje komputer.
6,5 to zadowalający wynik. Tak jak pisałeś - wkurza to, że trzeba się autem opiekować jak dzieciakiem :-).
Jeszcze powalczę, ale jak mnie zacznie mocno wkurzać to wywalę DPF, zmienię program i będzie tak jak w merivie czy fabii - bezobsługowe auto :-) !!!
szafarek 13-05-2014, 18:54 Kolejna regeneracja po przejechaniu 230km.
Dojrzewam ... do wywalenia DPF a na poprawę humoru przy okazji mały wirus i dobicie koników. Taki mam plan, jeszcze popatrzę ale coś czuję że wyleci.
Doprowadza mnie do szału ciągłe myślenie - robi, nie robi regenerację, mogę zgasić sinik czy nie bo może się DPF regeneruje ... eee tam. Samochód i jazda ma sprawiać mi frajdę a tak tylko ten DPF w myślach.
fordfocuscmax 14-05-2014, 05:49 1. Czy da się w ForScanie ustawić napełnienie zbiornika FAP? Ew. jakiego użyć programu do tego + jaka opcja?
2. Czy wypalenie DPF'a w ForScanie lepiej "przeczyści" niż jazda po autostradzie? Czy ktoś czyścił ten filtr w tym programie?
szafarek 19-05-2014, 16:59 Kolejna regeneracja po 250 km. Parametr o którym mowa na początku wątku ... distane until ... cały czas rośnie i osiąga już prawie 800km.
Nikt nie potrafi jednoznacznie powiedzieć czy coś się z DPFem dzieje czy wszystko ok.
W jednym z serwisów FORD w Poznaniu jak im opowiadałem o zachowaniu mojego DPF to ... odniosłem wrażenie, że gdybym opowiadał im o składzie chemicznym propanolu to wyglądali i zachowywali się tak samo :-)
Zapytam jeszcze w innym ASO ale cudów się nie spodziewam, liczę na Was.
hmm a może distance until rośnie bo osiągnął "0" i teraz rośnie
czyli masz na dpfie przejechane 100000 + te 800 co ci wyświetla....
szafarek 19-05-2014, 18:57 hmm a może distance until rośnie bo osiągnął "0" i teraz rośnie
czyli masz na dpfie przejechane 100000 + te 800 co ci wyświetla....
eee, raczej nie. Mam teraz prawie 132 tyś km (oryginalne) to wg Twojego rozumowania wychodziło by że DPF byłby wymieniony na nowy (bądź "regenerowany" programowo przy przebiegu niecałych 30 tyś km od nowości.
Ciezko powiedziec...zagadaj do Heco....in na temat Dpf wie prawie wszystko.
powiem szczerze, w te parametry zaglądam zazwyczaj przy usuwaniu DPF i mam je zawsze wyzerowane...na zawsze :D
regeneracja co 250 jet jeszcze do przeżycia, jeśli to km zrobione na krótkich odcinkach, jeśli w trasie, to już słabo
jest jeszcze jedna sprawa, ciśnienie na DPF..1-2kPa albo 3kPa przy 3000obr. to pokazuje jak filtr jest całkiem pusty, więc nie powinien się regenerować częściej niż co 800-1000km
Wczoraj sprawdzalem i przy predkosci 155km/h obroty mniej wiecej 3200 cisnienie bylo OK 20 kPa. Wdrodze powrotnej przy 120km/h obr 2200 nie przekraczalo 12kP oscylowalo w granicach 6-8kPa
Bump: Aaaa i temperatura przed Dpf wzrosla do ponad 450 stopni - czy w takich warunkach sadza wypala sie samoczynnie (regeneracja aktywna bez wtryskiwania dodatkowego paliwa) Czy w filtrze mokrym takie COS nie istnieje?
Kolego heko, a możesz powiedzieć po czym można poznać, że DPF jest usunięty programowo?
Na jakie parametry należy zwrócić uwagę? ew. jaki test zrobić?
Podobno poprzedni właściciel usunął DPF, jednak nie daje mi to spokoju, czy jest dobrze usunięty-czytałem na forum, że podobno trzeba wstawić coś zamiast DPF, czy to prawda? jeśli tak, to jak sprawdzić czy dobrze to jest zrobione? wystarczy pomiar ciśnienia?
w danych z kompa diagnostycznego, parametry DPF...odległość od ostatniej próby regeneraci ma być 0, a do wymiany dpf 100000
w puszcze po DPF ma być kat i przegroda/dławik z rurą
szafarek 25-05-2014, 21:50 Popytałem i tu i tam o parametr o który pytałem na początku wątku.
Udało mi się ustalić że parametr "disance until dpf ash full" to informacja kiedy doszło by do zapełnienia DPF'a cząstkami jeśli proces regeneracji podczas jazdy samochodem nie zakończył by się pozytywnie.
Sprawdziłem u siebie przed chwilą (również olej - poziom nie zmienił się od 5000km) :
- regeneracja zakończyła się 31 km
- distance unitl .... 782 km (czyli w moim przypadku cały czas się zwiększa)
O czym to świadczy : jeśli parametr rośnie to oznacza że wszystkie regeneracje podczas jazdy kończą się powodzeniem, i filtr działa prawidłowo.
Czyszczenie podczas jazdy co 250-300km jest jak najbardziej poprawne i zależy od stylu jazdy. Czyszczenie co 700-800 km następuje jeśli auto lata cały czas po trasach, 250-300 km jeśli lata w cyklu mieszanym, 50-100 jeśli tylko miasto.
Zużycie filtra najszybciej nastąpi jeśli auto jeździ głównie w mieście, najdłużej "wytrzyma" jeśli tylko trasa.
Jeśli ktoś ma parametr 100000km i schodzi w dół to oznacza że kiedyś musiało już być serwisowe czyszczenie. U mnie nigdy nie było stąd parametr ma inną wartość (rośnie w górę). Zmieni się na 100000 km i będzie schodził w dół po wykonaniu pierwszego czyszczenia serwisowego.
Z gadki speca .... na razie to nie mam się o co martwić. Pilnować oleju, obserwować czy akurat nie trwa regeneracja i wtedy nie gasić auta, a poprawne działanie filtra będzie trwało jeszcze długo :-)))
No to jakas sensowna informacja.... Ja zrrsetowalem na razie maleje.... Ale wypala sie OK co 250-300km
szafarek 25-05-2014, 22:20 No to jakas sensowna informacja
Tak, wg mnie też to wszystko ma sens.
Ale wypala sie OK co 250-300km
Opisz proszę styl jazdy per dzień i ile trasa/miasto ... wiesz o co chodzi :-)
Jeśli wypala się u Ciebie co tyle samo km co u mnie to jest to jakiś dowód na potwierdzenie tego co opisałem powyżej
Tez sie to kupy trzyma, odcinek 30km, 3km miasto(1200m zona30km/h- 2 bieg OK 1800/2100obr/min, potem 50km/h dwa swiatla i wjazd na autostrade) pierwsze 10km ograniczeniee do 80km/h -tempomat 4 bieg OK 2000/2200 obr/min potem juz Jade 120km/h, zdarza sie tez 160km/h ale zadko badz miejscami. Droga powrotna tak samo.
szafarek 04-06-2014, 19:55 Nie kumam tego samochodu.
Na dziś miałem zaplanowaną trasę (2x po 150 km). Przed wyjazdem podłączyłem do odczytałem błędy - brak, km od ostatniej próby 172 km, distance until ... 803 km.
Pojechałem, wróciłem i znów do kompa.
km od ostatniej próby : 34 km (czyli kawałem przed wlotem do Poznania się działo, objawów kompletnie żadnych, całą drogę szedł jak strzała), distance until ... 880 km,
ale by nie było zbyt pięknie w ECU zapisane trzy błędy :
P2458 - Czas trwania regeneracji filtra cząstek stałych w silnikach diesel, sygnał powyżej wartości progowej (auto przez 300km nie było gaszone, pojechałem, odebrałem, wróciłem)
Dwa kolejne to (P024A-21, P024B-22) to wg mnie następstwo po P2458.
Jak latam tak jak opisałem powyżej czyli 50km dziennie z czego 35km to trasa to żadne błędy się nie pojawiają, jak zrobiłem dziś trasę to złapał błąd DPF.
O co tu chodzi ? Generalnie, wszystkie błędy po powrocie skasowałem, zrobiłem jeszcze 15 km i żadne błędy nie wróciły.
Czy mój samochód nie lubi tras ?
BTW, na zegarach żadne błędy się nie pojawiły, zresztą nigdy się nie pojawiły od czasu jak go przytargałem do PL.
szafarek 04-06-2014, 21:04 Nie kumam tego samochodu.
Na dziś miałem zaplanowaną trasę (2x po 150 km). Przed wyjazdem podłączyłem do odczytałem błędy - brak, km od ostatniej próby 172 km, distance until ... 803 km.
Pojechałem, wróciłem i znów do kompa.
km od ostatniej próby : 34 km (czyli kawałem przed wlotem do Poznania się działo, objawów kompletnie żadnych, całą drogę szedł jak strzała), distance until ... 880 km,
ale by nie było zbyt pięknie w ECU zapisane trzy błędy :
P2458 - Czas trwania regeneracji filtra cząstek stałych w silnikach diesel, sygnał powyżej wartości progowej (auto przez 300km nie było gaszone, pojechałem, odebrałem, wróciłem)
Dwa kolejne to (P024A-21, P024B-22) to wg mnie następstwo po P2458.
Jak latam tak jak opisałem powyżej czyli 50km dziennie z czego 35km to trasa to żadne błędy się nie pojawiają, jak zrobiłem dziś trasę to złapał błąd DPF.
O co tu chodzi ? Generalnie, wszystkie błędy po powrocie skasowałem, zrobiłem jeszcze 15 km i żadne błędy nie wróciły.
Czy mój samochód nie lubi tras ?
BTW, na zegarach żadne błędy się nie pojawiły, zresztą nigdy się nie pojawiły od czasu jak go przytargałem do PL.
Olej sprawdziłem, nie przybyło ..
damiasek 05-06-2014, 07:43 Jak błąd na zegarach nie wyszedł to tak jakby go nie było. Komputer zapisuje sobie informacje o przekroczonych parametrach i czeka czy problem jest stały - wtedy wyrzuca błąd na zegary, albo go sam kasuje jak problem się nie powtarza.
Czasami mam wrażenie że sami sobie szukamy problemów na siłę podłączając auta po komputer jak nic jeszcze nie wyskoczy na zegarach ;).
Czy wspomnianą wcześniej Fabię z niezapaloną kontrolką DPF podłączałeś pod komputer w celu sprawdzenia owego DPF-a. W sumie to C-max też Ci jeszcze nie zapalił kontrolki z błędem dotyczącym DPF.
Aby uruchomić wypalanie komputer musi stwierdzić odpowiednie warunki. Może jak jeździsz normalnie to nie ma dostatecznych warunków do wypalania. Jak wyjechałeś na trasę to takie warunki były.
Mi też ten błąd wywalał. Zaślepiłem EGR-a i teraz dwa wypalania zrobił bez błędów, jeden po 430 km, drugi po 370 km. Na razie testuję co jest przyczyną.
szafarek 05-06-2014, 20:34 Czasami mam wrażenie że sami sobie szukamy problemów na siłę podłączając auta po komputer jak nic jeszcze nie wyskoczy na zegarach ;).
No właśnie, masz mega rację, szukamy przysłowiowej igły w stogu siana ... a jej tam nie ma.
Może jak jeździsz normalnie to nie ma dostatecznych warunków
Nie, jak latam "statycznie" tak jak opisywałem powyżej to DPF wypala się poprawnie o czym świadczy brak błędów i info w forscanie o ilości podanych km od ostatniego wypalania, do tego parametr distance until ... cały czas rośnie.
Czy wspomnianą wcześniej Fabię z niezapaloną kontrolką DPF podłączałeś pod komputer w celu sprawdzenia owego DPF-a.
No właśnie, nie nigdy a mam też interfejs. Nie przyszło mi nawet do głowy by podłączyć choć nie wiem gdzie leży u mnie VAG. Do tego w fabii o ile wiem DPF jest suchy i jest na zegarach kontrolka DPF czego szkoda że nie ma w fordach ...
damiasek 05-06-2014, 21:16 Też masz kontrolkę, lampka MIL obsługuje te błędy :)
szafarek 05-06-2014, 21:24 Też masz kontrolkę, lampka MIL obsługuje te błędy :)
Podchodząc tak do tematu (w sumie słusznie) to u mnie wszystko w porządku z autem.
MIL jeszcze nigdy nie dała o sobie znać :-)
Przekonałeś mnie...
Mi sie wypalalo co 30 km, oleju Liter wiecej Takte tez OK bo Lampa MIL nie zaswiecila? CH BA nie do konca!
szafarek 06-06-2014, 16:07 Mi sie wypalalo co 30 km, oleju Liter wiecej Takte tez OK bo Lampa MIL nie zaswiecila? CH BA nie do konca!
damiasek ... co ty na to ?
80% Fordów i nie tylko przyjechało do mnie na wycinkę, bez żadnych "kontrolek" itd. ale poziom "oleju", a bardziej mieszanki ropno/olejowej, był nie do przyjęcia
szafarek 06-06-2014, 16:20 U mnie poziom oleju cały czas bez zmian, no może minimalnie nawet ubyło.
damiasek 06-06-2014, 18:48 damiasek ... co ty na to ?
Hmm... Nie mam DPF-a i się bardzo cieszę. Etis forda przewiduje wymianę filtru cząstek stałych co 120 kkm. Czyli co powyżej tego przebiegu to należy uważać, a najlepiej usunąć. A to co Heko pisał to w większości przypadków do tyczy aut o większym przebiegu. A co do przybywającego oleju to poziom oleju należy co jakiś czas sprawdzać, jak przybywa to od razu zmienić na nowy i ustalić przyczynę przybywania (a ta w większości jest znana), dodatkowo - DPF szybciej zapełnia się i częściej wypala używa się pojazdu na krótkich trasach, a w takim przypadku należy częściej zmieniać olej i w związku z tym łatwiej wyłapać niepokojące objawy.
Czyli do 120 kkm kontrolka spełnia normę, a powyżej ... to tylko ford który przeczesywał złomowiska w celu sprawdzenie co jest zbyt dobre i trwałe.
ps. U mnie od zmiany do zmiany 12-14 kkm olej tylko ubywa, około 1/3 pomiędzy kreskami.
296 kkm, orginale: wtryski, egr(po osobistym czyszceniu), turbina, dwumasa (aczkolwiek chyba powoli kończy się sprzęgło).
szafarek 06-06-2014, 19:08 Hmm... Nie mam DPF-a i się bardzo cieszę. Etis forda przewiduje wymianę filtru cząstek stałych co 120 kkm. Czyli co powyżej tego przebiegu to należy uważać, a najlepiej usunąć. A to co Heko pisał to w większości przypadków do tyczy aut o większym przebiegu. A co do przybywającego oleju to poziom oleju należy co jakiś czas sprawdzać, jak przybywa to od razu zmienić na nowy i ustalić przyczynę przybywania (a ta w większości jest znana), dodatkowo - DPF szybciej zapełnia się i częściej wypala używa się pojazdu na krótkich trasach, a w takim przypadku należy częściej zmieniać olej i w związku z tym łatwiej wyłapać niepokojące objawy.
Czyli do 120 kkm kontrolka spełnia normę, a powyżej ... to tylko ford który przeczesywał złomowiska w celu sprawdzenie co jest zbyt dobre i trwałe.
ps. U mnie od zmiany do zmiany 12-14 kkm olej tylko ubywa, około 1/3 pomiędzy kreskami.
296 kkm, orginale: wtryski, egr(po osobistym czyszceniu), turbina, dwumasa (aczkolwiek chyba powoli kończy się sprzęgło).
U mnie ledwo powyżej 130 kkm (100 % ori) czyli ... pewnie za jakiś czas przyjdzie jednak wywalić to ustrojstwo. Pozostaje obserwować, cóż po co to komu - ach ci inżynierowie.
Jedno mnie zastanawia - jak auta użytkują ludzie, którzy "tylko leją i jeżdżą, nawet oleju nie sprawdzają - jazda od wymiany do wymiany". Jak u takich asów sprawuje się DPF ?
Piszesz, że u Ciebie blisko 300 kkm - szacun :-) oby jeździł jeszcze długo bezawaryjnie.
I cieszysz się pewnie że DPF'a nie masz i nie miałeś...
Aby uruchomić wypalanie komputer musi stwierdzić odpowiednie warunki. Może jak jeździsz normalnie to nie ma dostatecznych warunków do wypalania. Jak wyjechałeś na trasę to takie warunki były.
Mi też ten błąd wywalał. Zaślepiłem EGR-a i teraz dwa wypalania zrobił bez błędów, jeden po 430 km, drugi po 370 km. Na razie testuję co jest przyczyną.
Witam wszystkich!
Mam pytanie do Kolegi wojptak, czy doszedłeś już do jakichś wniosków po zaślepieniu tego EGR-a, związanych z częstotliwością dopalania DPFa? Czy wystąpiły jakieś "skutki uboczne" operacji?
U mnie mam podobny problem jak był u Ciebie, czyli dość częste wypalanie (co około 100-200km) i występowanie błędu P2458 (nie wiem czy występuje zawsze, ale póki co zauważyłem, że go wywalało jak musiałem zgasić samochód kiedy prawdopodobnie trwało wypalanie - załączony wentylator, spalanie 0,5 - 0,6 l/h). Obecnie staram się uchwycić moment kiedy będę pewny, że filtr dopalił się do końca i zobaczę czy wystąpił błąd.
Forscan'em sprawdzałem ciśnienia na DPFie podczas prób dynamicznych i dochodzi do 12 KPa przy mocnym obciążeniu silnika (czyli wygląda, że chyba DPF nie powinien być na wykończeniu).
Co ciekawe parametr DIS_ASHFULL(km) mam w okolicach 153 tyś km i rośnie o około 40km z każdym przebytym kilometrem po procesie wypalenia.
Obecnie samochód ma wg. licznika ok. 195 tyś km (zakupiłem go gościa, który jeździł nim 2,5 roku i twierdził, że przejechał w tym czasie około 50tyś km i nic przy DPFie nie robił).
Oprócz tego sporadycznego błędu (zauważyłem go 2 razy odkąd mam interfejs) i dość częstych przepalań DPF nic innego niepokojącego raczej się nie dzieje, ale wkurza mnie to częste przepalanie i (może niepotrzebne) pilnowanie kiedy się wypala, żeby nie zgasić auta.
Najchętniej to bym poznał osobiście Kolegę Heko i przerobił Focusa na wersje bez PDFa i zapomniał o temacie, ale póki co, jeżeli opisane przeze mnie sytuacje nie są jakieś "zagrażające życiu" to mam spore opory przed rozstaniem się z "kupką" PLN-ów.
Dla zainteresowanych wrzucam logi z przejazdu zaraz po wypaleniu DPFa http://chomikuj.pl/arpi/Forscan. W poszczególnych plikach powyciągałem ciekawsze momenty.
Jeżeli ktoś zorientowany rzuciłby okiem i dał znać czy są jakieś anomalie, to będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam wszystkich
Rafał
Już to gdzieś pisałem, ale mogę napisać jeszcze raz.
Po zaślepieniu EGR-a zauważyłem że:
- liczba kilometrów przejechanych pomiędzy cyklami wypalania znacznie się zwiększyła, teraz wypala się co 300-400 km (większość trasy robię na drogach lokalnych przy prędkości maksymalnej 100-120 km/h tj. ok 2000 obr/min).
- brak błędów związanych z DPF-em, ani innych w tym związanych z EGR-em.
- wydaje mi się że wypala się spokojniej i krócej, czasami nawet nie zauważam, że się wypala,
- mocy też tak jakby miał więcej.
- no i najważniejsze nie przybywa oleju w silniku.
Nie wiem jaki wpływ ma EGR na wypalanie, może chodzi tu o przepływ powietrza (przepływomierz). Na razie temat zarzuciłem i obserwuję. Wycięcie DPF-a też biorę pod uwagę ale jako ostateczność.
Dzięki za podsumowanie...
Właśnie chodziło mi o to, czy udało Ci się odnaleźć jakąś zależność pomiędzy zaślepieniem EGRa a powrotem do normalnej pracy filtra cząstek.
Dziś jeszcze przeglądałem instalacje czujników ciśnienia w dpf'ie i zauważyłem, że na jednym z króćców wychodzących z filtra na wężyku gumowym w ogóle nie ma opaski (na drugim widać, że nieco pokiereszowana). Może jakieś nieszczelności wprowadzają bałagan w odczytach parametrów przy wypalaniu.
No nic, również poobserwuje jak się sytuacja rozwinie, może faktycznie póki co nie ma się co przejmować, ewentualnie spróbuję sposobu z zaślepieniem EGR, choć różnie o tym czytałem...
Pozdrawiam
Rafał
szafarek 04-08-2014, 21:11 No nic, również poobserwuje jak się sytuacja rozwinie, może faktycznie póki co nie ma się co przejmować, ewentualnie spróbuję sposobu z zaślepieniem EGR, choć różnie o tym czytałem...
Ja też taką metodę przyjąłem - nie przejmować się. Zaślepiać EGR nie będę bo mam nowy, wypalanie DPF mam co 150-200km, brak błędów.
Sprawdzam co jakiś czas forscanem tak dla kontroli. Dziś np. mam że ostatnia próba była 106 km temu, a dpf_until_ .... 1246 km i stale rośnie.
Mnie tylko wkurza, pojawianie się tego błędu P2458 - nie wiem czy faktycznie może się pojawiać przy przerwanych dopalaniach, czy coś z systemem dopalania zaczyna się dziać. Jutro ogarnę temat szczelności tych wężyków gumowych i zobaczę jak się zachowywać będzie.
A czy ktoś spotkał się z tym, żeby parametr Distance until dpf ash full przyjmował tak duże wartości jak mi pokazuje Forscan (ponad 153 000 km)?
I też rośnie...
szafarek 04-08-2014, 21:30 Mnie tylko wkurza, pojawianie się tego błędu P2458 - nie wiem czy faktycznie może się pojawiać przy przerwanych dopalaniach, czy coś z systemem dopalania zaczyna się dziać. Jutro ogarnę temat szczelności tych wężyków gumowych i zobaczę jak się zachowywać będzie.
W moim błąd P2458 pojawił się do tej pory 2x i to przy dalekich trasach. Normalnie dziennie pokonuję "trasę" 2x30 km z czego większość z prędkością pow. 100 km/h i ten błąd się nie pojawia. Nie zrozumiem chyba tego zachowania do końca ....
A czy ktoś spotkał się z tym, żeby parametr Distance until dpf ash full przyjmował tak duże wartości jak mi pokazuje Forscan (ponad 158 000 km)?
I też rośnie...
nooo, to fakt. Dziwne. U mnie nigdy nic z DPF nie było robione. Nikt nie grzebał i mam parametr już ponad 1200 km. Jak go przywiozłem z Niemiec to dist_until ... pokazywał coś koło 500 km. Od tego czasu (styczeń 2014) zrobiłem prawie 10000 km ... praktycznie "bezobsługowo"
Kurde, wczoraj znów dpf się przepalał - po około 60 km od ostatniego przepalania :evil: Tym razem po małej przejażdżce dokończył proces i błędu p2458 nie było (czyli wynikało by, że wywalało go jak się przerywałem proces dopalania).
szafarek 06-08-2014, 17:43 Kurde, wczoraj znów dpf się przepalał - po około 60 km od ostatniego przepalania :evil: Tym razem po małej przejażdżce dokończył proces i błędu p2458 nie było (czyli wynikało by, że wywalało go jak się przerywałem proces dopalania).
no jeśli co 60 to albo poprzednim razem nie skończył/nie udało się wypalić albo coś nie tak z dpf'em.
Sprawdź olej - zobacz czy nie przybyło ...
Olej póki co raczej w normie, zresztą od wymiany przejechałem około 1500km, tak więc będę obserwował...
Witam szanownych forumowiczów.
Jestem od pół roku szczęśliwym posiadaczem Focusa mk2 1,6 tdci.
Niestety przy przebiegu 160kkm stwierdziłem że dpf jest kompletnie zapchany (częste wypalanie, niekompletne próby wypalania, błąd p2458 dający się wykasować ale powracający). Innych błędów brak. No i nie wiem co dalej czynić. Czyścić czy wyrzucić. Czy ktoś z Was ma doświadczenie z "praniem" tego ustrojstwa i czy warto?J A jeśli wywalić to czy znacie jakiś dobry i sprawdzony warsztat w okolicach Piły, Człuchowa, Wałcza który się trudni usuwaniem dpf-ów ? Dzięki za odp.
arturfom 11-08-2014, 14:52 ja mam ponad 180 tyś i nie mam zapchanego - nie patrz po przebiegu i bład który podajesz nie oznacza końca żywota twojego DPFa, podłącz i sprawdź różnice ciśnień na DPF, spróbować możesz stacjonarnego/serwisowego wypalania ( pamiętaj że w zależności od kondycji auta - silnika możesz dostać nieco ropy do oleju )
No właśnie wypalanie serwisowe wykonane. Ale nadal wypalanie w ciągu jazdy co ok. 50 km.(sprawdzone za pomocą forscana). Również tymże programem ciśnienie na czujniku różnicy ciśnień przy 2600 obr. wskazuje max 10. Poza tym zauważyłem przedmuchy spalin na turbosprężarce. Więc jestem przekonany że filtr jest zapchany. Czy czyszczenie tego ekowynalazku coś da?
szafarek 13-08-2014, 19:47 Czy czyszczenie tego ekowynalazku coś da?
Nic. Dostałem dziś wykład od chiptunera nt. DPF'ów.
szafarek 21-08-2014, 19:40 Wracając do tematu.
Znalazłem opis w necie potwierdzający moją teorię dot. parametru o który pytam.
http://forscan.org/forum/viewtopic.php?f=5&t=20
distance until dpf ash full - podsumowując :
- parametr ten informuje ile pozostało km do czasu zapełnienia DPF popiołem i "jego" śmierć. U mnie ten parametr stale rośnie i obecnie wynosi już ponad 1300 km. Jak pierwszy raz sprawdzałem forscanem niedługo po kupnie to parametr ten wynosił o ile pamiętam ok 600 km.
Można założyć, że mój DPF jest jeszcze w całkiem niezłym stanie.
Nie do końca potrafię tylko zrozumieć dlaczego po wymianie DPF , bądź po wyzerowaniu ustawia się na 100000 i idzie w dół.....
Obecnie monitoruję procesy wypalania i przy moim stylu jazdy wypalanie odbywa się dość regularnie co 200-250 km i nie są rejestrowane kompletnie żadne błędy.
szafarek 22-08-2014, 18:26 Paranoja .... pogoniłem dziś auto na trasie, autostrada i momentami ciąłem nawet 160-170 km/h.
Zrobiłem 150 km w tych warunkach .... dojechałem pod dom, otwieram garaż i słyszę jak naprarza wentylator. Patrzę na zegary i spalanie 0,5-0,6 l/h.
Podłączyłem się i .... parametr dpf_rengne 0.0 km - czyli zaczął i skończył pod samym domem.
Nie zrozumiem tej czynności ECU, miał tyle czasu, możliwości by uruchomić procedurę na autostradzie, ale nie, lepiej jak kierownik chce pójść do domu .....
Panowie z Forda (PSA) chyba jakoś magicznie ustawili wypalanie jak chce się iść do domu :-)
Nic się nie martw, ja tak mam bardzo często i to po przejechaniu nawet kilku kilometrów. Parkuję i słyszę jak wentylator śmiga, a czasem nawet coś zaleci ze spalin. W każdym razie cały ten proces i jego inicjowanie jak "porąbany" :572:
szafarek 24-08-2014, 07:49 Nic się nie martw, ja tak mam bardzo często i to po przejechaniu nawet kilku kilometrów. Parkuję i słyszę jak wentylator śmiga, a czasem nawet coś zaleci ze spalin. W każdym razie cały ten proces i jego inicjowanie jak "porąbany" :572:
ale ty masz benzynę ... przynajmniej tak masz w opisie.
szafarek 27-08-2014, 18:12 Paranoja .... pogoniłem dziś auto na trasie, autostrada i momentami ciąłem nawet 160-170 km/h.
Zrobiłem 150 km w tych warunkach .... dojechałem pod dom, otwieram garaż i słyszę jak naprarza wentylator. Patrzę na zegary i spalanie 0,5-0,6 l/h.
Podłączyłem się i .... parametr dpf_rengne 0.0 km - czyli zaczął i skończył pod samym domem.
Nie zrozumiem tej czynności ECU, miał tyle czasu, możliwości by uruchomić procedurę na autostradzie, ale nie, lepiej jak kierownik chce pójść do domu .....
Panowie z Forda (PSA) chyba jakoś magicznie ustawili wypalanie jak chce się iść do domu :-)
no nie ... panowie, dziś znów to samo (czytaj powyżej) tylko że trasa nieco dłuższa i nie autostradą ....
Dojrzewam do wywalenia ustrojstwa ...
powiem krótko, jesteś z Poznania, dzwoń do Grześka z TuneFORCE i umów się na "wyrwanie chwasta" :D
No u mnie nadal błąd P2458 powraca... w zasadzie co wypalanie, a to występuje co 100 -150km. Sądząc po odczycie ciśnienia różnicowego na PDFie, wygląda że nie dpf nie powinien być w najgorszym stanie. Na szczęście, póki co nie zauważyłem przybywania oleju (mam nadzieje, że nie pożera go np. turbo i bilans na zero wychodzi - to by było niezbyt szczęśliwie).
Spróbuję jeszcze zaślepić jutro EGR - wg rady kolegi Wojptak (u niego po tym zabiegu sytuacja się polepszyła).
Jak to nie pomoże, to trzeba będzie udać się do specjalistów...
Heko, mógłbyś podrzucić swoją ofertę w tym temacie na priv? W zasadzie to nie mam daleko do Krk...
szafarek 03-09-2014, 13:58 Sądząc po odczycie ciśnienia różnicowego na PDFie, wygląda że nie dpf nie powinien być w najgorszym stanie.
ile masz ? U mnie przed wypalaniem jest ok 10 przy 3000 obr/min.
Po zakończeniu wypalania 1-2 kPa przy 3000 obr/min.
Ostatnie wypalenie miałem też dokładnie po 147 km. ... bez żadnego błędu.
Logi robiłem jakiś czas temu (ok 2tyś km temu) - na czwartym biegu przy 3000 obr/min (próba dynamiczna) dochodzi do 10-11kPa.
Przy próbie statycznej przy 3000 obrotów dochodzi 4-5kPa
Powiem szczerze, że nie robiłem porównania przed i po wypaleniu. Spróbuje dziś jeszcze zrobić jakieś logi - zobaczę czy od tamtej pory coś się zmieniło... może faktycznie już zaczynają się problemy z przepustowością filtra.
mam pytanie dotyczące odczytu distance until dpf ash full i tym podobne dotyczące DPF? podpiąłem swoj samochód tj Ford Cmax 2011 16,TDCI 95 KM pod Forscan / z przelacznikiem HS i MS/ i nigdzie nie mogę znaleźć tej wartości Z tego co zauważyłem powinna byc dostępną w PCM. Próbowałem przy włączonym zapłonie jak również podczas pracy silnika na postoju i nic. Chyba ze nie posiada DPF?
szafarek 03-09-2014, 15:46 mam pytanie dotyczące odczytu distance until dpf ash full i tym podobne dotyczące DPF? podpiąłem swoj samochód tj Ford Cmax 2011 16,TDCI 95 KM pod Forscan / z przelacznikiem HS i MS/ i nigdzie nie mogę znaleźć tej wartości Z tego co zauważyłem powinna byc dostępną w PCM. Próbowałem przy włączonym zapłonie jak również podczas pracy silnika na postoju i nic. Chyba ze nie posiada DPF?
Albo nie ustawiłeś że ma pokazywać te parametry, albo jeśli "widzisz" okienka ale masz tam zero to najprawdopodobniej nie masz DPF. Znalazłem i załączam jakiś stary zrzut ekranowy z forscana - looknij.
Podaj VIN - sprawdzę czy masz (miałeś) DPF.
Bump:
Przy próbie statycznej przy 3000 obrotów dochodzi 4-5kPa
...dużo, ile przy takiej wartości było od ostatniej regeneracji wg forscana ?
masz Focusa 3 na Conti i tam diagnostyka DPF jest całkiem inna :)
Na pewno nie mam zbiorniczka na płyn ale sugerowano mi ze mogę mieć DPF tzw /suchy/
Podaje VIN WF0JXXWPBJAA42686
Bump: Heko jakbyś mógł troszkę jaśniej. Jestem laik wiec takie skróty nic mi nie mówią.
Dziekuje
szafarek 03-09-2014, 18:27 Na pewno nie mam zbiorniczka na płyn ale sugerowano mi ze mogę mieć DPF tzw /suchy/
Podaje VIN WF0JXXWPBJAA42686
Wg VIN masz DPF (norma spalin EuroV).
Auto z Francji :-)
BTW, w opisie masz CMAX, jeśli Heko pisze że "czytanie" DPF w MKIII jest inaczej jak w Cmaxie MKII to ... na pewno ma racje.
1.6tdci 95KM to nowy silnik na Siemensie, diagnostyka DPF jest rozbudowana, ale pidy nazywają się inaczej
prawdopodobnie twój forscan nie ma odpowiedniej aktualizacji
maciek129 03-09-2014, 19:49 ja mam C-maxa z 2005 roku i też nie mam tych parametrów. Doczyt ciśnienia różnicowego na filtrze jest.
Dziękuje za pomoc
POzdrawiam
szafarek 03-09-2014, 20:07 ja mam C-maxa z 2005 roku i też nie mam tych parametrów. Doczyt ciśnienia różnicowego na filtrze jest.
Ustawiłeś w forscanie że ma ci pokazywać te parametry ?
Wejdź w ustawienia i "przenieś" opcje z listy z lewej na prawą stronę a w live się pokażą.
Spójrz w załącznik.
ja mam C-maxa z 2005 roku i też nie mam tych parametrów. Doczyt ciśnienia różnicowego na filtrze jest.
w Focusie 2.0tdci nie ma prawie nic o DPF :)
szafarek 03-09-2014, 20:19 w Focusie 2.0tdci nie ma prawie nic o DPF :)
1.6 TDCI rulezz :-)
w liście z lewej strony nie ma nic na temat DPF, wiec nie mam co przenosic
ale chyba to nie do mnie bylo adresowane sorki hihihii
szafarek 03-09-2014, 20:29 Heko już napisał, u Ciebie w 1.6 tdci 95hp wygląda to inaczej jak w moim 1.6 109hp.
Pewnie jest tak, że w Twoim nie wiele możesz zobaczyć nt. DPF ... niestety.
maciek129 03-09-2014, 21:38 Ustawiłeś w forscanie że ma ci pokazywać te parametry ?
Wejdź w ustawienia i "przenieś" opcje z listy z lewej na prawą stronę a w live się pokażą.
Spójrz w załącznik.
wszystko wiem jak ustawiać żeby pokazywało ale jak widać wyżej się sprawa rozwiązała że 2.0 TDCi nie ma
a mam jeszcze jedno pytanko czy można jakimś innym programem zainicjować wypalanie serwisowe DPF jeżeli nie mam dostępu przez Forscan?
Wielka prosba!!
potrzebuje schemat do ELM327 w którym występuje układ scalony o oznaczeniu PIC18F2580 / to tez większy/ , konkretnie muszę poznać wartość opornika R14 gdyż niechcący go oderwałem i gdzieś przepadł Mam inny interfejs jednak jest nowszy i całkiem inna płytka
Pozdrawiam
Wielka prosba!!
... konkretnie muszę poznać wartość opornika R14...
Rezystor 472= 4k7= 4,7kΩ
szafarek 28-10-2014, 09:54 Odświeżę nieco temat.
Dziś jak wróciłem do domu, standardowo - podjazd pod garaż, wentylatory naparzają.
Diagnoza : DPF się wypala. Podłączyłem laptopa, forscan i obserwacja parametrów.
Dziś było nieco inaczej jak zwykle. Wypalanie trwało trochę dłużej (jakieś 10 min pracowały wentylatory), ale może nie zawsze proces zauważyłem w tym samym czasie.
Temperatura na DPFie podniosła się do ponad 500 st. C i tak było dłuższą chwilę.
Ok, wreszcie proces się zakończył, spalanie chwilowe zeszło z 0,6-0,7l/h na 0,3-0,4 l/h, wentylatory się wyłączyły, temp DPF zaczęła spadać ... ale co najważniejsze ... licznik pokazujący ilość km od ostatniego wypalania nie wyzerował się (tak jak było to zwykle). DPF until mam obecnie prawie 1600 km, też się nie zmienił. Zgasiłem, odpaliłem - żadnych zmian.
Zostawiłem podłączonego laptopa i pojechałem jeszcze w drogę tak by zobaczyć co się stanie. I nie stało się nic, oba parametry rosną dalej.
Znów podjazd pod garaż i znów to samo co opisane powyżej.
Czekam, po zakończeniu procesu wypalania parametry pozostały tak jak na początku.
Ilość km od ostatniego wypalania - 174km, dpf_until - 1576 km. (urosły o tyle ile dodatkowo km przejechałem)
Błędów żadnych, wie ktoś może co się zadziało ???
|
|