Zobacz pełn± wersję : [C-MAX 2003-2007] Wymiana stelaża fotela kierowcy

TE30
01-05-2014, 15:31
witam,
mam pytanie czy wymieniali¶cie stelaż fotela?
Pytam się bo sprzedaj±cy samochód nic nie powiedział że jest połamany wyszło w trakcie eksploatacji, wygl±da to tak że jak sie opieram o plecy fotela to wpadam do ¶rodka i buja się na boki.

Jest sens wymieniać stelaż czy kupić nowy fotel, mogę poznac wasze zdanie

c-matix
02-05-2014, 08:52
sam stelaż będzie podobnie kosztował co cały fotel na alledrogo...

wrzoch
04-05-2014, 23:05
sam stelaż będzie podobnie kosztował co cały fotel na alledrogo...

Co dokładnie i w którym miejscu masz połamane?
Jaki dokładnie fotel pełna elektryka, pół elektryk (góra dół) czy manualny.

Je¶li masz złamany uchwyt oparcia, to mogę Cię poratować stelażem oparcia z regulacj± manualn± pochylenia, samym, bez podpory lędĽwiowej i poduszki, ale to sobie przełożysz ze swojego.

Jak masz połamany "dół" to niestety nie pomogę.

Co do przekładania bebechów fotela, to jestem "na ¶wieżaka". Przekładałem siedzisko i stelaż oparcia i g±bki z wersji sport do swojego fotela i przekładałem na to tapicerkę ze swoich byłych foteli, także wiem dokładnie co i jak.

grzegorek502
07-05-2014, 22:09
Witam. Jak dobrać się do pokrowców z foteli kierowcy i pasażera? Co trzeba odkręcić, żeby niczego nie połamać?

wrzoch
07-05-2014, 23:39
Siedzisko to bajka. Dwie ¶ruby z łbem pod klucz 10, zajrzyj pod siedzenie w przedniej czę¶ci po bokach s±. Zanim to odkręcisz możesz powypinać kable z uchwytów pod siedzeniem. Jak nie masz czujnika "okupacji" siedzenia, ani podgrzewania dupska, to możesz wyj±ć siedzisko. Jak masz, to trzeba rozkręcić kostkę pod siedzeniem i powypinać wtyczki (lepiej na wył±czonym kluczyku, bo bł±d poduszki może złapać).

Jak już wyjmiesz, to od przodu te plastiki trzeba zdj±ć, jak zobaczysz będziesz widział o co chodzi, dwa czarne jeszcze z tyłu bokach i możesz "wywin±ć". Przy pomocy ¶rubokręta można teraz ten plastik wypi±ć z tyłu.
Tapicerka jest poł±czona do g±bki takimi oczkami z grubego drutu. Będziesz potrzebował naprawdę konkretnych szczypiec i trochę siły aby poprzecinać je.

Na poniższym zdjęciu widać już "oprót±" g±bkę przygotowan± pod ponowne nałożenie tapicerki.

https://lh6.googleusercontent.com/-6ovhYop-0u0/U2qu5r7SPTI/AAAAAAAAaCU/SKqdT62Dt8o/w482-h857-no/DSC_0130_1.JPG

Do demontażu oparcia potrzebujesz Torxa T50 o ile dobrze pamiętam (4 ¶ruby po bokach pod osłonami, ale jak się uprzesz możesz to wyj±ć w samochodzie.
Najpierw na dole siedziska trzeba rozpi±ć plastikow± listwę, podwin±ć trochę do góry, z przodu siedziska w tych wgłębieniach zauważysz dwa druty, które trzeba docisn±ć i wypi±ć po obu stronach. Potem trzeba wypi±ć je u góry (tam kształt ucha jest podobny), jak już wyjdzie, to trzeba to wysun±ć z tapicerki i odłożyć.

Jak masz stoliki to NIE RUSZAJ tamtych nitów przypadkiem. Możesz je otworzyć, aby łatwiej podwin±ć tapicerkę. Od strony przodu auta musisz j± zdj±ć - półeczka będzie j± trzymać z tyłu. Wysuń z prowadnic zagłówka i wywiń do tyłu. Teraz możesz odkręcić wkręty, które trzymaj± stelaż stolika.

Montaż tak samo, ale w drug± stronę. Zakup sobie opaski zaciskowe nie za grube, aby to pospinać.
Uważaj, aby prowadnice wzdłużne załapały dobrze na tych drutach u góry oparcia.

Pochwal się co kombinujesz? Grzanie kupra? Wymiana szmat?

grzegorek502
08-05-2014, 00:21
Tapicerka w moim maxie jest w jasnym kolorze i ma już 10 lat. Jest po prostu brudna. Muszę j± wyczy¶cić albo uprać. Wolałbym uprać bo to daje pewno¶ć, że będzie czysta. Dzięki za opis.
Pozdrawiam