witam,
mam pytanie czy wymieniali¶cie stelaż fotela?
Pytam się bo sprzedaj±cy samochód nic nie powiedział że jest połamany wyszło w trakcie eksploatacji, wygl±da to tak że jak sie opieram o plecy fotela to wpadam do ¶rodka i buja się na boki.
Jest sens wymieniać stelaż czy kupić nowy fotel, mogę poznac wasze zdanie
sam stelaż będzie podobnie kosztował co cały fotel na alledrogo...
sam stelaż będzie podobnie kosztował co cały fotel na alledrogo...
Co dokładnie i w którym miejscu masz połamane?
Jaki dokładnie fotel pełna elektryka, pół elektryk (góra dół) czy manualny.
Je¶li masz złamany uchwyt oparcia, to mogę Cię poratować stelażem oparcia z regulacj± manualn± pochylenia, samym, bez podpory lędĽwiowej i poduszki, ale to sobie przełożysz ze swojego.
Jak masz połamany "dół" to niestety nie pomogę.
Co do przekładania bebechów fotela, to jestem "na ¶wieżaka". Przekładałem siedzisko i stelaż oparcia i g±bki z wersji sport do swojego fotela i przekładałem na to tapicerkę ze swoich byłych foteli, także wiem dokładnie co i jak.
grzegorek502
07-05-2014, 22:09
Witam. Jak dobrać się do pokrowców z foteli kierowcy i pasażera? Co trzeba odkręcić, żeby niczego nie połamać?
Siedzisko to bajka. Dwie ¶ruby z łbem pod klucz 10, zajrzyj pod siedzenie w przedniej czę¶ci po bokach s±. Zanim to odkręcisz możesz powypinać kable z uchwytów pod siedzeniem. Jak nie masz czujnika "okupacji" siedzenia, ani podgrzewania dupska, to możesz wyj±ć siedzisko. Jak masz, to trzeba rozkręcić kostkę pod siedzeniem i powypinać wtyczki (lepiej na wył±czonym kluczyku, bo bł±d poduszki może złapać).
Jak już wyjmiesz, to od przodu te plastiki trzeba zdj±ć, jak zobaczysz będziesz widział o co chodzi, dwa czarne jeszcze z tyłu bokach i możesz "wywin±ć". Przy pomocy ¶rubokręta można teraz ten plastik wypi±ć z tyłu.
Tapicerka jest poł±czona do g±bki takimi oczkami z grubego drutu. Będziesz potrzebował naprawdę konkretnych szczypiec i trochę siły aby poprzecinać je.
Na poniższym zdjęciu widać już "oprót±" g±bkę przygotowan± pod ponowne nałożenie tapicerki.
https://lh6.googleusercontent.com/-6ovhYop-0u0/U2qu5r7SPTI/AAAAAAAAaCU/SKqdT62Dt8o/w482-h857-no/DSC_0130_1.JPG
Do demontażu oparcia potrzebujesz Torxa T50 o ile dobrze pamiętam (4 ¶ruby po bokach pod osłonami, ale jak się uprzesz możesz to wyj±ć w samochodzie.
Najpierw na dole siedziska trzeba rozpi±ć plastikow± listwę, podwin±ć trochę do góry, z przodu siedziska w tych wgłębieniach zauważysz dwa druty, które trzeba docisn±ć i wypi±ć po obu stronach. Potem trzeba wypi±ć je u góry (tam kształt ucha jest podobny), jak już wyjdzie, to trzeba to wysun±ć z tapicerki i odłożyć.
Jak masz stoliki to NIE RUSZAJ tamtych nitów przypadkiem. Możesz je otworzyć, aby łatwiej podwin±ć tapicerkę. Od strony przodu auta musisz j± zdj±ć - półeczka będzie j± trzymać z tyłu. Wysuń z prowadnic zagłówka i wywiń do tyłu. Teraz możesz odkręcić wkręty, które trzymaj± stelaż stolika.
Montaż tak samo, ale w drug± stronę. Zakup sobie opaski zaciskowe nie za grube, aby to pospinać.
Uważaj, aby prowadnice wzdłużne załapały dobrze na tych drutach u góry oparcia.
Pochwal się co kombinujesz? Grzanie kupra? Wymiana szmat?
grzegorek502
08-05-2014, 00:21
Tapicerka w moim maxie jest w jasnym kolorze i ma już 10 lat. Jest po prostu brudna. Muszę j± wyczy¶cić albo uprać. Wolałbym uprać bo to daje pewno¶ć, że będzie czysta. Dzięki za opis.
Pozdrawiam