Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] nowe hamulce - miękki pedał hamulca

marlon7676
02-05-2014, 20:33
Witam , dzisiaj wymieniłem tylne tarcze i klocki i mam dziwne wrażenie że hamulec stał się jakoś dziwnie miękki , co może być przyczyną ? :surprise:

bujaszaka
02-05-2014, 20:52
Być może to banalne ale... Zapowietrzony?

Basra
02-05-2014, 20:53
Witam

Hamulce potrzebują krótkiego czasu na tzw.ułożenie się,dopasowanie.Po wymianie,np.samych klocków jest taki objaw.Do czasu aż spasują się z tarczą.Jeżeli objaw nie ustąpi być może trzeba będzie spróbować odpowietrzyć układ.

pozdrawiam

radek9103
02-05-2014, 21:24
Muszą się dotrzeć. Zawsze po wymianie często hamuje aby szybciej się ułożyły. Czasem wystarczy 200 km

wojtekn
03-05-2014, 00:26
Witam , dzisiaj wymieniłem tylne tarcze i klocki i mam dziwne wrażenie że hamulec stał się jakoś dziwnie miękki , co może być przyczyną ? :surprise:

Proszę poprawić tytuł tematu.

Poradnik, czyli jak pisać zgodnie z zasadami panującymi na tym forum

http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=145988

Fulara
03-05-2014, 04:50
nowe hamulce będą przez 200-300 km działać pewnie gorzej jak stare, ale pedał powinien być od razu twardy, chyba że coś kombinowałeś przy odpowietrznikach

marlon7676
03-05-2014, 07:00
nowe hamulce będą przez 200-300 km działać pewnie gorzej jak stare, ale pedał powinien być od razu twardy, chyba że coś kombinowałeś przy odpowietrznikach

No właśnie że nic nie kombinowałem przy odpowietrznikach , przy cofaniu tłoczka też się płyn nie wylał , poziom jest taki sam jak przed wymianą :shock: jak mógł się inaczej zapowietrzyć układ ??? :pomysl:

miras49
03-05-2014, 07:20
Z jaki sposób cofałeś tłoczki ? Tłoki cofa się odkręcając odpowietrznik aby stary przegrzany płyn nie cofnął się do układu . Kiedy wymieniałeś płyn w całym układzie ?

marlon7676
03-05-2014, 07:57
Z jaki sposób cofałeś tłoczki ? Tłoki cofa się odkręcając odpowietrznik aby stary przegrzany płyn nie cofnął się do układu . Kiedy wymieniałeś płyn w całym układzie ?

:shock: nie odkręcałem odpowietrzników przy wciskaniu tłoczków , auto kupiłem rok temu i nie wymieniałem płynu , kiedy był wymieniany trudno powiedzieć , ale przed wymianą hamulców z tyłu hamulce były brzytwa :pomysl:

miras49
03-05-2014, 08:16
Co robiłeś ? Wciskałeś tylne tłoczki ? Tylne tłoczki się wkręca .
Oczyść gniazda klocków w jarzmie i nasmaruj smarkiem miedzianym ? Zrób tak a będzie wszystko ok. Na karteczce którą dodaje TRW do swoich klocków jest napisane o 200 km docierania klocków i delikatnego hamowania.
Pedał może być miększy ale skuteczność hamowania większa.

marlon7676
03-05-2014, 08:59
Oczyść gniazda klocków w jarzmie i nasmaruj smarkiem miedzianym ? Zrób tak a będzie wszystko ok. Na karteczce którą dodaje TRW do swoich klocków jest napisane o 200 km docierania klocków i delikatnego hamowania.
Pedał może być miększy ale skuteczność hamowania większa.[/QUOTE]

Oczywiście wszystko wyczyściłem , nasmarowałem smarem miedzianym , będę obserwował co się dzieje , w razie czego zostaje wymiana płynu ham.

Fulara
03-05-2014, 18:38
ale jak nie ruszałeś nic przy płynie to hamulec musi być twardy tak jak przed - sam jestem 2 tyg temu po wymianie tyłu a 2 dni temu wymieniałem przód - twardy pedał tak jak był. co prawda po wyjeździe z garażu nie było hebli, ale teraz się ułożyły i jest żyleta

albo coś źle złożyłeś albo nie wiem...

tylne tłoczki mam nadzieje że wkręcałeś ?

salom
03-05-2014, 18:54
Tak może być, jak przy wymianie klocków się nie rozrusza tłoków zacisków. Mogą być zapieczone, i samo wepchnięcie ich potrzebne do załozenia klocków niewiele daje, i efekt taki jak w temacie.

Harisonl
03-05-2014, 19:16
Też dziś wymieniłem tarcze i klocki z przodu i pedał hamulca na początku był miękki. PO kilku hamowaniach wróciło do normy. Mam tylko jedno pytanie. Klocek znowu rysuje mi tarcze w połowie czy jest szansa że się ułoży jeszcze czy coś jest nie tak złożone?

Fulara
03-05-2014, 19:18
ale po czym stwierdziłeś, że już rysuje, ile KM zrobiłeś ? ja bym się mu dał ułożyć

Harisonl
03-05-2014, 19:24
Zrobiłem jakieś 30 km. Hamowałem lekko z dużym wyprzedzeniem. Skąd takie spostrzeżenie zerknąłem na tarcze i tak jakby widać lekką kreskę w połowie jedna część jest lekko jaśniejsza od drugiej. Może przesadzam sam nie wiem ale od tego jest forum by zapytać :)