Zobacz pełną wersję : [Focus 2008-2011] Montaż halogenów
Postanowiłem zamontować w swoim Focusie przednie światła przeciwmgielne. Przeczytałem kilka wątków na ten temat i pierwszą rzecz jaką chciałbym sprawdzić to czy mam odpowiednią instalację. Odkręciłem lampy i pod nimi znalazłem jakieś kostki elektryczne, które były zaizolowane i przymocowane do peszla z wiązką elektryczną. Czy są to kostki przeznaczone do montażu halogenów?
http://img251.imagevenue.com/loc499/th_23535_DSC_0050s_122_499lo.jpg (http://img251.imagevenue.com/img.php?image=23535_DSC_0050s_122_499lo.jpg)http://img139.imagevenue.com/loc527/th_23536_DSC_0051s_122_527lo.jpg (http://img139.imagevenue.com/img.php?image=23536_DSC_0051s_122_527lo.jpg)
Tak, to wtyczka na żarówkę H8 do halogenów ;)
No to jest już jedna dobra nowina:) Mam jeszcze pytanie odnośnie przełącznika świateł. W tej chwili mam standardowy przełącznik z regulacją wysokości lamp, który działa tak, że po przekręceniu kluczyka jak przełącznik jest w pozycji 0 to światła mijania automatycznie mi się zaświecają. Rozumiem, że powinienem kupić przełącznik taki jak mam (czyli z reg. reflektorów), który dodatkowo posiada obsługę halogenów. Czy po zmianie przełącznika nie stracę funkcji automatycznych świateł dziennych? Czy potrzebuję w tym wypadku kupić jakąś specjalną wersję przełącznika?
Nic nie stracisz, musisz tylko kupić wersję z polifta z czerwonym podświetleniem,
dodatkowo poszukałbym takiego z regulacją jasności podświetlenia zegarów.
http://i58.tinypic.com/2dl273d.jpg
Poszukaj sobie takiego jak po prawej stronie, będziesz mógł ściemniać oświetlenie wnętrza.
Nie kupuj takiego z funkcją AUTO jak po lewej, z takim halogeny mi nie działały. Może był uszkodzony, albo nie działa poprawnie w aucie bez czujnika zmierzchu.
Jaki P/N ma ten przełącznik po prawej w wersji z czerwonym podświetleniem (wersja po FL)?
7M5T 13A024 LA Możesz też szukać od Kugi, pasuje i każdy ma czerwone podświetlenie.
7M5T 13A024 LA Możesz też szukać od Kugi, pasuje i każdy ma czerwone podświetlenie.
Przeszukałem internet i numer 7M5T-13A024-LA ma przełącznik z reg. wysokości lamp oraz obsługą halogenów, ale jest bez regulacji podświetlenia. Ten przełącznik, o którym wspominałeś (na zdjęciu po prawej) to chyba 7M5T-13A024-AA.
Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie samych lamp. O ile się nie myle to halogeny w Focusach po FL (te oryginalne) są produkcji Valeo. Widziałem, że w sprzedaży są dostępne halogeny produkcji Valeo, ale bez naklejki Forda. Czy są to dokładnie te same halogeny co Ford sprzedaje jako swoje prawie 3 razy drożej?
kubaw20055 04-05-2014, 09:27 To dokładnie te same lampy ;) A tutaj jest włącznik z Kugi: http://allegro.pl/ford-kuga-przelacznik-wlacznik-swiatel-i4133439676.html
arielzet 04-05-2014, 11:54 Witaj, ja właśnie jestem świeżo po montażu halogenów do polifta. A przełącznik jaki wrzuciłem to ten co po lewej z funkcja AUTO mimo że nie mam czujnika zmierzchu i działa w następujący sposób ze jak mam przelaczony na AUTO to światła działają jak w starym czyli załączaja sie dzienne na 70% mocy i startują po przekreceniu kluczyka. Generalnie różnica taka ze w starym było tak na pozycji 0. Jesli przelacze na światła mijania to świeca moca 100%. Z tym że tak jak kiedyś Tedi wspominał na AUTO nie zalaczysz halogenów.
==============
Wysłane z iPhone'a
arielzet 04-05-2014, 11:58 Tak wogole to wątek "Wymiana PRZEŁĄCZNIKA SWIATEL" będzie Ci bardzo pomocny
==============
Wysłane z iPhone'a
Przeszukałem internet i numer 7M5T-13A024-LA ma przełącznik z reg. wysokości lamp oraz obsługą halogenów, ale jest bez regulacji podświetlenia. Ten przełącznik, o którym wspominałeś (na zdjęciu po prawej) to chyba 7M5T-13A024-AA.
Tak, masz rację, w sumie ważny jest tylko początek określający kolor podświetlania, to czy ma regulację czy nie widać bez numeru :P
Widzę, że chcesz brać halogeny Valeo, oryginał więc będzie ok. Powiem jeszcze, że ja mam zamienniki Depo (wyrwałem 2 szt za 60 zł) i jestem pozytywnie zaskoczony jakością. Dobre wykonanie, nie parują, ładnie świecą...w Mondeo mk2 zawsze chlupała w nim woda ;)
Powodzenia w montażu.
Jestem już po montażu halogenów:) Dziękuję wszystkim za pomoc. Jakby ktoś kiedyś szukał to w Focusach po FL halogeny mocowane są do zderzaka za pomocą 4 wkrętów (po 2 na każdą stronę). Ja kupiłem oryginalne kostki i wkręty do halogenów (kody FINIS: 1349712 oraz 6659902). Niestety nie mogłem znaleźć używanych na szrocie, więc kupiłem nowe w ASO (koszt ok. 30zł za komplet).
paprykro 30-06-2014, 15:36 W innym wątku dotyczącym montażu halogenów w focusie mk2 przed liftem piszą, że często brakuje przekaźnika "R24" i trzeba go dołożyć. Czy w twoim MK2FL wszystko zaskoczyło od razu czy musiałeś dokładać np: wspomniany przekaźnik?
arielzet 30-06-2014, 16:40 W innym wątku dotyczącym montażu halogenów w focusie mk2 przed liftem piszą, że często brakuje przekaźnika "R24" i trzeba go dołożyć. Czy w twoim MK2FL wszystko zaskoczyło od razu czy musiałeś dokładać np: wspomniany przekaźnik?
Ja nie musiałem nic dokładać. Instalacja w moim FL focusie była pociągnięta. Należało tylko podmienić przelacznik swiatel aby można było włączyć halogeny. Nic poza tym nie trzeba aktywować. Żadnego przekaźnika nie dokładałem
==============
Wysłane z iPhone'a
paprykro 30-06-2014, 17:56 Dzięki za odpowiedź, ja już też mam wszystko skompletowane, instalacja jest pociągnięta fabrycznie, jedynie przełącznik z opcją przednich halogenów mam z przedlifta, jeśli zadziała to spróbuje zmienić mu podświetlenie, a jak nie to poszukam następnego :027:
A powiedzcie jak ma się przełącznik z funkcją AUTO, ten po lewej, to czy na 0 zapalają się z automatu światła mijania (z pozycyjnymi), czy po prostu nic się nie zapala? Jak to wygląda?
2 pytanie, jak demontuje się zaślepki na zderzakach, pod halogeny? One są na jakieś zaciski? Trzeba gdzieś podważyć? Ktoś może mi bliżej sprecyzować jak się je demontuje.
Również miło by było jak by ktoś powiedział jak, bez szkód dla przełącznika go zdemontować?
No i ostatnie pytanie, jakie halogeny wybrać? Mniemam iż dobrze by było z oryginalnymi wtyczkami pod halogeny.
Bump: Aha i jeszcze jedno pytanie, halogeny, czy światła do jazdy dziennej (Ledy). Zastanawiam się czy nie lepiej jednak w Ledy zainwestować, aby trochę odciążyć aku. Ale z drugiej strony bez czujnika zmierzchu, to trochę się te Ledy mijają z celem. Bo trzeba by było pamiętać o ich załączaniu. Na domiar złego nie mam wiązki w podsufitce do montażu czujnika zmierzchu/deszczu. Więc generalnie jedno jest od drugiego uzależnione.
A przełącznik bym brał tak czy siak AUTO, na zaś jak by się montowało w przyszłości czujnik zmierzchu. A skoro działa tak jak pisze arielzet, czyli światła skandynawskie. To można kupić przełącznik i jeździć na AUTO cały czas. Nawet bez montażu halogenów. Tylko jak wyżej wspomniałem, czy na 0 jest zupełnie ciemno?
arielzet 01-07-2014, 05:15 Siema,
Leo było pisane wszystko w wątku "wymiana przełącznika swiatel" ale w drodze wyjątku:
1. Na 0 nic sie nie zapala. Na AUTO zapalaja sie wspomniane mijania 70% mocy bez postoju i tablicy (tak cały czas mam przelaczone) chyba ze jade juz o zmierzchu to cyk jedno w lewo na ikonkę mijania i wtedy 100% mocy z postojowymi tył i przód oraz tablica. Należy pamiętać ze na AUTO nie włączysz halogenów bo budowa przełącznika na to nie pozwala co jest zrozumiałe
2. Po zdjęciu swiatel całych kloszy masz dostęp do zaślepek od tylu i tam są takie zaczepy które należy lekko podważyć i wypchnąć atrapy na zewnątrz zderzaka
http://img.tapatalk.com/d/14/07/01/sa9u4y2a.jpg
3. Przelacznik demontujesz rozbierajac półkę pod kierownica (2 śrubki) i boczek deski (trzyma sie tylko dzięki tej półce i uszczele drzwi i wtedy masz dostęp do przełącznika. On ma takie skrzydełka ze jak je scisniesz to sie odblokuje i można go spokojnie bez żadnych narzędzi wypchnąć z deski. Potem tylko odpisać wtyczkę i wsadzić nowy. No i nie trzeba nic juz robić tylko sprawdzić czy działa prawidłowo przełączanie.
http://img.tapatalk.com/d/14/07/01/aquga4es.jpg
==============
Wysłane z iPhone'a
Dzięki, jasne, ale ja już się gubię w tych wątkach i nie wiem co gdzie było. Brakuje poradników, które by po prostu rozwiały wszelkie wątpliwości. Dzięki jeszcze raz za informacje.
Ale wracając do AUTO, to rozumie z tego co mówisz, że nie ma pozycji w której zapalają się światła mijania 70% wraz z tablicą z tyłu w sposób automatyczny. Tak jak to jest na przełączniku bez AUTO.
Inaczej mówiąc, musisz pamiętać o przełączeniu w lewo, po zmierzchu. Generalnie nie jest to według mnie idealne rozwiązanie :(
Harisonl 01-07-2014, 13:47 Jeżeli masz czujnik zmierzchu w okolicach lusterka wstecznego to ustawiasz auto i zapominasz o wszystkim. Gdy się ściemni światła automatycznie przełączają się z 70% mocy na 100%.
No właśnie, ja go nie mam. A to się trochę zazębia ze sobą lawinowo. Bo chcąc dorzucić halogeny muszę dorzucić przełącznik, wymieniając przełącznik, muszę dorzucić czujnik. zmierzchu, czujnik zmierzchu wymaga sporo kombinowania z klejeniem itp. A ja nie mam jeszcze wiązki poprowadzonej do czujnika zmierzchu. I od nitki do kłębka robi się sporo zachodu z tym.
Owszem można zmienić sam przełącznik, ale denerwowało by mnie ciągłe przełączanie. Tryb automatyczny jest spoko, ale z czujnikiem.
Choć najbardziej brakuje mi możliwości po prostu nie uruchamiania żadnych świateł. Czyli tak jak to jest z przełącznikiem z AUTO, na pozycji 0.
Choć najbardziej brakuje mi możliwości po prostu nie uruchamiania żadnych świateł. Czyli tak jak to jest z przełącznikiem z AUTO, na pozycji 0.
Leo to są światła dzienne, dołożyłem, bo ciągle zapominałem włączyć. Włącznik świateł mam najprostszy, GEM DC. W GEM-ie trzeba dołożyć F110, F113, F135, R15, połączyć w złączce C96 pin1 z pinem26. Jeśli chcesz świecenia 70% musi to być 5,5metra kabla przekrój 0,75mm (ja to wcinąłem pod tapicerkę nóg pasażera, normalnie ten kabel "oporowy" jest ukryty we wiązce). Jak nie chcesz zmniejszenia emisji światła, wystarczy to połączyć krótkim kablem. U mnie brakowało jaszcze połączenia między C102 pin15 w GEM-e, a C1 pin 15 w wyłączniku świateł. Efektem tego był brak świateł pozycyjnych. Moja opcja była najbardziej wybrakowana, inni dokładali tylko bezpieczniki i zadziałało. Wszystkiego dowiedziałem się tu: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=108550
RAFALR30 06-02-2015, 15:10 Witam
Odświeżę temat. Zakupiłem halogeny i muszę wymienić przełącznik świateł.
Nadmienię, że nie potrzebuję funkcji AUTO bo nie mam czujnika zmierzchu, ale mam na przełączniku świateł pokrętło regulacji położenia reflektorów choć moje reflektory takiej funkcji nie mają.
Pytanie: który wzór przełącznika zakupić?
Pejotwroc 07-02-2015, 19:46 Najlepiej 1 bo wtedy będziesz miał regulację podświetlenia zegarów co w nocy bardzo się przydaje.
Chociaż jak nie masz regulacji świateł to może być też 2. Co to za światła które nie potrzebują regulacji? Masz ksenony?
Nie może mieć 2 ponieważ ma kombi.
Pejotwroc 08-02-2015, 10:08 ale mam na przełączniku świateł pokrętło regulacji położenia reflektorów choć moje reflektory takiej funkcji nie mają.
Więc sam nie wiem jak rozumieć to zdanie:D
RAFALR30 09-02-2015, 08:40 Więc sam nie wiem jak rozumieć to zdanie:D
Mam pokrętło regulacji położenia reflektorów ale dokonując nim regulacji nie zauważyłem zmiany kąta (w pionie) świecenia moich reflektorów.
Rozumiem, że reflektory w moim Fokusie powinny być wyposażone w silnik regulacji położenia? Muszę to sprawdzić.
Radek1887 09-02-2015, 22:18 RAFALAR30 w moim Focusie tez tak było nawet ręczna regulacja śrubami nic nie dawała. okazało się ze mam wyhaczone uchwyty od regulacji w środku w lampach.
iras76 a czemu w kombi nie można mieć drugiego wzoru?
RAFALR30 16-02-2015, 11:02 RAFALAR30 w moim Focusie tez tak było nawet ręczna regulacja śrubami nic nie dawała. okazało się ze mam wyhaczone uchwyty od regulacji w środku w lampach.
iras76 a czemu w kombi nie można mieć drugiego wzoru?
Z regulacją wszystko u mnie OK - po prostu spodziewałem się zbyt szybkiej zamiany przy przesuwaniu pokrętła w górę i w dół.
Chwila cierpliwości i zauważam zmianę położenia reflektorów. Teraz już wiem dlaczego kiedyś jadący z przeciwka mrugali mi światłami - jechałem nieobciążonym samochodem a pokrętełko było ustawione w pozycji na 4.
W takim przypadku nie powinieneś nikogo oślepiać, w pozycji 4 światła są ustawione w najniższej pozycji.
RAFALR30 20-02-2015, 14:12 Może banalne pytania zadam, ale będę montował halogeny:
- po czym rozpoznać czy dany halogen to lewy lub prawy
- czy wtyczka do żarówki H11 ma być podpięta od góry czy od dołu
RAFALR30 17-03-2015, 19:06 Puk, puk zagląda tu ktoś?
Ponawiam moje pytanie, dotyczące montażu halogenów.Czy wtyczka do żarówki H11 halogenu ma być podpięta od góry czy od dołu. Może ktoś z kolegów czy koleżanek dysponuje zdjęciem z montażu halogenu.
RAFALR30 18-03-2015, 10:46 Kolega Mayak wskazał stronę na której znalazłem odpowiedź.
http://ffclub.ru/topic/34519/jump_4680/#comments
Podsumowując - wtyczka do gniazda halogenu podłączona jest od dołu.
Domontowałem u siebie halogeny.
Wiązka była gotowa. Wtyczki najlepiej poszukać po zdemontowaniu reflektora (jedna śróbka i od wewnętrznej strony zatrzask [trzeba nacisnąć]), reflektor pociągnąć do siebie i potem wytargać go. :)
Wtyczek może być kilka nie podpietych, większa i mniejsza niż ta do halogenu.
Halogeny zakupiłem Valeo, jak sie okazało od Renault. Przy używanych ważne aby miały 4 zaczepy, dużo jest wystawionych na allegro połamanych.
Przełącznik mam bez auto chyba od Kugi.
Halogeny przymocowałem blaszkami zakupionymi w sklepie motoryzacyjnym (uniwersalne) oraz blachowkrętami nierdzewnymi 4,8x13 z Castoramy.
Witam, Czy ktoś próbował podłączyć przeciwmgielne pod standardowy przełącznik? Wiem, że to nie jest podejście profesjonalne, ale np. po montażu przeciwmgielnych z przodu chcemy, żeby załączały się one w położeniu przeciwmgielne tył na przełączniku, czyli świeci nam tył +przód jednocześnie. Przerabiał to ktoś?
Do wszystkich świateł przeciwmgielnych jest jeden bezpiecznik 116? ( http://www.autogenius.info/ford-focus-eu-c307-2007-bezpieczniki-wersja-europejska/ )
Grzegorz MX 12-07-2016, 18:23 Witam, Czy ktoś próbował podłączyć przeciwmgielne pod standardowy przełącznik? Wiem, że to nie jest podejście profesjonalne, ale np. po montażu przeciwmgielnych z przodu chcemy, żeby załączały się one w położeniu przeciwmgielne tył na przełączniku, czyli świeci nam tył +przód jednocześnie. Przerabiał to ktoś?
Do wszystkich świateł przeciwmgielnych jest jeden bezpiecznik 116? ( http://www.autogenius.info/ford-focus-eu-c307-2007-bezpieczniki-wersja-europejska/ )
odpadnie na badaniu technicznym.
powinno być: przeciwmgielny tył, lub razem.
Bump: Domontowałem u siebie halogeny.
Wiązka była gotowa. Wtyczki najlepiej poszukać po zdemontowaniu reflektora (jedna śróbka i od wewnętrznej strony zatrzask [trzeba nacisnąć]), reflektor pociągnąć do siebie i potem wytargać go. :)
Wtyczek może być kilka nie podpietych, większa i mniejsza niż ta do halogenu.
Przełącznik mam bez auto chyba od Kugi.
U mnie przełącznik jest bez auto a i tak nie daje napięcia na wtyczkach (po odkryciu ich spod wiązek) do lamp przednich.
Czegoś brakuje?
odpadnie na badaniu technicznym.
Dziwne. Czemu w takim razie w MK3 masz albo osobne przyciski do przeciwmgielnych przód lub tył które można włączyć niezależnie od siebie?
Nie powinno być jak napisałeś.
A jest:
przełącznik poz. I (wyciagnięcie) - światła przeciwmg. przód;
przełącznik poz. II (pełne wyciągniecie) - światła przeciwmg. przód + tył.
Jest to wyłącznik obrotowy zintegrowany i nie da się włączyć tylnych przeciwmgielnych bez włączenia przodu.
Mam pytanie czy ktoś z was zakładał halogeny? Posiadam Forda Focusa Mk2, 2010 rok, i z przodu mam tylko założone te plastikowe zaślepki, a z tego co patrzyłem to te halogeny jakoś drogie nie są, a poprawiają wizualnie wygląd samochodu. Zastanawia mnie jednak jak to wyglada odnośnie podpięcia w srodku samochodzie, czy trzeba montować jakiś dodatkowy element który będzie odpowiadał za włączenie i wyłączenie tych swiatel.
marlon7676 12-11-2017, 13:59 [QUOTE=Ralf08;2885909]Mam pytanie czy ktoś z was zakładał halogeny?
W okolicy reflektorów pod spodem albo za powinny być lużne wiązki kabli z wtyczkami , jeśli takie posiadasz to właśnie są to kable do halogenów, trzeba jeszcze wymienić przełącznik świateł na taki z obsługą halogenów i gotowe :619:
A najlepiej zamontuj tam światła dzienne (żarówkowe), bo one się przydają codziennie, a przeciwmgłowe sporadycznie.
Ja założyłem, tylko wyłącznik wymieniłem na ten z załączaniem przeciwmgielnych z przodu. Po zamontowaniu halogenów i wymianie wyłącznika nie trzeba było podpinać się pod komputer. Wszystko ładnie zadziałało.
Witam, Pisze tutaj bo mam zamiar założyć sobie halogeny w moim Focusie. Aktualnie posiadam taką zaślepke:
https://zapodaj.net/220442ccbb8ac.jpg.html
zakupiłem zaślepki wraz ze swiatlami takie:
https://zapodaj.net/3497f7a9a1933.jpg.html
https://zapodaj.net/8c6f1908535f7.jpg.html
Kształem się chyba troszke różnia i mam pytanie czy na pewno będą pasować? Oprócz zaślepek i halogenów, wiem ze muszę zmienić włącznik swiatel a posiadam taki:
https://zapodaj.net/48830b5a260c1.jpg.html
Na jaki musze zmienić żeby dobrze wszystko mi chodziło? I co jeszcze musze dodatkowo kupic? Kołki? Jakieś zwykle czy muszą byc oryginalne z Forda? Prosze o porade.
Lukasz2525 14-02-2018, 20:13 Musisz odwrócić te plastiki do góry nogami i będą takie same :D
lukaszooo 14-02-2018, 21:36 Potrzebujesz jeszcze wiązki zderzaka której raczej nie masz.
No z tego co patrzyłem to wtyczke do halogenów to mam, czyli jeszcze potrzebuje tej wiązki, i jak wyglada proces instalacji tego wszystkiego?
lukaszooo 14-02-2018, 22:23 Skoro masz wtyczki do halogenow to jest wiazka. Montujesz a po montazu trzeba je uruchomic w Elmconfig
Absolutnie bez sensu jest dołożenie samych przeciwmgielnych. Jedynie dzienne mają sens.
Lukasz2525 14-02-2018, 22:56 Ty tak twierdzisz. Może on nie chce dziennych.
Jedyny pożytek z przeciwmgłowych jest taki, że nie trzeba włączać mijania w dzień podczas mgły (i tył jest wtedy oświetlony). Ale w nocy we mgle nie dają zupełnie nic.
lukaszooo 15-02-2018, 08:28 Kup nowe odlysniki, nowe drogie zarowki lub hidy i zobaczysz jak powinny dzialac przeciwmglowe.
Tak, szczególnie hidy:!:
P.S. Mają one 3 lata.
Masz już prawie wszystko.W poliftach wiązka zawsze jest.Potrzebujesz tylko włącznika świateł z opcją przednich halogenów z czerwonym podświetleniem(wszystkie zaczynające się numerem 7M... 8M... i od kugi mk1)W elemie nic się nie aktywuje.Montujesz poszczególne elementy podłączasz i śmiga.Jeśli chodzi o całą operacje to ma ona sens tylko estetyczny bo pomoc w oświetlaniu drogi w czasie mgły jest znikoma.Ja osobiście żałuję że nie założyłem DRL ale to tylko moje zdanie.
Ja to robie tylko w kwestiach estetycznych :) A ten wlacznik swiatel jest zly?
https://zapodaj.net/48830b5a260c1.jpg.html
ernest1381 15-02-2018, 16:31 Tak
Na 1 stronie jest zdjęcie jak powinien wyglądać
http://allegro.pl/7m5t13a024la-wlacznik-regulacja-swiatel-focus-mk2-i6139696984.html#thumb/1
Porównaj sobie ze swoim a zobaczysz różnicę.Oczywiście ten z pierwszej strony jest fajniejszy bo ma regulację oświetlenia
okej, ale jak kopiuje ten kod tego wlacznika: 7M5T 13A024 LA, to przeciez mi wyskakuje takie jak aktualnie mam, wiec musze miec z ta regulacja oświetlenia?
Porównaj ikonki.U Ciebie jednej jest za mało.Ta na dole pod pokrętłem.Nie sugeruj się całym numerem.Ważny jest tylko początek 7m lub 8m bo wtedy jest czerwone podświetlenie i ta dodatkowa ikonka.Pokrętło od ściemniania oświetlenia jest tylko dodatkową opcją bez niego też będzie włączać halogeny.
czyli wlacznik musze kupic nowy, a kolki trzeba jakies oryginalne Fordowskie?
http://allegro.pl/przelacznik-wlacznik-swiatel-kuga-mk1-7m5t13a024aa-i7109471879.html
ten wylacznik bedzie pasowal?
Tak ten jest ok.Ja użyłem kilku śrubek chyba m6 ale nie pamietam dokładnie.Spoko to nie jest trudne.Powodzenia
a na tym Torxie 'Fordowskim' zlapie to dobrze?
mam pytanie odnosnie tego podswietlania na tym pokretle? http://allegro.pl/przelacznik-wlacznik-swiatel-kuga-mk1-7m5t13a024aa-i7109471879.html#thumb/1 ten przelacznik bedzie prawidlowy i moge go smialo zamawiac pod instalacje halogenow? Bo widze ze 30 zl, a niektore widzialem to cena z 100 zl.
mam pytanie odnosnie tego podswietlania na tym pokretle?
Pod halogeny przednie będzie git. 7m5t wiec podświetlenie czerwone.
Jeśli gość podaje właściwy nr. czyli ten 7m... to podświetlenie jest w nim czerwone.To czy jest sprawny niestety nie sprawdzisz dopóki nie podłączysz.Cena faktycznie niska.Może trafi Ci się okazja :)
okej ale napisalem na Facebooku na grupie Focusa Mk2, i jedna z osob napisala ze lepiej kupowac bez regulacji jasnosci podswietlenia, skoro i tak ten przelacznik nie dziala. Wiec mnie to troche zmotalo :D
To pierwsze słyszę ja co prawda mam bez tej regulacji ale kolega montował i u niego śmiga.Może wypowie się ktoś kto montował taki.
a co on reguluje? Jasnosc swiatel zegara ?
Jasność wszystkich diodek podświetlających: cała deska, panel klimatyzacji plus drzwi, diodki lampki podsufitki itd.
Nawet gałka zmiany biegów - bo mam podświetlaną.
Grzegorz MX 22-02-2018, 11:09 za przedmówcą - tak potwierdzam dziala sciemnianie. czy jest konieczny? chyba nie.
lepszy komfort w nocy jak prowadzisz jest ciemno w trasie a tutaj zegary podswietlaja twarz - wtedy przydaje sie - nie meczy oczu.
jak masz kombi to tez uwazaj bo regulacja wysokosci chyba nie jest konieczna.
srubki sa dwie w oryginalnym zestawie na halogen czyli 4szt. Mozna czyms innym zlapac niekoniecznie fordowskim.
Mi najtrudniej zajęło założenie tych plastikowych czarnych oslonek halogenów - trzeba popatrzeć jak to działa aby nie połamać ząbków, a najlepiej w grzanym garażu nie na mrozie.
Witam, podpowie mi ktoś jakieś bedą najlepsze spinki i srubki do montazu halogenow? Bo plastikowych raczej nie bede dawal, lepiej metalowe;/ Obojetnie jakie beda czy musza byc jakies przeznaczone specjalnie na to?
Pozwolę sobie odświeżyć temat.
Panowie, czym zastąpić te spinki i śruby do halogenów? Nigdzie nie mogę znaleźć w normalnej cenie tych mocowań, w ASO i sklepach z częściami do forda krzyczą sobie niezłe sumy.
KwisatzHaderach 29-10-2019, 13:03 Pozwolę sobie odświeżyć temat.
Panowie, czym zastąpić te spinki i śruby do halogenów? Nigdzie nie mogę znaleźć w normalnej cenie tych mocowań, w ASO i sklepach z częściami do forda krzyczą sobie niezłe sumy.
Dla przyszłych pokoleń.
Spinki na allegro są po 3 złote. Potrzebujemy 4 szt. (po dwie na stronę).
Śruby kupiłem w budowlanym. 4 szt. blachowkręty 4.8/16. Koszt 30 groszy.
Witam posiadam focusa mk2 lift 2009 i chce założyć halogeny przod lecz nie ma wiazki lecz włożyłem przełącznik swiatel z funkcją halogenow I wlacza się kontrolka na liczniku ze dzialaja i teraz moje pytanie masa to wiadomo ale skąd pociągnąć zasilanie do halogenów ? Pozdrawiam
Czy zasilanie na halogeny można wpiac w kostkę wlacznika swiatel? Po włączeniu kontrolka na liczniku swieci ale wiazki brak i po włączeniu swiatel idzie zasilanie na kabelek bodajże niebiesko zielony
|