Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] 2.0 TDCI- uszkodzony czujnik położenia wału korbowego?
bodziotx 14-05-2014, 18:43 Witam
Przymierzam sie do kupna auta Focus Mk2 2.0TDCIw ktorym najprawdopodobniej uszkodził się czujnik polozenia wału korbowego.
Objawy przy drugiej jezdzie probnej (przy pierwszej czujnik dzialal chyba OK bo wszytsko grało jak trzeba) to:
- bardzo nierówna praca silnika
- szarpanie, przerywanie i telepanie całym silnikiem przy przyspieszaniu
- na wolnych obrotach juz jest cos nie tak,
- trudnosci z zapaleniem auta,
- praca jakby nie na wszystkich cylindrach.
Czy niesprawny czujnik Halla (ponoc tak nazywany) mógłby powodowac takie objawy?
Pytam gdyz tak mechanicy stwierdzili wlascicielowi auta i maja wymienic czujnik. Sprawdzili wtryski, turbine i wszystko bylo OK. W ASO forda zero bledow na kompie. Czy uszkodzony czujnik mzoe dawac takie objawy bez wywalania bledu na kompie?
Bede wdzieczny za odpowiedz
Nie spiesz się, poczekaj aż wymienią czujnik, sprawdż i wtedy kupuj. Co nagle to po diable.
Gdyby tylko czujnik, to pracował by silnik równo, bo komputer bierze wtedy namiary z czujnika wałka rozrządu. Musi być coś jeszcze na rzeczy.
u mnie w 1,6tdci (90km) przetarły się kable przed czujnikiem położenia wału i auto miało problem z odpaleniem i sporadycznie gasło. Po naprawie problemów brak :)
bodziotx 01-06-2014, 12:36 Zakupilem to autko.
Poprzedni wlasciciel wymienil (lub mu przeciscili - mechanicy twierdza ze wymienili ale jacy sa mechanicy wszyscy wiedza) ten czujnik i naprawde wszystko dziala extra. Dlatego sfinalizowalem transakcje.
Teraz mam tylko jedna sprawe odnosnie zapalania zimnego silnika ale to na innnym wątku.
Dziekuje za pomoc.
No to gratulacje, będziemy mieć kolejnego forumowicza z problemami, bo przy takim autku uporasz się z jednym problemem, zaraz pojawia się następny. Ale od tego jest forum aby rozwiązywać problemy z usterkami. A może nie będzie tak żle.
Nie spiesz się, poczekaj aż wymienią czujnik, sprawdż i wtedy kupuj. Co nagle to po diable.
Gdyby tylko czujnik, to pracował by silnik równo, bo komputer bierze wtedy namiary z czujnika wałka rozrządu. Musi być coś jeszcze na rzeczy.
To jak to jest w końcu ? Czujnik wałka rozrządu przejmuje funkcje czy nie ? U mnie był problem z wtyczką od czujnika położenia wału i auto szarpało i gasło. Jest podejrzenie, że walnięty jest też czujnik położenia wałka rozrządu bo podobno on powinien przejąć funkcję ... Może w 1.6 tdci jest inaczej ?
berthold61 30-09-2014, 16:52 mnie jak się uszkodził czujnik położenia wału to silnik zapalał ale twardo i nierówno chodził ,po podłączeniu interfejsa pokazał ten bład ,zamówiłem używkę wymieniłem skasowałem błąd i lata do dziś a było to około 2 lat temu, 2,0 tdci 136ps
dziubek57 01-10-2014, 13:39 witam
czy ktos moglby zamiescic zdjecie gdzie znajduje sie czujnik walu w focusie mk1 1.8 tdci 2002 r ???
To jak to jest w końcu ? Czujnik wałka rozrządu przejmuje funkcje czy nie ? U mnie był problem z wtyczką od czujnika położenia wału i auto szarpało i gasło. Jest podejrzenie, że walnięty jest też czujnik położenia wałka rozrządu bo podobno on powinien przejąć funkcję ... Może w 1.6 tdci jest inaczej ?
Salom, masz jakąś wiedzę na ten temat ?
Taką, że nie słyszałem jeszcze, aby dwa czujniki zepsuły się jednocześnie.
Tak jak 4 kół nie łapie się na raz.
U mnie można odłączyć wtyczkę od czujnika wału, i silnik pracuje, i odwrotnie też, od rozrządu wtyczke czujniak rozłączm, a wału połączona, silnik dziwnie ale pracuje. Po zgaszeniu musi troche pokręcić, ale zapala. Ale ja mam benzynowy, stara konstrukcja 8 zaworów SOHC.
U mnie nie zepsuł się czujnik tylko wtyczka. Wymiana wtyczki i wszystko chodzi dobrze ale sam nie wiem co z tym drugim czujnikiem .... Jak by go sprawdzić ... ???
W TDCi jeśli nie będzie synchronizacji pomiędzy tymi dwoma czujnikami silnik nie odpali. Większości aut usterka czujnika położenia wału korbowego powoduje unieruchomienie silnika.
berthold61 03-10-2014, 22:01 W TDCi jeśli nie będzie synchronizacji pomiędzy tymi dwoma czujnikami silnik nie odpali. Większości aut usterka czujnika położenia wału korbowego powoduje unieruchomienie silnika.
odpali odpali wierz mi bo miałem złamany czujnik wału kiepsko i twardo pracował ale pracował
miałem złamany czujnik wału
To odłącz go i spróbuj odpalić. Że był złamany ale był i odczytywał sygnał, ja mówię o takim, który w ogóle nie działa lub jest przerwa w obwodzie.
berthold61 04-10-2014, 12:10 To odłącz go i spróbuj odpalić. Że był złamany ale był i odczytywał sygnał, ja mówię o takim, który w ogóle nie działa lub jest przerwa w obwodzie.
nie dopisałem to zrobie to teraz .walłem w coś autem i wykrzywił się wahacz potem wyrwało półośkę z podpory następnie złamało czujnik położenia wału i urwało kable auto odpaliło twardo i niepewnie palił ale palił ,na podłączonym interfejsie pokazał błąd . po wymianie czujnika normalnie pali i jedzie do dziś ..czy to już jasne ?????
Cyganek145 17-05-2018, 12:48 Witam wiem że temat jest już stary ale chciałbym sie podzielić moim przypadkiem pali mi sie usterka ukladu silnika podłączem go do kompa i wyskakuje błąd uszkodzony czujnik polożenia wałka rozrządu... Autko jeździ normalnie nie szarpie, nie gaśnie ma moc przyspiesza normalnie zatem moje pytanie czy to tylko padł czujnik ?? FF mk2 1.6 Tdci pozdrawiam i bede wdzieczny jeżeli ktoś odpowie na moje pytanie i rozwieje moje watpliwości pozdrawiam
|