Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2000-2007] Zdarty grot klucza - brak zapasowego + brak możliwości dorobienia

Abback
14-05-2014, 19:24
Witam :) Mam mega problem i choć wyszukiwałem w szukajcie nic nie znalazłem więc sorry jeżeli podobny temat gdzieś tam istnieje :p

Problem mam z grotem kluczyka do mojego mondziaka, który jest już tak zdarty, że według dwóch "dorabiaczy" kluczy nie ma możliwości dorobienia, bowiem nie zczyta się z grotu jakiś tam numerków jak i w ogóle nie da się nic z tym zrobić. Problem dość poważny, bowiem nie posiadam drugiego kluczyka, brak dokumentacji do tych kluczyków z numerem (przywieszka z nabitymi numerami) i stąd moja prośba o poradę co mam zrobić, by taki kluczyk sobie dorobić bez wymiany zamków i stacyjki :)

Dodam tylko, że kluczykiem tym normalnie bez zacięć otwieram drzwi oraz odpalam samochód i gość w dorabianiach kluczy dziwił się jak to możliwe, bo grot jest pawie gładki :D

Słyszałem, że jest możliwość dorobienia kluczyka wyjmując zamek kierowcy z drzwi i zanosząc do zakładu z dorabianiem kluczy lecz pytałem się i o to u tego pana i powiedział, że nie ma takiej możliwości więc już sam nie wiem :(

Druga opcja jaka przyszła mi do głowy to udanie się do ASO i poproszenie o udostępnienie takowego numeru, by można sobie dorobić klucz lecz czy w ogóle taka opcja istnieje nie mam pojęcia.

Wszelkie porady będą mi bardzo pomocne, bo jednak zależy mi na drugim kluczyku (samym grocie), by żona mogła mieć do otwierania auta.

Drugorzędową sprawą jest zamek bagażnika, gdzie nawet kluczyka włożyć nie mogę (prawdopodobnie zepsuty) i tutaj pytanie - czy mogę wymienić sam wkład kupiony na Allegro z kluczykiem i po prostu wymienić czy tam cały mechanizm zamka jest ze sobą połączony z centralnym otwieraniem z pilota - chciałbym mieć możliwość otwarcia bagażnika kluczykiem (grotem). :)

Dziękuję z góry za wyrozumiałość i każdą pomoc w tym temacie :)

petrus1
14-05-2014, 19:30
Słyszałem, że jest możliwość dorobienia kluczyka wyjmując zamek kierowcy z drzwi i zanosząc do zakładu z dorabianiem kluczy
Tak to dokładnie działa. SPECJALISTA demontując bębenek zamka widzi blaszki z krzywkami i na ich podstawie wie jaka jest kolejność i głębokość nacięć. Na tych blaszkach również nabijane są numery. Kupując zamek klapy z innym "kodem" blaszek można go zaadaptować do twojego kluczyka. Może być potrzebna jedna - dwie blaszki dodatkowe na podmianę.

Keram-1
14-05-2014, 20:29
Witam
ABBACK - miałem ten sam problem , groty w naszych kluczykach są wykonane z materiału który się bardziej ściera (na okrągło) ale do rzeczy.
W moim mieście jet kilku magików od zamków lecz tylko jeden mi pomógł , po wstępnej rozmowie umówiliśmy się na drugi dzień (zdemontowałem osłony plastikowe ) włożył stary kluczyk wcisnął miejsce zatrzasku bębenka i miał go w ręku .Po 20 minutach wręczył mi dorobiony kluczyk wraz z kodem .Opisałem ci mój przypadek lecz to zależy od osoby która go dorabiała.Innym się nie chce bo chcą zaprogramować ci nowy kluczyk ze stacyjką w kwocie powyżej 500 zł.
Petrus 1 dobrze podpowiada tak można zrobić nawet samemu przekładając blaszki zrobić taki sam bębenek zamka.
ASO ci nie pomoże tylko nowe zamki
klapa bagażnika do zrobienia we własnym zakresie
Zmień zakład dorabiania kluczy i poszukaj lepszego fachowca.

mondeo70235
14-05-2014, 21:06
Poszukaj dobry zakład dorabiający klucze zanieś mu zamek to dorobi ci do zamka i zamek bagażnika też uruchomi

Maniak
14-05-2014, 23:05
Umiesz odczytać kod? http://i.ebayimg.com/t/NEW-FORD-TIBBE-KEY-FOR-REMOTE-WITH-FREE-CUTTING-TO-CODE-TRANSIT-MONDEO-KA-FOCUS-/00/s/MTY5WDMyMQ==/z/v5sAAMXQeW5TXjZN/$_1.JPG Jeśli naprawdę się nie da odczytać to powinno im wystarczyć jakbyś zaniósł wkładkę z drzwi.

Abback
15-05-2014, 06:08
Dzięki wielkie za odpowiedź ^_^ U żadnego specjalisty nie byłem tylko w budkach co klucze dorabiają (przy marketach), bo nie wiedziałem, że trzeba szukać jakiegoś porządnego magika, by mi dorobił :p

Keram-1 zrobię tak jak piszesz - podzwonię do kluczników i ewentualnie się umówię na jakiś dzień, a wcześniej zdejmę plastiki tylko powiedź mi ile Cię to kosztowało, bo chciałbym mieć porównanie lub też, by mnie w bambuko nie zrobili i nie wiadomo ile policzyli :p

Maniak nie odczytam kodu, bo już próbowałem pod mikroskopem nawet wydedukować - jedną cyfrę może bym trafił :D

Bump: Kupując zamek klapy z innym "kodem" blaszek można go zaadaptować do twojego kluczyka. Może być potrzebna jedna - dwie blaszki dodatkowe na podmianę.

Dobrze wiedzieć :D Porozglądam się za jakimiś używkami :p

Keram-1
15-05-2014, 19:10
Witam już nie pamiętam ale chyba 120 zł, ale ceny się zmieniają pamiętaj że potrzebujesz nowe groty a nie kluczyki z alarmem a zamek do klapy bagażnika możesz kupić każdy fordowski chodzi o blaszki z bębenka w zamku nawet niedziałający ze szrotu może być z tylnych bocznych itd. i nieważne z jakiego modelu przykładowy link do podglądu blaszek wkładki http://www.ford-esklep.pl/pl/c/Mondeo-Mk3-2000-2007/40/1/default/1/searchquery/wk%C5%82adka

focususer
14-01-2017, 11:08
Witam. Nie mogę otworzyć bagażnika. Chyba nikt nie używał wcześniej zamka w klapie i nie da się włożyc kluczyka do środka. Próbować to jakoś rozruszać? Wersja sedan...nie dzielone fotele. Od wewnątrz jest jakiś sposób na dostanie się do bagażnika? Czy da się zdemontować siedzenia bez dostępu do bagażnika?

DanielAFC
22-02-2018, 17:17
Witam. Mam problem z zamkiem w fordzie mondeo mk3. Chodzi o to, że nie mogę włożyć kluczyka do zamka bo jest w nim jakaś "blokada". W przypadku awarii pilota nie będę w stanie dostać się do auta (chyba, że przez bagażnik). Nie mam pojęcia o co chodzi...
W załączniku zdjęcie zamka i całego problemu.

peteypee
22-02-2018, 20:14
Masz plaski grot?