Zobacz pełną wersję : [C-MAX 2003-2007] Pojawienie się błędu p1632 oraz zapalenie kontrolki ładowania
Witam, zostałem posiadaczem c-maxa i niedługo potem pojawił problem. Gdy zapalam auto jest wszystko ok. Gasną wszystkie kontrolki i jest dobrze, po ok 30 sek, 1 min zaświeca sie kontrolka ładowania. Gdy sprawdziłem napięcie na aku na początku mam 14,3 V a potem jak sie świeci kontrolka to mam 13,5V. Komputer wywala mi błąd p1632. Jest to coś o uszkodzeniu obwodu inteligentnego czujnika alternatora czy jakoś tak. Prosze o pomoc bo jeździć jeżdżę ale nie wiem jak długo jeszcze. czy to alternator czy może regulator napięcia ?.
Czy nikt nie spotkał sie z tym błędem ?
Panowie, jak to jest z regulacją napięcia w naszych fordach ? Podobno steruje nim komputer. Ja mam tak że jak jade i zaświeci sie kontrolka to napiecie na aku mam 13,5 V ale dgy wyciągne wtyczne z trzema drutkami alternatora to napiecie podskoczy do 13,8 V czy wniosek, że cos z zewnątrz steruje nim. I to by pasowało do błedu jaki mi sie pojawia w komputerze. Teraz pytanie co ? i gdzie tego szukać.
mick1973 29-05-2014, 19:56 Czy nikt nie spotkał sie z tym błędem ?
Nie bądź leń, poszukaj trochę na forum jest dość sporo o tym. Prawdopodobnie wiązka między PCM a alternatorem niedomaga i wywala błąd lub sam regulator napięcia choć po objawach i Twoich pomiarach wnioskuję że wiązka
Też teraz po oględzinach dochodze do tego. Teraz pytanie skad ta wiązka wychodzi ?Chcąc ją sprawdzić muszę wiedzieć z skąd się zaczyna.
mick1973 30-05-2014, 06:17 Wiązki siadają przy tej wtyczce przy altku .Schematy były ostatnio na forum w nich znajdziesz przebieg przewodów poza tym dość wyraźnie napisałem wiązka między PCM a alternatorem
. Dwa przewody masz do sterowania od PCM a jeden od wzbudzenia prosto od bezpieczniów. Wzbudzenie masz więc dużo szukania Ci nie zostało.
Kolego nie chce byc upierdliwy ale znalazłem schemat jakiś na forum, jest w bardzo kiepskiej jakości żeby cos z niego wywnioskować. Nie zadawał bym pytania jeżeli bym umiał to znaleść to co mnie interesuje, wiec jeżeli ktoś wie skad te kable idą to prosił bym o pomoc a nie o filozofowanie.
Forum jest chyba po to żeby dowiedzieć sie konkretnych rzeczy o problemie a nie pisanie żeby sobie poszukać bo gdzieś to jest napisane. Pewnie gdzieś w sieci jest ale nie zawsze idzie to znaleść w zalewie takich pomocnych komentarzy.
mick1973 30-05-2014, 17:13 Z takim podejściem to udaj się do elektromechanika i zapłać 200 PLN za usługę. Jaśniej nie potrafię tego opisać a gdy ja miałem te same objawy to nikt na forum tego też nie potrafił zdiagnozować.Nie jest moją winą że linki wygasły albo szukajka kiepsko działa. Schematy mogę dać na email.
damiasek 30-05-2014, 18:33 Panowie, jak to jest z regulacją napięcia w naszych fordach ? Podobno steruje nim komputer. Ja mam tak że jak jade i zaświeci sie kontrolka to napiecie na aku mam 13,5 V ale dgy wyciągne wtyczne z trzema drutkami alternatora to napiecie podskoczy do 13,8 V czy wniosek, że cos z zewnątrz steruje nim. I to by pasowało do błedu jaki mi sie pojawia w komputerze. Teraz pytanie co ? i gdzie tego szukać.
Miałem podobną awarię foce II. Też napięcie spadało podczas zapalania kontrolki, jeździłem tak pół roku i w końcu w zimie zdecydowałem się na naprawę, bo nie dało się włączać grzania przedniej szyby. Wymieniony został moduł na alternatorze i wszystko wróciło do normy, kosztowało mnie to niecałe 300 zł.
Mialem taka sama awarie i w piatek udalem sie do elektryka. Awaria uszkodzona wiazka od kompa do alter. jeden kabelek byl uszkodzony, dlatego dobrze zbadaj te kabelki.
Dzieki za podpowiedzi. Będę szukał, jak coś znajde dam znać dla potomnych ;). A jeżeli mogę prosić o schematy to proszę na maila. Będę wdzięczny.
Bump: A czy ktos wie jakie napięcie powinno być na tych kabelkach ?. Jeden czerwony to napięcie z akumulator a dwa pozostałe ?
Panowie pomóżcie, jak wyciągne wtyczke to mam na jednym z tych kabelków ok 3,4 V a na drugim 11 V czy to dobrze ?
Regulator napięcia w alternatorze sterowny jest przez PCM sygnałem PWM (przebieg prostokątny o zmiennym wypełnieniu). Pomiar napięcia zwykłym woltomierzem daje napięcie "skuteczne" - proporcjonalne do wypełnienia sygnału. Tak więc ten pomiar 3,4V jest albo dobry albo zły... Popatrz oscyloskopem albo miernikiem wypełnienia sygnału PWM (są takie).
Dzieki zobaczymy jak znajdę miernik.
Teraz jak przyszly upały problem sam się rozwiązał. Błąd sie nie pojawia. Czyli ewidentnie było coś ze sterowaniem napięciem zależnym od temperatury chyba.
Kurde nie lubię blędów które same znikają.
Dopiero co kupiłem c max 1.6 tdci z 2003 i włączyła się kontrolka ładowania. Po zmierzeniu miernikiem pokazuje że alternator wogle nie ładuje. Błąd na komputerze wyskakuje P1632
Czy to wina alternatora czy może być coś innego.
Drugi błąd jaki mi wyskoczył to p0183 czujnik temperatury paliwa. Ale nie mogę go znaleźć ani gdzie kupić ani gdzie on jest zamocowani.
Ma ktoś może jakiś schemat albo zdjęcie gdzie się on znajduje.
Wie ktoś numer cześć tego czujnika?
Czy ktos wie gdzie znajduje się ten czujnik temperatury paliwa?
Tutaj masz temat (https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=305609)
problem w tym ze nie mogę nigdzie znaleźć żeby go kupić.
wie może ktoś jaki jest numer części?
Wymieniałem alternator i nic dalej nie ładuje 12.1v??
Co to moze być?
Sprawdzałeś jakie jest ładowanie bezpośrednio na alternatorze?
12.1v takie same jak na akumulatorze.
Alternator był regenerowany a nie nowy.
To sprawdź jeszcze bezpiecznik F31, jeżeli będzie ok to odłącz wtyczke od alternatora i zobacz jakie jest napięcie ładowania na alternatorze.
Bezpiecznik sprawdziłem nie wyglądał na spalony tylko trochę zaśniedziale styki po jego wymianie alternator zaczął ładować akumulator.
Gdybyś przeczytał temat od początku to nie musiał byś wymieniać alternatora, o bezpieczniku jest na pierwszej stronie.
Zastanów się nad wymianą lub czyszczeniem wszystkich bezpieczników.
|