Zobacz pełną wersję : [Focus USA] Przednie lampy USA, a polskie przepisy
pjetrucha 27-05-2014, 20:15 Witam,
Czy ktoś orientuje się czy lampy przednie na rynek USA będą zgodne z polskimi przepisami? Przede wszystkim czy w Polsce dopuszczone są klosze kierunków w kolorze pomarańczowym? I drugie pytanie czy ktoś wie czy one się czymś różnią od europejskiej wersji poza kolorem? Z tego co wiem, to w USA często kierunki mają podwójne diody, która świeci lekko przez cały czas, a podczas migania zapalają się w pełnej mocy, ale nie jestem pewien czy akurat w focusie. Wiem, że dioda pozycyjnych świateł jest żółta, ale to można wymienić.
Może ktoś z forumowiczów ma wiedze na ten temat.
http://img692.imageshack.us/img692/8343/img1329go.jpg
PS. Z ciekawości miał ktoś do czynienia z tymi lampami:
http://i01.i.aliimg.com/img/pb/167/493/839/839493167_816.jpg
Chińczyki, ale na zagranicznych forach ludzie sobie chwalą, jednak boje się trochę o przystosowanie ich do świecenia asymetrycznego na ruch prawostronny.
pankrakus 27-05-2014, 20:22 [...]
Przede wszystkim czy w Polsce dopuszczone są klosze kierunków w kolorze pomarańczowym? [...].
Witam
Że co?
Czy są dozwolone pomarańczowe kierunkowskazy?
A niby w jakim kolorze są kierunkowskazy w Polsce i Europie?
Czy ty nie mylisz kierunkowskazów z pozycyjnymi?
2) Podstawowa różnica
- w USA - reflektory są Symetryczne
- w Europie - reflektory są Asymetryczne
Światła to podstawa => auto nie powinno przejśc badania
3) Przepisy to jedno, a rzeczywistość to drugie
Często widzę auta na polskich tablicach i z amerykańskimi reflektorami => np.tylne kierunki mrugają na czerwone
pozdrawiam
pankrakus
pjetrucha 27-05-2014, 20:49 1. Nie mylę :) Mówię o kolorze kierunkowskazów gdy się nie świecą. Oczywiście wiem, że gdy są włączone to są pomarańczowe. Ale gdy są wyłączone są jasne. Te co wkleiłem są pomarańczowe nawet gdy są wyłączone. I czy jest to kwestia widzi-mi-się centrali europejskiej forda, czy jest to narzucone jakimiś przepisami? Wiem, że światło kierunkowskazu musi być pomarańczowe. Ale nie wiem nic na temat koloru klosza tegoż.
2. Właśnie o to mi chodziło, czyli tej asymetryczności nie można ustawić/wykalibrować? Przepraszam za może laickie pytanie, ale w kwestii świateł nie mam dużej wiedzy.
3. Wiem, że jak się posmaruje to można wszystko, ale ja wole być w zgodzie z przepisami, stąd moje pytania :)
1. Nie mylę :) Mówię o kolorze kierunkowskazów gdy się nie świecą. Oczywiście wiem, że gdy są włączone to są pomarańczowe. Ale gdy są wyłączone są jasne. Te co wkleiłem są pomarańczowe nawet gdy są wyłączone. I czy jest to kwestia widzi-mi-się centrali europejskiej forda, czy jest to narzucone jakimiś przepisami? Wiem, że światło kierunkowskazu musi być pomarańczowe. Ale nie wiem nic na temat koloru klosza tegoż.
Jeszcze niedawno większość samochodów miała żółte klosze kierunkowskazów i zwykłe, białe żarówki za nimi.
pjetrucha 28-05-2014, 07:07 Tylko pytanie czy jest to trend czy zmieniły się jakieś przepisy :)
Forfiter2012 28-05-2014, 07:39 To zależy od producenta ot co :) Finalnie mają świecić na żółto/pomarańczowo jak to osiągnie producent samochodu to chyba nie ma wielkiego znaczenia.
pjetrucha 28-05-2014, 07:50 A jak jest z ta asynchronicznoscia? Da się ją osiągnąć poprzez kalibracje odblysnika czy trzeba by je wymienić na inne?
Ps. Jeśli lampy maja homologację drogowa na Europę to jest równoznaczne z tym ze przejdą badania w Polsce czy to nie jest takie oczywiste?
bankarobert 28-05-2014, 08:26 "...czy w Polsce dopuszczone są klosze kierunków w kolorze pomarańczowym?..." nie ma znaczenia czy pomarańczowy czy biały, ważne że jak się włączy kierunkowskaz to ma świecić na pomarańczowo np biały klosz + pomarańczowa żarówka
nie wiem czy zauważyłeś ale europejskie światła są tak skonstruowane że oświetlają też prawe pobocze i na tym polega asymetria. Z tego co pamiętam to lampa od kierowcy "doświetla" prawe pobocze. Nie wiem jak reszta osób, ale ja nie spotkałem się z możliwością ustawienia świateł lewo-prawo w fordach. W usa można można nie mieć klamki, a otwierać drzwi z pilota.
Samochód masz max niecałe 6 m-cy a już kombinujesz. Nie kombinuj, bo przekombinujesz
pankrakus 28-05-2014, 09:21 Witam
Światła asymetryczne
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awiat%C5%82a_mijania
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/48/Low_beam_light_pattern_for_right-hand_traffic.svg/350px-Low_beam_light_pattern_for_right-hand_traffic.svg.png
2) Odnośnie pomarańczowych kierunków
a) z pomarańczowym kloszem
http://img13.olx.pl/images_tablicapl/93567103_1_644x461_lampy-tylne-ford-mondeo-mk3-belchatow.jpg
b) biały klosz + pomarańczowe żarówki
http://img12.olx.pl/images_tablicapl/90380179_1_644x461_lampa-ford-mondeo-mk3-tyl-lewa-mkiii-tylna-2000-do-2007r-oryginal-gliwice.jpg
http://www.mondeo.com.pl/environment/cache/images/0_0_productGfx_530cd3f35b91bb8af339a86697124218.jp g
3) Jednak się dziwię pytaniu o kolor kierunków => wystarczy poszukać Prawa o Ruchu Drogowym => są opisane wymaganie odnośnie wszystkich lamp i nawet kontrolek (jaki mają mieć kolor i kiedy mają się zapalać)
Co za różnica:
- czy pomarańczowy klosz
- czy biały klosz + pomarańczowa żarówka
W autach z USA bywają inne problemy
- reflektory symetryczne
- brak tylnych przeciwmgielnych (w Europie obowiązkowe)
- tylne kierunki czerwone
- funkcje tylnej lampy w jednym, wspólnym kloszu = czerwone pozycyjne + czerwone stopy + czerwone kierunki
- zbyt małe miejsce na europejską tablicę rejestarcyjną
pozdrawiam
Zamiana reflektorów symetrycznych na asymetryczne czasem jest możliwa dzieki konstrukcji reflektora, ale nie wiem czy w Fordzie. Ford twierdzi, że 10% części jest inny na rynek USA.
Kierunkowskazy nie mogą być połączone z żadnym innym światłem, czy to pozycyjne, czy stop), czyli nie mogą się świecić ciemniej gdy nie działają. Musi to być całkowicie niezależne światło tylko w tym celu.
W autach na rynek USA często są pomarańczowe obrysówki z przodu, czerwone z tyłu, kiedyś diagności kazali odłączać, a teraz nie wiem.
kacper69 28-05-2014, 18:11 Zobacz, czy obudowy lamp mają naniesiony certyfikat .
Jak nie mają, to uczciwych badań nie przejdą.
pjetrucha 28-05-2014, 20:41 Nie kombinuj, bo przekombinujesz
:619:
wystarczy poszukać Prawa o Ruchu Drogowym
Może nie uwierzysz, ale szukałem cały dzień jakichkolwiek informacji mówiących o kolorze klosza kierunku przedniego i nie znalazłem nic, stąd mój wpis na forum :) W każdym razie dzięki za odpowiedzi. Co prawda wiedziałem na czym polega asymetryczność, nie wiem jedynie czy istnieje możliwość przekalibrowania symetrycznych na asymetryczne poprzez odpowiednie ustawienie lustra. Jednak na razie USA sobie odpuszczę.
Kierunkowskazy nie mogą być połączone z żadnym innym światłem, czy to pozycyjne, czy stop
Wszystko wskazuje na to, że akurat w focusie nie jest to połączone. Różnice jakie zauważyłem to kolor lampki pozycji (chociaż chyba nie wszystkie modele), kolor klosza kierunku, boczne odbłyski, symetryczność i nie jestem pewien czy amerykańce mają regulację wysokości. W każdym razie tak jak napisałem wyżej na razie daruje sobie import, dzięki :)
@kacper69 Dostałem od sprzedawcy homologację na te lampy z której wynika, że to E4 czyli Holandia. Jakby ktoś się odważył kupić to prosiłbym o podzielenie się wrażeniami :)
Dreambox 29-05-2014, 08:14 Tobie chyba nie chodziło o kolor kierunku jako samego kierunku ale o coś w stylu obrysówki jak miały np. stare volvo.
Nie wiem jak to jest dokładnie w przepisach ale np. mój landrover wersja europejska ma właśnie dwie żarówki w przednich kierunkach. Jedna w samym narożniku robi za "obrysówke" czyli świeci cały czas żarówką 5W a druga to normalny kierunke. Auto było na przeglądach i kontrole policji też były i nikt się nie czepiał. Lecz nie dopytywałem jak to jest w polskich przepisach.
Co do sposobu świecenia lamp to gdyby to była soczewka to jesteś w stanie przerobić przesłone na ruch europejski ale w tradycyjnym kloszu to raczej nie.
defrex13121 29-05-2014, 08:42 Wysłane z mojego ZTE V987 przy użyciu Tapatalka
piotrekxplod 30-05-2014, 18:58 Przecież europejskie lampy z czarnym wkładem są o wiele ładniejsze niż amerykańskie z pomarańczowymi dodatkami.
Chińskie zamienniki to też słaba opcja - mogą dawać mało światła, parować, pasek led to tylko postojówka, brak poziomowania i słaba jakość wykonania.
pjetrucha 30-05-2014, 23:08 No widzisz. A dla mnie europejskie są mega nudne. Nic się tam nie dzieje. I teraz będziemy się licytowac kto ma racje? O gustach się nie dyskutuje.
Rozumiem ze uzywales dokładnie tych Chińczyków o których napisałem i swoja wiedzę opierasz o własne doświadczenia? Bo jeśli nie to Twój post nic nie wnosi do tematu...
Najprostszy sposób - podjechać na stacje diagnostyczna i Ci sprawdzą :) Albo przejdziesz albo nie.
Ja po kupnie amerykańskiej wersji sprowadzonej niby z Holandii, dowiedziałem się, że światła tylne pozycyjne nie posiadają homologacji europejskiej, a mijania świecą zbyt wysoko (brak możliwości regulacji). A samochód oczywiście miał "prawdziwy" przegląd w Polsce :) Widać, że co stacja to inne podejście :)
Z amerykańskimi światłami nie przejdzie przeglądu. Chamerykanckie świecą symetrycznie przez co prowadzą do oślepiania jadących z naprzeciwka. Może i jakimś cudem przejdziesz przegląd ale policja już nie daruje. Poza tym, w razie kolizji, choćbyś nie był winny, jeśli drugi kierowca stwierdzi że go oślepiłeś to przegrałeś na starcie. Warto?
Swoją drogą za każdym razem w takim temacie ciekawi mnie jedna kwestia. Dlaczego asymetryczne światła nie oślepiają w USA, a oślepiają w Europie? (-:
Forfiter2012 31-05-2014, 12:27 Dlaczego asymetryczne światła nie oślepiają w USA, a oślepiają w Europie? (-:
To proste: weź ilość pasów w jedną stronę na ich drogach/obwodnicach miast i wielkość szerokość pasów. Wiesz że tam wszystko największe, najlepsze, najnowsze, najszersze :) Tam byle jaki pickup jest szeroki jak w Polsce ciągniki siodłowe :D
A kto mówi że nie oślepiają? To tak samo jak z prawem o posiadaniu broni. Każdy może mieć ją w domu do obrony jednak jakoś bardzo często jest użyta poza nim.. Nikt nie mówi że chamerykańce myślą logicznie czy w ogóle myślą nim coś zrobią.
|
|